Når er en gyldig avtale inngått?

Vi møter dessverre mange mennesker som er rasende fordi de har inngått avtaler som de ikke mente å inngå. Du snakker med en selger eller en leverandør på sms og tror du bare gir et vagt forslag på å bestille solcellepanel på hele eiendommen din, før du ender opp med å uten vilje være bundet til en avtale verdt mange 100 000 kroner. Dette kan selvfølgelig være veldig inngripende på privatpersoners økonomi.

Derfor er det viktig for forbrukertorget at man ikke inngår avtaler uten vilje. Vi er også presise til leverandørene vi samarbeider med at de ikke må prøve å forfølge avtaler dersom forbrukere ombestemmer seg. Dersom de ikke følger dette kaster vi dem rett ut av tjenesten vår. Dette har faktisk skjedd en gang, men vi skal ikke nevne navn.

En bindende avtale er inngått når den andre parten har grunn til å tro at den andre parten mente å binde seg. Derfor kan du ikke skrive til varmepumpeleverandøren at du bestiller en varmepumpe til hytta, og presisere vare og pris. Da vil leverandøren ha grunn til å tro at du har bundet det, og da vil du faktisk måtte betale for varen. Dette kan bli dyrt!

Derfor gjelder det å være påpasselig. Vær alltid obs på å preisere at dette ikke er et endelig tilbud eller lignende, slik at den andre parten ikke kan misforstå deg eller prøve å lure deg til å skrive noe bindende.

Heldigvis vil du som forbruker bli beskyttet av en rekke forbrukervernlover i Norge, og lovene er ofte på forbrukerens side. Også retten vil slå hardt ned på leverandører eller næringsdrivende mennesker som aktivt prøver å lure mennesker til avtaler de egentlig ikke ønsker å inngå.