Sist oppdatert: 18. august 2023
Trenger du egentlig hyttealarm? Hytter og fritidseiendommer er et kjært eie for mange nordmenn, men dessverre er de også et kjært mål for tyveri og innbrudd. I tillegg kan det oppstå både brann og lekkasje. Alt dette kan du unngå med et alarmsystem til hytter og fritidseiendommer.
Ifølge tall fra forsikringsbransjen, stakk hyttetyvene av med verdier og eiendeler for hele 26 millioner kroner i 2021. De fleste bryter seg inn gjennom inngangsdøren, slik at den står åpen når de skal bære ut møbler og større gjenstander. Hyttetyver har nemlig en tendens til å stikke av med langt mer det boligtyver gjør:
– Hytteinnbrudd skiller seg fra boliginnbrudd på flere måter: Spekteret av det som blir stjålet er større. Mens innbruddstyver som går inn i boliger gjerne tar med seg små, verdifulle gjenstander som smykker, nettbrett og datamaskiner, har vi eksempler på hyttetyver som stjeler hagemøbler, dyner, matvarer, alkohol, servise og filleryer. For noen år siden hadde vi faktisk et tilfelle der en vedstabel – en hel favn – ble fraktet av gårde, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Ikke bare risikerer du å miste eiendelene dine, men selve hytta kan også bli ødelagt og utsatt for hærverk fra hyttetyvene, forteller Clementz:
“Dessverre er det en del hærverk og ødeleggelser knyttet til hytteinnbruddene. Gjennom mange år har vi også sett at flere hyttetyver tar én eller flere overnattinger. Som regel blir det store ødeleggelser når de ubudne gjestene tilbringer tid på hytta. Dersom det ikke er alarm i fritidsboligen, og den ligger litt avsides, er nok risikoen for å bli oppdaget under langtidsopphold ganske liten.”
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
De fleste hytteinnbruddene blir anmeldt om våren, og ofte dreier det seg om innbrudd som ble utført i løpet av vinteren. Dersom du har en innbruddsalarm med kamera på hytta, kan du raskt oppdage de ubudne gjestene og kontakte politiet før de rekker å ramponere den fullstendig.
Henger du opp et alarmskilt utenfor, så kan det være nok til å skremme vekk hyttetyvene. De vet nemlig at de ikke kan bryte seg inn i fred og ro. Ikke bare begynner innbruddsalarmen å ule når de prøver å komme seg inn gjennom dører og vinduer, men kameraene sørger for at du har tilstrekkelig med bevismateriale til å fakke dem.
Hyttealarmer er altså viktig for å beskytte både hytta og innholdet i den. Alarmene kan også varsle om mulig brannutvikling og lekkasjer som ellers kan forårsake store skader. Du kan bare tenke deg selv hvor dyrt det kan bli å fikse opp i skadene etter en vannlekkasje som ikke blir oppdaget etter mange måneder.
Et alarmsystem til hytta kan bestå av mange forskjellige deler og komponenter. Det er flere ting du bør vurdere når du skal velge riktig alarm til hytta, blant annet hvilke funksjoner du trenger, hva du selv foretrekker og hyttas beliggenhet. En dyktig leverandør kan hjelpe deg med å velge, hvis du føler deg usikker.
Du kan blant annet kjøpe alarmsystem til fritidsbolig og hytter med følgende komponenter:
Størrelsen på hytta, hvor mange dører du har og antall vinduer har dermed mye å si for hvilket alarmsystem du bør velge. Det er viktig å velge et alarmsystem som har alle komponentene du trenger, slik at vinduer og dører er ordentlig sikret. I tillegg bør du inkludere brannalarmer og lekkasjealarmer. Disse to er helt uunnværlige for å holde hytta trygg.
En brannalarm kan redde liv og forhindre stor skade. Det er spesielt viktig å ha en velfungerende brannalarm på hytta, siden det kan ta lengre tid å oppdage brannutvikling når hytta ikke er bebodd hele tiden. En brannalarm vil dessuten advare deg og eventuelle gjester på hytta om at det brenner, slik at du får tid til å evakuere og tilkalle brannvesenet.
Når du velger en brannalarm til hytta, bør du velge en modell som passer til størrelsen på hytta og som oppfyller krav og forskrifter. Det kan være smart å velge en smart brannalarm med kamera. Da kan du sjekke via mobilen om det er falsk alarm eller om det faktisk brenner.
Lekkasjealarmen oppdager derimot vannlekkasjer i tide, slik at du kan ta affære før det blir alvorlige skader. Går det altfor lang tid, så kan hytta raskt bli forvandlet til et svømmebasseng. Vannlekkasjer kan nemlig være et stort problem i fritidsboliger, særlig om folk forsøker å spare strøm ved å skru ned varmen om vinteren når boligen står tom. Frosne rør kan raskt føre til kostbare vannskader.
– Det er fortvilende å måtte velge hvor det skal spares inn, men husk at vannskader fort blir mye, mye dyrere enn strømmen, sier Øystein Øren, produktsjef i Frende Forsikring. Han legger til:
– Jeg er spent på hvor mye den høye strømprisen, økte priser og økt rente spiller inn i år. Og hvor kald vinter vi får. I fjor var snittkostnaden nesten 50 000 kroner per vannskade i de første tre kvartalene.
Når du har gjort deg opp noen tanker for hvilket alarmsystem du vil ha til fritidsboligen eller hytta, så er det på tide å undersøke priser og kostnader. Hyttealarmer kan variere i pris, avhengig av hvilke komponenter du trenger og hvilken leverandør du velger. Du må også bestemme deg for om du vil ha alarm til hytta med eller uten abonnement.
Hvis du vil ha hyttealarm uten abonnement, så må du kjøpe inn alle komponentene og installere dem selv. Hvor komplisert dette er, avhenger helt av systemet du har kjøpt. For eksempel, må alarmene kobles til internett eller annet smarthusutstyr? Vil du ha varsling over SMS istedenfor internett?
Fordelen med å kjøpe hyttealarm med alarm er at du får en komplett pakke med utstyr som du vet passer sammen, samt at du får hjelp med installasjon. I tillegg er du koblet til en vaktsentral døgnet rundt. Dersom det oppstår innbrudd, brann eller lekkasje på hytta, vil sentralen raskt undersøke og koble inn nødetater ved behov. Det gir økt trygghet i hverdagen, særlig om du bor langt unna fritidsboligen.
Det er uansett vanskelig å gi en generell pris, ettersom kostnaden avhenger av hvilke deler du velger. En smart brannalarm kan for eksempel koste alt fra 400 kr til over en tusenlapp. Du må uansett beregne flere tusen for å få et komplett system med alt fra innbruddsalarm til lekkasjealarm.
Vi anbefaler at du innhenter priser fra flere alarmleverandører og sammenligner dem for å finne frem til den beste hyttealarmen for deg.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Alle komponentene må installeres riktig og på rett sted i hytta for at alarmsystemet ditt skal fungere optimalt. Hvis du er i tvil, bør du få hjelp av en profesjonell alarminstallatør. Da vet du at alt er i orden. Du bør følge bruksanvisningen nøye om du skal installere systemet selv, samt sjekke at alarmene virker når du er ferdig.
Det er like viktig å teste hyttealarmen jevnlig for å sikre at den fungerer som den skal. Dette kan du gjøre ved å trykke på testknappen på alarmen eller følge instruksjonene i bruksanvisningen.
Hyttealarmen din vil kunne fungere godt i mange år, så lenge den vedlikeholdes jevnlig. Rengjør alarmen regelmessig for å fjerne støv og skitt som kan sakke ned reaksjonstiden til alarmene. Du bør også bytte batterier ved behov. Brannalarmer skal i tillegg byttes ut hvert 10 år.
En hyttealarm er viktig for å beskytte hytta mot innbrudd, brann og vannskader. Før du velger et alarmsystem, bør du vurdere hvilke funksjoner som er viktigst for deg. Du bør også tenke over størrelsen på fritidsboliger for å kunne velge rett alarmsystem, samt antall vinduer og dører.
Prisen kan variere, avhengig av hvilket alarmsystem du trenger og hvilken leverandør du velger. Det er viktig å sammenligne priser nøye, samt velge et pålitelig alarmselskap med et godt omdømme. Alt i alt, så kan en hyttealarm gi deg litt færre bekymringer i hverdagen og være en verdifull investering for å beskytte eiendommen din.
Les mer
Les mer
Les mer