bilde

FØL DEG TRYGG: Beskytt hjemmet ditt med en pålitelig innbruddsalarm som gir deg ekstra sikkerhet og ro i sjelen.

Slik fungerer en innbruddsalarm

Sist oppdatert: 18. august 2023

Bekymrer du deg for innbrudd i boligen din? Det rette sikkerhetssystemet kan beskytte deg mot uønskede gjester. Med en god boligalarm på plass, så kan du sove trygt om natten og føle deg trygg når du er borte fra hjemmet. Men hvordan fungerer egentlig en innbruddsalarm? Vi tar en nærmere titt.

Kortversjonen

  • En innbruddsalarm kan virke preventivt, da synlige alarmsystemer og varslingsskilt kan avskrekke potensielle innbruddstyver.
  • Det finnes mange ulike typer boligalarmer, fra enkle innbruddsalarmer til komplekse systemer som kan kobles sammen med annet smartutstyr i hjemmet. Ulike komponenter som bevegelsessensorer, dør- og vindussensorer, og kameraer kan integreres for å skape en omfattende sikkerhetsløsning.
  • En innbruddsalarm uten abonnement utløser en alarm som varsler deg direkte ved innbrudd. Det er også mulig å kjøpe smarte innbruddsalarmer med kameraer som sender bilder i sanntid til din mobil.
  • En innbruddsalarm med abonnement er koblet til en døgnbemannet vaktstasjon som sjekker at systemene fungerer og varsler nødetatene ved behov. Dette øker sikkerheten ytterligere, da vaktstasjonen kan reagere umiddelbart ved innbrudd.

Boligalarm kan virke preventivt

En innbruddsalarm slår ikke bare alarm når noen bryter seg inn i boligen din. Den kan også virke forebyggende og skremme vekk innbruddstyver før de i det hele tatt forsøker å gjøre innbrudd. Innbruddstyver unngår ofte boliger med synlige alarmsystemer, ettersom sjansen for å bli oppdaget øker. De vil heller ikke kunne “jobbe” i fred, hvis alarmen går.

– En fjerdedel av alle innbrudd kunne vært unngått dersom huset hadde hatt boligalarm. Boligalarm har en preventiv virkning og er et effektivt tiltak for å sikre seg mot innbrudd, sier Runar Karlsen, Fagsjef for sikkerhet i NHO Services.

I tillegg til et synlig alarmsystem, så kan du henge opp skilt som varsler om innbruddsalarmen din. Du får ofte slike skilt når du kjøper komplette alarmsystemer, og det er også mulig å kjøpe skilt enkeltvis. De bør henges opp på lett synlige steder for å jage vekk innbruddstyver som ser etter boliger de kan bryte seg inn i.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik fungerer ulike typer boligalarmer og alarmsystemer

Det finnes alt fra enkle innbruddsalarmer til komplekse alarmsystemer som består av mange forskjellige komponenter. I tillegg kan du få smarte boligalarmer som kobles sammen med øvrig smartutstyr i hjemmet. Den enkleste løsningen er sensorer og varslere som fanger opp bevegelser i boligen. Hvis du har et smarthjem, så har du imidlertid svært mange muligheter.

Du kan for eksempel koble sikkerhetssystemet ditt sammen med en elektronisk kodelås på døren for å bli varslet via mobilappen når barna kommer hjem fra skolen. Det er også mulig å kjøpe boligalarmer med brannvarslere som kobles sammen med for eksempel den smarte belysningen din. Da kan du stille alt inn på forhånd, slik at alle lysene i boligen slås på automatisk hvis det begynner å brenne om natten.

Forskjellige deler av et alarmsystem

Sentralenheten er hjernen i systemet og kontrollerer alt det andre utstyret. Den mottar signaler fra sensorer plassert rundt i huset for å fange opp mulige innbruddstyver. Hvis systemet oppdager en innbruddstyv, sender sentralenheten et signal til alarmene. Alarmene varsler deg via sirener og/eller varsel via smarttelefonen. Du kan også koble den til en vaktsentral mot et månedlig gebyr.

Innbruddsalarmen trenger sensorer for å fungere ordentlig. Sensorene oppdager som sagt bevegelse i boligen. Vanlige sensorer inkluderer dørsensorer, glassbruddsensor, vindussensorer og bevegelsessensorer. Disse sensorene sender som sagt signal til hovedenheten om det oppstår en mistenkelig hendelse.

Mange innbruddsalarmer, boligalarmer og brannvarslere fås med kamera. Du kan også kjøpe separat overvåkningskameraer til alarmsystemet ditt. Velg gjerne “smarte” løsninger for å kunne se hva som skjer hjemme via en app på mobilen din. Da kan du raskt se om det er falsk alarm eller ikke. Kameraer er dessuten viktige for å samle inn bevis for politiet.

Hvor mange sensorer og kameraer du trenger, avhenger av boligen din. Hvor stor er den? Hvor mange vinduer har du? Hvor mange ytterdører finnes det? Det er viktig å velge de rette løsningene for huset ditt for at du skal kunne stole på at innbruddsalarmen fungerer som den skal.

Hvordan fungerer en innbruddsalarm uten abonnement?

Dersom uhellet er ute og innbruddstyven slår til – til tross for varselskilt – så vil boligalarmen slå alarm. Det er du som mottar varselet, hvis du har en boligalarm uten abonnement. Det vil si at alarmen utløses, og du kan dermed høre om noen har brutt seg inn. Du må selv undersøke om det er falsk alarm eller ikke og ringe politiet ved behov.

Du kan også kjøpe smarte innbruddsalarmer med kameraer. Da mottar du et varsel på mobilen, og kameraet sender bilder i sanntid til mobilen din. Dette er spesielt nyttig for deg som er mye bortreist eller har barn som ofte er alene hjemme. Det er mulig å stille inn sensorene, slik at alarmen ikke blir utløst av kjæledyrene eller barna dine.

Fordelen med innbruddsalarmer uten abonnement er at de er rimelige, siden du slipper en månedlig avgift. Det finnes et stort utvalg av produkter å velge blant, slik at du enkelt kan velge noe som passer til dine behov og ditt budsjett. Ulempen er at du må installere dem selv, passe på at alle delene passer sammen og du må selv varsle nødetatene om noe skulle skje.

Hvordan fungerer en innbruddsalarm med abonnement?

Innbruddsalarm med abonnement fungerer på samme måte som andre alarmsystemer, bare at du er tilkoblet en døgnbemannet vaktstasjon. Vaktstasjonen sjekker kontinuerlig at systemene fungerer og varsler nødetatene ved behov. Det øker sikkerheten ytterligere, ettersom vaktstasjonen reagerer umiddelbart.

– Mange innbrudd skjer når folk sover. Vi anbefaler derfor å bruke alarmen, ikke bare når du reiser bort, men også når du er hjemme. Alle alarmer kan skreddersys slik at du fritt kan bevege deg selv når alarmen er aktiv, forteller administrerende direktør i Sector Alarm, Viggo Skeisvoll.

Hvis innbruddsalarmen går mens du ligger og sover, så kan det være vanskelig å reagere raskt. Det kan dessuten være en svært skremmende opplevelse. Hvis du er mye bortreist og kun blir varslet via mobilen, så er du avhengig av å alltid ha tilgang til mobilen for å kunne sjekke hva som skjer hjemme. Hvis du må slå av mobilen under en konferanse som varer i flere timer, risikerer du at det går lang tid fra boligalarmen går til du kan tilkalle hjelp.

Du må ha et abonnement for å koble deg til vaktstasjonen. Mange boligalarmleverandører tilbyr komplette pakker med alt utstyret du trenger når du inngår abonnement, samt installasjon og vedlikehold. I tillegg kan du kjøpe vaktsystemer som inkluderer innbruddsalarm, brannalarm og vannlekkasjealarm, slik at du er godt beskyttet mot kostbare og farlige uhell som kan oppstå i hjemmet.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Pass på at boligalarmen faktisk fungerer

Flere forhold kan påvirke funksjonen til innbruddsalarmen, så det er viktig å sjekke at alt fungerer ofte. I tillegg må systemet installeres på riktig vis. Dersom du kjøper et alarmsystem med abonnement, så inkluderes ofte installasjonen i prisen. I så fall kan du føle deg trygg på at profesjonelle monterer alt på riktig måte.

Hvis du skal installere innbruddsalarmen selv, så må du lese bruksanvisningen nøye. Du må også plassere de ulike delene i systemet på rett sted i boligen. Sensorer bør plasseres på strategiske steder rundt i boligen din, for eksempel ved inngangsdører, vinduer og andre steder der tyver kan bryte seg inn. Ellers fanger ikke sensorene opp de ubudne gjestene.

Kvaliteten på innbruddsalarmen kan også påvirke ytelsen. Billige eller utdaterte systemer kan ha begrensninger når det gjelder funksjonalitet, pålitelighet og sikkerhet. Det er dermed ikke sagt at du må ha det dyreste utstyret – det viktigste er å velge de rette løsningene for nettopp din bolig.

Det er viktig å investere i et pålitelig og moderne alarmsystem for å sikre optimal beskyttelse.

Hvordan få en god pris på innbruddsalarm

Vi anbefaler at du sammenligner priser på innbruddsalarmer for å gjøre et godt kjøp, enten du vil ha boligalarm med eller uten abonnement. Boligalarmleverandøren trenger som regel nærmere opplysninger fra deg for å kunne gi deg et nøyaktig pristilbud, for eksempel hvor stor boligen er og hvor mange vinduer du har.

Du bør undersøke nøyaktig hva som er inkludert i prisen og hvilke boligalarmpakker du kan velge mellom. For eksempel, er installasjon og service inkludert i prisen? Finnes det noen oppstartsavgifter? Hvor mye koster installasjonen? Hvis du skal ha innbruddsalarm med abonnement, hvor mye er de månedlige kostnadene?

Du må være obs på at enkelte leverandører øker månedsprisen etter en gitt tid. Det vil si at de tilbyr spesialpriser kun til nye kunder. I så fall må du undersøke hva du må betale etter at kampanjeperioden har utløpt. Det er ikke sikkert at leverandører med kampanjepriser er billigere enn dem som ikke har det på sikt. Kanskje den som er dyrest her og nå blir den billigste over tid?

Sist, men ikke minst, så bør du velge et alarmsystem som passer til dine behov. Det er ikke alltid nødvendig å kjøpe det dyreste og mest avanserte systemet, så lenge du får tilstrekkelig med beskyttelse fra mindre alarmsystempakker. Uansett hvilket system du velger, bør det være av høy kvalitet for at du skal kunne stole på at innbruddsalarmen fungerer.

Kort oppsummert: Slik fungerer en innbruddsalarm

En innbruddsalarm er en god investering i egen sikkerhet. Du kan sove godt om natten og føle deg trygg når du forlater boligen din. Du bør imidlertid velge en pålitelig leverandør og installatør for å sikre at innbruddsalarmen fungerer som den skal. Et alarmsystem kan være ganske komplekst, og de ulike delene må kunne “snakke” sammen for at boligalarmen skal virke ordentlig.

Sensorene må dessuten plasseres på strategiske steder for at alarmsystemet skal fungere, for eksempel ved inngangsdører og vinduer. Dersom du har et stort hus, så anbefaler vi å kjøpe flere sensorer og overvåkningskameraer. Det holder kanskje bare med ett kamera og et par sensorer, hvis du bor i en liten leilighet.

Hvis du er i tvil, så kan en dyktig leverandør av boligalarmer hjelpe deg med å velge. Bare husk å sammenligne priser og tilbud før du bestemmer deg. Lykke til!

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454