bilde

SMART VALG: Vår guide gir deg tips og råd for å velge riktig eiendomsmegler.

Valg av eiendomsmegler: Slik velger du riktig

Sist oppdatert: 9. desember 2023

Valg av megler – hvordan velger du riktig? Det er viktig å finne den rette megleren for å få den beste prisen på boligen din. Det er likevel ikke så lett å vite hvem du bør velge. Det finnes mange ulike meglere der ute som gjerne vil ha deg som kunde, og det kan være vanskelig å avgjøre hvem som passer best til dine behov.

Her får du 11 tips for hvordan du velger rett megler, slik at alt ligger til rette for et vellykket boligsalg.

Kortversjonen

  • Innledningsvis er det avgjørende å finne en passende eiendomsmegler for å sikre beste pris på boligen din. Samle tilbud fra minst tre meglere, inkludert en beskrivelse av tjenester og priser, og inviter dem på befaring.
  • For å evaluere eiendomsmegleren, undersøk omdømme og referanser både for megleren og meglerhuset. Tidligere kunders tilfredshet, erfaring med liknende boligsalg og tidligere resultater er viktige indikatorer.
  • Velg en megler du stoler på og som du liker personlig, da megleren skal hjelpe deg gjennom hele salgsprosessen. Lokalkunnskap og kapasitet til å følge opp salget er også viktig.
  • Erfaring med å selge din type bolig, realistisk prisantydning og en forståelse av det lokale boligmarkedet er viktige faktorer å vurdere. Ta deg god tid og gjør grundig research for å velge riktig megler og oppnå best mulig resultat.

Valg av eiendomsmegler – 11 gode tips

Valg av eiendomsmegler kan være et av de vanskeligste valgene du må ta i forbindelse med boligsalg. De tipsene som vi deler her med deg er generelle, og du må alltid ta hensyn til spesifikke forhold ved boligen din eller dine personlige preferanser. Du bør likevel ha gode muligheter til å finne den rette megleren ved å følge disse rådene.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

1. Innhent flere tilbud før du velger eiendomsmegler

Det er viktig å kontakte minst tre meglere og be om et skriftlig anbud fra hver av dem, slik at du kan sammenligne dem. Tilbudet skal inkludere meglerprovisjon, andre utgifter og hvilke tjenester som inkluderes i kostnaden. I tillegg til skriftlig tilbud, så bør du invitere dem på befaring og takke ja til gratis verdivurdering. Denne befaringen er nødvendig for at du skal kunne vurdere hvem av dem du liker best.

2. Sjekk omdømme og referanser før du velger megler

Det er viktig å faktisk sjekke omdømme og referanser til de meglerne som du har å velge mellom – og det gjelder for både megleren og meglerhuset. Det bør likevel sies at selv om et meglerhus har et svært godt omdømme, så betyr det ikke at den individuelle megleren nødvendigvis er den rette til å selge nettopp din bolig. 

Den enkelte megleren teller altså mer enn meglerhuset. Undersøk hvor fornøyde de tidligere kundene er, hvor god erfaring megleren har med å selge lignende boliger som din og hvilke resultater som vedkommende har fått tidligere.

3. Personlighet er viktig ved valg av eiendomsmegler

Personlighet er avgjørende når du skal velge megler. Denne personen skal hjelpe deg gjennom hele boligsalgsprosessen, så det er viktig at du kan stole på han eller hun. Ikke minst, det er også viktig at kjøperen liker og stoler på megleren. Ellers kan det hende at de tviler på at opplysningene de får er riktige, og det kan slå negativt ut under budrunden.

4. Be om prisantydning fra flere meglere

Meglerne vil gi deg en prisantydning for boligen din, basert på blant annet boligens tilstand og det lokale eiendomsmarkedet. Det er imidlertid viktig å ikke fokusere altfor mye på prisantydningen. Det er ikke nødvendigvis slik at den megleren som gir deg høyest prisantydning vil få mest for boligen din. Det er viktigere å få en realistisk prisantydning enn en høy prisantydning.

Få pristilbud fra flere eiendomsmeglere, slik at du kan få et best mulig sammenligningsgrunnlag.

5. Velg en lokal eiendomsmegler

En god megler vil gi deg konkrete råd om hvordan du kan forberede boligen din for salg, slik at den er mest mulig attraktiv for potensielle kjøpere. En lokal megler vet hva kjøperne i området ser etter og kan tipse deg om hva du kan gjøre for at boligen skal falle i smak hos dem. En lokal megler har i tillegg inngående kjennskap til boligmarkedet i ditt område og er i hyppig kontakt med kjøpere i nærområdet.

6. Undersøk meglerens kapasitet og tid

Det hjelper ikke hvor dyktig megleren er, hvis vedkommende ikke har tid til å følge opp boligsalget på en god måte. Det er derfor viktig at megleren har kapasitet til å håndtere salget av din bolig og kan gi deg den oppfølgingen du trenger. Du bør derfor spørre hvor travel megleren er, hvor mange andre boligsalg som håndteres samtidig og hvordan vedkommende kommer til å legge opp salget.

7. Erfaring er viktig ved valg av megler

Ikke bare bør megleren være lokal, men han eller hun bør også ha erfaring med å selge den type bolig som du vil selge. Det er stor forskjell mellom å selge landlige villaer og urbane leiligheter. Be meglerne om å vise deg eksempler på hva de har solgt tidligere, og sjekk resultatene av salget. Dette vil gi deg en godt pekepinn på tidligere erfaring.

8. Dra på visninger i nærområdet når du skal velge eiendomsmegler

Har du lyst til å se eiendomsmegler i aksjon før du velger? I så fall bør du dra på visninger i nærområdet. Dette kan være en fin måte å få en følelse av hvordan megleren kommuniserer med potensielle kjøpere og presenterer boligen. Husk at eiendomsmegleren er en selger og at deres jobb er å gi kjøperne et godt inntrykk. 

9. Spør om markedsføringsplanen til megleren

Effektiv markedsføring av boligen din vil være avgjørende for salgsresultatet. Spør meglerne om markedsføringsplanene for å se hvordan de planlegger å promotere boligen din. Dette vil gi deg en god oversikt over hvilke kanaler som skal benyttes. Den totale prisen på meglertjenestene kan også variere i henhold til hvordan boligen markedsføres. 

Det kan være fornuftig å undersøke forskjellige markedsføringspakker og velge den som er mest fornuftig for deg. Enkelte boliger er mer lettsolgte enn andre og trenger kanskje ikke like mye markedsføring – men akkurat dette kan variere i henhold til boligmarkedet der du bor.

10. Velg en kvalifisert megler

Spør meglerne om kvalifikasjonene deres og bakgrunnen deres. Dagens meglere er høyt utdannede og har vært gjennom 2-års praksisperiode før de blir fullverdige meglere. Dette er for å sikre korrekt og rettferdig praksis i et konkurransedyktig marked. Eiendomsmegleren skal ikke bare presse på for å få høyest mulig pris, men han eller hun skal presentere boligen på en sannferdig måte, være åpen om boligens tilstand og ta vare på kjøperens interesser.

11. Boliger selges ikke “som de er”

En ny regel tilsier at du ikke kan selge boligen som den er – og dette er for å gjøre boligsalgsprosessen tryggere for både kjøper og selger. Tilstanden må dokumenteres grundig, og kjøper kan ikke be om erstatning for eventuelle feil og mangler som du opplyser om på forhånd. Det er derfor svært viktig å få hjelp av dyktige fagfolk for å sikre at du dokumenterer tilstanden godt nok, for eksempel både eiendomsmegler og takstperson.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik får du best pris på eiendomsmegler

Du bør som sagt innhente tilbud fra 2-3 meglere for å få en konkurransedyktig pris. Dette kan du enten gjøre ved å kontakte eiendomsmeglerne selv eller ved å bruke en tjeneste på nett. Fordelen ved å innhente tilbud på nett er at du slipper å bruke mye tid og krefter på å finne lokale, dyktige meglere.

Istedenfor så trenger du bare å sende inn opplysningene dine én gang for å få gratis, uforpliktende tilbud fra relevante eiendomsmeglere. Du velger selv om du vil svare dem eller ikke. Dette er en fin måte å skape litt konkurranse om oppdraget, noe som igjen kan føre til at du får en god pris på meglertjenestene.

Du kan som regel velge mellom provisjon, fastpris og timepris når du skal betale for meglertjenestene. Det er fordeler og ulemper med alle disse tre – men når det er sagt, så velger de fleste provisjon. Provisjon vil si at eiendomsmegler mottar en viss prosent av salgssummen.

Det viktigste er imidlertid ikke at du får lavest mulig pris på eiendomsmegler – du bør velge den megleren som du mener kan få høyest mulig pris for boligen din!

Kort oppsummert: Riktig valg av eiendomsmegler

Velg den rette eiendomsmegleren for å øke sjansen for at du får den beste prisen på boligen din. Valg av megler kan være et tidkrevende arbeid, men ta deg god tid og gjør grundig research. På den måten sikrer du at du velger riktig megler og får det beste resultatet. Det viktigste som du må huske på at er du velger en lokal megler som du har tillit til og som har relevant erfaring. I tillegg bør du sammenligne priser og tilbud for å sikre at du får en god pris på meglertjenestene.

Vi håper at du får god nytte av tipsene våre. Lykke til med boligsalget!

Få svar på vanlige spørsmål om å valg av eiendomsmegler

Meldingsboble
Hvordan velger man riktig eiendomsmegler?

Du bør sjekke referanser, samt velge en megler med lokalkunnskap og solid erfaring med å selge boliger som din. Deretter anbefaler vi å sammenligne priser og tilbud, samt be om befaring. Befaringen er viktig for at du skal kunne vurdere personligheten deres og sjekke om at du har tillit til dem.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg velge en lokal megler?

Det er flere fordeler ved å velge en lokal eiendomsmegler. Den største fordelen er at de har kunnskap om det lokale boligmarkedet og kan gi deg råd basert på dette. Husk at megleren bør i tillegg ha erfaring med å selge lignende boliger som din.

Meldingsboble
Kan jeg bytte megler?

Ja, det er fullt mulig å bytte megler. Det er allikevel en god idé å ta kontakt med den nåværende megleren først for å løse eventuelle tvister. Du må også være obs dobbel meglerprovisjon. Hvis du finner en ny megler som selger til noen som har vært i kontakt med den første megleren i løpet av de tre siste månedene, så kan det hende at du må betale begge to.

Meldingsboble
Hva koster verdivurdering av megler?

De aller fleste meglere tilbyr gratis verdivurdering i forbindelse med boligsalg. Dersom du ønsker e-takst for refinansiering, så kan det hende at du må betale for tjenesten. Prisen varierer mellom ulike meglere. Ta gjerne kontakt med flere for å spørre om prisen på verdivurdering før du bestemmer deg.

Meldingsboble
Hva kan jeg gjøre om megler ikke får solgt?

Det er viktig å huske på at selv de beste meglerne ikke kan garantere et salg. Det er ikke nødvendigvis noe galt med megleren, men det kan hende at boligmarkedet er treigt. Hvis du ender opp med å bytte, så bruk godt tid på research før du finner en ny. Valg av megler er en viktig avgjørelse, så ikke ta noen forhastede beslutninger.

Meldingsboble
Kan jeg prute på eiendomsmegler?

Du kan i teorien prute på meglertjenester, men det fører ikke nødvendigvis noe sted. Det mest effektive for å få ned prisen på eiendomsmegler er ved å innhente tilbud fra flere – og være tydelig på at meglerne har konkurranse. Da kan det hende at meglerne vil være mer villige til å gi deg en bedre pris.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454