Hvordan selge leiligheten?

Skal du legge leiligheten din ut for salg, men du føler deg usikker på hvordan du skal gå frem? Her går vi gjennom alt du trenger å vite om å selge leilighet, enten du ønsker å bruke megler eller du vil gjøre det selv.

Hvor mye er leiligheten din verdt?

Første steg for å selge leilighet er å vurdere salgsprisen, slik at du kan skaffe deg et overblikk over hva den er verdt. Du kan be om en verdivurdering fra en megler og sjekke hvor mye lignende boliger selges for i ditt område. Du kan godt be om en verdivurdering fra flere meglere, slik at du har et godt grunnlag for å vurdere forskjellige tilbud.

Tidspunkt kan også ha en stor innvirkning på prisen, og du må derfor vurdere hvor mye tid du har til rådighet. Kanskje du kan få høyere pris ved å vente noen måneder? Prisene er som regel høyest rundt starten på året og utover høsten, samtidig som prisen ofte faller om sommeren.

Bruke megler eller selge leilighet selv?

Nå som du har sett på hvor mye du kan få for leiligheten din og vurdert ulike tilbud fra meglere, er tiden inne for å bestemme seg for å selge leiligheten selv eller takke ja til et av tilbudene. Det er viktig å sette kostnadene opp mot gevinstene når du skal vurdere forskjellige meglere.

Hvorfor selge leilighet via eiendomsmegler

Fordelen ved å bruke en megler er at du overlater jobben til en fagkyndig med over fem års utdanning innen boligsalg. Dagens eiendomsmeglere har spesialisert utdanning og kunnskap som følge av eiendomsmeglingsloven i 2007.

Det er viktig å ha i tankene at målet ikke er å få meglertjenester til lavest mulig pris. Målet bør være å få solgt leiligheten med størst fortjeneste. Ta derfor en titt på meglernes tidligere erfaringer og resultater når du skal sammenligne tilbud.

Meglernes priser kan variere i stor grad, men stort sett må du betale ca. 1-3,6 prosent i provisjon. Timeprisen kan variere mellom 1700-2000 kr, ifølge DNB Eiendom. Sluttprisen vil dermed også avhenge av hvor mye tid eiendomsmegleren må bruke på å selge leiligheten.

Hvorfor selge leiligheten selv

Fordelen ved å selge leiligheten selv er at du kan senke kostnader til eiendomsmegler, men det er allikevel viktig å være obs på at det ikke nødvendigvis sparer deg penger. En eiendomsmegler har kjennskap til hvordan man skal best nå ut til mulige kjøpere, samt hvordan man legger opp til en gunstig budrunde.

Du må uansett bruke en eiendomsmegler, bank eller advokat for å fullføre papirarbeidet ved et eiendomsoppgjør, sette opp kjøpekontrakt og tinglyse eierskifte. Det kan også bli ekstra arbeid om bruks- og eierforhold er kompliserte.

Når det er sagt, er det allikevel flere som velger å selge leiligheten sin selv ved hjelp av tjenester som for eksempel Propr. Du skaffer deg et raskt overblikk over hva du kan gjøre selv, samtidig som du kan enkelt overlate resten til fagfolk. Du kan også skaffe deg en sjekkliste hva som må gjøres fra Forbrukerrådets nettside.

Disse tjenestene kan hjelpe deg med praktiske detaljer som budrunde, annonser, fotografering, tilstandsrapport og lignende, noe som forenkler prosessen betraktelig. Prisen varierer i henhold til tjenesten, men du må regne med å betale alt fra ca. 15 000-35 000 kr.

Hvis du er i tvil om du skal bruke en megler eller selge selv, anbefaler vi at du innhenter priser fra eiendomsmegler og tjenester som Propr for å sammenligne dem. Du bør også vurdere hvor mye arbeid du kan bidra med selv. Du kan dermed skaffe deg et grundig innblikk i priser og hva du eventuelt sparer.

Oppussing og forberedning før visning

Oppussing trenger ikke å være komplisert. Noen ganger kan helt enkle grep som å feste løse dørhåndtak, smøre inn knirkende dører og ta et strøk med maling være tilstrekkelig. Du må vurdere når leiligheten ble pusset opp sist og hvor gammel den er før du setter i gang med større prosjekter.

Eventuell oppussing kan ha stor innvirkning på budsjettet ditt. Du bør sette opp et regnestykke over hvor mye oppussingen koster, samt hvor mye verdien øker for å forsikre deg om at innsatsen virkelig er verdt det.

Vi anbefaler også å forberede leiligheten grundig før visning for å sikre deg større interesse og dermed en ivrigere budrunde. I enkelte områder i landet kan det være verdt å investere i en boligstylist. De er eksperter på å øke salgsprisen ved å få leiligheten til å se så fristende ut som mulig.

Kjøpskontrakt og boligforsikring: Skjulte feil kan bli dyre

Ifølge Forbrukerrådet oppdages det feil og mangler i syv av ti boliger, og så mange som 25 % av boligsalg ender opp i konflikter og tvister. Du blir holdt ansvarlig for feil som du burde ha visst om, selv om du selger leiligheten som den er.

Du bør derfor vurdere å skaffe deg en eierskifteforsikring. Slike forsikringer koster alt fra 2000 kr til hele 40 000 kr, avhengig av hvilken type bolig du har. Eierskifteforsikring for en selveierleilighet koster stort sett ca. 3-4 % av salgssummen, minimum 3000-4000 kr og opp.

Sist, men ikke minst, må du sjekke om du må betale skatt for boligsalget. Du kan selge leiligheten skattefritt om du har eid den i mer enn ett år og bodd i den i 12 utav de siste 24 månedene. Dersom du må skatte, så er det er ditt ansvar å melde fra til Skatteetaten.

Oppsummering: Dette må du vite ved salg av leilighet

Nå har vi gått gjennom ganske mange forhold som du må være klar over, både når det gjelder prosedyre og pris. Her får du artikkelen kort oppsummert med det aller viktigste du må tenke på ved salg av leilighet:

·        Sjekk boligverdi og sammenlign priser i ditt område

·        Vurder nøye om du skal selge selv eller bruke megler

·        Sammenlign ulike pristilbud fra meglere og relevante tjenester

·        Vurder om du skal pusse opp og hva klargjøring vil koste

·        Sett opp et totalt regnestykke med alle kostnadene, inkludert forsikringer

Grundig forberedning er nøkkelen til et vellykket salg, og det er så absolutt verdt å gå gjennom alle disse punktene grundig før du tar noen avgjørelser. Begynn prosessen i god tid før ønsket salgstidspunkt for å gi deg selv nok fleksibilitet til oppussing og klargjøring. Da er det bare å ønske deg lykke til med boligsalget!