Billigste strømleverandør: En komplett guide

Sist oppdatert: 30. Aug, 2022

  Mange forbrukere sjekker ikke strømregningen grundig eller om det finnes billigere strømpriser andre steder: Ikke gå i denne fellen! Du kan spare tusenlapper på å bytte kraftleverandør. Her får du mange gode tips til å finne billigste strømleverandør, samt en liste over dagens rimeligste strømselskaper.

  Lei av høy strømregning? Dette betaler du for

  Det er lett å frustrere seg over at strømregningen er for høy, og mange kan spare flere tusenlapper i året ved å bytte til en billigere strømavtale. Men hva betaler du egentlig for? Det er viktig å ha en god forståelse av de ulike delene av regningen før du ser deg om etter markedets billigste strømleverandør.

  Nettleie og faste avgifter

  Nettleien kommer nå på strømregningen for de aller fleste her i Norge, og dette er viktig å være oppmerksom på. Nettleien går til det selskapet som leverer strømmen hjem til huset ditt, og det er ikke nødvendigvis de samme som dem du kjøper strømmen hos. Nettleien består av en fast og en variabel del. Den variable delen avhenger av strømforbruket ditt. Du betaler «leie» for bruk av strømnettet per kilowattime du bruker.

  Nettleien går til drift og vedlikehold av strømnettet i området ditt, og pengene vil derfor alltid gå til den lokale leverandøren. Det betyr at det ikke er mulig å bytte nettleverandør for å spare penger på denne delen av regningen, men den variable delen reduseres om du bruker mindre strøm. Du har derimot full fleksibilitet til å bytte strømselskap og strømavtaler uten omkostninger når du måtte ønske det, med mindre du har binding på nåværende avtale.

  I tillegg må du ofte betale et månedsgebyr som pleier å dekke forskjellige avgifter og gebyrer som strømselskapet er pålagt av regjeringen å kreve inn. Du kan dermed ikke slippe unna dem ved å bytte strømselskap. Dersom avgiftene ikke dekkes i månedsavgiften, er disse summene ofte regnet inn i påslaget som du må betale. Det er derfor ikke sikkert at det blir billigere med strømavtaler som har null månedsavgift – du sjekke hvor stort påslaget er eller om avgiftene kommer i tillegg til påslaget for å være på den sikre siden.

  Kan billige strømavtaler bli dyre på sikt?

  Før du setter i gang med jakten på billigste strømleverandør, ønsker vi å gjøre deg oppmerksom på at du må lese vilkår og betingelser nøye. Det er ikke bare strømprisene du bør sammenligne, men du bør også sammenligne andre faktorer som prisendringer på sikt, månedsavgifter, oppsigelsestid og lignende.

  Enkelte strømleverandører lokker med tilbud som gir deg svært lave priser i en viss periode. Etter at perioden er utløpt, så blir du automatisk overført til en dyrere strømavtale. Det er viktig at du sjekker hvilken avtale du blir overført til for å unngå ubehagelige overraskelser.

  Du bør også tenke deg nøye om før du takker ja til å binde deg til en avtale. De fleste spotprisavtaler har ingen bindingstid, og du står dermed fritt til å bytte når som helst for å spare penger. Det er derimot mer vanlig å binde seg en gitt periode når du velger variabel pris eller fastpris.

  Det kan godt hende det gamle strømselskapet ditt ringer deg etter at du har byttet selskap, rett og slett for å vinne deg tilbake som kunde. Det er igjen viktig å undersøke at det nye tilbudet deres lønner seg på sikt, slik at du ikke blir satt tilbake til den opprinnelige avtalen som du ville si opp etter noen måneder.

  Hvilke typer strømavtaler er billigst?

  Vi må dekke enda et viktig punkt før vi begynner jakten på billigste strømleverandør, nemlig hvilke typer strømavtaler som er billigst. Vi har allerede nevnt dem noen ganger hittil i artikkelen, og nå skal vi gå dem nærmere i sømmene – du må vite nøyaktig hva du takker ja til og hvilke avtaler som passer best for deg. Det er viktig å ha i tankene at strømpriser kan variere etter hvor i landet du bor.

  Spotprisavtaler: billigste strømavtaler på sikt

  Spotpris betyr at du betaler innkjøpsprisen på strømbørsen, pluss eventuelt et månedlig gebyr og et påslag i prisen. Det betyr at strømregningen din alltid vil variere, avhengig av prisen på strømbørsen. Markedsprisen styres av tilgang på strøm: Du betaler mindre når strømleverandørene har god tilgang, men du betaler mer når det er lite tilgang på strøm.

  Prisen endrer seg kontinuerlig, men stort sett koster strømmen mer om vinteren og mindre om sommeren. Spotpris er et supert alternativ for deg som ikke har noe imot at prisen på den månedlige strømregningen svinger opp og ned i løpet av året. Det viser seg nemlig at denne typen avtale er billigere enn fastpris og variabel pris, så sant du regner ut snittprisen for strømmen i løpet av et kalenderår.

  Variabel pris: få bedre oversikt

  Variabel pris er en type avtale som følger markedsprisen, men du betaler et større påslag. Prisen fastsettes gjerne i en gitt periode, og du skal i teorien ha bedre oversikt over hva du betaler. Det viser seg i praksis at strømprisen varierer akkurat som med spotpris, bare at du betaler mer. Du kan derfor spare mange tusenlapper ved å bytte fra variabel pris til spotpris.

  Fastpris: Lås strømprisen i en gitt periode

  Fastpris kan på mange måter sammenlignes med å låse renten på boliglånet, bare at du låser prisen på strømmen din. Du betaler mer enn det du ville ha gjort med en spotprisavtale, men du får bedre kontroll over hva regningen egentlig kommer på.

  Denne typen avtale svarer seg i enkelte tilfeller, for eksempel om du ikke ønsker å følge prissvingningene på strømmarkedet og heller vil ha et nøyaktig budsjett. Det kan også lønne seg for dem som bor i eldre, trekkfulle boliger som hovedsakelig varmes opp ved hjelp av strøm, særlig om du bor i et kaldt område. I så fall bør du også vurdere varmepumpe.

  Selv om du betaler langt mer enn innkjøpsprisen på strømmen om sommeren, kan du i slike tilfeller spare inn igjen disse pengene når du ser på hva en spotprisavtale ville ha kostet deg om vinteren. Hvis du mistenker at dette kan være deg, anbefaler vi å sjekke strømforbruket ditt de siste årene. Du kan finne dette under Mine sider hos din strømleverandør eller spørre de forrige huseierne om du nylig har flyttet inn i boligen. Det kan også være god kutyme å opplyse om dersom du skal selge huset ditt.

  Strømavtaler med tak

  Det er viktig å ikke bare se på prisen. Du bør også vurdere størrelsen på boligen og strømforbruket ditt for å finne frem til den beste strømavtalen. Kanskje du bør vurdere en avtale med pristak, dersom du har store utgifter om vinteren? Strømavtaler med tak fungerer ved at du får et såkalt pristak. Du vil aldri måtte betale mer enn pristaket, selv om strømprisen egentlig blir langt dyrere. Er huset stort, da kan det også være at solcellepanel lønner seg i lengden.

  Finn billigste strømleverandør: Populære lavprisselskaper

  Det finnes flere lavprisselskaper som tilbyr billig strøm her i Norge. Vi anbefaler at du bruker denne listen til inspirasjon, men pass alltid på at du tar en oppdatert sjekk før du bytter strømleverandør. Det er tøff konkurranse mellom selskapene, og det kan derfor komme nye, gode tilbud med jevne mellomrom.

  NorgesEnergi: en av Norges billigste strømleverandører

  NorgesEnergi har etablert seg som en lavprisleverandør av strøm, og selskapet topper stadig lister som sammenligner strømpriser. De har mange gode strømavtaler å velge blant for å imøtekomme forskjellige behov, samtidig som det er spotprisavtalene deres som er de billigste.

  Strøm til lavpris er den mest populære avtalen deres, og dette er en av de billigste spotprisavtalene på markedet. Du får også prismatch med på kjøpet når du bestiller Strøm til lavpris. Det betyr at skulle du finne en annen leverandør som kan slå dem på pris, kommer de til å matche prisen ved å gi deg enda billigere strømpriser enn før.

  Gudbrandsdal Energi: strøm til lavpris for hele landet

  Ikke la deg lure av det lokale navnet. Gudbrandsdal Energi selger billig strøm til kunder over hele landet. De har også vunnet priser for å ha landets mest fornøyde kunder i over ti år på rad, noe som er imponerende i seg selv. God kundeservice gir økt trygghet i hverdagen.

  GE Spotpris er en avtale som ligger høyt på lister over billige strømavtaler, og derfor ønsker vi å foreslå Gudbrandsdal Energi til deg som vil finne frem til billigste strømleverandør på markedet. Du betaler innkjøpsprisen, samt et påslag og et månedsgebyr. Selskapet garanterer ingen endringer av påslaget de første seks månedene du er kunde, men det kan endre seg deretter.

  Fjordkraft tilbyr billige spotprisavtaler

  Fjordkraft er en leverandør fra Vestlandet som selger strøm landet over. De har enkelte spotprisavtaler som kommer høyt opp på listen over billigste strømpriser. Det inkluderer Web Spot. Som navnet tilsier, er det en spotprisavtale som følger svingningene på markedet. Avtalen er billigere enn andre spotprisavtaler fra samme selskap, rett og slett fordi du styrer kundeforholdet på nett.

  Det betyr i praksis at du må kunne betale med avtalegiro eller e-faktura, istedenfor å motta papirfaktura. Kostnadene består at innkjøpsprisen for strømmen og et påslag i prisen, men du betaler ingen månedsavgift. 

  Agva: billig og fornybar strøm

  Agva er et aktuelt strømselskap for deg som ser etter fornybar strøm til gunstige priser. De tilbyr forskjellige spotprisavtaler og kampanjetilbud til nye kunder. Kraftavtalen Agva Innkjøp har ikke bindingstid, og den månedlige avgifter ligger på ca. 19 kr. Hvis du vil ta et valg som er bra for miljøet og lommeboken, er det vel verdt å se nærmere på Agva.

  Norge produserer fornybar energi i form av vind- og vannkraft, men store deler av den fornybare strømmen til eksportert til utlandet. Det er hovedsakelig fordi det er lønnsomt å eksportere grønn strøm og billig å kjøpe inn ikke-fornybar kraft utenfra. Du må derfor velge en strømavtale som spesifikt er fra fornybare kilder for å få ren elektrisitet i hjemmet ditt.

  Telinet Energi: Gode tilbud for nye kunder

  Telinet Energi har ofte gode kampanjer for nye kunder, hvor du får subsidiert deler av prisen. Et godt eksempel på dette er strømavtalen Telinet Strømpris. Etter at kampanjeperioden er over, blir du overført til en billig spotprisavtale. Du har ingen bindingstid og står fritt til å bytte, dersom du skulle finne et gunstigere tilbud etter at kampanjetiden har utløpt. 

  Telinet er enda en strømleverandør som spesialiserer seg på 100 % fornybar energi, samtidig som de ønsker å ha tilby konkurransedyktige spotprisavtaler. Du må som regel opprette avtalegiro for å kunne benytte de fleste av avtalene deres.

  GNP Energy: Kampanje til nye kunder

  GNP Energy er en strømleverandør som ønsker å gjøre det enkelt å velge billig strøm. De tilbyr kampanjer hvor du får strøm til rabatterte priser. Perioden varer i seks måneder, noe som betyr at du kan spare atskillig med penger i denne perioden. Du blir overført til en spotprisavtale etter at det har gått et halvt år.

  Det er veldig viktig at du sjekker strømpriser på nytt etter at kampanjeperioden er utløpt, ettersom du sannsynligvis kan finne rimeligere spotavtaler og billigere strømleverandører på markedet. Du bør med andre ord ikke bare bestille og glemme hele avtalen.

  Talkmore Strøm: Spotpris uten påslag

  Talkmore tilbyr ikke bare mobilabonnement, men de kan også friste med rimelige strømavtaler. De har et spennende konsept hvor du kun betaler et månedlig gebyr, men ingen påslag i prisen. Det betyr at du alltid får strøm til innkjøpspris, uten å måtte betale noe ekstra for den. Månedsavgiften er enten på 49 kr eller 79 kr, avhengig om du er mobilkunde hos dem eller ikke. 

  De har ingen bindingstid, og de har heller ingen andre strømavtaler. Det betyr at du ikke blir overført til en dyrere avtale etter en gitt tid: Du får det du bestiller. I tillegg får du nettleien på samme regning som strømregningen, akkurat som for mange tradisjonelle kraftleverandører – du slipper å måtte forholde deg til én strømregning og én regning for nettleie.

  Hafslund Strøm: Billig spotprisavtale på nett

  Hafslund kan tilby en svært gunstig spotprisavtale til deg som ikke har noe imot å styre kundeforholdet på nett. Det er nemlig et krav at du betaler via avtalegiro eller efaktura for å inngå den billige strømavtalen webSpot. Dette er selskapets rimeligste avtale. Du betaler ikke påslag i prisen, kun innkjøpspris og et månedsgebyr.

  Avtalen er kåret til en av landets beste avtaler på sikt av Forbrukerrådet. Du kan i tillegg aktivere en lojalitetsbonus som gir deg én time gratis strøm for hver eneste dag du er kunde hos dem, og du får en 100 % Fornøydhetsgaranti med på kjøpet. Hvis du ikke er fornøyd med den nye strømleverandøren din, så får du pengene dine tilbake.

  Tafjord: En av Norges billigste strømleverandører

  Tafjord har en av markedets billigste spotprisavtaler, nemlig Tafjord Web Spot. Derfor kommer de også med på listen over billige strømleverandører. Du betaler ingenting i fastbeløp, og påslaget inkluderer lovpålagte el-sertifikater. Du har heller ingen bindingstid, noe som gjør dette til en gunstig avtale for deg som kan betale på nett.

  Kraftriket: Få strøm til spotpris uten påslag

  Kraftriket har et spesielt tilbud til nye kunder som heter #Spotutenpåslag. Du betaler kun innkjøpsprisen fra strømbørsen, uten å betale ekstra påslag. Tilbudet gjelder de første 30 000 kWh. Etter at du har brukt opp denne kvoten, blir du overført til en spotprisavtale som heter Kraftriket Innkjøpspris. 

  Det er viktig at du sammenligner strømpriser etter at du blir overført til den nye avtalen for å være sikker på at du får billige strømpriser. Sjekk gjerne for stort strømforbruk du har for å vurdere sånn cirka hvor lang tid det går før du blir overført. En enebolig på ca. 200 kvadratmeter bruker i snitt 28 000 kWh per år, mens en liten leilighet på 45 kvadratmeter kun bruker 6525 kWh. Jo mindre bolig du har og jo mindre strøm du bruker, desto lenger tid går det før du må betale et påslag.

  Hurum Kraft: billig strømleverandør over tid

  Hurum kraft har vist seg å være en billig strømleverandør over lang tid, noe som er betryggende for deg som er bekymret for plutselige prishopp. Strømleverandøren sier selv at du sannsynligvis betaler mindre ved å være fast kunde hos dem fremfor å hele tiden bytte strømavtaler, men dette er noe du må beregne utfra eget strømforbruk.

  Hurum Kraft spesialiserer seg i tillegg på smarte hus og ladestasjoner, noe som betyr at de streber etter å tilby deg gode løsninger for redusert strømforbruk. De kan også hjelpe deg med å bruke mest strøm når strømmen er billigst. Ta gjerne kontakt med dem for å diskutere både strømavtaler og smarthusløsninger.

  Andre gode tips til å spare strøm

  Det hjelper ikke å bare velge en billig strømleverandør, om du ikke tar ansvar for eget strømforbruk i tillegg. Bare forestill deg en vanlig ettermiddag i en norsk familie: Elbilen står på laging, barna spiller dataspill mens de venter, middagen står og putrer på komfyren og de voksne i hjemmet lader opp mobil og bærbar PC. Det er med andre ord mange duppeditter som står og trekker strøm på én gang i moderne hjem.

  Det finnes både kortsiktige og langsiktige løsninger du som kan benytte deg av om du vil ha ned strømregningen din, enten det er å slå av lyset i rom du ikke bruker eller etterisolere boligen. Det er hovedsakelig oppvarming som krever mest strøm. Du bør sjekke om vinduer og dører har gamle eller sprukne pakninger, og bytt dem ut ved behov. Dersom du har mulighet til det, vil du kunne spare ved å bytte ut elektriske ovner med en varmepumpe.

  Sammenlign strømpriser for å finne billigste strømleverandør

  Nå har du fått et godt innblikk i hva du må se etter når du skal bytte strømavtale, samt en liten oversikt over aktuelle lavprisselskaper. Men hvordan skal du gå frem for å finne frem til den beste avtalen for deg, uten å bruke mye tid og krefter på prosessen? Det er hovedsakelig to måter du kan gjøre dette på:

  • Anbudssider
  • Lister med sammenligning av strømavtaler

  Hvilken fremgangsmåte du bør velge, avhenger i stor grad av behovene dine. Anbudssider passer bra for deg som vil se på alle typer strømavtaler og få et tilbud som er tilpasset behovene dine. Det er stort sett spotprisavtaler som topper lister over billige strømavtaler, og du får kanskje ikke opp fastprisavtaler med mindre du finner egne lister for dette.

  Anbudssider: få tilpassede tilbud

  Anbudssider fungerer på den måten at du lar forskjellige strømleverandører kontakte deg for å få et godt tilbud. Du trenger derfor ikke gjøre noe annet enn å ta imot tilbudene, og deretter kan du studere dem i ro og mak. Vi anbefaler at du ikke sier ja til noe øyeblikkelig over telefonen, men heller spør om du kan få en epost med alle opplysninger.

  Denne metoden passer bra om du ønsker å se nærmere forskjellige typer strømavtaler, og ikke bare spotprisavtaler. Du kan i tillegg be om ytterligere infor\masjon rundt kundefordeler og rabatter, bonuspoeng, strømforsikringer og lignende om dette er viktig for deg.

  Når du har innhentet skriftlige tilbud fra flere forskjellige strømselskaper, kan du sette deg ned for å se hvem som har billigste strømpriser, mest gunstige vilkår og beste kundefordeler. Vi har alle forskjellige behov, og det er viktig å ta alt til vurdering før du bestemmer deg.

  Det finnes mange nettsider som lar deg sammenligne strømpriser ved å presentere billige strømavtaler i en oversiktlig liste. Listene er supre for deg som ikke har spesielle behov og som bare vil se hvem som er billigst i pris. Det er som regel spotprisavtaler som troner toppen av slike lister, og de er derfor spesielt nyttige til deg som vil ha strøm til spotpris.

  Slik bytter du til en billigere strømleverandør

  Når du er fornøyd med valget ditt og har funnet en billig strømleverandør som matcher kravene dine, er tiden inne for å bytte. Prosessen er svært enkel og tar bare noen få minutter å utføre. Du trykker deg inn på den aktuelle strømavtalen på nett, fyller ut detaljene dine og gir deg selv en klapp på skulderen. Det var det!

  Den nye strømleverandøren tar seg nemlig av alt arbeidet med å si opp den gamle avtalen på dine vegne. Du trenger ikke å ta kontakt med den tidligere strømleverandøren din selv. Hvis du har en moderne strømmåler er det enda enklere å bytte: Du trenger bare å oppgi ID-nummeret til strømmåleren din, og strømmen blir lest av automatisk av strømleverandørene. Før i tiden måtte du selve lese av strømmen og videreformidle opplysningene, men det slipper du nå.