bilde

Bytte strømleverandør: Slik gjør du det

Sist oppdatert: 1. juli 2023

Har du lyst til å bytte strømleverandør? Da har du kommet til rett sted! I denne artikkelen vil vi forklare hvor enkelt det faktisk er å bytte strømselskap, og hva du bør tenke på når du skal velge ny strømavtale.

I tillegg til å sammenligne strømpriser på tvers av kraftleverandører, kan det også være en idé å undersøke hvilken type strømavtale som passer deg best. Det er for eksempel stor forskjell på spotpris- og fastprisavtaler, og det er ikke alltid at den billigste avtalen er den beste for deg og din familie. 

Husk også at det kan være store geografiske variasjoner i strømprisene, så det er viktig å sammenligne prisene der du bor.

Kortversjonen

  • Bytte strømleverandør er en enkel prosess som kan spare deg penger.
  • Sjekk om du har bindingstid på strømavtalen før du bytter.
  • Velg en strømavtale som passer dine behov, enten det er spotpris eller fastpris.
  • Sammenlign strømpriser og vurder bonus, grønn strøm, digitale avtaler og smarthusløsninger før du bestemmer deg.

Sjekk om du har bindingstid på strømavtalen

Du må først finne ut om du har mulighet til å bytte strømleverandør. Dette gjøres enkelt ved å sjekke om du har bindingstid. Du kan enten logge inn på Min side eller kontakte strømselskapets kundeservice på chat eller telefon. De fleste spotprisavtaler og variable prisavtaler har ikke bindingstid.  

Det betyr at du kan si opp avtalen eller bytte når som helst. Du bør likevel være obs på at det kan være en oppsigelsestid.

Dersom du har bindingstid på strømavtalen, må du sannsynligvis betale et bruddgebyr for å kunne si opp. Det er for eksempel vanlig å betale bruddgebyr hvis du sier opp en fastprisavtale før avtaleperioden er utløpt. Fastpris vil si at du har bundet deg til å betale en fastsatt strømpris i en gitt periode. 

Du kan på mange måter sammenligne fastpris på strøm med å låse renten på boliglånet, bare at du låser strømprisen. Når strømprisen i markedet går ned, kan du ikke benytte deg av det fordi du har fastpris. På samme måte vil du heller ikke betale mer når strømprisen stiger. Det er vanlig at strømmen koster mest om vinteren og mindre om sommeren.

Hvis du ikke vet om du har bindingstid på strømavtalen, anbefaler vi altså at du tar kontakt med strømleverandøren din før du bestemmer deg for å bytte. Da unngår du å betale et bruddgebyr. Samtidig kan du sjekke hvor dyr strømavtalen din er, samt hvilke andre avgifter du må betale til strømselskapet ditt. Bruk denne informasjonen når du skal sjekke strømprisene til andre kraftleverandører.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Bestem deg for hvilken strømleverandør du vil bytte til

Når du har funnet ut om du kan bytte strømleverandør, så er det på tide å bestemme deg for hvilken type strømavtale du vil ha. Deretter bør du sammenligne strømpriser for nettopp den typen avtale på tvers av leverandører, slik at du finner den billigste strømavtalen for deg.

Det er flere ting som er viktig å tenke på når du skal bytte strømselskap.

Spotpris eller fastpris? 

Dersom du velger en spotprisavtale, betaler du den strømprisen som gjelder i markedet til enhver tid. Dette kan være fordelaktig dersom strømprisen går ned. Dersom den går opp, kan det derimot bli dyrt. 

Fastpris er ofte litt dyrere enn spotpris, men fordelen er at du vet hvor mye du må betale i strømregningen hver måned. Det er imidlertid spotpris som er den billigste strømavtalen, dersom du tar utgangspunkt i gjennomsnittlig strømpris i løpet av et kalenderår.

Finn ut om du kan få bonus eller rabatt

Enkelte strømleverandører gir bonus hvis du bytter fra et annet selskap, for eksempel gratis strøm i en viss periode. Det er verdt å undersøke om det finnes noen gode tilbud på markedet før du bestemmer deg for hvilken strømleverandør du vil bytte til. 

Husk at det ikke alltid er den leverandøren som gir de største bonusene og rabattene som er billigst over tid. Se opp for såkalte luretilbud, der du overføres til en dyr strømavtale når kampanjeperioden har utløpt.

Bestem deg for om du utelukkende vil ha grønn strøm eller ikke

Dersom du er opptatt av miljøet og ønsker å redusere CO2-utslipp, kan det være en idé å velge et strømselskap som selger grønn strøm. Grønn energi betyr at all strømmen som selskapet leverer til sine kunder er fornybar energi fra sol-, vind- eller vannkraft. Du betaler ofte litt mer for grønn kraft enn vanlig strøm. 

Det er likevel verdt å tenke på om du er villig til å betale litt mer for å redusere karbonavtrykket ditt.

Heldigital strømavtale eller ikke?

Enkelte strømavtaler er kun tilgjengelig digitalt. Disse er ofte billigere enn andre strømavtaler, og dette kan være et godt valg for deg som trives best med å styre kundeforholdet ditt på nett. 

Mange av strømleverandørene som tilbyr heldigitale strømavtaler har egne apper som er veldig praktiske. Ofte kan du kontakte kundeservice via appen. Du må imidlertid være obs på at du må opprette eFaktura, avtalegiro eller epostfaktura, ettersom du ikke kan motta papirfaktura med digitale avtaler.

Vil du ta i bruk smarthusløsninger for å spare strøm?

Mange strømleverandører har egne smarthusløsninger som kan gjøre det enklere for deg å spare strøm i hjemmet. For eksempel kan du få sensorer som måler bevegelse og temperatur, og smarthusløsningene styrer lyset og varmen etter dette. Du kan til og med lade elbilen helt automatisk på tidspunkter med billigere strøm. 

Det er mulig å kjøpe utstyr som måler energiforbruket ditt i sanntid, slik at du kan ta full kontroll over strømregningen.

Du kan til og med lade elbilen helt automatisk på tidspunkter med billigere strøm. 

Sammenlign strømpriser før du bytter strømselskap

Ønsker du å bytte strømavtale for å få billigere strøm? I så fall er det spesielt viktig å sammenligne strømpriser før du bestemmer deg. Husk at det ikke alltid er den leverandøren som markedsfører seg med de laveste prisene som er billigst, og det kan lønne seg å gjøre en grundig sammenligning av tilbudene på markedet.

Enkelte strømleverandører har for eksempel egne fordelsprogrammer der du kan spare penger på andre varer og tjenester i tillegg til strøm. Det kan derfor være lurt å ta hensyn til slike fordeler når du velger strømavtale. Du bør imidlertid være spesielt oppmerksom på månedsgebyr og påslag på strømmen når du skal sammenligne avtaler.

De fleste i Norge har spotprisavtale. Spotprisavtale følger som sagt markedsprisen – men du må også betale et påslag til strømselskapet ditt. Påslaget kommer du ikke utenom, ettersom den også inkluderer lovpålagte skatter og avgifter som kraftleverandørene er påkrevd å kreve inn på vegne av staten.

Mange strømselskapet velger å ta fortjeneste ved at deler av påslaget går til dem. Du bør altså sammenligne påslag når du skal finne den beste spotprisavtalen. I tillegg er det vanlig å betale et månedsgebyr til strømselskapet. Noen kraftleverandører har lavt påslag og høyt månedsgebyr, mens andre kan ha høyt påslag og lavt månedsgebyr.

Bytt strømleverandør på nett

Når du har funnet en strømavtale som passer dine behov, så kan du enkelt bytte kraftleverandør på nett. Du trenger bare å oppgi noen få opplysninger som kontaktdetaljene dine. Det er helt gratis å bytte strømleverandør, og du kan gjøre det når som helst på året. Vi anbefaler at du undersøker strømpriser regelmessig, slik at du alltid har en prisgunstig strømavtale.

Det nye strømselskapet vil sannsynligvis spørre om målernummer og målepunkt ID, så det kan være en god idé å ha disse numrene klare når du skal bytte. Du finner målernummer i sikringsskapet ditt på selve strømmåleren. Målepunkt ID kan du finne på siste strømregning. 

Alternativt kan du logge inn på Elhub.no for å finne målepunkt ID. Elhub er en felles datahub for den norske kraftbransjen. Når du har oppgitt alle nødvendige detaljer, så tar den nye strømleverandøren seg av alt arbeidet med å si opp den gamle avtalen og overføre strømabonnementet. Du trenger altså ikke å gjøre noe mer, så sant du ikke har bindingstid hos den forrige strømleverandøren din.

Det kan ta alt fra 1-3 uker å bytte strømleverandør. Du vil få bekreftelse på overføringsdato når dette er avklart, samt nyttig informasjon om den nye strømavtalen din. For eksempel, du vil kunne opprette eFaktura og/eller avtalegiro i god tid før du mottar første faktura. Det er lurt å gjøre dette så snart som mulig, slik at du unngår gebyr for papirfaktura. 

Gjør deg kjent med det nye strømselskapet ditt

Mange strømselskaper tilbyr egne apper, samt kundeportaler på nett. Disse portalene kalles ofte for “Mine sider”. Du bør bruke litt tid på å gjøre deg kjent med både app og kundeportal etter at du har byttet strømselskap. For eksempel, har strømselskapet noen flere tjenester eller forsikringer som kunne ha vært aktuell for deg?

Enkelte strømselskaper tilbyr nemlig forsikringer som dekker strømkostnadene dine, dersom du mister inntekten din i en gitt periode. Andre har ekstratjenester som kan være nyttige, for eksempel mulighet til å binde strømprisen i en kortere periode ved behov — selv om du har spotprisavtale.

De fleste strømselskaper har apper som kan lastes ned både via Google Play og App Store. Disse appene er spesielt nyttig for deg som har spotprisavtale. Her vil du kunne sjekke dagens og morgendagens strømpriser time for time. Du vil også kunne undersøke hvor mye strøm du bruker og hva du bruker strøm på.

Dersom du vil bytte strømleverandør for å spare penger, bør du også vurdere tiltak for smart energiforbruk. Bruk appen aktivt til å planlegge bruk av energikrevende apparater. Det kan for eksempel være mye penger å spare ved å vente til strømprisen faller før du setter på vaskemaskinen. 

Generelt sett, så faller strømprisen om natten og midt på dagen og øker om morgenen og ettermiddagen. Hvis du har mulighet, bør du derfor forsøke å planlegge energikrevende oppgaver utenom “rushtiden”. Det kan også være lurt å studere strømbruken din og se hva du bruker mest strøm på.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik bytter du strømleverandør: kort oppsummert

Du har nå fått masse nyttig informasjon om hvordan du kan bytte strømleverandør. For å gjøre det så oversiktlig som mulig for deg, så har vi oppsummert de viktigste punktene:

  • Sjekk at du ikke har bindingstid
  • Bestem deg for hvilken type strømavtale du vil ha
  • Sammenlign strømpriser på tvers av strømselskaper
  • Bytt strømavtale ved å fylle ut et skjema på nett
  • Gjør deg kjent med deg nye strømselskapet ditt

Det er helt gratis å bytte strømleverandør, så det er ingen grunn til å vente med det. Jo raskere du bytter, desto raskere kan du begynne å spare penger på strømregningen din!

Få svar på vanlige spørsmål om bytte av strømleverandør

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg bytte strømleverandør?

Du kan spare penger ved å bytte strømleverandør, samt velge en strømavtale som er bedre tilrettelagt for dine behov. Kanskje du ønsker å bytte til et strømselskap som tilbyr smarthusløsninger? Tenk over dine personlige preferanser og sammenlign strømpriser for å velge det beste strømselskapet for deg.

Meldingsboble
Når vil jeg motta første strømfaktura fra det nye selskapet?

Nøyaktig når du faktureres vil avhenge av strømselskapet, men det er vanlig å bli etterfakturert månedlig for strømforbruket ditt. Dersom du for eksempel ble kunde i midten av mai, vil du sannsynligvis ikke motta første faktura før i juli. Fakturaen vil da gjelde ut mai og hele juni. Deretter vil du bli fakturert per kalendermåned.

Meldingsboble
Er det gratis å bytte strømleverandør?

Ja, det er helt gratis å bytte strømleverandør for deg som ikke har bindingstid hos det gamle selskapet. Det koster heller ikke noe å sammenligne strømpriser før du bytter. Du kan dermed ha alt å vinne på å bytte kraftleverandør.

Meldingsboble
Jeg skal flytte bolig, må jeg bytte strømselskap?

Du kan flytte eksisterende strømavtale med deg til den nye boligen din. I så fall kan du kontakte strømselskapet ditt og oppgi ut- og innflyttingsdato. Husk at det kan være forskjeller i strømpriser fra område til område. Norge er inndelt i totalt fem strømregioner. Dersom du skal flytte til ny strømregion, så kan det lønne seg å undersøke om du kan få en billigere strømavtale hos en ny leverandør.

Meldingsboble
Hva skjer med min nåværende strømavtale når jeg bytter strømleverandør?

Du slutter å være kunde hos det gamle strømselskapet når strømabonnementet overføres til den nye kraftleverandøren din. Det kan hende at den gamle leverandøren kontakter deg med gode tilbud for å vinne deg tilbake som kunde. I så fall må du være obs på vilkår og betingelser før du takker ja til noe. For eksempel, blir du overført tilbake til den dyre strømavtalen etter en gitt periode?

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454