bilde

Normalt strømforbruk: Hva er gjennomsnittlig strømforbruk?

Sist oppdatert: 1. juli 2023

Synes du at strømregningen er unormalt høy? Lurer du på hva strømforbruket ditt “burde” være? Her ser vi på hva som er gjennomsnittlig strømforbruk for norske boliger, samt hva du kan gjøre for kutte både energiforbruk og strømkostnader.

Kortversjonen

  • Gjennomsnittlig strømforbruk for norske boliger er rundt 16 000 kWh per år, ifølge SSB i 2016.
  • Energieffektive apparater og økt bruk av elbiler har bidratt til reduksjonen i energiforbruket.
  • Gjennomsnittlig strømforbruk for en standard enebolig på 180 kvadratmeter er ca. 25 000 kWh per år.
  • Forbruket avhenger av faktorer som isolasjon, oppvarmingskilde og antall beboere, og det er mulig å redusere forbruket ved å bruke energieffektive løsninger.

Gjennomsnittlig strømforbruk for norske boliger

Ifølge målinger fra SSB i 2016, så er gjennomsnittlig strømforbruk for norske boliger ca. 16 000 kWh per år. Norske husstander har redusert energiforbruket sitt, sammenlignet med målinger som ble foretatt på nittitallet. 

Trolig skyldes reduksjonen bruk av energieffektive, elektriske apparater. De siste årene bruker vi nemlig flere elektriske duppeditter, og elbiler har også gjort sitt inntog i Norge. Det viser seg imidlertid at energieffektive hvitevarer og oppvarmingskilder kan gjøre stort utslag på forbruket.

Det er viktig å påpeke at disse tallene fra SSB ikke tar hensyn til om du bor i en liten leilighet eller stort hus. Derfor skal vi også se nærmere på hva som er normalt strømforbruk for både leilighet og enebolig.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Normalt strømforbruk for enebolig

Ifølge Enova, så er gjennomsnittlig strømforbruk for standard enebolig på 180 kvadratmeter i Norge ca. 25 000 kWh per år. Størrelsen på eneboligen har svært mye å si. Andre viktige faktorer som du må vurdere er:

  • Hvor godt isolert boligen er
  • Hvor kaldt det blir i området der du bor
  • Hvilken oppvarmingskilde du bruker
  • Hvor mange som bor i boligen

For eksempel, en stor familie på fem personer kan fort bruke 30 000 kWh per år, altså ca. 5000 kWh mer enn det som er standard for eneboliger. Familien må for eksempel vaske klær hyppig, og det er fem personer som skal dusje flere ganger i uken. 

Man bruker i så fall mye energi på oppvarming av varmtvann, samt bruk av hvitevarer som vaskemaskin og oppvaskmaskin. Par uten barn kan ha et langt lavere energiforbruket enn storfamilien – selv om boligen er like stor, like godt isolert og de bruker samme oppvarmingskilde.

Normalt strømforbruk for leilighet

Normalt strømforbruk for en leilighet vil være betydelig mindre enn eneboliger. Det gjelder spesielt for leiligheter med lite varmetap. Dersom du bor midt i en blokk og kun har én vegg som vender mot utsiden, så vil det redusere varmetap. Ifølge SSB, så er normalt strømforbruk for en blokkleilighet 10 899 kWh per år.

Hva som bruker mest strøm i boligen

Det som krever mest strøm i boligen er uten tvil oppvarming med varmtvann på andreplass. Bare oppvarming kan utgjøre nesten 60 % av strømforbruket til en typisk norsk bolig. Varmtvann kan kreve så mye som opptil 20 % av energiforbruket. 

En standard bolig bruker altså ca. 70-80 % av sitt totale energiforbruk på oppvarming og varmtvann. På tredjeplass kommer elbil og oppvarming – og da er det ikke så mye igjen av strømforbruket som går til andre ting. 

Bytt til energieffektive løsninger

Dersom du ønsker å redusere strømforbruket ditt, bør du trolig starte med oppvarming av både bolig og varmtvann. Ifølge Enova, kan en standard enebolig spare ca. 4800 kWh per år ved å bytte til en energieffektiv luft-til-luft varmepumpe

Dersom snittprisen er på 1 kr per kWh i løpet av et kalenderår, betyr det at man kan spare ca. 4800 kr i året. Dersom du har vannbåren varme som driftes av luft-til-vann varmepumpe eller væske-til-vann varmepumpe, kan du spare det dobbelte og mye mer. Vannbåren varme varmer nemlig opp både rom og varmtvann.

Dersom du bor i en liten leilighet og er fornøyd med panelovn, kan du likevel kutte oppvarmingskostnader ved å ta i bruk automatisk temperaturstyring. Det finnes også smarte termostater som du kan kjøpe for å koble panelovnen sammen med appen til strømselskapet ditt, avhengig av hvilket strømselskap du har.

Smarte løsninger som dette kan også fungere med både varmepumper og vannbåren varme. Termostaten “snakker” med appen. Appen forteller termostaten når og hvor mye varme som skal genereres, basert på værmeldingen og dagens strømpriser. Løsninger som dette lar deg spare penger på oppvarming – uten å fryse.

Hvordan kutte strømforbruket ytterligere

I tillegg til å bruke energieffektive oppvarmingskilder, kan du spare ytterligere ved å ta i bruk smarte funksjoner for ulike elektriske apparater. Det finnes for eksempel smarte løsninger som setter i gang strømkrevende apparater som vaskemaskinen på tidspunkt med billig strøm helt automatisk, uten at du må gjøre noe.

Andre smarte grep er å bytte til energibesparende LED-pærer. Belysning kommer nemlig på tredjeplass over hva som bruker mest strøm i boligen, avhengig om du har elbil eller ikke. Dersom du har elbil, kommer belysning på fjerdeplass. I tillegg bør man passe på å skru av lyset i rom man ikke befinner seg i for å spare strøm.

Deretter kommer hvitevarer og andre elektroniske duppeditter. Dagens hvitevarer utgjør likevel ganske lite av det gjennomsnittlige strømforbruket ditt, så sant du velger energieffektive løsninger. Dagens vaskemaskinen krever mindre strøm enn det mange tror. 

Kjører du mange maskiner i løpet av uken, kan du likevel spare penger ved å vaske klær på billige tidspunkt i løpet av døgnet. Bare pass på at du ikke vasker klær om natten grunnet brannfare, selv om strømmen er billigst da. Det kan være fristende å sette i gang både vaskemaskin og oppvaskmaskin før du legger deg, men det frarådes.

Ifølge Norsk brannvernforening, forårsaker elektriske apparater som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel flere branner per år. Vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel bør helst brukes når du er våken og når noen er hjemme.

Hva er ditt gjennomsnittlige forbruk?

Nå som du vet hva som er normalt strømforbruk for norske boliger, så er det på tide å undersøke ditt eget strømforbruk. Ikke minst, så bør du sjekke hva som bruker mest strøm i nettopp din bolig for å kunne redusere energiforbruk og strømkostnader ytterligere. Dette gjør du ved å først sjekke strømregningene dine.

De beste strømleverandørene tilbyr oversikt over forbruk i gitte perioder, for eksempel dag, uke, måned og år. Dette finner du i appen deres eller “Mine sider”, avhengig av hvilken strømleverandør du har. Mange strømleverandører lar deg også sjekke hva du brukte mest strøm på, for eksempel oppvarming.

Når du har samlet inn informasjonen, så er det på tide å sammenligne ditt forbruk mot tallene ovenfor. Synes du det stemmer? Er det noe som virker unormalt høyt? Hva trekker mest strøm i boligen din, og hva kan du gjøre for å redusere forbruket? 

Husk at du må ta hensyn til spesifikke forhold ved boligen din og antall beboere. Det er helt normalt at større husholdninger som bruker mye varmtvann og strømkrevende apparater bruker mer enn gjennomsnittet – men det betyr ikke kan du ikke kan ta grep for å kutte strømkostnadene ved å planlegge bruk av elektriske apparater.

Viktig å sjekke strømpriser

De aller fleste norske husstander har spotprisavtale. Spotprisavtale vil si at du følger prissvingningene på markedet. Du betaler altså innkjøpspris, samt et påslag til strømselskapet og kanskje et månedsgebyr. Jo dyrere markedsprisen er og høyere påslaget er, desto mer betaler du for energiforbruket ditt.

Du har derfor alt å vinne på å redusere strømforbruket og følge med på dagens strømpriser, dersom du har spotprisavtale. De fleste strømselskaper tilbyr apper som lar deg følge med på strømprisen, time for time. Alternativt kan du finne prisene på hjemmesiden til strømselskapet.

Vi anbefaler at du sjekker strømprisene hyppig og planlegger bruk av energikrevende apparater deretter. Stort sett er strømmen billigere på kvelden og om natten, samt dyrere om morgenen og ettermiddagen. Det er fordi norske husholdninger bruker mest strøm på disse tidene.

For eksempel, det kan være lurt å lade elbilen om natten og bruke vaskemaskinen på tidspunkt med billigere strøm. Det finnes smarte løsninger som kan automatisere dette for deg, slik at du slipper å huske på det selv. 

Du kan tidsinnstille lading av elbil enten direkte i elbilen eller ved å bruke en smart hjemmelader som kobles til appen til strømselskapet ditt. Dersom du ikke kan stille inn elbilen selv, men vil begynne med smart lading – da bør du se etter et strømselskap som tilbyr løsninger for nettopp dette.

Bytt til en billigere strømavtale

Nå som du vet hva som er gjennomsnittlig strømforbruk, hva som bruker mest strøm i boligen og hvordan du kan kutte energiforbruket, så er neste steg å undersøke strømavtalen din. Historisk sett har det lønnet seg med spotprisavtale fremfor andre avtaler i løpet av et kalenderår. 

Du bør imidlertid være obs på påslaget – det kan variere hvor mye strømleverandørene legger på spotprisen. Vi anbefaler å sammenligne både påslag og månedsgebyr på tvers av de ulike strømselskapene for å sikre at du har en billig spotprisavtale. Du bør være obs på kampanjetilbud.

Noen strømselskap tilbyr spesielle priser til nye kunder, men bare i en gitt periode. Du blir overført til en annen strømavtale når kampanjeperioden har utløpt. Dersom du ønsker å benytte deg av et slikt tilbud, bør du undersøke hvilken avtale du ender opp med på sikt. Sjekk også at du ikke har bindingstid, slik at du ikke blir bundet til en dyr avtale på sikt.

Strømpriser for variabel pris og fastpris

Dersom du har en variabel prisavtale, så følger du også svingningene på markedet og betaler for forbruket ditt. Forskjellen er at strømprisen fastsettes i en lengre periode. For eksempel, spotpris beregnes time fra time. Variabel pris kan for eksempel være beregnet for en måned eller to om gangen.

Denne avtalen er som regel dyrere enn spotprisavtaler, men du slipper de største svingningene. Dersom du ønsker større forutsigbarhet, kan du vurdere fastprisavtaler. Det er også mulig å inngå spotprisavtaler med mulighet for å binde strømprisen i kortere perioder ved behov. 

Du kan på mange måter sammenligne fastpris på strøm med å binde renten på boliglånet. Langvarige fastprisavtaler er de dyreste på markedet, men de kan være et godt valg for deg som trenger forutsigbarhet. Du betaler i så fall samme sum hver eneste måned – uavhengig av hvor mye strøm du faktisk bruker og hva markedsprisen er. 

Man unngår i så fall pristopper om vinteren, selv om du vil betale mer enn markedsprisen om sommeren. Tenk deg nøye om før du inngår fastprisavtale. Dersom målet er å betale minst mulig for strømmen, kan det være fornuftig å velge spotpris og innføre tiltak for redusere strømforbruket ditt mest mulig.

Når du vet hvilken type strømavtale som passer best for deg, anbefaler vi å sammenligne strømpriser for å finne den billigste strømleverandøren. Vi anbefaler å sammenligne strømavtaler ved jevne mellomrom for å sikre at du alltid har den beste avtalen – her kan det være mye penger å spare.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Normalt strømforbruk for norske boliger

Vi har nå gått gjennom mye informasjon om hva som er gjennomsnittlig strømforbruk, samt hvordan du tar kontroll over eget forbruk. Du har også fått masse tips til å redusere strømkostnadene dine ytterligere. Helt avslutningsvis, oppsummerer vi kort de viktigste punktene som du bør ta med deg videre.

Dette bør du fokusere på for å redusere ditt gjennomsnittlige strømforbruk i løpet av et kalenderår:

  • Normalt strømforbruk kan variere svært avhengig av bolig og antall beboere
  • Det er derfor viktig å undersøke hva ditt gjennomsnittlige energiforbruk er
  • Merk deg hva du bruker mest strøm på og undersøk hvilke tiltak du kan iverksette
  • Sjekk om du bør bytte strømavtale ved å sammenligne strømpriser

Da er det bare å ønske deg lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om strømforbruk

Meldingsboble
Hva slags elektriske apparater bruker mest strøm?

Varmekilder som varmtvannsberedere og elektriske oppvarmingskilder bruker mest strøm. Deretter kommer belysning, samt hvitevarer som vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner.

Meldingsboble
Bruker apparater som står i standby-modus strøm?

Du bør ikke la TVen eller annet elektrisk utstyr stå i standby-modus, ettersom de vil fortsatt trekke strøm. Du bør av samme årsak dra mobilladeren ut av stikkontakten etter bruk – den vil nemlig forbruke energi så lenge den er plugget i, selv om du ikke har noe på lading.

Meldingsboble
Hjelp, jeg har en eldre bolig med høyt energiforbruk – hva gjør jeg?

Det er viktig å finne ut hvor mye av det høye energiforbruket skyldes ineffektiv oppvarming og varmtvannsberedning. Husstander med eldre boliger har ofte stort potensial for å redusere energiforbruket. Vi anbefaler i så fall å bytte til en nyere og mer effektiv varmtvannsbereder. Det er også lurt å investere i bedre isolasjon av boligen, dersom du har mulighet til det. For eksempel, et smart grep kan være å bytte ut gamle vinduer som slipper ut masse varme. Dette kan redusere energiforbruket betydelig.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454