Eksperthjelp til hagen: Hvor mye koster det?

Sist oppdatert: 16. Nov, 2021

  Det trenger ikke å koste masse å få hjelp med hageplanleggingen, enten dere skal grave eller få lekker gressplen. En hageekspert kan være akkurat det du trenger for å få drømmehagen! Les videre for å se hvor mye det koster med eksperthjelp til hagen.

  Hvilken type hageekspert trenger du?

  Det finnes flere hageeksperter, avhengig av det du trenger hjelp til. De har alle forskjellige priser. Noe av det første du bør gjøre er å bestemme deg for om du vil ha hjelp av hagekonsulent, hagedesigner eller landskapsarkitekt.

  En landskapsarkitekt passer bra for deg som skal utføre større endringer på landskapet og i terrenget. De koster derfor som regel mer enn en hagedesigner. Hagekonsulenter og hagedesignere kan heller hjelpe med materialvalg, form og farge i hagen. Flere av dem har erfaring som gartnere, og de kan derfor hjelpe deg med valg av planter og vedlikeholdstips også.

  Hagekonsulent og hagedesigner er derfor et godt valg til deg som vil ha eksperthjelp med å utforme hage. Det kan for eksempel være nyttig når du flytter inn i ny bolig, og du ønsker deg en unik og spennende hage som matcher din smak. Eller kanskje den gamle hagen var for krevende, og du vil ha noe mer lettstelt som passer bedre med livsstilen din?

  Hvor stort er prosjektet?

  Det er vanskelig å si en nøyaktig pris før hageeksperten har vært på befaring. I første runde diskuterer dere ønsker og idéer sammen med hageeksperten. Basert på hvordan hagen ser ut nå, kan eksperten gi deg et tilbud på hvor mye det vil koste å få utført disse ønskene. Du vil få en rekke gode forslag når det kommer til praktiske løsninger og estetikk under befaringen.

  Du vil deretter få et skriftlig tilbud, dersom befaringen gikk greit og du er åpen for å jobbe med hageeksperten. Tilbudet er ikke bindende, og vi anbefaler at du får alt svart på hvitt før du tar en beslutning. Pass på at du får inn alt av kostnader i tilbudet, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse når regningen skal gjøres opp.

  Du bør også be om å få løpende oppdateringer på eventuelle ekstra omkostninger som kan dukke opp underveis i prosjektet. Det gjør det enklere for deg å følge med på hva totalprisen blir, og du bevarer god kontroll over økonomien. Den endelige kontrakten bør inneholde informasjon om dette.

  Prisfaktorer for hjelp med hagen

  Det finnes altså en fastsatt pris som gjelder for alle, noe som gjør det vanskelig å si nøyaktig hva det koster for en hageekspert. Noe av det første du bør gjøre er derfor å planlegge prosjektet. Sett deg opp en liste over hvilket arbeid du må ha utført for å få en bedre oversikt. Den endelige prisen avhenger av en rekke faktorer, for eksempel:

  • Grunnarbeid
  • Beplanting
  • Mur
  • Terrasse og skjerming
  • Antall kvadratmeter

  Enkelte hageeksperter vil gi deg en cirkapris basert på denne planen, men den endelige prisen kommer som nevnt ikke før befaringen. Krevende grunnforhold og vanskelig terreng kan for eksempel føre til at arbeidet tar lenger tid enn forventet. Dette vil hageeksperten kunne vurdere når han eller hun kommer for å vurdere eiendommen.

  Det bør også nevnes at antall kvadratmeter ikke har alt å si for hva det koster å få hjelp med hagen. Små hager kan være veldig kompliserte og kreve mye arbeid. Det kan derfor hende at mindre hager koster mer enn store hager. Heng deg derfor ikke opp i kvadratmeterpris når du skal finne en dyktig hageekspert.

  Del opp prosjektet i ulike faser

  Du trenger ikke nødvendigvis ta hele hagen på én gang. En lommebokvennlig løsning kan være å dele prosjektet opp i flere faser. Det er imidlertid viktig at du har en god plan før du starter, slik at du ikke får utført tilfeldig arbeid her og der som ikke henger sammen til slutt.

  Kanskje oppdager du at det bare er hyggelig at prosjektet tar litt tid? Hagearbeid er like mye rekreasjon og avslapning som det er jobb. Kanskje du oppdager at du har grønne fingre, og du ønsker å gjøre noe av hagearbeidet selv? Pass bare på at du ikke forstyrrer planene til hageeksperten.

  Ikke bruk svart hagearbeid!

  Svarte hagearbeidere kan kanskje lokke med en lav pris, men det kan koste deg dyrt. Du står helt uten beskyttelse om det blir konflikt rundt priser eller du avdekker feil med arbeidet. Vi anbefaler at du tar en bakgrunnssjekk på firmaet for å være sikker på at du velger en seriøs hageekspert:

  • Sjekk om de er registrert i Brønnøysundregisteret
  • Sjekk om de har problemer med økonomien på proff.no
  • Søk dem opp på Google og sosiale medier
  • Be om referanser fra tidligere kunder

  Du kan godt ta kontakt med tidligere kunder, og ikke bare lese omtaler fra dem. Seriøse hageeksperter har ingenting imot å sette deg i kontakt med dem, ettersom de ikke har noe å skjule. Du bør spørre om hvordan det var å kommunisere med hageeksperten, samt hvordan eventuelle konflikter ble løst.

  Få gode tilbud fra hageeksperter

  Det er viktig å hente inn tilbud fra flere hageeksperter for å få den beste prisen. Vi anbefaler at du har befaring med tre forskjellige aktører og får et skriftlig tilbud fra dem alle. Du trenger ikke å skjule at du har flere å velge mellom – det er bare bra at de vet at de har konkurranse. Kanskje én av dem strekker seg litt lenger for å vinne prosjektet?

  Pass på at tilbudene inneholder de samme kostnadsfaktorene, slik at du får et så presist sammenligningsgrunnlag som mulig. Dersom det ene tilbudet avviker vesentlig fra de andre, så kan det bety at enkelte kostnader kanskje ikke er tatt med i tilbudet. Det er viktig at du får klarhet i dette så snart som mulig.

  Sist, men ikke minst, så bør du vurdere både pris og kvalitet. Billig arbeid kan som nevnt bli dyrt for deg. Velg en hageekspert som kan gi deg en god balanse mellom dyktig håndverk og budsjettvennlig pris. Du bør velge en god hageekspert for å kunne nyte den vakre hagen din i mange år fremover, uten å frustrere deg over feil og mangler.