Strømprisene er oppdatert kl 13, 20. november 2024.
Sjekk ut alle strømavtaler fra de største leverandørene i Norge
Strømpris er oppdatert
20. november 2024.
Data levert av
Få billig strøm ved å sammenligne tilgjengelige strømavtaler i Norge. Strømprisene endrer seg for hver måned, og det kan være vanskelig å finne frem i dagens utvalg av strømavtaler. Se en komplett oversikt over alle strømavtaler her.
Ditt postnummer
Se alle strømavtaler der du bor
Data levert av
Det er mange faktorer som påvirker dine strømpriser. Strømprisen blir styrt etter tilbud og etterspørsel. Når det er høy etterspørsel og dårlig tilbud – det vil si lav strømproduksjon – så presses prisen opp. Dersom det er lav etterspørsel og godt tilbud – altså høy strømproduksjon – så presses strømprisen ned.
Det er derfor strømprisen øker om vinteren. Vi trenger mer strøm til å varme opp boligen, og det øker etterspørselen. Samtidig kan kalde vintre med lite nedbør føre til lav strømproduksjon. Resultatet av dette er såkalte pristopper der vi opplever perioder med svært høye strømpriser. På samme måte koster strømmen mindre om sommeren.
Da bruker vi mindre strøm og strømprisen faller. Oppvarming av bolig er nemlig det som krever mest energiforbruk i de aller fleste boliger. Enkelte boliger bruker opptil 60 % av totalt strømforbruk på oppvarming. Dersom det oppstår lange perioder med lite nedbør, så kan det likevel føre til høye strømpriser ellers på året også.
I Norge bruker vi hovedsakelig vannkraft, og vi er derfor avhengige av nedbør på de rette stedene. Regnet må nemlig falle der vi har vannmagasiner for at vi skal kunne produsere strøm. Etterspørsel kan også variere i løpet av et døgn. For eksempel, det er vanlig at strømprisen øker om morgenen og ettermiddagen da mange privatpersoner bruker mest strøm da.
Temperatur og nedbør kan dermed påvirke strømprisene dine i svært stor grad. Dette er imidlertid ikke de eneste to faktorene som bestemmer strømprisen.
Strømprisen i Norge blir påvirket av europeiske strømpriser. Det er fordi vi deltar på det internasjonale kraftmarkedet, og vi driver med import og eksport av kraft. Dersom det blir høy etterspørsel og lav strømproduksjon i Europa, så vil dette påvirke norske strømpriser. I tillegg koster det å bygge ut kraftkabler til utlandet.
For eksempel, strømprisen øker i perioder med høye priser på råvarer som kull og gass. Anleggene må redusere strømproduksjonen, rett og slett fordi de ikke har råd til å kjøpe inn de nødvendige råvarene. Tilbudet blir altså dårligere. Kalde vintre i Europa med høy etterspørsel kan på samme måte føre til høyere strømpriser her til lands også.
Dollarkursen kan derfor også påvirke strømprisen, ettersom kull kjøpes i dollar. Dersom kursen er høy, så vil kullet koste mer. På samme måte kan eurokursen påvirke norske strømpriser, ettersom vi kjøper strøm med euro.
Hvor i landet du bor bestemmer strømprisen
Norge er delt inn i ulike strømområder. Strømprisen blir derfor påvirket av hvor i landet du bor. Det norske strømnettet har ikke kapasitet til at strømmen kan overføres fritt mellom ulike deler av landet, både av hensyn til driftssikkerhet og fysiske hindringer. Dermed kan vi oppleve strømoverskudd og lave priser et sted, men lav strømproduksjon og høye strømpriser et annet sted.
Statnett ønsker å bygge ut strømnettet i Norge frem mot 2030. Totalt ønsker de å bruke 60-100 milliarder kroner på å bygge ut nettet. Utbygging av kraftproduksjon vil kunne føre til bedre strømtilbud og forbedre flyt i strømnettet, noe som igjen vil føre til lavere strømpriser. Dette er derfor viktige tiltak for å sikre rimelig strøm.
Selv om du ikke kan påvirke strømprisen direkte, så kan du ta viktige grep for å redusere strømregningen din likevel. Dette inkluderer å gjøre boligen din mer energieffektiv ved hjelp av tiltak som å bytte til en oppvarmingskilde som krever mindre strøm. Det er oppvarming av bolig og varmtvann som krever mest energi for de fleste, så det er smart å begynne sparetiltakene her.
Elbil og belysning havner på tredje- og fjerdeplass over hva vi bruker mest strøm på. Helt til sist, kommer elektriske apparater og ulike dippedutter. Dagens moderne hvitevarer er svært energieffektive, sammenliknet med 90-tallets hvitevarer. De krever derfor veldig lite strøm. Du kan likevel spare penger ved å tenke over når på døgnet du vasker klær.
Planlegg bruk av energikrevende apparater til tidspunkter der strømmen er billig, for eksempel midt på dagen eller utover kvelden. Du bør ikke vaske klær om natten grunnet brannsikkerhet, men det kan derimot være lurt å lade elbilen mens du sover. Mange strømleverandører tilbyr praktiske apper med god oversikt over dagens og morgendagens strømpriser.
Hittil har vi fokusert på strømpriser generelt. Strømleverandøren din kjøper kraft fra den nordiske strømbørsen som de deretter videreselger til deg. Det er vanlig at leverandøren legger på et påslag i prisen, samt fakturerer månedsgebyr. Den endelige strømprisen som du betaler er derfor forskjellig fra prisen på strømbørsen.
Dersom du vil ha lavest mulig strømpris, så kan det være hensiktsmessig å se etter en spotprisavtale med lavest mulig påslag og månedsgebyr. Spotpris vil si at strømprisen din følger strømprisen på børsen, bare med et påslag i prisen. Dersom du ønsker større kontroll over strømutgiftene dine, kan du vurdere fastpris eller variabel istedenfor. Da fastsettes strømprisen i en viss periode. Disse avtalene er imidlertid dyrere på sikt.
Fastpris er en strømavtale der prisen fastsettes i en viss periode fremover. Du betaler samme sum hver måned, uavhengig av prissvingninger. Spotpris følger imidlertid svingningene. Du betaler mer når strømprisen er høy og mindre når den faller. Variabel prisavtale er en slags blanding av disse to. Spotpris er billigst hvis du regner ut snittprisen i løpet av et kalenderår.
Samme pris per kWh som vi kjøper strømmen for på strømbørsen. Den endres fra time til time og er tilgjengelig for alle som vil se på nordpool.
Historisk sett den billigste avtaleformen
Mer stabil om vinteren, og like billig som spotpris om sommeren
Spotpris om sommeren og variabelpris resten av året. For deg som ønsker en mer stabil pris om vinteren derendringer varsles 14 dager før de trer i kraft.
Du kan spare mye penger ved å bytte til en billigere strømleverandør. Det er viktig å sammenligne strømpriser regelmessig for å sikre at du alltid har den beste avtalen. Kom i gang ved å se oversikten vår over strømleverandører.
Generelt sett, så er strømprisen høyest om ettermiddagen når folk flest kommer hjem fra jobb. Da skrur vi på TVen, maten koker på komfyren, elbilen settes på lading og vaskemaskinen settes på. Dette fører til økt etterspørsel og forbruk, og dermed også høyere strømpriser. Den pleier også å stige om morgenen i ukedager.
Strømmen er billigst på tidspunkter da folk flest bruker minst strøm. Strømmen er derfor ofte billigst om natta, samt midt på dagen. Det er lurt å følge med på dagens strømpriser for å planlegge strømforbruket ditt og spare penger, dersom du har spotprisavtale. Det kan være mye å vinne på å for eksempel lade elbilen om natten.
Strømleverandøren din har ofte dagens strømpriser oppført på nettsiden sin. Dersom leverandøren har egen mobilapp, så vil du også kunne sjekke dagens strømpriser der. Spotprisen kan variere fortløpende, og det er vanlig å kun oppgi dagens og morgendagens strømpriser. Du bør derfor følge med fra dag til dag.
Spotprisavtaler viser seg å være billigst på et langsiktig perspektiv. Du følger riktignok pristoppene om vinteren, men lave strømpriser om sommeren gjør spotpris billigst i snitt. Dersom du ikke ønsker å følge prissvingningene, så kan en fastprisavtale være gunstig. Da betaler du samme pris hver måned, vinter som sommer.
Det er lurt å unngå klesvasken om ettermiddagen da strømprisen er høyest. Du bør likevel ikke sette på maskinen før du går og legger deg. Vaskemaskin er en av de vanligste årsakene til husbrann i Norge. Det er lurere å vaske klær litt utover kvelden når prisen begynner å falle, og deretter kan du henge dem på tørk over natten.
Dersom du sjekker strømpriser generelt, så er sjansene store for at du får oppgitt strømprisen på strømbørsen. Kraftselskapet ditt må kjøpe inn strømmen derfra som de selger til deg. Det er vanlig med påslag i prisen for å dekke utgiftene til kraftselskapet, samt for å dekke driftskostnader.