bilde

MANGE VALGMULIGHETER: Det er mange forskjellige typer solskjerming som alle har fordeler og ulemper.

Solskjerming: En komplett guide

Sist oppdatert: 17. juli 2023

Det kan være vanskelig å vite hvilken solskjerming som passer best for både boligen og lommeboken din. Derfor hjelper vi deg med å velge rett solskjermingsprodukt fra den beste solskjermingsleverandøren i denne guiden vår.

Her er alt du trenger å vite om både innvendig og utvendig solskjerming.

Kortversjonen

  • Det er viktig å velge riktig solskjerming til boligen din basert på behov, rom, størrelse på vinduer og budsjett.
  • Utvendig solskjerming som vindusmarkiser, zip screens, utvendige persienner og terrassemarkiser er effektive for å forhindre varmeinnslipp og skape skygge.
  • Innvendig solskjerming som plisségardiner, lamellgardiner, persienner, gardiner, innvendige screens og rullegardiner gir deg kontroll over lysinnslipp og innsyn.
  • Prisen på solskjerming varierer avhengig av type, størrelse, kvalitet og funksjonalitet. Det er viktig å sammenligne priser og vurdere alternativene nøye før du tar et valg.

Hvordan velge rett solskjerming

Det finnes mange forskjellige typer solskjerming, både inne og ute. Det er viktig å velge rett variant til boligen din, avhengig av hvor og hvordan den skal brukes. Mange foretrekker for eksempel rullegardiner med lystette tekstiler til soverommet, mens utvendige persienner er best på å forhindre varmeinnslipp på lange, solrike dager.

Du bør tenke over følgende for å velge rett solskjerming:

  • Hvilken funksjon skal solskjermingen ha?
  • Hvor mange vinduer skal du ha solskjerming til?
  • I hvilke rom skal den brukes?
  • Hvilken størrelse vinduer har du?
  • Har du behov for ekstra lystett materiale?
  • Vil du forhindre innsyn?
  • Hvor viktig er det å blokkere for varmeinnslipp?
  • Hva er budsjettet ditt?

Tenk gjerne over svarene dine og ha dem i tankene når du leser videre. Dette vil hjelpe deg å velge riktig solskjerming, nå som vi skal gå gjennom de forskjellige alternativene.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Utvendig solskjerming

Fordelen med utvendig solskjerming vs. innvendig solskjerming er at utvendige løsninger er bedre til å forhindre varmeinnslipp. Det er fordi varmen blokkeres på utsiden før den i det hele tatt slippes inn i boligen. Du kan selvsagt kjøpe innvendig solskjerming med varmeabsorberende tekster, dersom varme ikke er et stort problem i det aktuelle rommet.

Vindusmarkiser

Vindusmarkiser er et klassisk valg som fås for en relativt rimelig pris. De fleste markiser er laget av tekstiler som tåler litt regn, samtidig du kan velge blant et stort utvalg av farger og mønstre. Du kan velge  mellom manuelle vindusmarkiser og motoriserte vindusmarkiser. Manuelle markiser er rimeligere, mens markiser med motor er svært praktiske.

Prisen på vindusmarkiser koster alt fra 1000 til over 10 000 kr, avhengig av størrelse, kvalitet og funksjonalitet. Selve motoren kan koste ca. 5000 kr eller mer. Du kan regne med å få en solid og god vindusmarkise av høy kvalitet fra ca. 3000 kr og opp. Bare vær obs på vindusmarkiser ikke forhindrer varmeinnslipp like godt som f.eks. persienner, ettersom persiennene ligger tettere på vinduet.

En annen fordel med vindusmarkiser er at de krever lite vedlikehold. Du bør likevel vaske markiseduken med mildt såpevann 1-2 ganger i året, samt sjekke alle bevegelige deler. Ikke bare ser markisen pen ut, men levetiden til vindusmarkiser er ca. 15 år eller mer med rett vedlikehold.

Det er viktig at du ikke ruller inn markiseduken mens den er våt. Dersom du er nødt til å gjøre det, så bør du rulle den ut ved første anledning for å la den tørke. Det kan ellers oppstå problemer med mugg og råte. Du bør også passe på at vindusmarkisen ikke er rullet ut ved altfor sterk vind. En av ulempene med markiser er at de ikke tåler vind så godt.

Det finnes vindusmarkiser med både sol- og vindsensor som justerer markiseduken automatisk. Du trenger dermed ikke å bekymre deg for at duken skal bli ødelagt, dersom det blåser opp og du ikke er hjemme. Det finnes også markiser med tidsinnstillinger, slik at de ruller seg ut eller inn til gitte tider.

Terrassemarkiser

Terrassemarkiser har mange av de samme fordelene og ulempene som vindusmarkiser, men med en stor forskjell. Terrassemarkiser rulles nemlig ut i lengden, slik at du kan sitte under dem. Dermed får du et ekstra “rom” utendørs, og du kan bruke terrassen din utover høsten. Terrassemarkiser kommer som regel i flotte farger og mønstre, slik at du kan finne en variant som matcher fasaden på boligen din.

Zip screens / utvendig rullegardin

En zip screen er på mange måter en utvendig rullegardin, bare med forskjellige fester. Zip screens har et glidelåssystem som låser duken fast langs sidene av vinduet ditt. Dermed er zip screens er et svært godt valg til utvendig solskjerming for deg som bor i vindblåste områder. De sitter godt langs vinduet, uten å bli skadet i vinden.

En “vanlig” utvendig rullegardin tåler ikke vind på samme måte. Disse holdes nede ved hjelp av en vekt i bunnen av duken. Ellers er egenskapene mye de samme. Solskjermingen består av en perforert duk som rulles ned tett over vinduet ditt. Dermed kan du blokkere innsyn på dagtid, samtidig som du bevarer utsyn.

Ulempen med perforerte duker er at man kan se inn i boligen om kvelden, så sant det er mørkt ute og lyst inne. Det vil da være mulig å skimte omrisset ditt inne i boligen. Du må selv vurdere hvor stort problem dette er, basert på hvor tett på naboen du bor. Duken er imidlertid god på å forhindre varmeinnslipp – men ikke like fullt så effektiv som en utvendig persienne.

Prisen på zip screens og utvendige rullegardiner kan variere fra ca. 5000 kr til godt over 20 000 kr, avhengig av størrelse, kvalitet og funksjonalitet. Akkurat som markiser, kan du kjøpe screens med motor, sensorer, automatikk og andre praktiske egenskaper som forenkler hverdagen din.

Utvendige persienner

Prisen på utvendige persienner ligger på rundt det samme som screens. Kostnaden vil likevel variere, avhengig av størrelse, materialer, kvalitet, motor, sensor, tidsinnstillinger og lignende funksjoner. Utvendige persienner er en god løsning hvis du vil ha en solskjerming som du kan stille inn svært presist.

Ikke bare kan du heve og senke selve persiennen, men du kan også justere avstanden mellom lamellene. Du har derfor svært god kontroll over lysinnslipp, innsyn og varmeinnslipp. Utvendige persienner er også svært robuste. De tåler for eksempel vind bedre enn markiser, særlig hvis du kjøper med vindlås. I tillegg kan utvendige persienner brukes til skråvinduer og spesialvinduer.

Utvendige persienner har et elegant og klassisk utseende som passer til de fleste boliger. Du kan dessuten velge mellom ulike farger. Persiennene er relativt skjulte når de ikke er i bruk, og de kan dermed være et diskré valg. Det bør riktignok nevnes at det samme gjelder for utvendige screens – de er knapt synlige når du ruller dem opp.

Pergola, solseil og parasoll

Hittil har vi fokusert på utvendig solskjerming til boligen, men det er også verdt å nevne utvendig solskjerming til hagen. Noen av disse har dobbel funksjon og kan også forhindre lysinnslipp i boligen. Pergola eller terrassetak er en type solskjerming som gir deg et ekstra uterom, samt skaper skygge inne i boligen.

Prisen på pergola og terrassetak avhenger av flere faktorer. En pergola i aluminium som du setter sammen selv fås for noen tusenlapper, mens det kan koste titusener av kroner å hyre inn en dyktig håndverker til å bygge en for deg. Vi anbefaler at du sammenligner priser og vurderer alternativene dine nøye for å finne det beste pristilbudet.

Ulempen med dem er at de ikke kan fjernes, men de har en solid konstruksjon. Du bør derfor være helt sikker før du bestemmer deg. Solseil og parasoller er billigere og mer fleksible alternativer som gir skygge i hagen din. De kan raskt flyttes eller tas ned etter behov,og de fås for alt fra 500 kr til 5000 kr.

Innvendig solskjerming

Prisen på innvendig solskjerming varierer fra noen hundrelapper til ca. 3000 kr, avhengig av størrelse, hvilke funksjoner du ønsker og om du må spesialbestille solskjerming på mål. Det er rimeligere å kjøpe solskjerming i ferdige størrelser, men det kan være vanskelig å finne noe som passer perfekt.

Mange velger å kombinere både utvendig og innvendig solskjerming, avhengig av størrelse på vindu og hvilket rom de skal brukes i. For eksempel, det kan være en fordel med utvendig solskjerming til store stuevinduer som slipper inn mye sol og varme. Det kan derimot holde med en lystett rullegardin til et lite soveromsvindu på barnerommet.

Du må imidlertid være obs på snorer når du skal kjøpe innvendig solskjerming, særlig hvis du har små barn og kjæledyr som kan vikle seg inn i dem. Du finner heldigvis snorfrie løsninger til de aller fleste solskjermingsproduktene, slik at dette ikke skal være et problem.

Eller kanskje du vil ha utvendige screens som du bruker på dagtid for å bevare utsyn og forhindre varmeinnslipp? Når det er mørkt ute og du vil forhindre innsyn, så kan du dra for noen lystette gardiner inne. Gardinene kan også brukes dekorativt. Alt dette kan du gjøre til en overkommelig pris, så lenge du sammenligner priser og setter deg inn i alternativene dine.

Mange innvendige solskjermingsprodukter kan fås med motorer, sensorer og automatikk, akkurat som utvendige løsninger. I tillegg kan du kjøpe både utvendig og innvendig solskjerming med Bluetooth. Fordelen med disse er at du kan styre dem fra hvor som helst i verden, så lenge du har tilgang til internett. Du kan også koble dem sammen med øvrig smarthusutstyr i boligen.

Fordelen med innvendig solskjerming vs. utvendig solskjerming er at du ofte kan få rimeligere løsninger.

Plisségardiner

En plisségardin er både dekorativt og svært praktisk. Du får dem i mange ulike farger og med ulik tykkelse på tekstilene. Dermed kan du kjøpe relativt lystette plisségardiner, dersom det er ønskelig. Andre plisségardiner slipper inn et varmt og behagelig lys, slik at du skaper en varm og koselig atmosfære i rommet.

Det finnes forskjellige typer plisségardiner. Noen hever du ganske enkelt ned over vinduet når du vil skjerme for solen. Andre er mer fleksible i forhold til hvor i vinduet du vil plassere gardinen. En såkalt up & down plisségardin kan trekkes ovenfra og ned og nedenfra og opp. De kalles også for flyvende plisségardiner, fordi du har såpass stor fleksibilitet. Du kan for eksempel plassere gardinen midt i vinduet ved hjelp av fester langs sidene, slik at lys slipper inn over og under den.

Det holder å tørke støv av dem og fjerne flekker med en våt klut. Mange plisségardiner kan likevel bløtlegges i såpevann, om du føler behov for det. Vi anbefaler å kjøpe tekstiler som frastøter seg støv om du trenger solskjerming til vinduer som er vanskelige å nå, slik at du slipper å tenke noe særlig på rengjøring og vedlikehold.

Lamellgardiner

Lamellgardiner er et godt valg for deg som trenger solskjerming til store vinduer. Dette er lameller som henger rett ned. Du kan trekke dem helt til side når du ikke ønsker å bruke solskjermingen. De gir deg mye fleksibilitet, ettersom du kan justere vinkelen på lamellene i henhold til hvor mye lys du vil slippe inn eller hvor mye utsyn du vil bevare.

Lamellgardiner er estetiske, stilrene og veldig praktiske. Du kan dessuten bruke en lamellgardin til store skråvindu og andre spesialvinduer. Dersom du har et lite eller mellomstort skråvindu, så kan plisségardiner være et bedre valg. Du må imidlertid være obs på at solskjerming til spesialvinduer ofte koster mer enn solskjerming til “vanlige” vinduer.

En lamellgardin er enkel å vedlikeholde, ettersom de knapt nok samler støv når de henger rett ned. Du kan koste vekk det støvet som oppstår med en myk klut eller fjærkost. Flekker kan fjernes med en våt klut og mildt såpevann. Det er likevel mulig å ta ned lamellene, dersom du ønsker å gi dem en grundig vask.

Persienner

Det er mange fordeler med innvendige persienner. De er enkle å montere, og du kan velge mellom mange ulike farger og materialer. For eksempel, elegante persienner i tre passer godt til stuen, mens persienner i aluminium tåler all fukten som kan oppstå på baderom. Det finnes også smussavstøtende persienner som er enkle å vaske – disse er et godt valg til kjøkkenet.

Gardiner

Klassiske gardiner som henger ned langs sidene av vinduene er også verdt å nevne. Disse er flotte i kombinasjon med utvendig solskjerming, og de kan være svært dekorative og vakre å se på. Du har imidlertid ikke like stor fleksibilitet med tanke på å regulere innsyn og lysinnslipp. Mange velger derfor å bruke gardiner i kombinasjon med andre typer solskjerming.

Innvendige screens og rullegardiner

Innvendige screens har mange av de samme fordelene som utvendige screens. De består av perforerte duker som du drar ned over vinduet, akkurat som en rullegardin. Vi har valgt å inkludere disse to i samme avsnitt, da de på mange måter er det samme produktet – den største forskjellen er altså duken.

Rullegardiner fås derimot uten perforering og kan derfor være helt lystett. Du kan også velge mellom mange ulike farger og gøyale mønstre. Du velger selv hvor langt ned du vil dra rullegardiner over vinduet. Det er imidlertid bare mulig å dra dem ned. Flyvende plisségardiner vil være et bedre valg for deg som vil ha større frihet til å plassere duken på ulike steder i vinduet.

Hvordan velge rett solskjermingsforhandler

Når du har bestemt deg for hvilken type solskjerming du vil ha, så er neste steg å velge rett solskjermingsforhandler. Du har flere valgmuligheter, avhengig av hvilken løsning du er ute etter. Solskjerming i standard størrelser som du monterer selv kan kjøpes rimelig på varehus som IKEA, Jysk, KID og andre større kjeder.

Dersom du vil ha elektrisk solskjerming eller solskjerming til skråvinduer og spesialvinduer, så kan det være godt å få profesjonell hjelp til både mål og montering. Elektrisk arbeid må utføres av en sertifisert og godkjent elektriker. Mange solskjermingsleverandører tilbyr pakkepriser med solskjermingsprodukter, mål og montering, enten du vil ha spesielle løsninger eller du bare vil overlate jobben til profesjonelle

Noen eksempler på populære solskjermingsforhandlere og solskjermingsleverandører:

  • Kjells markiser
  • Norsol
  • Markisemannen
  • Vest Markise
  • Solskjerming AS
  • Fasadeprodukter

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Få gode pristilbud fra solskjermingsforhandlere

Vi anbefaler at du undersøker markedet grundig før du tar det endelige valget for å være sikker på at du får den beste prisen og produktet som passer deg best. Vi samarbeider derfor med noen av de aller beste solskjermingsleverandørene og forhandlerne på ett sted. Det eneste du trenger å gjøre er å sende inn noen få opplysninger om hva du er på jakt etter.

Deretter får du tre gratis og uforpliktende tilbud fra dem som er beste match for dine krav og ønsker. Du får altså tre gode pristilbud som du kan sammenligne, uten at du må bruke tid på å søke etter disse selv. Det beste tilbudet kan komme fra den mest kjente solskjermingsleverandøren eller det kan være fra en mindre kjent i ditt nærmiljø.

Vi anbefaler at du studerer tilbudene og svarer på dem som virker mest aktuell. Mange forhandlere tilbyr gratis befaring, dersom du ønsker videre veiledning og gode råd som er tilpasset din bolig. Dette kan være et godt tilbud for deg som er litt usikker på hva du bør velge eller som ønsker spesialtilpasset solskjerming.

Med riktig solskjerming kan du få et bedre inneklima, samtidig som du beskytter boligen mot sterkt  sollys og forstyrrende blikk fra naboer. Vi håper denne guiden har hjulpet deg på vei til å finne den beste solskjermingen til den mest konkurransedyktige prisen. Lykke til!

Få svar på ofte stilte spørsmål om solskjerming

Meldingsboble
Hvilke ulike typer solskjerming finnes det?

Det finnes flere ulike typer solskjerming, som for eksempel persienner, lamellgardiner, rullegardiner, plisségardiner og markiser.

Meldingsboble
Hva er fordelene med å bruke persienner som solskjerming?

Persienner er en populær solskjermingsløsning fordi de er fleksible, enkle å justere, og gir god kontroll over lys og innsyn. De er også enkle å vedlikeholde og kan tilpasses de fleste vindusstørrelser.

Meldingsboble
Hva er de viktigste egenskapene til lamellgardiner?

Lamellgardiner er en praktisk og estetisk solskjermingsløsning som består av vertikale lameller. De gir god kontroll over lys og innsyn, er enkle å rengjøre og passer godt for store vinduer og skyvedører.

Meldingsboble
Hva bør man tenke på når man skal velge solskjerming?

Når man skal velge solskjerming, bør man vurdere funksjonalitet, design, lyskontroll, innsyn, pris og vedlikeholdsbehov. Det kan også være lurt å innhente tilbud fra ulike leverandører for å finne den beste løsningen for dine behov og ønsker.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454