bilde

Terrassemarkise: En komplett guide

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Vil du kjøpe terrassemarkiser, men du er usikker på hvordan du går frem? Eller er du bare nysgjerrig på hva som er fordelene med markiser vs. andre typer utvendig solskjerming? Da bør du lese her først. 

Vi hjelper deg med å velge de beste terrassemarkisene til de mest konkurransedyktige prisene her i vår komplette guide.

Kortversjonen

 • Terrassemarkiser gir beskyttelse mot regn og sterk sol samtidig som de skaper et ekstra uterom.
 • Markisene finnes i ulike farger og mønstre, slik at de kan tilpasses din terrasse.
 • Motoriserte markiser gir enkel betjening, men kan være dyrere.
 • Prisen på markiser varierer avhengig av størrelse, materiale og om de er motoriserte eller ikke.

Fordelene med terrassemarkiser

Det er mange fordeler med terrassemarkiser, særlig for deg som ønsker å skape et ekstra uterom på terrassen eller balkongen. Markisen skaper skygge både på terrassen og inne i boligen, og den har dermed en dobbel funksjon. Du slipper å styre med parasoll eller solseil når solen steiker. Det er bare å sveive ut markiseduken når du vil ha skygge.

Fordeler med markiser på terrassen: 

 • De gir beskyttelse mot regn og sterk sol
 • Du kan velge mellom mange farger, mønstre og tekstiler som passer til din terrasse
 • Du skaper et ekstra rom i hagen som du lett kan nyte uten å bekymre deg for dårlig vær
 • Terrassemarkiser er en investering som har en lang levetid med riktig vedlikehold og oppbevaring om vinteren

En annen fordel med terrassemarkiser er at de fås med vannavstøtende materialer, slik at du ikke trenger å løpe inn i huset om det kommer en ettermiddagsbyge. Det varierer hvor motstandsdyktige mot vind de er, og dette er noe du bør spørre forhandleren om før du kjøper. 

Terrassemarkiser skal tåle litt vind, og du kan derfor bruke dem selv når det blåser litt. Blir vinden for sterk, så bør du sveive den inn. Det er mulig å kjøpe elektriske markiser med sensorer som rulles inn automatisk om vinden blir for sterk. Da slipper du å bekymre deg for at markisen skal bli ødelagt, dersom du glemmer å rulle dem inn før du forlater boligen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Motoriserte terrassemarkiser

Du kan kjøpe motoriserte terrassemarkiser med mulighet for automatisering. Da slipper du betjene markiseduken manuelt. Det er bare å trykke på en knapp på fjernkontrollen for å rulle markiseduken inn eller ut. Alternativt kan du stille den inn, slik at den ruller seg inn og ut på gitte tidspunkt på dagen.

Fordelen med motoriserte terrassemarkiser fremfor manuelle er at de er mye lettere å betjene. Men det skal dog sies at de motoriserte modellene ofte er dyrere. Selve motoren kan koste ca. 5000-6000 kr eller mer. Hvis du har et stramt budsjett, så kan det være lurt å velge manuelle markiser. Be gjerne om tilbud både med og uten motor for å undersøke hva som er best for deg. 

Ulemper med terrassemarkiser

Det er altså mange fordeler med terrassemarkiser til både terrasser og balkonger — men hva er ulempene? En av de største ulempene med terrassemarkiser er at de koster mer enn solseil og parasoller. Markisene er imidlertid mer brukervennlige, ettersom de er fastmontert over vinduet og varer i veldig mange år.

Terrassemarkiser er imidlertid billigere enn pergolaer og mindre fremtredende enn å bygge tak over terrassen. Avhengig av hvilken pergola du velger, så kan de koste alt fra 10 000 kr til godt over 100 000 kr. Fastmonterte tak kan derimot skape mye skygge inne i boligen og blokkere for dagslys. Du velger selv hvor mye dagslys du vil slippe inn ved å kjøpe markiser.

Hvis du kun vil ha solskjerming til boligen og ikke skape et ekstra uterom på terrassen, kan det være andre typer utvendig solskjerming som passer bedre enn terrassemarkiser. Vindusmarkiser kan for eksempel være et rimelig alternativ til deg som foretrekker markiser. Utvendige persienner er supre til å forhindre at boligen blir overopphetet om sommeren, mens utvendige rullegardiner (screens) er bra for deg som ønsker å bevare litt utsyn.

Størrelsen på terrassen eller balkongen har også mye å si for hvilken solskjerming som passer best for deg. Dersom du har en stor og åpen terrasse, så har du mange muligheter. Det er derimot ikke mulig å bygge en pergola på en liten og lukket terrasse med sidevegger. Her må man da gå for en terrassemarkise, balkongparasoll eller solseil.

Slik velger du rett markise til fasaden

Terrassemarkiser er ikke bare funksjonelle, men de har også en estetisk funksjon. De kan nemlig bidra til å gi fasaden et helt nytt utseende. Det finnes mange forskjellige modeller og detaljer som passer alle typer husfasader. For å finne den rette markisen til fasaden din, bør du tenke på flere ting:

 • Det er viktig at stoffet holder seg som nytt over tid, så velg materiale med god motstandsdyktighet mot sol og vær.
 • Fargen på markisene bør passe med fargen på boligen din, slik at helhetsinntrykket blir harmonisk
 • Hvis du har planer om å male boligen i en annen farge på sikt, så kan du godt velge markiser i stilrene, nøytrale farger som passer til det meste

Det finnes mange modeller å velge mellom, fra moderne design til klassiske markiser. Når du har tenkt gjennom disse tingene, så er det bare å begynne letingen etter den perfekte terrassemarkisen for deg.

Pris på markiser til balkongen eller terrassen

Prisen på terrassemarkiser varierer i henhold til størrelse på duken og om du vil ha motor eller ikke. Valg av materialer kan også ha mye å si. Små, manuelle markiser kan koste ca. 3000 kr og opp, mens motoriserte terrassemarkiser koster ca. 10 000 kr og opp. Det er ikke uvanlig med priser på ca. 20 000-30 000 kr for større markiser.

Kostnadene kan bli høyere ved at du velger ekstrautstyr som motor, sensorer, fjernkontroll og lignende. Det er derfor lurt å sjekke ut flere forskjellige forhandlere, slik at du kan finne markisen som passer best til ditt budsjett og behov. Vi anbefaler at du innhenter tre forskjellige tilbud for å få et så godt sammenligningsgrunnlag som mulig.

Du kan enten innhente informasjonen selv eller du kan bruke en anbudstjeneste for å få gratis og uforpliktende tilbud på terrassemarkiser. Anbudstjenester gjør det enkelt finne den terrassemarkisen som passer best for deg, til den laveste prisen. Dette er ofte det beste alternativet dersom du ikke har tid eller mulighet til å innhente flere tilbud selv.

Ta mål av vinduene for å få markiser i rett størrelse

Det er lurt å ta mål før du innhenter priser på terrassemarkiser. Da kan forhandleren gi deg et mer nøyaktig pristilbud. Ta mål av vinduene og noter ned bredden, høyden og lengden. Noter deg hvor på veggen du vil plassere markiseduken. Merk deg om det er noe som kan spille inn på monteringen. 

Mange forhandlere tilbyr pakkepris på utvendig solskjerming som inkluderer både mål og montering. Vi anbefaler at du ber om pristilbud både med og uten montering for å vurdere hva som passer best for budsjettet ditt. På denne måten kan du også gjøre deg opp en mening om hvilken forhandler som leverer det beste produktet til den laveste prisen.

Dersom du skal ta mål til terrassemarkiser selv, bør du dobbeltsjekke at målene er riktige. Det kan ellers oppstå problemer under montering, og det kan gå ut over prisen på markisen. Uansett hvilken type solskjerming du velger, sørg alltid for at den passer perfekt til vinduene dine for feilfri bruk i mange år fremover.

Vedlikehold av terrassemarkiser

De fleste terrassemarkiser kommer med 5-års garanti, så det er ikke nødvendig å bekymre seg for store reparasjonskostnader. Du bør derimot forsikre deg om at terrassemarkisen din har noen form for garanti eller forsikring før du kjøper. Det kan spare deg for mange penger og tid dersom det skulle oppstå problemer.

Markiseduken bør rengjøres to ganger for året, helst før og etter sommeren. Da slipper du sjenerende grønske og skitt fra forurensninger, pollen, støv og lignende. Du kan bli kvitt det meste av skitt, så lenge markiseduken ikke er råtten. Det er også anbefalt å regelmessig sjekke bevegelighet, for eksempel stramme opp skruer og lignende. Da kan du være sikker på at markisen alltid virker som den skal.

Du bør unngå å bruke høytrykksspyler på markiseduken. Dersom du har en motorisert terrassemarkise, må du i tillegg unngå å spyle vann opp i motoren. Det kan skade systemet. Markiseduken kan vaskes med mildt såpevann og en klut. Oppvaskkoster og svamper fungerer bra på vanskelige flekker. Du kan godt impregnere markiseduken ved å bruke teltimpregnering.

Markiseduken må tørke godt før du ruller den inn igjen for å unngå skade. Dette må du også passe på ved daglig bruk. Du bør altså ikke rulle inn en regnvåt markiseduk. Hvis det ikke er til å unngå, bør du rulle den ut og la den tørke godt så snart som mulig. Da vil du forhindre råte og skade. Generelt sett, så er det lurt å gå etter de anbefalingene som produsenten av markisen oppgir når man vasker, reparerer eller bruker terrassemarkisen.

Montering av markiser til terrasse eller balkong

Det er viktig at monteringen blir utført riktig for å sikre et godt resultat. Dersom du er litt nevenyttig og føler deg trygg på hva du skal gjøre, så kan du montere terrassemarkiser selv. Alternativt så kan du finne forhandlere som tilbyr pakkepris på både markisene og monteringen av dem.

Det finnes ulike typer terrassemarkiser, som krever ulik type montering. Generelt sett, så ser prosessen slik ut:

 • Merk av hvor på veggen du skal feste markisearmene
 • Fest braketter
 • Legg terrassemarkisen inn i brakettene
 • Sjekk at hellingsvinkel og posisjonen er korrekt
 • Fest kassetten
 • Test at alt fungerer korrekt

Det kan være lurt å ha med seg noen som kan hjelpe deg — særlig hvis du skal montere en stor og lang terrassemarkise. Da slipper du å streve alene med alle oppgavene. Du bør også sjekke at husveggen er i god stand. Dersom treverket er råttent, så bør du skifte planker først.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Slik skaffer du deg terrassemarkiser av god kvalitet

Uansett hvilke markiser du velger, er det viktig at du tar deg god tid på å finne det beste produktet for deg. Det er mye å ta stilling til, så sammenlign priser og les anmeldelser før du kjøper. 

Vi anbefaler å innhente tilbud via en anbudstjeneste for å gjøre kjøpsprosessen så enkel og trygg som mulig. Det vil sikre deg de beste terrassemarkisene til den beste prisen. Tilbudene du  mottar er gratis og uforpliktende, og du står fritt til å svare de forhandlerne som du likte best. Be gjerne om gratis befaring.

Når det gjelder montering av markiser, kan du enten gjøre jobben selv eller få det utført av en profesjonell. Pass på at monteringen blir utført riktig, uansett om du monterer selv eller får hjelp av en profesjonell. Da vil du kunne nyte terrassemarkisene dine med gode resultater og langvarig, feilfri bruk i mange år fremover.

Du må huske å ta godt vare på de nye terrassemarkisene dine for at de skal holde seg fine i mange år. Vask dem jevnlig og sjekk bevegelige deler som skruer, slik at du er helt trygg på at alt fungerer riktig.

Du vil være godt rustet for å finne de perfekte terrassemarkisene for din bolig med disse tipsene i tankene. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om markiser til terrasse

Meldingsboble
Hvor ofte bør man vaske terrassemarkiser?

Vi anbefaler å vaske markiser to ganger for året, men dette kan variere etter produkt og leverandør. Du bør derfor spørre forhandleren om vedlikeholdsveiledninger, slik at du kan ta godt vare på den nye terrassemarkisen din.

Meldingsboble
Hva bør man være oppmerksom på når man skal velge markiser til balkong eller terrasse?

Det finnes forskjellige typer solskjerming tilpasset hver enkelt situasjon. Det er lurt å ta mål aller først, og noter ønsket bredde, høyde og lengde. Tenk over hvor på veggen du vil plassere markiseduken. Merk deg om det er noe som kan spille inn på monteringen.

Meldingsboble
Kan man bruke høytrykksspyler på markiseduken?

Det anbefales ikke å bruke høytrykksspyler. Du kan bli kvitt skitt og støv med mildt såpevann og en klut eller oppvaskkost. Unngå å spyle vann direkte mot motoriserte markiser, da det kan skade systemet.

Meldingsboble
Er markisene veldig synlig når de er rullet inn?

Du kan kjøpe terrassemarkiser med kassett eller andre skjulte løsninger som gjør at markisen ikke synes når den er rullet inn. Dette kan være en fin måte å kamuflere markiser, slik at de sklir inn i fasaden.

Meldingsboble
Er det lett å montere markiser til terrasse selv?

Det er mulig å montere markiser til terrasse selv. Du bør likevel alltid følge produsentens monteringsveiledning og sjekke at alle målene stemmer. Oppsøk en profesjonell forhandler hvis du ikke føler deg trygg på prosessen. De kan også hjelpe med råd og veiledning ved kjøp av markiser. Vær alltid oppmerksom på at en profesjonell montering av markiser til terrasse er viktig for å sikre at den fungerer optimalt. Det vil forhindre skader og problemer, samtidig som det bidrar til å gi deg den beste opplevelsen når du bruker markisen.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454