bilde

7 tips til solskjerming i boligen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Det er mange gode grunner til hvorfor du bør investere i solskjerming til boligen. Solskjerming beskytter mot overoppheting, forhindrer innsyn for nysgjerrige naboer og du unngår reflekser i TV-skjermen. Ikke minst, så kan du gjøre uteområdet mer koselig og innbydende.

Det er veldig viktig å velge rett løsning når du først skal investere i solskjerming. Lokale forhold og personlig preferanser spiller en stor rolle for hva som er beste solskjerming for deg. Er du mye plaget med sterk vind? Vil du beholde utsikten din? Ønsker du å samtidig forhindre innsyn fordi du er tett på naboer eller travle gater?

Her får du 7 tips til solskjerming i boligen, slik at du blir fornøyd med valget ditt i lang tid fremover.

Kortversjonen

 • Solskjerming er en viktig investering for å beskytte boligen mot overoppheting, innsyn og reflekser, og det er viktig å velge solskjerming som passer til lokale forhold og personlige preferanser.
 • Skap en lun og behagelig atmosfære på uteplassen ved å installere terrassemarkiser som gir beskyttelse mot solens sterke stråler.
 • Med screens kan du beholde den vakre utsikten samtidig som du effektivt hindrer solen fra å trenge inn i boligen.
 • Ved å velge riktig solskjerming kan du skape en behagelig og funksjonell uteplass samtidig som du beskytter interiøret og skaper privatliv i hjemmet.

1: Skap en lun atmosfære med terrassemarkiser

Terrassemarkiser er veldig populære. Disse brukes for å skape en lun atmosfære på terrassen, slik at du kan nyte grillmaten uten å sitte midt i solsteiken. Terrassemarkiser tåler dessuten litt regn. Du kan dermed sitte ute, selv om det kommer en liten regnskyll. De brukes dermed som et slags tak over terrassen, uten at du faktisk må bygge et fast tak. Du ruller dem bare inn og ut ved behov.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

2: Behold utsikten med screens

Du kan kjøpe både innvendige og utvendige screens til boligen din. Screenmarkiser er et godt valg for deg som ønsker å beholde utsikten, samtidig som du holder solen ute. Ikke minst, så forhindrer screens innsyn – men du beholder utsyn. Screens kalles også for zipscreens, screenmarkise og utvendig rullegardin.

Utvendige screens kan redusere varmeinnslipp i mye større grad enn klassiske vindusmarkiser – faktisk kan du redusere varmeinnslippet opptil 90 %. Screens har derfor blitt en svært populær løsning for solskjerming de siste årene. Screenmarkiser er også en super løsning til deg som bor i et område med sterk vind og kraftige stormer. Selve utseendet er klassisk og nøytralt, og de kan monteres på de aller fleste bygninger.

3: Få en vakker hage med pergola

Pergola kan brukes for å skape et vakkert “uterom”. Den monteres i bakken og tåler derfor vind. Du velger selv om du vil kle den igjen ved å bruke et dekke som du kan ta av og på, f.eks. lamell eller duk. Alternativt kan du bygge et fast tak over pergolaen. Fordelen med pergola er at du kan velge hvilken stil du vil ha, samt om du vil dekorere den med f.eks. grønne planter. 

Pergola brukes ikke bare som solskjerming, men også som skjerming mot vind og regn. Du kan dermed nyte uteområdet ditt på våte sommerdager. Et lite tips er å kombinere tak og/eller duk med vegger for å forlenge utesesongen.

4: Kjøp parasoll for å få en flyttbar løsning

Du tenker kanskje først og fremst på stranden når vi sier parasoll – men parasoll brukes også som utvendig solskjerming til boligen din. Dette er en praktisk og rimelig løsning. Du kan velge mellom mange flotte produkter i ulike farger, slik at parasollen også har en dekorativ verdi. Ikke minst, så er parasoller enkle å flytte på ved behov.

Ulempen ved dem er at de ikke tåler vind så godt. De er heller ikke spesielt effektiv til å forhindre varmeinnslipp i boligen. Mange velger derfor å kombinere parasoller i hagen med andre former for solskjerming til bolig, f.eks. screenmarkiser utvendig og plisségardiner innvendig.

Les også om hvordan du tar best vare på hagen din

5: Effektiv solskjerming med utvendige persienner

Dersom det viktigste for deg er å få ned varmeinnslipp og regulere lysinnslipp, bør du ta en nærmere titt på utvendige persienner. De er et veldig godt valg til vinduer som er særlig utsatt for sol eller vinduer i rom som skal holdes så kjølig som mulig, f.eks. soverom. Utvendige persienner består av vannrette og utvendige lameller som du kan ta opp og ned ved behov. Akkurat som med innvendige persienner, så kan du vri på dem for å se ut.

Fordelen med utvendige persienner er at de har et klassisk og tidløst utseende med diskré estetikk. Du trenger dermed ikke å bekymre deg for fasaden. Persiennene skjules når de ikke er i bruk, og du kan velge farger som matcher boligen din.

6: Kombiner utvendig og innvendig solskjerming for maks effekt

Du kan kombinere flere typer utvendig og innvendig solskjerming i boligen din for maksimal effekt. Forskjellige typer solskjerming dekker ulike behov, og noen ganger kan det derfor være nødvendig å kombinere solskjermingsløsninger. Screenmarkiser kombinert med terrassemarkiser er en populær løsning. Screens forhindrer varmeinnslipp i løpet av dagen, mens terrassemarkisene øker komforten for uteområdet.

Du kan også kombinere utvendige løsninger med  innvendige løsninger. For eksempel, innvendig solskjerming som plisségardiner, lamellgardiner, rullegardiner og innvendige persienner er supre for å regulere lysinnslipp og varmeinnslipp. De kan derimot ikke noe utvendig effekt. Ønsker du å skape skygge i hagen, bør du derfor kombinere dem med utvendig solskjerming som pergola, terrassemarkiser eller parasoller.

Innvendig solskjerming fås i mange varianter og farger, slik at de også har en dekorativ funksjon. Lamellgardiner gir rommet et elegant preg og passer bra til store vinduer. Plisségardiner gir et mykt og behagelig lys, samtidig som de kan holde opptil 76 % av varmen ute. De kan dessuten også brukes i skråstilte vindu. Rullegardiner og innvendige persienner er derimot trygge valg til deg som vil ha en diskré solskjermingsløsning som demper sollys og holder varmen ute. De fås i ulike varianter og forskjellige farger.

7: Enklere hverdag med automatisk solskjerming til bolig

Ikke bare kan du velge mellom mange ulike typer solskjerming til boligen, men du bør også tenke over om du vil ha ekstra funksjoner som sensorer og motorisering. Solskjerming med sensorer for sol og regn gjør det enkelt å regulere varmeinnslipp. Du slipper dessuten å passe på solskjermingen selv. En annen fordel med utvendig solskjerming med automatisering er at boligen ser bebodd ut mens du er på ferie. Det kan være betryggende for deg som bekymrer deg for innbruddstyver.

Du kan få både innvendig og utvendig solskjerming med motorisering og sensorer for å øke komforten i boligen din. For eksempel, la oss si at solen begynner uventet å skinne inn vinduene dine mens du er på jobb. Da risikerer du å komme hjem til en overopphetet bolig, noe som er ganske ubehagelig. Utvendig og innvendig solskjerming med motorisering og solsensor forhindrer dette problemet. Sensorene fanger opp når solen skinner og aktiverer solskjerming automatisk.

På samme måte kan sensorene oppdage vind og regn for å fjerne solskjerming, slik at f.eks. markiser rulles automatisk inn ved sterk vind. Andre smarte funksjoner inkluderer motorisering, stemmekontroll, fjernkontroll og styring via apper. Da trenger du bare å trykke på en knapp for å heise ned persiennene eller rulle ut markisene.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan velge riktig solskjerming til boligen

Nå har du fått mange gode tips til hvordan velge solskjerming til boligen din. Til syvende og sist er det dine behov, budsjett og din personlige preferanse som avgjør hva som er beste solskjerming for deg. Lokale forhold spiller også inn, for eksempel om du bor på et sted som er veldig utsatt for sterk vind.

Leverandørene kan hjelpe deg med å velge, dersom du føler deg usikker. Inviter dem gjerne på befaring, slik at de kan komme med tilpassede løsninger. Ikke minst, så bør du snakke med flere for å innhente gode tilbud og få best pris på solskjerming til bolig. Lykke til!

Anbefalte bedrifter

Bedriftslogo

Som Norges største solskjermingsbedrift tilbyr Kjells Markiser kvalitetsprodukter til konkurransedyktige priser, og har med sin størrelse et stort fortrinn når det kommer til å levere tjenestene sine over hele Norge.

 • Stiftet i: 1972
 • 378 ansatte
 • Årøsetervegen 10, 6422 Molde
 • Bedriftslogo

  Consol AS tilbyr alt av solskjerming for innvendig og utvendig bruk, og har forhandlere spredd over hele landet. Salgsteamet deres er spesialister på gode løsninger for både næring og privat bolig, og har Norges bredeste kompetanse innen moderne solfilmsprodukter.

 • Stiftet i: 2001
 • 9 ansatte
 • Trollåsveien 36, 1414 Trollåsen
 • Bedriftslogo

  Stavanger Markise og Persienne Fabrikk AS er en av regionens eldste i bransjen, og leverer inn- og utvendige solskjermingsprodukter av høy kvalitet og fornuftige priser til proffe og private i Stavanger-regionen.

 • Stiftet i: 2000
 • 8 ansatte
 • Haugåsstubben 8, 4016 Stavanger
 • Bedriftslogo

  Tannum Møbler har en lang og ærverdig historie i sentrum av Oslo, hvor de har holdt til i Odd Fellow-bygget i over 80 år. Tekstilavdelingen har spesialisert seg på solskjerming, gardiner og gardinsøm og tilbyr fullverdige kvalitetsløsninger for deg som ønsker beskyttelse mot solen.

 • Stiftet i: 1941
 • 13 ansatte
 • Stortingsgaten 28, 0160 Oslo
 • Bedriftslogo

  Sandnes Markise har levert sine tjenester i Sandnes og omegn i over 50 år og tilbyr skreddersydde løsninger av høy kvalitet for deg som leter etter gode løsninger innen solskjerming.

 • Stiftet i: 1967
 • 5 ansatte
 • Hoveveien 5, 4306 Sandnes
 • Bedriftslogo

  Amonter AS har dyktige medarbeidere med lang fartstid innen montering av solskjerming. Bedriften har base i Oslo og en rekke samarbeidspartnere, slik at de alltid kan tilby et bredt spekter av kvalitetsprodukter.

 • Stiftet i: 2020
 • 5 ansatte
 • Leirskallen 1, 1164 Oslo
 • Bedriftslogo

  Solinor Solskjerming AS er et kvalitetsbevisst selskap med hovedkontor i Bergen. Selskapet leverer og skreddesyr solskjermingsprodukter etter behov til både privat- og bedriftsmarkedet.

 • Stiftet i: 2019
 • 19 ansatte
 • Damsgårdsveien 90, 5058 Bergen
 • Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454