bilde

MANGE FORDELER: Utvendige rullegardiner beskytter mot sollys og hindrer innsyn.

Utvendig rullegardin: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 17. juli 2023

Utvendig rullegardin – hva er fordelene? Hvor mye koster utvendige screens? Og hvordan kan du skaffe deg de beste tilbudene på utvendig solskjerming? Vi har svarene! Les videre for å få en komplett guide og prisestimat for utvendig rullegardin.

Kortversjonen

 • Utvendige rullegardiner, også kjent som utvendige screens, er solskjerming som består av perforerte duker som heves og senkes tett på vinduene.
 • Fordelene med utvendige rullegardiner inkluderer beskyttelse mot direkte sollys og begrenset innsyn.
 • Det er mulig å velge mellom ulike duktettheter for ønsket grad av lyskontroll og innsynsbeskyttelse.
 • Motoriserte utvendige rullegardiner med sensorer og automatisering gir praktisk og tilpasset bruk, men kan påvirke prisen.

Hva er en utvendig rullegardin?

Utvendig rullegardin er det samme som utvendige screens. Denne typen solskjerming består av perforerte duker som heves og senkes tett på vinduene dine. Dukene gjemmes ofte i en kassett når de ikke er i bruk. Dermed sklir de diskré inn med fasaden, i motsetning til vindusmarkiser som er ganske synlige.

Utvendige rullegardiner har mange fordeler. De beskytter mot direkte sollys, samt forhindrer innsyn til en viss grad. Ettersom dukene er perforerte, så vil man kunne skimte skikkelser inne i boligen om kvelden når det er mørkt ute og du har på lys inne. Fordelen med dette er at du får redusert innsyn, samtidig som du likevel kan se ut gjennom vinduene.

Det er likevel mulig å velge duker med forskjellig grad av tetthet. Du kan for eksempel finne mer lystette duker. Dersom du ønsker å blokkere både lys og innsyn, bør du velge en slik variant. Et alternativ kan også være å ha utvendige rullegardiner i stua, men innvendige rullegardiner som er helt lystett på soverommet.

Enkelte velger å ha utvendige rullegardiner for å nyte utsyn mens de blokkerer for sola på dagtid, men ha innvendige gardiner til å forhindre innsyn på kvelden. Du har mange valgmuligheter når det kommer til solskjerming, og det er verdt å planlegge godt før du bestemmer deg.

Motoriserte utvendige rullegardiner passer bra for store vinduer, ettersom du enkelt hever og senker duken ved hjelp av en fjernkontroll eller en app. Elektriske rullegardiner er i tillegg et godt valg for deg med redusert bevegelighet. Du kan få ganske avanserte utvendige screens med praktiske sensorer og automatiske innstillinger. 

Sensorer og automatisering lar deg for eksempel programmere solskjermingen til å senke seg på visse tidspunkter på dagen eller hvis det begynner å regne. Du slipper å bekymre deg for å komme hjem til et overopphetet hus, hvis du glemte å senke rullegardinene før du dro på jobb. Praktisk, ikke sant?

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Forskjellen mellom zip screens og rullegardiner

Zip screen er en slags utvendig rullegardin, bare at den har et slags glidelåssystem som låser kantene nedover langs vinduet. “Vanlige” utvendige rullegardiner består kun av en vekt i bunn som holder duken nede. Zip screen blir ofte kalt for glidelåsscreen. Zip screens er svært populære, ettersom de tåler vær og vind bedre.

Uansett hvilken variant du velger, så er de enkle å vedlikeholde og rengjøre. Du kan som regel vaske dem med mildt såpevann og en klut. Du bør imidlertid ikke bruke høytrykkspyler, da du kan skade duken. Det kan også hende at bevegelige deler bør smøres. Pass på at du får grundige vedlikeholdsinstruksjoner av forhandleren din.

Det er en viss prisforskjell mellom disse to systemene. Zip screens koster som regel mer. Utvendige rullegardiner med vekt i bunn kan du kjøpe for ca. 2000 kr og opp. De billigste rullegardinene er helt enkle varianter som du ikke kan få på mål. Dersom du ønsker rullegardiner på mål må du regne med en kostnad på ca. 5000 kr og opp.

Zip screens til små og mellomstore vinduer kan koste ca. 5000 kr og opp. Dersom du vil ha motoriserte zip screens med montering inkludert i prisen, så kan det koste ca. 15 000-20 000 kr og opp. Det er altså store prisforskjeller som kan gjøre det vanskelig å sette opp et nøyaktig estimat før du tar mål av vinduene dine og bestemmer deg for hvilke tjenester du vil ha inkludert i prisen.

Hvor mye koster utvendige rullegardiner?

Vi har allerede nevnt de store prisforskjellene for utvendige rullegardiner og zip screens. Derfor ønsker vi å diskutere prisfaktorer nærmere, slik at du kan vurdere hvor mye det koster med utvendige rullegardiner for nettopp din bolig.

Prisen på utvendige rullegardiner varierer etter:

 • Størrelsen på vinduene
 • Hvor mange screens du trenger
 • Materialet på duken
 • Motor, sensorer og automatikk

Det som har størst utslag på prisen er størrelsen på duken og hvorvidt du vil ha manuelle eller motoriserte utvendige screens. Skreddersydde utvendige rullegardiner på mål kan også koste mer enn ferdige produkter. Det kan likevel være verdt prisen å få solskjermingen tilpasset for vinduene dine.

Dersom de er litt for små, så vil du hverken få redusert innsyn eller tilstrekkelig med solskjerming. Det er dumt når du først skal investere i zip screens. Du kan heller vurdere å droppe motor, dersom du må kutte i kostnadene for utvendig solskjerming. Alternativt kan du vurdere å kun ha motor til de dukene som plasseres over vindu høyt oppe på husveggen.

Det er likevel verdt å merke seg at kvaliteten på utvendige rullegardiner varierer. Det er svært viktig å velge det riktige materialet og sørge for at du får god solskjerming. Det kan være av stor betydning for komforten i boligen din. Kvalitet kan koste mer, men det er definitivt verdt å investere i solide solskjermingsprodukter som holder lenge og gir deg god beskyttelse mot sol og innsyn.

Få gode tilbud på utvendige rullegardiner og zip screens

Vi anbefaler at du innhenter tilbud fra tre ulike leverandører for å få en god pris på utvendige rullegardiner, samt et realistisk kostnadsoverslag. Dersom den ene leverandøren gir deg et vesentlig lavere tilbud enn de andre, bør du undersøke hvorfor. Kanskje noe ikke er inkludert i prisen, og du får en uventet regning senere?

Du må som regel betale for:

 • Selve rullegardinen
 • Festemidler
 • Eventuelt mål og montering om du ikke vil gjøre det selv
 • Motor, sensorer og annet utstyr for automatisering (valgfritt)

Hvis du er usikker på hvorvidt du ønsker motor eller ikke, så kan du be om tilbud på begge deler. Du kan også be om tilbud både med og uten montering inkludert i prisen, slik at du kan vurdere hva som er best for deg. Du kan montere utvendige rullegardiner selv, så lenge du er litt nevenyttig og føler deg trygg på prosessen.

Dersom du er usikker eller det er vanskelig å komme til vinduene, så kan det være betryggende å overlate jobben til profesjonelle. Du bør forsikre deg om at du velger en pålitelig forhandler før du takker ja til et tilbud. Be gjerne om referanser fra tidligere kunder hvis du er i tvil. Du kan også søke etter omtaler på nett.

Hvordan velge forhandler for utvendig solskjerming

Den enkleste måten å få gode tilbud fra pålitelige, seriøse forhandlere er ved å bruke en anbudstjeneste. I så fall sender du inn kontaktdetaljene dine og relevante opplysninger som antall vinduer via anbudstjenesten. Deretter vil du motta tre gratis og uforpliktende tilbud på utvendige rullegardiner og zip screens som du kan studere i ro og mak.

Du kan spare betydelig med tid og penger ved å la forhandlerne konkurrere om deg. Det kan ellers være ganske tidkrevende å innhente priser og tilbud på zip screens på egenhånd. Du er ikke forpliktet til takke ja til noen av tilbudene. Det er derfor trygt å bruke en anbudstjeneste for å få skaffe deg oversikt over priser på utvendig solskjerming.

Det er verdt å vite at en del forhandlere tilbyr pakkepris på ekstratjenester som å ta mål av vinduene for utvendige screens, samt montere solskjermingen for deg. Det kan være lurt å nevne dette når du skal innhente tilbud, slik at forhandleren kan gi deg et godt tilbud som inkluderer absolutt alt.

Slik får du skreddersydde utvendige screens på mål

Vi har allerede nevnt fordelene med å få utvendige rullegardiner på mål. Du har to valg når du skal kjøpe skreddersydde, utvendige screens: ta mål selv eller få hjelp av en profesjonell. Dersom du vil ta mål selv, så er det en del du må huske på:

 • Ta flere mål langs bredde og høyde for å se etter avvik
 • Dobbelsjekk målene dine når du er ferdig
 • Ta alltid hensyn til korteste og laveste mål når du skal bestille utvendige screens

Hvis du tar feil mål, så kan du få problemer under montering. I verste fall så passer dukene ikke i det hele tatt. Duker som ikke passer skikkelig kan i tillegg være vanskelig å betjene, noe som kan føre til at levetiden forkortes. Du kan også få problemer med med garantien,  noe som er svært uheldig.

Noen forhandlere tilbyr gratis befaring for å vurdere vinduene dine, og de kan også være behjelpelige med å ta mål for deg. Da kan du slappe av og føle deg trygg på at solskjermingsproduktene dine passer perfekt. Det er lurt å bruke samme leverandør til alt, slik at du slipper eventuelle tvister ved garantisaker. 

Solskjermingsforhandleren skylder på montøren om noe går galt, og du står fast i midten. Ikke bare er det tidkrevende og frustrerende, men du risikerer å tape penger på det. Be derfor om et pakketilbud fra samme leverandør, dersom du vil ha hjelp med mål og montering av solskjerming.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Slik får du utvendige rullegardiner og zip screens til en god pris

Kort oppsummert, så er det mulig å finne en god løsning for utvendige rullegardiner som passer for både ditt budsjett og dine behov for solskjerming. Det er bare å vurdere hvilke produkter du trenger, sammenligne priser, innhente tilbud og se om du kan få et godt tilbud som passer deg. Du bør helst innhente minst tre tilbud for å få et godt sammenligningsgrunnlag.

Det er likevel ikke bare prisen som er viktig. Husk at det er viktig å velge gode, solide materialer og få dukene skreddersydd på mål for å få den beste kvaliteten. Du bør derfor velge en erfaren og pålitelig forhandler som har god kunnskap og et like godt omdømme. 

Hvis du har mulighet til det, så ikke nøl med å investere i motor og automatisering, særlig til store vinduer. Motoriserte screens gjør det både enklere og mer behagelig å styre solskjermingen din, og du kan sette pris på dine nye utvendige rullegardiner og zip screens i mange år fremover. 

Da er det bare å ønske deg lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om utvendige screens

Meldingsboble
Har utvendige screens en lang levetid?

Ja, de fleste utvendige rullegardiner og zip screens har en lang levetid, så sant du kjøper solskjermingsprodukter av høy kvalitet. Du må også ta godt vare på dukene og alle bevegelige deler for å forlenge levetiden.

Meldingsboble
Hvor mye koster utvendige screens?

Dette avhenger av materialvalg, størrelse, funksjoner og antall vinduer som skal ha solskjerming. Prisene varierer fra leverandør til leverandør, men du kan ofte finne attraktive tilbud på nett eller gjennom anbudstjenester.

Meldingsboble
Hvilke alternativer har jeg til utvendige screens?

Du kan alternativt vurdere utvendige persienner som har mange av de samme fordelene som utvendige screens. Forskjellen er at du kan justere lamellene for å regulere innsyn og solskjerming. Begge solskjermingsproduktene kan forhindre at varme slipper inn i boligen om sommeren, men persienner er litt bedre til å blokkere varme.

Meldingsboble
Bør jeg heller ha innvendige rullegardiner enn utvendige rullegardiner?

Utvendige rullegardiner er bedre til å blokkere varme, ettersom solen stoppes før den slipper inn i huset. Innvendige rullegardiner kan derimot koste mindre. Du kan kjøpe innvendige rullegardiner med motor, akkurat som med utvendige. Hva som er best, avhenger av din personlige preferanse.

Meldingsboble
Er utvendige screens bedre enn vindusmarkiser?

Det er fordeler og ulemper med alle typer solskjerming, og det gjelder å finne noe som matcher dine behov på best mulig vis. Fordelen med markiser er at du kan få dem ganske rimelig, sammenlignet med andre typer utvendig solskjerming. De er derimot ikke like effektive til å blokkere varme eller forhindre innsyn.

Meldingsboble
Hvordan vet jeg om utvendige rullegardiner eller zip screens er best for meg?

Hvis du er i tvil om hvilke solskjermingsprodukter som passer best for deg, så anbefaler vi å be om gratis befaring hos en forhandler. Da kan du få mange gode råd og tips, basert på nettopp din bolig og dine preferanser. Velg en forhandler med lang erfaring på markedet, slik at du kan føle deg trygg på veiledningen du får.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454