bilde

Utvendig screens: Komplett guide (fordeler, vedlikehold, o.l.)

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Vurderer du å kjøpe utvendige screens til boligen din, men du lurer på hvordan du skal gå frem? I så fall bør du lese denne guiden før du gjør noe mer. Vi vil hjelpe deg å velge riktig variant, samt dele mange gode tips til hvordan du får en god pris på utvendig solskjerming. Her er alt du må vite om zip screens.

Kortversjonen

 • Utvendige screens gir mange fordeler, som bevaring av utsyn og reduksjon av innsyn, blokkering av sollys og varme, enkel installasjon og tilpasning til ulike vindusstørrelser.
 • Zip screens er den mest robuste varianten og tåler nordisk klima godt, mens utvendige persienner gir mer kontroll over lysinnslipp og innsyn.
 • Prisen på utvendige screens varierer avhengig av faktorer som størrelse, antall vinduer, motor og sensorer, dukens materiale og valg av forhandler.
 • Vedlikehold av utvendige screens er enkelt med mildt såpevann, og elektriske zip screens med motor og sensorer gir ekstra funksjonalitet og automatisering.

Fordelen med utvendige screens

Det er mange fordeler med å velge screens til utvendig solskjerming. Mikrostrukturen er perforert, slik at du bevarer utsyn og reduserer innsyn. De kan likevel blokkere både sollys og varme. I tillegg er de raske å installere, enkle å betjene og kan tilpasses vinduer i ulike størrelser. Dette gjør det mulig å finne screens som passer til dine behov og boligen din. 

I motsetning til markiser som du ruller ut for å blokkere for solen, så senkes en screen nedover vinduet ditt. Den ligner en tykke rullegardin som du bruker på utsiden av huset. Screens kan derfor være mer effektiv til å blokkere varme og forhindre innsyn enn vindusmarkiser.

Ikke minst, så har utvendige rullegardiner ofte et mer stilrent design enn markiser. De ensfargede dukene fås riktignok i forskjellige farger, men de gir boligen et moderne og elegant preg. Det er viktig å velge en variant som passer til fasaden på boligen. Duken kan uansett rulles opp i en kassett når den ikke er i bruk, for å skjule solskjermingen.

Utvendige rullegardiner tåler i tillegg et nordisk klima svært godt. Ettersom de henger tett på vinduet, er de heller ikke så følsomme for vind som det markiser kan være. Den mest robuste varianten heter “zip screens”. Disse har en glidelåsstruktur som gjør at duken kan festes langs sidene av vinduet. Vanlige screens har kun en slags vekt i bunnen som holder dem nede.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ulemper med zip screens

Ulempen med screens er at man kan se inn i boligen når det er mørkt ute. Du blokkerer altså ikke innsyn fullstendig. Noen forhandlere har imidlertid lystette duker som kan være et alternativ, særlig utenfor soveromsvinduet. Hvis det er viktig for deg å ha mer kontroll over lysinnslipp og innsyn, så kan utvendige persienner være et alternativ. 

Du kan nemlig regulere lamellene på persiennene etter egne ønsker. Utvendige persienner skal i tillegg være mer effektiv mot varmeopptak i boligen enn screens. Det er imidlertid viktig å påpeke at screens også er svært effektive mot varme, og det er ikke sikkert at du hadde merket særlig forskjell. En annen ulempe med screens er at de koster mer enn for eksempel vindusmarkiser. Du kan få manuelle vindusmarkiser ned i ca. 3000 kr.

Pris på utvendige screens

Billige zip screens koster ca. 5000 kr og opp. De dyreste zip screenene koster ca. 20 000 kr og opp. Det er altså store prisforskjeller. Det er smart å sammenligne priser hos flere forhandlere før du bestemmer deg, samt tenke over hvilke funksjoner og egenskaper du vil prioritere. Prisen avhenger nemlig av mange forskjellige faktorer:

 • Størrelsen på vinduene
 • Hvor mange vinduer du har
 • Motor og sensorer
 • Materialet og kvaliteten på duken
 • Hvilken forhandler du velger 

Det er mulig å kombinere forskjellige typer zip screens til boligen din for å spare penger. Du trenger kanskje ikke den dyreste løsningen på absolutt alle vindu? For eksempel, motoriserte zip screens er praktiske på store vinduer eller vinduer høyt opp. Du kan imidlertid kutte kostnaden ved å velge manuelle, utvendige rullegardiner til små vinduer med enkel tilkomst.

Vedlikehold av utvendige rullegardiner

Zip screens er enkle å vedlikeholde. Du kan vaske dem ved å bruke en klut og mildt såpevann. Spyl av når du er ferdig. Ikke bruk høytrykksspyler, det kan skade duken. Pass på at duken tørker ordentlig før du ruller den opp i kassetten. Du kan godt tørke over med et håndkle. Dersom du har motoriserte zip screens, må du være forsiktig så du ikke får vann inn i motoren.

Det kan være lurt å vaske duken et par ganger i året, gjerne før og etter sommersesongen. Enkelte forhandlere krever at du vasker den regelmessig for at garantien skal gjelde ut garantiperioden. Andre forhandlere anbefaler at du også polerer duken og smører delene. Det er viktig at du får tilstrekkelig informasjon om vedlikehold når du kjøper solskjermingen. 

Fordelen med elektriske zip screens med motor

Motoriserte zip screens koster mer enn manuelle, men de kan være vel verdt investeringen. Det gjelder spesielt for deg med vindu som er vanskelig å nå. Du kan styre dem med en fjernkontroll, og noen har til og med egne apper som gjør det mulig å kontrollere screens fra mobilen eller nettbrettet. 

I tillegg finnes det mange forskjellige programmeringsmuligheter som du kan bruke til å kontrollere når solskjerming skal senkes og heves. Sensorer gjør det enda enklere å automatisere solskjermingen din. Elektriske zip screens med sensorer og motor lar deg regulere både solskjerming og innsyn i boligen din på en smart måte. 

Du bør likevel være oppmerksom på at elektriske screens koster mer enn manuelle. Dette bør du ta med i betraktningen når du bestemmer deg for hvilken type solskjerming du skal velge. Sammenlign prisen på de ulike variantene først, slik at du kan finne løsninger som passer for både budsjett og bolig.

Slik bestiller du utvendige screens på mål

Mange forhandlere tilbyr gratis befaring og kan ta mål av vinduene dine. Det kan være smart å bestille zip screens på mål for å være sikker på at de passer til vinduene dine. Da slipper du irriterende lysgliper som slipper inn sollys og varme. Enkelte forhandlere lar deg ta mål av vinduene selv.

Be gjerne om gratis befaring når du skal bestille utvendige screens. Befaringen er en fin anledning til å stille spørsmål og sikre at du velger rett utvendig solskjerming til boligen din. Kvaliteten på solskjermingen er viktig, og det kan være lurt å undersøke hvilke garantier du får.

Det er veldig viktig at du dobbeltsjekker målene og er sikker på at de er riktige. Ellers kan du få problemer både under montering og bruk. Enkelte forhandlere kan også være behjelpelig med montering av utvendige screens på mål. I så fall bør du be om en pakkepris som inkluderer både solskjermingen og arbeidet med montering.

Dersom du er litt nevenyttig, så kan du montere utvendige rullegardiner selv. Du må imidlertid være forsiktig om du skal jobbe i høyden eller med store vinduer. Føler du deg usikker, så det er best å la en profesjonell ta seg av monteringen. Feilmontering kan også føre til problemer med garantien, noe som kan være svært uheldig.

Få gode tilbud og priser på utvendig solskjerming

Vi anbefaler at du sammenligner priser på utvendig solskjerming før du bestemmer deg, samt innhenter tilbud på zip screens fra pålitelige forhandlere. Det kan være mye penger å spare på å gjøre grundig research. Den enkleste måten å innhente tilbud er ved å bruke en anbudstjeneste. I så fall sender du inn opplysningene dine én gang og lar forhandlerne konkurrere om deg.

Be gjerne om pris som inkluderer montering og mål for å gjøre det enklere for deg å sammenligne priser. Hvis du vurderer å montere dem selv, så kan du be om priser både med og uten montering. Da kan du enklere vurdere hva du reelt kan spare ved å montere utvendige zip screens på egenhånd.

Du bør også bruke litt tid på å vurdere hvilke funksjoner og egenskaper du vil at de utvendige rullegardinene dine skal ha. Prisen kan som sagt variere i henhold til funksjonene. For eksempel, du kan spare penger ved å kjøpe manuelle, utvendige rullegardiner fremfor motoriserte. Dersom vinduene er høyt oppe på boligen og vanskelig å komme til, så kan det imidlertid være lurt å prioritere elektriske zip screens.

I tillegg til pris og funksjoner bør du vurdere kvaliteten på solskjermingen. Hva slags materiale er den laget av? Hvor godt tåler duken både vind og UV-stråler? Dette er informasjon som forhandlerne skal gi deg eller som du finner i produktinformasjonen. Pass på at du har fått med deg alle detaljene før du bestiller utvendige zip screens.

Utvendige screens har lang levetid, og det er viktig at du bruker tid på å velge rett produkt for å bli fornøyd på sikt. Det kan være lurt å bruke tid på å sjekke garantier, service og vedlikehold når du kjøper solskjermingen. På denne måten er du garantert at zip screenen holder seg fin i mange år fremover.

Zip screens vs. innvendig solskjerming

Hittil har vi sammenlignet zip screens med andre typer utvendig solskjerming. Det kan også være verdt å nevne innvendig solskjerming som et alternativ. Innvendige løsninger er ofte billigere, og du har mye å velge blant. Du kan forøvrig kombinere både innvendig og utvendig solskjerming for å få den perfekte løsningen for deg. 

Her er noen eksempler på innvendig solskjerming som du kan bruke som alternativ til zip screens:

 • Plisségardiner
 • Rullegardiner
 • Persienner
 • Lamellgardiner

Ulempen med innvendig solskjerming er at de slipper inn mer varme i boligen. Det er fordi sollyset allerede har sluppet inn gjennom vinduet innen solskjermingen blokkerer solstrålene. Du kan imidlertid kjøpe solskjerming med varmeabsorberende tekstiler.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Derfor bør du velge zip screens

Det er mange alternativer å velge mellom når du skal finne riktig utvendig solskjerming til boligen din. Screens har sine fordeler og ulemper, men de er utvilsomt et populært valg som stadig flere velger til sin bolig. Det er ikke så rart, ettersom du beholder utsyn, blokkerer for sollys og kan redusere varme i boligen på lange, solrike sommerdager.

Når du skal kjøpe utvendige screens, så bør du vurdere budsjettet ditt. Motoriserte zip screens er dyrere enn manuelle, så det kan være lurt å sammenligne prisene på de ulike variantene før du bestiller noe. Det er også smart å be om gratis befaring når du skal finne utvendig solskjerming på mål. På den måten kan du stille spørsmål og potensielt spare penger.

Så lenge du innhenter god informasjon om priser, kvalitet og vedlikehold, så bør det ikke være noe problem å finne den beste løsningen for deg. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om utvendige screens

Meldingsboble
Hva er fordelene med zip screens?

Zip screens kan bidra med å holde sollyset ute, samt stoppe innsyn fra nysgjerrige øyne. De har et elegant og moderne design. Zip screens er også enkel å vedlikeholde og kan skreddersys for å passe perfekt til vinduene dine. De er laget av slitesterk materiale som tåler regn og vind. De er også enkle å installere.

Meldingsboble
Er utvendige screens miljøvennlige?

Ja, det er de! Utvendige screens kan hjelpe deg med å spare energi ved å regulere temperaturen inne i huset ditt. De stopper sollys og varme fra å treffe vinduene direkte, slik at du ikke trenger å bruke ekstra strøm for å kjøle ned rommene. Dette bidrar til redusert energibruk og lavere strømutgifter.

Meldingsboble
Hva er viktig å vurdere når man skal velge utvendige screens?

Det er flere ting du bør ta hensyn til når du skal velge utvendige screens, for eksempel design, materiale, dimensjoner og egenskaper som sensorer og motor. Du må sørge for at screenene passer til vinduene dine, og at de er laget av et materiale som tåler vind og regn.

Meldingsboble
Hvor lenge holder utvendige screens?

Det avhenger av hvilket materiale de er laget av og hvor ofte du vedlikeholder dem. Det kan være lurt å inspisere dem jevnlig for å sørge for at de fungerer som de skal. Du kan nemlig forlenge levetiden ved å ta godt vare på dem.

Meldingsboble
Er utvendige screens dyre?

Det kommer an på størrelsen på duken, samt om du vil ha ekstra funksjoner som motor og sensorer. Generelt sett kan utvendige screens være kostbare, men de har også mange fordeler som som gjør dem verdt investeringen. Det er lurt å sammenligne priser og tilbud grundig før du bestemmer deg.

Meldingsboble
Kan jeg installere utvendige screens selv?

Ja, det kan du! Installasjon av utvendige screens bør gjennomføres av en profesjonell hvis du er usikker, men du kan gjøre det selv hvis du har nok kunnskap. Det er viktig å følge installasjonsveiledningen nøye og sørge for at du bruker de riktige verktøyene.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454