bilde

Utvendig solskjerming: en komplett guide

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Ikke bare får du et mer behagelig inneklima, men utvendig solskjerming kan også gjøre sittegruppen ute mer komfortabel. Vi har laget en guide til deg som vil kjøpe utvendig solskjerming, slik at du kan finne frem til de mest optimale løsninger for deg og boligen din.

Solskjerming skjermer nemlig for mye mer enn bare solen. Du kan forhindre innsyn i boligen, og du slipper at rommene blir overopphetet på lange sommerdager. Enkelte typer solskjerming kan også brukes som et lite tak over sittegruppen på terrassen, slik at den har en dobbel funksjon.

Det finnes altså mange typer utvendig solskjerming med forskjellige egenskaper. Vi anbefaler at du tenker over hvilke funksjoner og egenskaper som er viktige for deg før du bestemmer deg. Derfor skal vi begynne guiden vår med å forklare de ulike løsningene og hvem de passer best for.

Kortversjonen

  • Utvendig solskjerming er ikke bare en effektiv måte å beskytte mot solen, men det skaper også et mer behagelig inneklima og gir ekstra komfort til utendørs sitteområder.
  • Vindusmarkiser er et populært valg på grunn av deres allsidighet, enkle bruk og tilgjengelighet i ulike farger og størrelser. De er ideelle for de som ønsker en praktisk og rimelig løsning for å skjerme vinduer.
  • Utvendige persienner kombinerer moderne design med funksjonalitet. De gir muligheten til å justere mengden lys og varme som slippes inn i boligen, samtidig som de gir fleksibilitet når det gjelder innsyn.
  • Terrassemarkiser gir ikke bare beskyttelse mot solen, men kan også skape en ekstra utendørs plass som kan benyttes uavhengig av været.

Vindusmarkiser: et tradisjonelt og praktisk valg

Markiser er fortsatt veldig populære, særlig vindusmarkiser. Det er ikke så rart. Vindusmarkiser kan monteres på nesten hvilket som helst hus, og det finnes et stort utvalg av farger, former og størrelser. De fleste markiser kan også festes på veggen eller taket, slik at de ikke opptar mye plass.

En annen fordel er at vindusmarkiser er enkle i bruk, og det finnes både manuelle og elektriske modeller. Du må selv sveive manuelle varianter inn og ut, mens elektriske markiser styres ved hjelp av fjernkontroll eller app.

Vindusmarkiser passer for deg som ønsker en enkel og praktisk løsning til en rimelig pris. De er likevel ikke alltid like effektive på store vindusflater. For å få mest mulig ut av markisen, kan det være lurt å velge en modell med et solid stoff som blokkerer solen godt.

De enkleste variantene fås for ca. 5000 kr og opp, mens de mest avanserte markisene kan koste over 15 000 kr per stykk. Prisen styres dermed av hvilke funksjoner du vil at vindusmarkisen skal ha. For eksempel, vil du ha markiser med vind- og regnsensor og automatiske innstillinger?

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Utvendige persienner: elegante og funksjonelle

Utvendige persienner har et moderne preg, samtidig som de er robuste mot vær og vind. De er praktiske i bruk, ettersom du kan styre hvor mye lys og varme du vil slippe inn i boligen din. Du kan også tilpasse innsyn i større grad enn med markiser.

Utvendige persienner kan monteres i omtrent alle vinduer. Persiennene går opp og ned ved hjelp av snorer eller elektroniske motorer. Noen modeller har vind- og regnsensor, slik at de regulerer seg automatisk i henhold til værforholdene.

Persienner passer for deg som søker etter en elegant løsning med god funksjonalitet. En ulempe er likevel at persienner kan samle opp endel støv og kan kreve mer vedlikehold enn vindusmarkiser.

Utvendige persienner begynner på ca. 6000 kr per stykk, men de aller beste modellene kan koste titusener. Prisen vil dermed avhenge av hvilke funksjoner og egenskaper du ønsker at dine persienner skal ha. 

Terrassemarkiser: til deg som vil ha solskjerming til både bolig og terrasse

Terrassemarkiser er et supert valg for deg som vil at markisen ikke bare skal skjerme for solen, men du vil også skape et ekstra “uterom” på terrassen. Terrassemarkiser tåler litt regn, og du kan derfor gjemme deg under den når det kommer en sommerbyge.

Terrassemarkiser kommer i ulike størrelser, former og farger. Materialene er robuste for å tåle ulike værforhold. Det kan være lurt å tenke over hvilke farger som matcher boligens fasade, slik at terrassemarkisen ser bra ut.

Ulempen med både terrassemarkiser og vindusmarkiser er at du ikke kan styre hvor mye lys og sol du vil slippe inn i boligen — i alle fall ikke på samme måte som med utvendige persienner. Du kan imidlertid velge mellom manuelle og motoriserte terrassemarkiser.

Terrassemarkiser begynner på ca. 7000 kr, men de aller beste modellene kan koste 40 000 kr eller mer per stykk. Prisen avhenger blant annet av størrelsen på terrassemarkisen, hvilke farger og materialer du velger, samt om den skal være motorisert eller ikke.

Screens: moderne utvendig solskjerming

Screens er en ganske moderne utvendig solskjerming som er svært praktisk i bruk. Med screens kan du regulere både mengden av lys og varme som slippes inn i boligen din — noe som er perfekt for deg som har behov for et behagelig inneklima.

En annen fordel med screens er at du kan forhindre innsyn — men uten at du mister utsyn, slik som du gjør med persienner. Dukene fås i mange ulike størrelser, slik at du enkelt kan velge en variant til selv store vinduer. 

Screens henger tett mot vinduet, rett ned. Du kan derfor ikke sitte under dem, slik som du kan med markiser. Du kan kjøpe motoriserte og elektriske screens med sensorer og automatiske funksjoner. Det er også mulig å velge manuelle screens. De koster ofte litt mindre enn motoriserte screens.

Du kan kjøpe en liten og manuell screen for ca. 5000 kr eller mer. Større screens koster gjerne 20 000 kr eller mer. Prisen avhenger derfor av størrelse på duken, samt om den er manuell eller ikke. Du kan kombinere screens med andre typer utvendig solskjerming. 

For eksempel, kanskje du vil screens foran store stuevinduer, men en terrassemarkise ved soveromsbalkongen? Det finnes mange muligheter, og du må ikke bruke samme utvendig solskjerming overalt i boligen.

Pergola: solskjerming til hagen

Pergola er riktignok ikke utvendig solskjerming til boligen, men den kan gi deg en kjærkommen pause fra solsteiken. Den kan også skjerme deg for lette regnbyger, slik at du ikke må løpe inn i huset når du kjenner vanndråpene falle.

En pergola er i utgangspunktet en åpen rammestruktur, gjerne med stolper og tak. I noen tilfeller kan pergolaer ha vegger på sidene, slik at den blir mer som et hus. Noen velger å ha klatreplanter langs stolpene på pergolaen for å skape et lunere miljø. 

Det kan også være fint med belysning i pergolaen for å kunne sitte ute etter at solen går ned. Du kan altså skape en slags liten stue i hagen din. En ferdigmontert pergola koster ofte fra 70 000 kr og oppover. Du kan også bygge din egen pergola av materialer du handler på byggevaren. 

Billige alternativer til pergola inkluderer blant annet parasoll, solseil, levegger, som også gir skygge, og enkle hagetelt. Dersom du vil ha et rimeligere alternativ som også kan fungere som solskjerming til boligen, så er terrassemarkiser et godt valg.

Dette bør du tenke på før du kjøper solskjerming

Du har nå fått mange gode alternativer, samt informasjon om hvem de passer best for. Neste steg er å vurdere hvem av dem som matcher behovene og ønskene dine best. Ikke minst, så må du tenke over budsjettet ditt for å finne den beste solskjermingen i riktig prisklasse.

Du bør blant annet vurdere følgende:

  • Hvor mange vinduer har du?
  • Hvor store er vinduene?
  • Vil du ha mulighet til å bruke solskjermingen som tak?
  • Vil du ha en motorisert variant med automatikk?
  • Har du behov for å regulere mengden av sol og varme som slippes inn i boligen? 
  • Vil du at den skal være en del av hagen din eller er det kun boligvinduene som er i fokus? 

Disse spørsmålene er ikke ment som en fasit, men de kan gi deg verdifull innsikt i hvilken type solskjerming du har behov for. Du kan også kombinere ulike typer solskjerming, noe som er en populær løsning blant mange. 

Kanskje du vil ha screens foran stuevinduene og en pergola i hagen? Det finnes utallige muligheter, så la deg inspirere av de forskjellige alternativene. Det er nemlig viktig å tenke på både design og funksjon når du skal kjøpe solskjerming. 

Ikke bare skal den skjerme mot sol og varme, men den bør matche fasaden. Det er mange flotte produkter på markedet i ulike farger og varianter, så det er bare å sette seg godt inn i ulike alternativer for å finne den som passer perfekt til deg og huset ditt. 

Fordeler med motorisert utvendig solskjerming

En av de store fordelene med motorisert utvendig solskjerming er at du kan regulere inn- og utslippet av lys og varme via en fjernkontroll, smarttelefon eller nettbrett. Du kan kjøpe utvendige persienner, vindusmarkiser, screens og terrassemarkiser med motor. 

Motorisert solskjerming er spesielt praktisk for store vinduer hvor det kan være tungt å sveive opp solskjermingen selv. En annen fordel med motorisert utvendig solskjerming er at du kan få den med sensorer som automatisk åpner og lukker den. For eksempel, du kan kjøpe markiser som rulles inn når det begynner å regne. 

Det finnes utvendig solskjerming som kan forhåndsinnstilles til å åpne og lukke seg til faste tider. Du trenger derfor ikke å være bekymret for å komme hjem fra jobb til et overopphetet hus – solskjermingen har automatisk kommet på plass mens du var vekke.

Hvordan gjøre et godt kjøp på solskjerming

Det er fullt mulig å kjøpe utvendig solskjerming av høy kvalitet til en rimelig pris, men det krever litt planlegging. I tillegg er det alltid lurt å sette seg godt inn i hva de forskjellige alternativene koster før du tar et valg. 

Prisen på motorisert utvendig solskjerming er som regel høyere enn manuelle varianter. Dersom vinduene er små eller det snakk om få vinduer, så kan det likevel hende at sluttsummen ikke blir så høy. Har du derimot mange vinduer som skal dekkes, så vil det påvirke prisen.

Vi anbefaler at du sammenligner priser og tilbud nøye for å gjøre et godt kjøp på solskjerming. Dersom du skal ha manuelle markiser, så kan du kjøpe dette rimelig på forskjellige varehus. Det kan derimot være lurt å innhente tilbud hos ulike leverandører for å kjøpe solskjerming med montering, særlig hvis du vil ha motoriserte produkter.

Slik innhenter du tilbud på utvendig solskjerming

Du kan enten kontakte ulike forhandlere selv eller du kan bruke en anbudstjeneste for å få gode tilbud på utvendig solskjerming med montering. Når du bruker en anbudstjeneste, så slipper du å gjøre jobben med å sammenligne priser og tilbud selv.

Du trenger bare å beskrive hva du er på jakt etter og sende inn kontaktopplysningene dine. Vi kobler deg sammen med tre relevante og dyktige forhandlere. De sender deg gratis og uforpliktende tilbud som du kan studere i ro og mak.

Det kan være lurt å be om befaring for å få et nøyaktig pristilbud. Det kan være vanskelig for forhandleren å vurdere hvor mye solskjermingen vil koste uten å ha sett boligen din. Dessuten kan de vurdere hvilken type solskjerming som er best for deg etter å ha sett huset ditt.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Slik velger du rett utvendig solskjerming

Når du skal velge solskjerming til huset ditt, er det først og fremst viktig at du tenker over hvilke behov og ønsker du har. Hvor mye lys og varme vil du slippe inn? Vil du ha en markise, eller foretrekker du persienner? Vil terrassemarkise være mest praktisk for deg eller er screens mer interessant? 

Det kan være enklere å ta et valg om du vet nøyaktig til hva du er på jakt etter. Dersom du har flere spørsmål, kan det være en idé å snakke med en solskjermingsekspert for å få råd og veiledning. De kan gi deg verdifull innsikt i hvilken type solskjerming du har behov for.

Ikke minst, så bør du snakke med flere forhandlere for å innhente tilbud og få en god pris på utvendig solskjerming. Vi anbefaler at du sammenligner pris og tilbud fra minst tre ulike leverandører før du bestemmer deg. På den måten kan du være sikker på at du gjør et godt kjøp. 

 Lykke til!

Få svar på vanlig stilte spørsmål om utvendig solskjerming

Meldingsboble
Hvor mye koster det å få montert motorisert solskjerming?

Det er vanskelig å sette en fast pris på dette, da det avhenger av størrelsen på vinduene, antall vinduer og hvilken type solskjerming du velger. For å få et nøyaktig pristilbud, anbefaler vi at du tar kontakt med en forhandler og ber om en befaring.

Meldingsboble
Jeg har store vinduer som er vanskelige å nå. Hva slags type solskjerming kan jeg bruke?

Da kan det være en idé å velge motoriserte markiser eller persienner. Det er også mulig å få ferdigmontert solskjerming som passer til store vinduer.

Meldingsboble
Er det noen fordeler med å bruke screens fremfor andre typer solskjerming?

Ja, screens gir god beskyttelse mot både varme og direkte sollys. I tillegg kan du kjøpe screens som du kan se ut gjennom, men som naboene ikke kan se inn gjennom.

Meldingsboble
Jeg har en terrasse. Hvilken type solskjerming er best for meg?

Da kan en terrassemarkise være det perfekte valget for deg. Terrassemarkiser gir effektiv beskyttelse mot både varme, lett regn og direkte sollys, og de er ofte enkle å betjene.

Meldingsboble
Er det noen fordeler med å bruke elektriske markiser fremfor manuelle?

Det er flere fordeler ved å velge motoriserte markiser. Du slipper å betjene dem selv, og du kan ofte sette dem på timer slik at de åpner og lukker når du vil. I tillegg kan elektriske markiser gi deg en høyere grad av beskyttelse, da de ofte er mer effektive til å blokkere sollys og varme.

Meldingsboble
Er det noe jeg bør tenke på når jeg skal velge solskjerming?

Ja, det er mange ting du bør vurdere. Tenk over formålet med solskjermingen, hvor mye lys og varme du ønsker å slippe inn i huset og om du har noen spesielle behov eller ønsker.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454