bilde

Utvendige persienner: Komplett guide og prisestimat

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Utvendige persienner – det rette valget for deg eller ikke? Det er mye du må vurdere når du skal kjøpe solskjerming til boligen din. Hvilken løsning er best for boligen din? Hvor mye koster solskjerming? Her gjør vi det litt enklere for deg, i alle fall hvis du er nysgjerrig på persienner. 

Les videre for å få vår komplette guide til utvendige persienner med prisestimat.

Kortversjonen

  • Utvendige persienner består av vannrette lameller som senkes ned over vinduet og kan justeres i forskjellige vinkler.
  • Persienner gir effektiv solskjerming og kan absorbere opptil 90% av varmen.
  • Elektriske utvendige persienner med motor gir praktiske funksjoner som fjernstyring og tidsinnstilling.
  • Spesialvinduer kan også ha utvendige persienner, men de må ofte spesialtilpasses og kan være dyrere.

Slik fungerer utvendige persienner

Utvendige persienner består av vannrette lameller som du senker ned over vinduet, enten manuelt eller ved hjelp av en elektrisk motor. Lamellene kan justeres i forskjellige vinkler, avhengig av om du vil ha dem tilnærmet tett eller slippe inn litt lys. Uansett om du vil slippe inn litt morgenlys eller behagelig sollys på kvelden, så kan du stille inn lamellene slik du ønsker.

Det er deilig å kunne senke persiennene og nyte en behagelig temperatur inne når solen steker. Persienner kan faktisk fange opp nærmere 90 % av varmen. De er derfor svært effektive for deg som vil unngå en overopphetet bolig på lange sommerdager.

Persienner har ikke bare en praktisk funksjon, men de har også en estetisk verdi. Mange persienner har et elegant design som gir fasaden på boligen et løft. Du kan dessuten velge mellom flere forskjellige farger for å få akkurat den stilen som du er ute etter. 

Mange modeller fås med en kassett som monteres over vinduet. Dermed skjules lamellene i kassetten når du trekker dem opp, og solskjermingen blir mindre synlig når den ikke er i bruk. Dessuten beskytter kassetten lamellene mot vind og vær. 

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Elektriske utvendige persienner med motor

Mange velger å kjøpe elektriske utvendige persienner med motor, og det er enkelt å forstå hvorfor. Du slipper å heve og senke dem manuelt – alt du trenger er en fjernkontroll eller smarttelefon. Det eneste du trenger å gjøre for å benytte deg av denne praktiske funksjonen er å installere et batteri.

Du kan også fjernstyre persiennene dine, selv om du ikke er hjemme. Det er gode nyheter, hvis du er på jobb og det blir plutselig værforandringer. Dessuten kan du stille inn en timer, slik at persienner åpnes og lukkes automatisk på det tidspunktet som passer deg. 

Dersom du har sensorer, kan du også regulere persiennene til å åpne å lukke seg automatisk hvis det blir sol eller regn. På denne måten slipper du å bekymre deg for solskjermingen når du ikke er hjemme. De regulerer seg helt av seg selv, uten at du trenger å gjøre noe.

Utvendige persienner til spesialvindu

Det kan være vanskelig å finne utvendig solskjerming til spesialvindu. En stor fordel med persienner er at de kan brukes i skråvindu, trekantvindu og andre spesialvindu. Disse må som regel spesialtilpasses, og feil mål på vindu kan resultere i at persiennene fungerer feil. 

Det kan derfor være lurt å få hjelp av en erfaren forhandler når du skal bestille utvendige persienner til spesialvinduer. De kan komme på befaring, ta mål og vurdere hvilken type solskjerming som passer best for nettopp dine vinduer. 

Du kan få utvendige persienner til skråvindu både med og uten motor, akkurat som med persienner til “vanlige” vinduer. På samme måte kan du velge blant ulike farger. Utvalget er likevel mindre enn for utvendige persienner til firkantede vinduer, og de koster mer siden de må spesialtilpasses.

Hva koster utvendige persienner?

Utvendige persienner koster mer enn innvendige, ettersom de bygges mer solid og robust. De skal kunne tåle nordisk vær. Det er vanlig å lage lamellene av aluminium som er et relativt vedlikeholdsfritt og slitesterkt materiale. Det finnes likevel persienner i ulike prisklasser.

Det er flere faktorer som avgjør prisen på utvendige persienner: 

  • Størrelse: Hvor store er vinduene? Hvor mange persienner trenger du?
  • Motor: Vil du ha elektriske persienner? Disse koster mer enn manuelle.
  • Sensorer: Vil du ha sensorer for at persiennene skal kunne senke eller heve seg automatisk når det blir sol eller regn? Også dette er en ekstra funksjon som koster litt mer.
  • Kassett: Skal persiennene monteres i en kassett? 
  • Tilpasning: Må du ha spesialtilpassede persienner, for eksempel til trekantvindu?

Det kan koste ca. 5000 kr og opp for de minste utvendige persiennene. For større vinduer og persienner med motor kan det fort bli 10 000 kr eller mer. Husk at levetiden er på ca. 20 år eller mer, så dette er en investering som skal vare i svært lang tid. Det er viktig å velge et produkt som du blir fornøyd med på sikt.

Mange forhandlere tilbyr pakkepris med montering, dersom du ikke ønsker å sette dem opp selv. Det kan være en fordel å få hjelp, siden det er viktig å montere dem riktig for at de skal fungere optimalt. Vi anbefaler at du spør forhandleren om hva persiennene koster, både med og uten montering for å kunne sammenligne alternativene.

Viktig med rengjøring og vedlikehold

Lameller i aluminium kan være tilnærmet vedlikeholdsfrie. De er i tillegg enkle å holde rene. Det er likevel viktig at du får rengjort dem jevnlig, slik at de alltid ser fine ut. Støv, pollen, eksos og annet smuss kan feste seg på lamellene. Det kan være lurt å rengjøre dem både før og etter sommersesongen. 

Bare husk å vaske persiennene før du vasker vinduene – eller så blir det dobbel vindusvask! Noen mener at det holder å vaske utvendige persienner én gang i året, men det må du vurdere med hensyn til lokale forhold. For eksempel, hvis du bor i nærheten av en trafikkert vei så kan lamellene være mer utsatt for både eksos og støv.

Du kan bruke hageslange med vaskebørste, eller du kan bruke klut fuktet med mildt såpevann. Zalo passer fint som rengjøringsmiddel. Unngå å bruke for sterke rengjøringsmidler, da dette kan skade overflaten på persiennene. Dersom du tar godt vare på persiennene dine, så kan du forlenge levetiden. Det er derfor vel verdt innsatsen med å vaske dem.

Bør jeg velge utvendige eller innvendige persienner?

Persienner kan brukes både utvendig og innvendig. Det kan derfor være fornuftig å tenke litt over hva du helst foretrekker. Utvendige og innvendige persienner har begge sine fordeler og ulemper. Hvilken løsning som er best, avhenger i stor grad av personlige preferanser og ønsker.

Her er noen punkter du bør tenke over når du skal velge:

Utvendige persienner: 

+ Kan brukes i alle vinduer, også spesialvinduer som skråvinduer og trekantvinduer. 

+ Absorberer mye av varmen.

+ Gir god solskjerming, ettersom persiennene står helt inntil vinduet. 

– De mest avanserte modellene er dyre. 

– Kan være vanskelig å sette opp selv, spesielt på større vinduer. 

– Må tilpasses hvis du har spesialvinduer. 

Innvendige persienner: 

+ Er enkle og rimelige å sette opp selv. 

+ Kan gi interiøret et løft. 

+ Gir god solskjerming på grunn av at lamellene sitter helt inntil vinduskarmen.  

– Absorberer ikke varmen like godt som utvendige persienner.

Uansett om du velger utvendige eller innvendige persienner, så kommer de godt med når solen skinner og temperaturene stiger. Husk også at persienner ikke bare gir god solskjerming – de kan også gi riktig stemning til rommet eller fasaden, alt ettersom hvilken type persienner du velger.

Alternativer til utvendige persienner

Det kan være lurt å undersøke hvilke alternativer du har før du bestemmer deg for utvendig solskjerming. Screens er ofte et fint alternativ til utvendige persienner. Screens har et stilrent og moderne design som kler de fleste fasader. Persienner er derimot litt bedre når det kommer til varmeabsorbering, selv om screens så absolutt gjør en god jobb.

En annen mulighet er markiser. Disse kan også gi god solskjerming, men du har ikke samme mulighet til å regulere lysinnslipp og innsyn. Markiser absorberer heller ikke varme like godt som persienner. Du kan velge blant vindusmarkiser og terrassemarkiser. Terrassemarkiser har en dobbel funksjon, ettersom du kan bruke dem som tak over terrassen.

Få gode tilbud på utvendig solskjerming

Enten du vil kjøpe utvendige persienner eller annen solskjerming, så er det viktig å sammenligne priser og tilbud nøye. Vi anbefaler å ta kontakt med minst tre forskjellige forhandlere for å få et tilstrekkelig sammenligningsgrunnlag. Forhandlerne bør helst komme på befaring for å kunne gi deg en nøyaktig pris.

Befaringen er også viktig for å sikre at du kjøper rett utvendig solskjerming til nettopp din bolig. Det er en fin anledning til å stille dem masse spørsmål og vurdere ulike alternativer. Dersom du trenger spesialtilpassede, utvendige persienner, kan det også være betryggende å vite at en fagperson har tatt alle mål.

Dersom du ikke ønsker å bruke tid på å finne dyktige, lokale forhandlere for solskjerming på egenhånd, kan du bruke en anbudstjeneste. I så fall får du tilbud tilsendt av pålitelige og seriøse aktører, uten at du må bruke mye tid og krefter på å gjøre research. Tilbudene er gratis og uforpliktende, og du risikerer derfor ingenting.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Kort oppsummert: Hvorfor utvendige persienner et godt valg

Det er ingen tvil om at utvendige persienner er et godt valg for utvendig solskjerming. Det store spørsmålet er om de er et godt valg for deg. Kort oppsummert, så passer denne typen solskjerming bra for deg som ønsker å regulere både innsyn og lysinnslipp, samt forhindre at for mye varme slipper inn i boligen om sommeren.

Du kan kjøpe dem for ca. 5000 kr og opp, avhengig av størrelse, funksjoner og automatikk. Husk at det er viktig å sammenligne priser og tilbud før du kjøper, slik at du får best mulig pris. I tillegg kan det lønne seg å tenke gjennom andre alternativer som for eksempel screens og markiser. 

Det er vel verdt å bruke tid på research for å sikre at du får den beste solskjermingen til den fornuftigste prisen. Når det er sagt, så er utvendige persienner et godt valg for mange norske hjem. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål om utvendige persienner

Meldingsboble
Hvorfor heter det persienner?

Det er litt usikkert hvor persienner kommer fra, men mange mener at både ordet persienner og selve persiennene kommer fra tidligere Persia. Persiennene skal ha kommet derfra til Venezia og videre til Frankrike.

Meldingsboble
Er persienner lystette?

Ja, utvendige persienner er tilnærmet lystett. Du kan dessuten regulere lysinnslipp i boligen din med persiennene. Ikke minst, så kan persiennene forhindre at varmen slipper inn i boligen din på lange sommerdager.

Meldingsboble
Er utvendige persienner enkelte å montere selv?

Ja, hvis du er litt nevenyttig så kan du montere en manuell utvendig persienne selv. Det er en litt mer omfattende jobb å montere en motorisert utvendig persienne. Dersom du er i tvil, så kan det være en god idé å la fagfolk ta seg av jobben.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg velge persienner fremfor andre typer utvendig solskjerming?

Det er mange fordeler med å velge persienner til utvendig solskjerming. Persiennene kan gi boligen din et eksklusivt og lekkert preg, i tillegg til at du slipper innsyn og boligoppvarming. Lamellene kan du justere selv, slik at du får stor frihet når du skal regulere lysinnslipp.

Meldingsboble
Hvor ofte bør jeg rengjøre utvendige persienner?

Vi anbefaler at du vasker dem to ganger i året for å bevare persiennene i god stand, gjerne før og etter sommersesongen. Det skal ikke være nødvendig å vaske dem oftere enn det, men det kan du selv vurdere fortløpende.

Meldingsboble
Hvor lenge varer utvendige persienner?

Levetiden til persienner er omtrent 20 år eller mer med riktig vedlikehold. Til sammenligning, så er levetiden på markiser ca. 10-15 år. Utvendige persienner er derfor en god investering for boligen din, og du kan ha glede av dem i mange år.

Meldingsboble
Er det noen fordeler med å velge motoriserte utvendige persienner fremfor manuelle?

Ja, det er flere fordeler med å velge motoriserte utvendige persienner. For det første, så er de enklere å betjene. I tillegg fås de med sensorer og automatiske funksjoner for maksimal komfort og brukervennlighet.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg bruke en anbudstjeneste når jeg skal kjøpe utvendige persienner?

Det er flere fordeler med å bruke en anbudstjeneste. For det første, så sparer du tid og krefter på research. I tillegg får du gratis og uforpliktende tilbud fra seriøse aktører, slik at du kan være trygg på at du får kvalitetsprodukter til konkurransedyktige priser.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454