bilde

Hvilken solskjerming trenger jeg på soverommet?

Sist oppdatert: 5. juni 2023

– Hvilken solskjerming trenger jeg på soverommet? er et spørsmål vi hører ofte, og det er ikke så rart. Det kan være vanskelig å velge solskjerming til soverommet, og det er veldig viktig å bruke litt tid på å finne den beste løsningen for deg. 

Vi ønsker å gjøre det litt enklere for deg å gå i dybden på forskjellige typer solskjerming som passer til soverom. Du får også mange gode tips og råd til hvordan du finner gode tilbud. 

Kortversjonen

  • Velg solskjerming basert på typen vinduer du har på soverommet, enten det er skråvinduer eller vanlige vinduer.
  • Plisségardiner passer godt til små og mellomstore soveromsvinduer, mens lamellgardiner passer til store, høye vinduer.
  • Vurder om du ønsker solskjerming som blokkerer innsyn eller gir deg muligheten til å kontrollere innsyn og lysinnslipp.
  • Tenk på hvor mørkt du vil ha det på soverommet og velg solskjerming som gir maksimal beskyttelse mot sollys.

Hvilke type vinduer har du på soverommet?

Det er ikke all solskjerming som passer til alle vinduer. Det første du bør tenke over er hvilke typer vinduer du har på soverommet ditt. Dersom du har skråvinduer, kan du enten bruke plisségardiner eller lamellgardiner. Plisségardiner passer best for små og mellomstore soveromsvinduer, mens lamellgardiner passer til store, høye vinduer.

Ulempen med lamellgardiner er at de ikke blokkerer for sollys like godt som det plisségardiner gjør. Det finnes imidlertid lystette varianter, og du bør se etter disse for å få det som mørkt som mulig. Du kan også kjøpe lamellgardiner med motor for at de skal være enkle å betjene ved hjelp av en fjernkontroll. Alternativt kan du kombinere lamellgardiner med utvendig solskjerming. 

Dersom du har vanlige takvindu på soverommet, så har du omtrent samme valgmuligheter som med vanlige vinduer. Du kan bruke blendingsgardiner, rullegardiner, plisségardiner og innvendige persienner, samt utvendige rullegardiner og persienner. Du må i så fall ta stilling til hvor mørkt du vil ha det på soverommet og velge solskjerming deretter.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvor mørkt vil du ha det på soverommet?

Selv om solen er et kjærkomment syn etter en lang og mørk vinter, så er solstrålene ikke like velkomne når du skal ha skjønnhetssøvnen din. Lange, lyse sommernetter kan gjøre det vanskelig å sovne uten tilstrekkelig med solskjerming på soverommet. Det kan også være utrolig frustrerende å våkne før vekkerklokken, bare fordi det har blitt lyst ute.

De fleste foretrekker mørke rom for å få en god natts søvn, og den optimale solskjermingen tilbyr maksimal beskyttelse mot både morgen- og kveldssol. Alternativer som lystette rullegardiner, lystette gardiner og solide rullegardiner kan derfor være et godt valg til soverommet. Innvendige persienner vil ikke kunne stenge for lys og innsyn like godt.

Andre foretrekker imidlertid å få litt dagslys inn på soverommet om morgenen. I så fall kan du godt velge mer transparente tekstiler. I så fall kan det godt hende at du er fornøyd med en innvendig persienne på soverommet. Plisségardiner kan også være et supert valg, så lenge du ikke velger de tykkeste variantene.

Dersom du vil ha det så mørkt som mulig, så bør du se etter rullegardiner og plisségardiner med sidelister. Sidelister blokkerer nemlig lys som kan slippe inn langs sidene av solskjermingen. Tenk også over hvordan du monterer rullegardinen. Gardinen bør kunne rulles nedover og inn mot vinduskarmen for å være så tett på vinduet som mulig.

Ønsker du solskjerming til soverommet som blokkerer innsyn?

Det neste du må vurdere er hvorvidt du har behov for å redusere innsyn på soverommet. Du må trekke ned rullegardinen enten helt eller delvis for å forhindre innsyn på dagtid. Det gjør at du får inn mindre dagslys, og rommet blir derfor mørkere. Plisségardiner er et godt alternativ til deg som ønsker en mer fleksibel løsning.

Dersom du velger plisségardiner med svevefunksjon, så kan du bestemme hvor i vinduet du ønsker å plassere den i vinduet (ta vekk “i vinduet”). Dette gir deg større kontroll over innsyn og lysinnslipp. Svevende plisségardiner er derfor et perfekt valg når du ønsker både solskjerming og kontroll over innsyn.

Skap en behagelig atmosfære i rommet med solskjerming

Solskjerming på soverommet kan også ha en estetisk funksjon, og du bruke det til å skape en behagelig atmosfære i rommet. Plisségardiner slipper gjennom litt lys, med mindre du velger en lystett variant. Dette lyset er både mykt, dust og behagelig, noe som skaper en lun stemning. 

Dersom du vil ha det helt mørkt på soverommet, må du imidlertid kombinere flere typer solskjerming ettersom disse plisségardinene slipper inn litt lys. Fargevalg vil også ha noe å si for hvor lystett plisségardinen er. Jo mørkere tekstiler, desto mer lystett er solskjermingen. Du må likevel velge farger som står i stil til soverommet.

Både rullegardiner og plisségardiner fås med enkle farger og stilrene design, noe som gir et diskré og moderne preg til soverommet. Det er også mange andre mønstre og farger å velge mellom, så du kan skape akkurat den stilen som du vil ha på soverommet. Uansett hva slags solskjerming du velger, så vil du kunne gi interiøret et løft ved å velge farger og design med omhu.

Trenger du solskjerming til barneværelset?

Det er viktig å tenke sikkerhet om du har barn eller kjæledyr. Både to- og firbente kan vikle seg inn i snorer fra rullegardiner, plisségardiner og andre typer innvendig solskjerming til soverommet. Det er i så fall bedre å bruke solskjerming med praktiske grep, fremfor snorbetjening. 

Du slipper da å bekymre deg for sikkerheten til barnet eller kjæledyret. Alternativt kan du vurdere innvendig solskjerming til soverommet med motor. Motorisert solskjerming er et godt valg til vinduer som er vanskelige å komme til. Det er mulig å kjøpe både plisségardiner og rullegardiner med motor. 

Du kan fjernstyre solskjermingen din via en fjernkontroll eller en app på telefonen din. Mange motoriserte rullegardiner og plisségardiner fås med automatiske funksjoner som forenkler hverdagen. Du kan for eksempel programmere solskjermingen til å heve og senke seg på visse tidspunkter på dagen. 

La oss si at du vil ha det helt mørkt på soverommet om kvelden, men du vil gjerne våkne til naturlig dagslys likevel. I dette tilfellet kan du kjøpe en lystett rullegardin som du forhåndsinnstiller til å heve seg på et gitt tidspunkt. På denne måten slipper du å tenke på at solskjermingen skal justeres, og du kan sove godt om natten.

Slik bestiller du skreddersydd solskjerming til soverommet på mål

Det er alltid lurt å kjøpe solskjerming som passer perfekt til vinduene dine – men om du vil ha det helt mørkt, blir det desto viktigere å ta mål. Kjøper du rullegardiner eller plisségardiner til soverommet som ikke passer skikkelig til vinduet, så kan det oppstå irriterende lysgliper langs kantene av vinduet. Dette går også utover innsyn.

Vi anbefaler at du kontakter ulike forhandlere for å undersøke hvor mye det koster med solskjerming på mål. Det billigste er ofte å ta mål selv, men det finnes også leverandører som tilbyr pakkepris på solskjerming med mål og montering inkludert. Det er vel verdt å undersøke hvilke tilbud du kan få.

Du må ta grundige mål og dobbeltsjekke resultatet hvis du skal ta mål til solskjerming selv. Ta mål av soveromsvinduet flere steder for å oppdage eventuelle avvik. Du må ta hensyn til avviket når du skal bestille, slik at solskjermingen passer på de trangeste og laveste punktene. Dersom solskjermingen ikke passer til soveromsvinduet, så kan du få problemer under montering.

Utvendig solskjerming til soveromsvindu

Hvis du vil ha persienner til soverommet, så kan utvendige persienner være bedre egnet enn innvendige. Disse kan stenges helt av for å blokkere for innsyn og sollys. På dagtid kan du imidlertid åpne lamellene for å slippe inn dagslys og få utsyn. Det er mulig å kjøpe motoriserte persienner for å slippe å betjene dem manuelt.

Ulempen med utvendige persienner vs. innvendig solskjerming er prisen. Utvendig solskjerming kan ofte koste mer enn innvendig, men de gir bedre beskyttelse mot varme. Selv om du kan kjøpe varmeabsorberende tekstiler til blant annet rullegardiner og andre typer innvendig solskjerming, så har varmen allerede sluppet inn i boligen.

Hvis du har problemer med å sovne på grunn av at soverommet er altfor varmt, og innvendig solskjerming ikke strekker til – ja, da kan du med fordel vurdere utvendige persienner som solskjerming til soverommet.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Gode tilbud på solskjerming til soverommet

Uansett hvilken type solskjerming du velger, så er det viktig å huske at det beste alternativet for deg er den som gir deg maksimal komfort og fleksibilitet hele døgnet. Innvendig solskjerming er vanligvis det mest økonomiske alternativet, men utvendige persienner kan blokkere varme mer effektivt. Du bør derfor vurdere dine behov før du bestemmer deg.

Deretter bør du sammenligne priser og tilbud på solskjerming for å sikre at du får et godt tilbud. Hvis du vil ha skreddersydd solskjerming på mål, så anbefaler vi å bruke en anbudstjeneste for å innhente tilbud. Be gjerne om flere prisalternativer, for eksempel med og uten montering inkludert i prisen. På den måten kan du sammenligne de forskjellige tilbudene og velge det som passer best for deg. 

Du kan spare betydelig med penger ved å sammenligne priser på tvers av forhandlere og leverandører. Prisen kan også variere i henhold til hvilke tekstiler du velger, samt om du vil ha ekstrautstyr som sidelister og motorer. Det er derfor viktig å sørge for at du får detaljert informasjon om priser og tilbud, slik at du kan ta et veloverveid valg som samsvarer med budsjettet ditt.

Vi håper at denne informasjonen har vært nyttig for deg, slik at du kan finne riktig solskjerming til soverommet ditt. Lykke til med å finne drømmesolskjermingen!

Få svar på vanlig stilte spørsmål om solskjerming til soveromsvinduer

Meldingsboble
Er det mulig å få skreddersydd solskjerming til soveromsvinduer?

Ja, det er mulig å få skreddersydd solskjerming til soveromsvinduer. Dette kan gjøres enten ved å ta mål selv eller ved å kontakte leverandører som tilbyr pakkepris for måling og montering av solskjerming.

Meldingsboble
Hvilken type solskjerming anbefaler du for et soverom?

Vi anbefaler at du tar i betraktning hvilke behov du har for soverommet før du velger solskjerming. Hvis du trenger å blokkere varme, så kan utvendige persienner være det beste alternativet. Innvendig solskjerming som rullegardiner eller plisségardiner kan gi god beskyttelse mot innsyn og lys, men ofte ikke mot varme.

Meldingsboble
Er det enkelt å montere solskjerming på soveromsvinduet selv?

Hvordan du monterer solskjermingen, avhenger så klart av hvilken type solskjerming du velger. Det er imidlertid enkelt å montere både plisségardiner og rullegardiner selv, så lenge du er litt nevenyttig og har god tilgang til hele vindusflaten.

Meldingsboble
Hva om jeg trenger hjelp med monteringen?

Hvis du trenger hjelp, så kan mange leverandører også tilby profesjonell montering. Det er viktig å inkludere denne kostnaden i budsjettet når du skal bestille solskjerming til soveromsvinduet ditt. Be gjerne om å få pakkepris på montering allerede når du skal innhente tilbud.

Meldingsboble
Kan solskjerming beskytte mot innsyn på soverommet?

Ja, men det avhenger av hvilken type solskjerming som du velger. Rullegardiner og andre typer innvendig solskjerming gir god beskyttelse mot innsyn, men det varierer hvor godt utsyn du får. Det kan være lurt å vurdere både innvendig og utvendig solskjerming for å sikre full beskyttelse mot innsyn.

Meldingsboble
Finnes det andre typer solskjerming enn plisségardiner og rullegardiner?

Ja, det finnes flere typer solskjerming til soverom som du kan velge mellom. Du kan f.eks. velge lamellgardiner og persienner til soverommet, så lenge du er fornøyd med lystetthet. Noen velger å kombinere forskjellige typer solskjerming for best resultat.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454