Sist oppdatert: 5. juni 2023
Ikke bare kan du øke komforten i hjemmet betydelig med innvendig solskjerming, men du kan også gi interiøret et løft. Det finnes utrolig mange muligheter der ute, og det gjelder å finne den rette solskjermingen for din bolig og ditt budsjett.
Vi gjør det litt enklere å velge innvendig solskjerming her i vår komplette guide. Les videre for å finne den beste løsningen for deg til den rette prisen.
Det første du bør gjøre er å bestemme deg for hvilken type innvendig solskjerming som passer best for deg. Skal det være gardiner eller rullegardiner? Eller kanskje persienner? Det er viktig å tenke over både estetikk og funksjonalitet, slik at du får riktig type solskjerming til hjemmet ditt.
Begynn derfor med å kartlegge hvilke egenskaper som er viktige for deg:
Når du har gjort deg opp noen tanker om hva du trenger, kan du gå videre til å lese om forskjellige typer solskjerming for å finne den løsninger som passer best for deg. Det kan være verdt å bruke litt tid på research, slik at du finner den optimale innvendige solskjermingen for boligen din.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Motorisert innvendig solskjerming er svært brukervennlig, og det er enkelt å sette den opp slik at den passer perfekt inn i hjemmet ditt. En av fordelene med motoriserte gardiner eller persienner er at du kan styre dem med fjernkontroll, stemme eller app. Dette gjør det enkelt å bruke dem. Du kan også sette opp tidsur slik at de slår seg på og av automatisk når du er ute av huset.
Motoriserte gardiner og persienner er perfekt hvis du har store vinduer, da det kan bli vanskelig å nå dem for å åpne eller lukke dem. De fleste modeller kan også kombineres med andre typer solskjerming for å gi deg optimal kontroll over hvor mye sollys som i hjemmet ditt.
Ulempen med motorisert solskjerming er at det koster mer enn manuelle modeller. Hvorvidt det er verdt den ekstra kostnaden, avhenger av dine personlige preferanser og budsjett. De fleste leverandører tilbyr pakkepris med både solskjerming og montering, slik at du slipper å bestille eller betale for montering separat.
Når du har bestemt deg for hvilken type solskjerming du vil ha, kan du begynne å tenke på detaljene. Har du noen bestemte ønsker om farge og mønster? Hvilken størrelse trenger du? Når det gjelder gardiner og rullegardiner, kan du enkelt tilpasse dem etter størrelsen på vinduet ditt.
Du kan også kombinere ulike typer solskjerming for å skape et unikt interiør som passer perfekt til din personlige stil. Et eksempel på dette er å sette opp persienner bak gardinene. Det er viktig å velge solskjerming som er i harmoni med resten av boligen din, slik at det ikke virker forstyrrende eller ubalansert.
Det er viktig å tenke over hva slags interiør du har i boligen din. Er det moderne, klassisk eller landlig? Gardiner og rullegardiner er ofte en mer klassisk løsning, mens persienner og plisségardiner kan gi et mer moderne preg. Men det er viktig å huske at det ikke finnes noen fasit – det er helt opp til deg hva slags innvendig solskjerming du velger!
Det finnes mange forskjellige typer innvendig solskjerming på markedet, og det kan være lurt å sammenligne dem før du bestemmer deg for hva du vil ha. Her skal vi ta en nærmere titt på noen av de mest populære løsningene på markedet i dag.
Gardiner: Gardiner er en klassisk type solskjerming som er enkel å bruke. De fleste gardinene er laget av stoffer som slipper gjennom lys, men det finnes også tykkere varmereflekterende gardiner som er ganske lystette. Gardiner er også en av de rimeligste type solskjerming, noe som kan være en fordel hvis du har et begrenset budsjett. De er dessuten enkle å tilpasse størrelsen på vinduet.
Persienner: Persienner er blitt veldig populære de siste årene, og det er ikke uten grunn. De fleste persienner er laget av slitesterkt materiale, og de gir god beskyttelse mot sollyset. Dersom du ikke finner noen i ønsket størrelse, kan du bestille spesialtilpassede persienner. Du kan velge mellom tre og aluminium. Persienner er dessuten svært fleksible, og du kan regulere både innsyn og lysinnslipp.
Rullegardiner: Rullegardiner er en type solskjerming som passer godt til moderne hjem. Rullegardiner gir god beskyttelse mot sollyset og fås i lystette varianter. Du kan derfor bruke dem både på soverom og i stuen. En annen fordel med rullegardin er at de kan forhindre innsyn.
Plisségardiner: Plisségardiner har blitt veldig populære de siste årene, og det er ikke uten grunn. De fleste plisségardinene slipper gjennom lys, men det finnes også mer lystette varianter. Plisségardiner er enkle å bruke og kan tilpasses nesten alle typer vinduer, inkludert skråstilte vindu.
Lamellgardiner: Lamellgardiner er et godt valg for deg store og/eller skråstilte vinduer. Lamellgardinene kan enkelt justeres slik at de slipper inn mer eller mindre lys. En annen fordel er at du kan bestemme om de skal være helt eller delvis lukket for å forhindre innsyn i boligen.
Screengardiner: Innvendige screens monteres ganske tett mot vinduet og stjeler dermed ikke plass i rommet på samme måte som vanlige gardiner kan gjøre. Det finnes varianter som du kan se ut av, men som likevel forhindrer innsyn. De er dessuten enkle å vaske.
Forskjellige typer innvendig solskjerming krever forskjellig vedlikehold. Det kan derfor være lurt å tenke over hvor enkelt du vil at det skal være å vaske solskjermingen før du kjøper. Nøyaktig hvordan du rengjør den vil variere, og du bør derfor alltid lese bruksanvisningen nøye.
Det finnes imidlertid noen generelle fellestrekk:
Gardiner: Gardiner kan vaskes i vaskemaskinen, og det er ofte en enkel og effektiv måte å holde dem rene på. Husk imidlertid at noen typer gardiner ikke tåler høy varme, så her er det viktig å følge vaskeanvisningene nøye.
Persienner: Persienner kan samle endel støv, men det er heldigvis lett å fjerne. Du kan vaske persienner ved å lukke dem, spraye såpe på dem og vaske dem med en myk klut. Det er også mulig å støvsuge dem, men du må i så fall bruke et munnstykke med børste.
Rullegardiner: Rullegardiner krever lite vedlikehold og samler ikke opp særlig med støv. Du kan støvsuge dem eller vaske over med en klut ved behov.
Plisségardiner: Du kan vaske plisségardiner med en våt klut. Det er også mulig å demontere dem og bløtlegge dem i såpevann ved behov.
Lamellgardiner: Lamellgardiner kan vaskes med en våt klut, men det er også mulig å demontere dem for en grundigere rengjøring. Noen velger også å støvsuge dem.
Screengardiner: Det er enkelt å vaske screengardiner. Trekk dem helt ned før du vasker over med en fuktig klut. Du bør la screengardinen tørke helt før du ruller den opp igjen.
Det er mange forskjellige faktorer som kan påvirke prisen på innvendig solskjerming, og det er derfor vanskelig å gi et entydig svar. Størrelse på vindu og hvilken type solskjerming du velger er selvsagt to av de viktigste faktorene. Vi skal likevel gi deg et pekepinn på hva det koster med innvendig solskjerming, men du bør også sammenligne priser og tilbud selv.
Omtrent uansett hvilken type solskjerming du velger, så koster det alt fra noen hundrelapper til flere tusen. Enkle, manuelle varianter kan du få ganske billig. Avanserte og motoriserte varianter kan koste 2000-3000 eller mer per stk.
Du kan med fordel variere hvilken type solskjerming du kjøper for å redusere kostnadene. Kanskje trenger du motorisert innvendig solskjerming til store stuevinduer, mens det holder lenge med en enkel rullegardin på soverommet?
Enkelte typer innvendig solskjerming som rullegardiner og persienner kan være enklere å montere enn andre. Husk også at det er viktig å sette av nok penger til montering og installasjon, dersom du ikke ønsker å montere solskjerming selv. Det kan ofte lønne seg med pakkepriser som inkluderer både solskjerming og montering.
Det finnes mange varehus som selger enkel og billig solskjerming, men vi anbefaler å sammenligne tilbud på tvers av leverandører om du skal kjøpe motoriserte og/eller spesialtilpasset solskjerming.
Dersom du skal kjøpe en rullegardin eller to, kan du enkelt sammenligne priser og tilbud ved å søke opp varehus på nett. Du kan for eksempel sammenligne priser hos JYSK, IKEA eller Bohus. Dersom du skal ha mer avansert innvendig solskjerming, anbefaler vi som sagt at du henter inn tilbud fra ulike leverandører.
Dette kan gjøres på to måter:
1. Hente inn informasjon og tilbud selv ved å kontakte leverandørene direkte
2. Bruk en anbudstjeneste som gjør jobben med å hente inn tilbud for deg
Du bør ha tenkt over hva slags type solskjerming du trenger, og ikke minst hvilke mål du har på vinduene dine. De aller fleste leverandører av innvendig solskjerming tilbyr gratis befaring og måling av vindu før de gir deg et nøyaktig pristilbud, men det er alltid lurt å ha litt oversikt selv.
Det tar litt tid å kontakte leverandørene direkte, og du må passe på at de er seriøse og pålitelige. En anbudstjeneste er en enkel og effektiv måte å finne gode tilbud på solskjerming med montering inkludert i prisen. Du slipper å bruke masse tid på å lete etter forhandlere, og du kan være sikker på at alle tilbudene du får er konkurransedyktige.
Slik fungerer det:
1. Fyll ut skjemaet med informasjon om hva slags type solskjerming du trenger og hvor mange vinduer du har.
2. Pålitelige leverandører kontakter deg med gratis og uforpliktende tilbud.
3. Du velger det tilbudet som passer deg best.
4. Montøren fullfører oppdraget.
5. Nyt den nye solskjermingen din.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Du har nå fått mye informasjon om innvendig solskjerming her i guiden vår. Vi ønsker å avslutte med en kort oppsummering over de viktigste punktene i artikkelen. Det finnes mange varianter på markedet, og du bør derfor sette av nok tid til å velge den rette typen solskjerming til hjemmet ditt. Tenk også over hvor mye penger du ønsker å bruke.
Slik velger du innvendig solskjerming:
Da er det bare å ønske deg lykke til med handelen, enten du vil ha en enkel rullegardin som du monterer selv eller persienner med motor. Med denne guiden i hånden er det enkelt å velge riktig type solskjerming, samt få den montert av en profesjonell.
Innvendig solskjerming øker komforten i hjemmet. Du slipper at boligen blir overopphetet på grunn av at solen skinner inn vinduene hele dagen, og du kan forhindre innsyn i boligen. Solskjerming kan også bidra til å beskytte møbler og interiør fra å falme, samt andre skader som er forårsaket av direkte sollys.
Nei, det er som regel ikke vanskelig å sette opp innvendige solskjerming. Du kan for eksempel enkelt installere manuelle persienner for å blokkere sollys og regulere lysinnslipp i boligen. Nøyaktig hvordan du monterer solskjerming vil avhenge av hvilken variant du har kjøpt.
Det er flere ulike typer av innvendig solskjerming som du kan velge mellom, alt etter dine behov og ønsker. Du kan for eksempel velge mellom manuelle og motoriserte persienner eller lekre rullegardiner i forskjellige stoffer og farger.
Prisen på innvendig solskjerming vil variere noe, avhengig av hvilken type du velger. Gardiner og persienner er ofte de billigste løsningene, men selv her kan kostnaden variere i henhold til kvalitet og materialer. Ikke minst, så må du vurdere hvor mange vinduer du har og hvor store de er.
Det kan være stor variasjon i pris på plisségardiner, men du kan helt fint kjøpe én gardin for ca. 500 kr. Vi anbefaler at du sammenligner priser og tilbud for å gjøre et godt kjøp.
Motorisert solskjerming er en praktisk og enkel måte å regulere lysinnslipp og solskjerming i boligen på. Du slipper å bevege deg for å åpne eller lukke gardiner eller persienner, ettersom du enkelt kan styre dette via fjernkontrollen. Motorisert solskjerming er ofte dyrere enn manuelle løsninger, men for mange så veier fordeler opp for prisen.
Det er ikke nødvendig, men det anbefales å sette opp noen form for innvendig solskjerming i boligen. Uten solskjerming kan det bli veldig varmt i boligen om sommeren, og interiøret kan bli skadet av direkte sollys.
Les mer
Les mer
Les mer