10 ting du bør tenke på når du skal ha nye vinduer

Sist oppdatert: 16. Nov, 2021

  Du har mange valgmuligheter når du skal bytte vindu i boligen din. Det finnes vindu med forskjellige funksjoner, stiler og prisklasser – men hvordan vet du hva du bør velge? Her får du 10 tips til hvordan du velger nye vindu.

  Slik velger du nye vinduer

  Det er heldigvis ikke ofte vi må bytte vinduer, men det er allikevel viktig å få jobben gjort til riktig tid. Trevindu er for eksempel modne for utskiftning etter 20-25 år. De må også skiftes hvis det oppstår sprekker i utvendig treverk og lister. Andre tegn på at det er på tide med nye vindu er at de gamle har punktert eller at det har oppstått råteskader.

  Dårlige vindu kan være ansvarlige for stort varmetap og lavere komfortnivå i boligen. De siste tiårene har kvaliteten på glass og vindu utviklet seg raskt. Det trenger derfor ikke å være dårlige nyheter at du må kjøpe nye vindu. Kanskje sparer du masse penger på strøm fordi varmetapet blir mindre med nye kvalitetsglass?

  10 tips til å velge vinduer

  Under følger 10 viktige tips du bør husk på når du skal velge vinduer. Noen er viktigere enn andre, men generelt burde du huske på alle tipsene før du setter i gang.

  1. Velg riktig stil til boligen din

  Hvilken stil du skal velge er noe av det første du bør ta stilling til. Vil du ha klassiske vindu eller moderne vindu? Stilen bør selvsagt matche din personlige smak, men det er også viktig at utseendet på vinduene matcher boligen din. Vinduene har svært mye å si for helhetsinntrykket av boligen. Store vindu gir et stilrent inntrykk, mens vindu med mange små glass er perfekt for deg som liker nostalgisk bonderomantikk.

  2. 3-lags glass gir bedre inneklima

  Skal du ha 2-lag eller 3-lags glass i vinduene? Det er vanlig at nye boliger og bygg bruker 3-lags glass, ettersom de har en gunstig innvirkning på inneklimaet. Det er derimot ikke noe særlig forskjell på lyddemping. Det finnes egne lyddempende vindu for deg som bor i områder med mye støy, for eksempel fra trafikk.

  3. Vær ærlig om vedlikehold

  Det er viktig å være ærlig med deg selv med tanke på vedlikehold. For eksempel, trevinduer krever ganske mye vedlikehold. Dersom du vil ha en så vedlikeholdsfri løsning som mulig, bør du heller vurdere PVC eller aluminium.

  4. Tenk over levetiden når du velger materialer

  Hvor ofte er du villig til å bytte vindu? Det er viktig å tenke langsiktig og velge kvalitet når du skal oppgradere vinduene i boligen, fremfor å hoppe på første og beste løsning. Billige vindu kan fort bli dyre om du må bytte dem ut igjen relativt kjapt. Du må også vurdere levetiden på de ulike materialene. PVC og aluminium har en levetid på opptil 60 år, mens trevinduer varer i opptil 40 år med riktig vedlikehold.

  5. Dropp vindusvasken med selvrensende glass

  Er du lei av å vaske vindu? Eller bor du ved sjøen der vinduene stadig blir møkkete? Vindu med selvrensende glass er en populær løsning som kan høres ut som en drøm for mange. Glasset har et spesielt belegg utenpå som gjør at det blir rent av sol og regn. Dersom regnet ikke kommer skikkelig til, kan du bare ta hageslangen og spyle dem ned.

  6. Hvordan skal vinduet åpnes?

  Hvordan vinduet åpnes påvirker ikke bare lufting, men også utseendet på vinduet. Du bør derfor tenke på både funksjonalitet og estetikk. Du har mange valgmuligheter: faste, sidesving, bunnhengslet, topphengslet og ut- eller innadslående.

  7. Velg en farge du kan leve med på sikt

  Lurer du på hvilken farge du bør velge på vinduene dine? Har du planer om å dekorere vinduet ditt med trykk? Hvitt har lenge vært tradisjonelt her i Norge. I nylige år har det derimot blitt moderne å eksperimentere med andre farger. Du kan trygt bruke fantasien og våge å tenke nytt. Samtidig bør du huske på at du skal leve med fargevalget i mange tiår.

  Anbefalte vindusmontører

  Bedriftslogo

  Med en brennende interesse for bevaring og ekte håndverk, så tilbyr Sekel AS tjenester som blant annet restaurering av gamle vindu. De kan også tilby kvalitetsvindu med svært lang levetid og er en av de få i Norge som kan tilby å redusere energitap på gamle vindu, ved bytte av glass.

 • Stiftet i: 2019
 • 6 ansatte
 • 3158 Andebu
 • Bedriftslogo

  Gjennom flere generasjoner (helt siden 1889) har selskapet levert deres tjenester og dermed opparbeidet en unik kompetanse innenfor glass. Deres faglærte og erfaringsrike medarbeidere tilbyr en rekke av glasstekniske tjenester som leveres av høy kvalitet. I tillegg til bytting og installasjon av vinduer, så utfører de også unike tjenester som installasjon av smijernsdører, glassvegger, glassrekkverk, dusjvegger og glass over kjøkken

 • Stiftet i: 2018
 • 4 ansatte
 • Pilestredet 41 A, 0166 Oslo
 • 8. Sikkerhetsglass kan være smart for deg med store vindu

  Sikkerhetsglass er ikke bare nødvendig om du er bekymret for tyveri, men det kan være et forebyggende tiltak om uhellet først er ute. Glass kan smadres i farlige og skarpe småbiter, særlig om du har store vinduer.

  9. Sikre boligen din med smarte vindu

  Stadig flere velger smarte vindu med innebygget sensor for å forbedre sikkerheten i boligen. Vindu med sensor kan også være et godt valg for kostbare hytter som står tomme store deler av tiden. Sensorene kobles opp mot en app på smarttelefonen din, slik at du alltid vet om åpne dører og vinduer.

  10. Sett opp et budsjett

  Du bør alltid sette opp et budsjett før du begynner å shoppe etter vindu. Det gjør det enklere å vurder hvilke egenskaper og kvaliteter du skal vektlegge. Det kan også lønne seg å sammenligne priser på tvers av butikker og bruke god tid på å velge. Sist, men ikke minst, så bør du sjekke garantien. Trevindu bør ha en garanti på minst 20 år, mens PVC og aluminium bør ha en levetid på minst 30 år.