bilde

Skadedyr i boligen: Hvordan blir du kvitt dem?

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Skadedyr er et problem i mange hjem – men det er heldigvis hjelp å få. Noen av dem kan forårsake store problemer, mens andre er harmløse. Her får du vite alt du trenger om skadedyr i boligen og hvordan du blir kvitt dem.

Kortversjonen

 • Det finnes forskjellige typer skadedyr i boligen, noen harmløse og andre som kan forårsake store problemer.
 • For å holde skadedyr borte, bør du fjerne matrester, rydde opp i rusk og rask, og bruke feller og agn for å fange dem.
 • Tiden det tar å bli kvitt skadedyr varierer avhengig av typen skadedyr og eventuelle underliggende årsaker som fuktproblemer.
 • Du kan kontakte et skadedyrfirma for profesjonell hjelp, og sjekke med forsikringsselskapet ditt om de dekker kostnadene for skadedyrbekjempelse.

Hvilke skadedyr er harmløse og hvilke bør du bli kvitt så fort som mulig?

Det finnes mange forskjellige typer skadedyr fra maur og bananfluer til skjeggkre. Det kan være både plagsomt og ekkelt å komme i kontakt med dem. Det er ofte ubehaget som er verst, selv om enkelte skadedyr kan gjøre skade på boligen og gi allergiske reaksjoner.

Sølvkre, saksedyr, tusenbein, skrukketroll og fuktbille er typiske insekter som ikke gjør skade. De kan derimot forekomme i stort antall, noe som er svært ubehagelig. Selv om insektene ikke er farlige, så kan mange mennesker bli redd og bekymret når de trekker inn i hjemmet.

Lus, veggedyr, lopper, veps og hønsemidd er insekter som kan gi store plager. Disse insektene kan angripe mennesker, noe som gir kløe, svie, utslett og allergiske reaksjoner. Det finnes også mange skadedyr som angriper boligen. Rotter, kakerlakker, melbiller og støvlus er gode eksempler på dette.

Slik holder du skadedyr borte fra boligen

Det første du bør gjøre er å sørge for at hjemmet ditt blir mindre attraktivt for insektene. Du kommer langt ved å ta forebyggende grep. Det er mye verre å bli kvitt dem i ettertid. Har de allerede dukket opp, må du også gjøre følgende:

 • Ikke ha mat liggende fremme
 • Fjern all mat som ligger på gulvet
 • Fjern rusk og rask på gulv, i kroker og bak møbler
 • Ut med søppelposer så raskt som mulig

Du kan være ganske sikker på at bananfluer fort dukker opp om du har overmoden frukt stående på disken, for eksempel. Det finnes flere måter å fjerne skadedyr fra boligen selv. Du kan bruke feller og agn som dreper dem når de prøver å spise det. Akkurat hvordan du fanger dem, avhenger av hvilken type insekt det er.

Slik kan du bekjempe skadedyr selv

Du kan for eksempel fange bananfluer ved å ha litt vin eller eddik i en skål. Legg gjerne ved en liten bit frukt for å lokke dem til skålen. Ha over plastfolie med små hull i. Bananfluene kommer seg ned i skålen, men de kommer seg ikke ut igjen.

Du kan også bruke insektmidler. Det er viktig å lese instruksjonene nøye for å unngå å sette deg, barna dine eller kjæledyrene dine i fare. Vær imidlertid forsiktig så du ikke bruker for mye. Bruk sunn fornuft – du vil for eksempel ikke spraye insektmidler inn i skap hvor du har masse mat stående.

Sølvkre og andre insekter kan tas med limfeller. Du legger ut fellene på strategiske steder. Insektene kravler opp på dem i løpet av natten og blir sittende fast. Deretter må du passe på å få dem bort fra boligen din. Det finnes også limplater for både klesmøll og melmøll.

Hvor lang tid tar det å bli kvitt skadedyr?

Det varierer veldig hvor lang tid det tar å fjerne skadedyr fra boligen din. For eksempel, hvilken type skadedyr dreier det seg om? Veggedyr kan være svært problematisk, mens veps er lett å få vekk. Skjeggkre er også vanskelige å bli kvitt. Forhold i boligen som fuktskader kan også ha mye å si. Du må derfor begynne med å finne ut av nøyaktig hvilket skadedyr det dreier seg om, samt hva som forårsaker problemet.

For eksempel, det er fort gjort å ta feil mellom brødbille og stripet borebille. Disse to insektene må bekjempes på ulik vis. Det er dumt å behandle hele boligen for stripet borebille, hvis det egentlig var en brødbille som kom fra matskapet. På samme måte kan du ikke bli kvitt tørrfruktmøll med mindre du vet hvor larvene kommer fra.

Du kan sende inn skadedyrprøver til Folkehelseinstituttet for analyse hvis du er i tvil. Det er også mulig å ringe dem for å få gode tips og anbefalinger til hvordan du bør fjerne skadedyrene fra boligen din. Dersom du ikke får bukt med problemet selv, anbefaler vi å kontakte et skadedyrfirma for nærmere råd og veiledning.

Det finnes enkelte tilfeller hvor kun profesjonell hjelp er godt nok. For eksempel, veggedyr er nå resistent mot mange insektmidler. Det gjør det vanskelig å fjerne disse skadedyrene fra boligen selv. På samme måte så kan det være direkte farlig å forsøke å flytte et vepsebol selv. Ring alltid en profesjonell om du er usikker på hva du kan gjøre selv eller ikke.

Gjelder forsikringen min skadedyrbekjempelse?

Vi anbefaler å kontakte forsikringsselskapet ditt direkte for å spørre om de dekker kostnadene. Det var ikke vanlig at forsikringene dekket dette før. Enkelte selskap har imidlertid begynt å inkludere skadedyrbekjempelse nå i senere tid. Det er derfor vel verdt å ta en telefon for å spørre dem hva forsikringen din inkluderer.

Enkelte forsikringsselskaper har egne skadedyrfirma som de samarbeider med. Du bør derfor kontakte forsikringsselskapet før du setter i gang med egne tiltak. Det er også vanlig at du må betale en egenandel i henhold til forsikringsvilkårene dine.

Kontakt et skadedyrfirma

Hvis disse metodene ikke fungerer for deg, kan du vurdere å ringe et skadedyrfirma. De vet hvordan de skal bli kvitt skadedyr. Det er umulig å si noe sikkert om hvor lang tid det tar for firmaet å bli kvitt skadedyrene. De har imidlertid all den ekspertisen og verktøyene som er nødvendig for å få bukt med problemet. Pass på at du velger et anerkjent og dyktig firma som bruker skånsomme metoder.

Det er mulig å bruke anbudstjenester for å få gode tilbud fra ulike firma. Mange av firmaene reagerer raskt og kan stille opp så fort som mulig – kravler det i skuffer og skap, så haster det å få hjelp. Du får tilbud levert direkte til eposten din, og deretter kan du be om gratis befaring fra de ulike selskapene. Dette er en enkel og effektiv måte å samle inn ulike pristilbud, samt komme i kontakt med seriøse firma.

Anbefalte skadedyrskjempere

Bedriftslogo

Arendal utfører de oppdrag i det meste av Sør-Norge. RenTox er produsent/forhandler av impregneringsmiddelet mot treborende insekter, WoodTox.

 • Stiftet i: 2020
 • 10 ansatte
 • Langarinden 8, 5132 Nyborg
 • Bedriftslogo

  Agila Vest Skadedyrkontroll utfører deres tjenester over hele Vestland, fra avdelinger i både Bergen og Sunnfjord. Bedriften legger stor vekt på å skape gode kunderelasjoner og fokuserer som følger på god kommunkasjon og rask responstid. Besøk dem her

 • Stiftet i: 2010
 • 7 ansatte
 • Årdalsvegen 165, 6843 Skei I Jølster
 • Bedriftslogo

  PSK Skadedyrkontroll er et Vestfold-basert firma med base i Sandefjord, som utfører samtlige tjenester innen kontroll og bekjempelse av skadedyr. Bedriftens eksperter har også bistått NRK med deres kompetanse i denne reportasjen.

 • Stiftet i: 2018
 • 3 ansatte
 • Roveveien 152, 3233 Sandefjord
 • Få svar på vanlige spørsmål om skadedyr i boligen

  Meldingsboble
  Hva er noen vanlige skadedyr man kan finne i boligen?

  Noen vanlige skadedyr man kan finne i boligen inkluderer maur, sølvkre, skjeggkre, veggdyr, veggedyr, mus, rotter, mugg og treborende insekter som husbukk og borebille.

  Meldingsboble
  Hvilke skader kan skadedyr forårsake i boligen?

  Skadedyr kan forårsake en rekke skader i boligen, som strukturelle skader på treverk, tekstiler og isolasjon, skade på elektriske ledninger, spredning av sykdommer og allergener, samt redusert hygiene og trivsel for beboerne.

  Meldingsboble
  Hva er noen effektive metoder for å bekjempe skadedyr i boligen?

  Effektive metoder for å bekjempe skadedyr i boligen kan variere avhengig av skadedyrtype og infestasjonsgrad. Noen metoder inkluderer bruk av insektmidler, feller, gift, biologisk kontroll og profesjonell skadedyrbekjempelse. Forebyggende tiltak som god hygiene, tetting av sprekker og åpninger, samt riktig lagring av mat og avfall, er også viktige for å minimere risikoen for skadedyr.

  Meldingsboble
  Hvordan kan man identifisere og vurdere omfanget av skadedyrproblemet i boligen?

  For å identifisere og vurdere omfanget av skadedyrproblemet i boligen, kan man se etter tegn som synlige skadedyr, avføring, gnagespor, skader på materialer og strukturer, samt ubehagelig lukt. Det kan være nyttig å konsultere en skadedyrekspert eller fagperson for en nøyaktig vurdering og anbefalinger.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454