Hvordan velge riktig rørlegger: 8 tips du burde vite

Sist oppdatert: 03. Oct, 2022

  Våtroms- og rørleggerarbeid er noe av det dyreste du kan sette i gang med. Våtromskravene er svært strenge, og det kan oppstå store konsekvenser om rørleggeren gjør noe feil. Det er derfor utrolig viktig å bruke dyktige fagfolk som kan jobben sin. Vi viser deg hvordan med åtte tips til hvordan du velger riktig rørlegger.

  Still krav til rørleggeren

  Det første du bør gjøre før du begynner prosessen med å velge rørlegger er å sette opp en prosjektbeskrivelse. Den bør være så detaljert som mulig, slik at du har bedre grunnlag for å få riktig pris og riktig person for jobben. Husk også på å sette opp et budsjett, slik at du vet hva du har råd til og hva som eventuelt bør velges vekk. Når dette grunnlaget er på plass, er du klar til å gå videre.

  De viktigste tipsene å huske på

  Under følger de viktigste tipsene du må huske på i forbindelse med anskaffelse av en rørlegger. Noen av punktene er spesielt viktige, men generelt burde du vektlegge alle tipsene under.

  1. Sjekk at rørleggeren har nødvendige kvalifikasjoner

  Det er helt essensielt at rørleggeren har kvalifikasjoner som matcher arbeidet som skal utføres. Du bør be aktuelle kandidater om å fremvise våtromssertifikat. Fuktskader og andre problemer som skyldes dårlig utført arbeid kan være svært kostbart å fikse opp i seinere.

  Problemer med forsikringsselskapet, nektet garanti og redusert boligverdi er noen av problemene som kan oppstå om du ikke bruker fagkyndige folk til våtroms- og rørleggerarbeid. Boligeier må kunne dokumentere at alt av arbeidet er utført på riktig vis av kvalifiserte fagfolk. Du bør derfor kun vurdere seriøse og fagkyndige aktører.

  2. Unngå svart arbeid

  Gode rørleggere er verdt å vente på. Det kan være fristende å bruke useriøse aktører for å spare tid og penger, men det kan ende opp med å bli en dårlig løsning på sikt. Ha derfor litt tålmodighet når du skal velge rørlegger. Det er ikke uvanlig at de dyktigste har litt ventetid og travle dager, men du bør allikevel velge kvalitet over kjappe løsninger.

  3. Sjekk økonomien til rørleggeren

  Vi anbefaler å bruke en rørlegger som har en solid bakgrunn og stødig økonomi. Du risikerer å få problemer om rørleggeren går konkurs før arbeidet er fullført. Det er mulig å sjekke dette gratis på nettsider som proff.no.

  4. Bruk en rørlegger med produktkunnskap

  Det kan være mange fordeler ved å bestille produkter gjennom rørleggeren, fremfor å kjøpe inn andre steder. Selv om du kan spare penger ved å bestille produkter selv, risikerer du å få problemer. Kanskje er produktene ikke tilpasset norske forhold? Kanskje reklamasjonsretten ikke er god nok? Diskuter gjerne produkter med forskjellige rørleggere før du bestemmer deg for hvilken du bør velge.

  5. Sett jobben ut på anbud

  Vi anbefaler at du legger jobben ut på anbud for å finne den beste rørleggeren til den beste prisen. Du sparer atskillig med tid og krefter ved å la rørleggerne konkurrere om deg. Du sender bare inn opplysninger om prosjektet og ønskede kvalifikasjoner. Aktuelle rørleggere mottar informasjonen din, og de vil deretter kontakte deg med et tilbud.

  6. Be om befaring

  Det kan være smart å invitere minst tre forskjellige rørleggere hjem på befaring før du bestemmer deg. Det er ofte vanskelig for rørleggeren å kunne gi deg et godt pristilbud uten å ha gjort videre undersøkelser først. Du får dessuten en verdifull anledning til å gjøre deg opp en mening med firmaet.

  7. Be om skriftlig tilbud og kontrakt

  Det er viktig å sette opp en tydelig kontrakt og få et skriftlig tilbud for å unngå misforståelser og konflikter. Jo tydeligere prosjektet er beskrevet, desto større sjanse er det for at jobben blir utført akkurat som du ønsker. Vi anbefaler at kontrakten inkluderer følgende punkter:

  • Dato for når prosjektet skal starte
  • Dato for når prosjektet er ferdigstilt
  • Dagmulkt om fristen ikke nås
  • Fremdriftsplan
  • Betalingsbetingelser
  • Andre faktorer som er relevant for ditt spesifikke prosjekt

  Du bør også få pristilbudet skriftlig med en grundig redegjørelse for hva som er inkludert. Det kan selvsagt oppstå uforutsette kostnader underveis i prosjektet, avhengig av arbeidets omfang. Be om å få løpende oppdatering, slik at du unngår ubehagelige overraskelser når du får regningen. Det er vanlig at pålitelige rørleggere lar deg betale etter at arbeidet er ferdig, noe som gir deg ekstra beskyttelse ved uenigheter.

  8. Sjekk referanser

  Ikke vær redd for å snakke med tidligere kunder for å høre hvor fornøyde de var. Rørleggeren har nok også skriftlige referanser og omtaler tilgjengelig. Det er allikevel nyttig å snakke med noen som har jobbet med firmaet tidligere for å kunne stille spørsmål. Oppstod det forsinkelser? Var det lett å kommunisere med rørleggeren? Hvordan håndterte rørleggeren uforutsette utfordringer?

  Etter at prosjektet er avsluttet

  Du må som nevnt passe på å få alt av relevant dokumentasjon for prosjektet. Du vil trenge dette når du skal selge boligen og ved garanti- og forsikringssaker. Dokumentasjonen består for eksempel av hvilke løsninger som ble valgt, samt instrukser for vedlikehold. Du bør oppbevare dokumentasjonen på et fornuftig sted, slik at du enkelt finner frem til papirene når du trenger dem.

  Anbefalte rørleggere

  Bedriftslogo

  Rørlegger Sentralen AS er en mesterbedrift som i dag har over 20 ansatte som til sammen har lang og bred kompetanse innen faget. De bestreber å yte “Service og Kvalitet til Avtalt tid” til alle deres kunder.

 • Stiftet i: 1999
 • 22 ansatte
 • Brobekkveien 40, 0598 Oslo
 • Bedriftslogo

  Rørlegger og Bolig Konsulenten AS er en kunnskapsrik rørleggerbedrift som utfører oppdrag for både private- og bedriftskunder i Oslo og omegn. I tillegg til håndverkertjenester som omfatter alt av rørleggerarbeid, så kan de også bistå med prosjektstyring- og ledelse.

 • Stiftet i: 2011
 • 7 ansatte
 • Stølsvegen 7A, 0590 Oslo
 • Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  Kontakt oss

  Besøksinformasjon

  Bogstadveien 27B,
  0355 Oslo
  © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454