bilde

Slik brannsikrer du boligen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Har du brannsikret boligen din? Har du alt av nødvendig slukkeutstyr? Har du laget en brannplan? Her får du en komplett guide til brannsikkerhet, inkludert viktige tiltak du kan gjøre i hverdagen for å gjøre hjemmet ditt tryggere.

Kortversjonen

  • Lag en brannplan og øv regelmessig for å sikre at alle i husstanden vet hva de skal gjøre ved brann.
  • Sørg for klare og tilgjengelige rømningsveier i boligen, inkludert vinduer og brannstiger.
  • Installer og vedlikehold nødvendig slokkeutstyr som røykvarslere og brannslukningsapparat.
  • Gjennomfør regelmessige sjekker av brannsikkerheten i hjemmet, inkludert elektrisk utstyr, lys, og ladere for å unngå brannrisiko.

Brannsikring redder liv: Lag en brannplan

Det er viktig at alle som bor i boligen vet hva de skal gjøre om det oppstår brann. Dere bør derfor lage en brannplan og øve på hva dere skal gjøre. Det siste dere bør gjøre er å famle rundt i et hus som brenner for å lete etter slokkeutstyr og hverandre.

Rømningsveier

Det finnes mange forskjellige typer rømningsveier. Du bør ha en klar rømningsvei i hver etasje i boligen. For eksempel, et vindu som er lett å åpne kan være en rømningsvei – så sant det ikke er langt ned. Du bør imidlertid bruke en brannstige, dersom det er over fem meter ned til bakken.

Du kan også benytte balkongen som rømningsvei, enten ved at du hopper til bakken eller du kan klatre ned i en brannstige. Dersom du velger å bruke brannstige, bør disse være fastmontert eller lett å få opp. Utgangsdøren teller som rømningsvei i boliger som kun har ett plan.

Brannøvelse i hjemmet

Snakk med barna om hva dere skal gjøre om det blir brann. Gå gjennom brannplanen nøye og øv dere på den. For eksempel, det er viktig å tydeliggjøre at barnet ikke skal gjemme seg, men heller rope “brann”. Dere bør også avtale en møteplass, slik at dere ikke begynner å lete etter hverandre inne i det brennende huset.

Voksne må først og fremst passe på at barna kommer seg ut og til møtestedet. Alle bør rope “brann” for å varsle og høre hvor andre befinner seg i huset. Deretter kan dere varsle brannvesenet ved å ringe 110. Neste steg er å forsøke å slukke selv, dersom brannen er liten – men ikke ta noen sjanser. 

Steng brannen inne ved å lukke vindu, dersom du har tid til det. Røyken er imidlertid veldig farlig, og det viktigste er at du kommer deg ut og til møtestedet. Voksne bør forsikre seg om at alle beboerne har kommet seg ut. Deretter er det bare å vente på at brannvesenet skal komme.

Tips til å brannsikre hjemmet

Det er viktig å lage seg gode rutiner i hjemme for å brannsikre boligen, særlig om kvelden. Det er nemlig om natten mens alle sover at det virkelig kan gå galt. Det er derfor fornuftig å ta en runde i huset hver kveld før du legger deg for å sjekke brannsikkerhet. Her får du noen gode tips til hva du bør passe på før du legger deg.

Skru av elektrisk utstyr

Elektrisk utstyr som ikke behøver å være påskrudd bør du skru av, for eksempel PC og TV. Du bør heller ikke bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel om natten mens du sover. Det er kanskje fristende for å spare tid, men disse tre har faktisk forårsaket mange boligbranner de siste årene.

Blås ut lys – også telys

Selv telys kan forårsake brann, særlig om de står i nærheten av brennbart materiale. Det beste er å blåse ut lysene med én gang du føler deg trøtt, slik at du ikke risikerer å sovne på sofaen med stearinlyset på. Stearinlys bør du uansett være forsiktig med. En grei regel er å blåse dem ut hver gang du forlater rommet.

Unngå å lade mobilen om natten

Mange velger å lade mobilen om natten, men dette bør unngås med hensyn til brannsikkerhet i hjemmet. Laderen kan nemlig kortslutte eller begynne å brenne. Ikke bare kan brannen spre seg, men laderen kan også gi fra seg giftig gass om den tar fyr. 

Dette blir stadig viktigere i dagens moderne hjem, hvor flesteparten av beboerne har både mobil og nettbrett. Det er umulig å forutsi om laderen har fabrikasjonsfeil som gjør at den kan kortslutte. Det er også vanskelig å se etter andre skader på den som kan føre til brann.

Tenk over følgende når du lader mobilen:

  • Lad mobilen under tilsyn
  • Legg den på et brannsikkert underlag
  • Ikke la laderen bli stående i kontakten
  • Bruk originallader
  • Lad mobilen i nærheten av røykvarsler 

Vær forsiktig med skjøteledninger

Det kan være lurt å bruke skjøteledninger med av/på-knapp, slik at du kan slå den av før du legger deg. Dersom for mye elektronikk kobles til samme skjøteledning, kan det føre til brann på grunn av varmgang. Belastningen blir rett og slett for høy for skjøteledningen.

Brannsikring i utleiebolig

Det er leietaker som har ansvar for å sjekke at røykvarsleren fungerer ved jevne mellomrom, samt bytte batteri ved behov. Leietaker skal også melde fra straks de oppdager feil på slokkeutstyr. Boligeier har imidlertid ansvar for å få utstyret sjekket hvert femte til tiende år. 

Boligeier er pliktig til å påse at utleieboligen har all nødvendig brannsikkerhetsutstyr. Utleieboligen må også ha nok rømningsveier. Det er likevel leietaker som har ansvar for at rømningsveiene alltid er tilgjengelig – plasser derfor ikke møbler og andre saker foran dem.

Nødvendig slokkeutstyr i boligen

Skal du brannsikre boligen din, så trenger du riktig utstyr som komfyrvakt, slokkeutstyr og overspenningsvern. I tillegg må du plassere utstyret på rett sted. For eksempel, vet du hvor lang avstand det bør være mellom røykvarslerne? Her får du et overblikk over det viktigste slokkeutstyret til hjemmet.

Komfyrvakt og overspenningsvern

Brann forekommer som regel i elektrisk utstyr – særlig komfyren. Det kan fort gå galt med kjeler som tørrkokes og andre forglemmelser. Komfyrvakt ble påbudt i alle nye boliger fra 2011. Dersom du har et eldre hus og dette ikke er på plass, anbefaler vi å prioritere komfyrvakt. Ifølge forsikringsselskapet If, så er komfyren skyldig for hele 45 % av brannutrykningene til bolig i 2010.

De forteller videre at tørrkoking var hovedårsaken av de 45 prosentene. Tørrkoking kan forårsake giftig karbonmonoksid, noe som igjen kan forårsake forgiftning og dødsfall. Videre kan det oppstå brann i mat som blir stående på komfyren eller i kjelen. Derfra kan brannen spre seg til kjøkkenviften, ettersom filtrene i viften inneholder fett. Veien til full katastrofe er kort, særlig hvis viftene surrer og gir masse luft til brannen.

Komfyrvakten kan forhindre dette på to måter. For det første, vil den kutte strømforsyningen til selve komfyren. For det andre, består den av sensorer som overvåker temperaturen. Blir platene på komfyren altfor høy, sender sensorene signal til den delen av komfyrvakten som kutter strømmen.

Overspenningsvern sikrer boligen din ved lynnedslag, samt andre forstyrrelser i det elektriske nettverket. Den monteres i sikringsskapet. Alle boliger som er bygget etter 1. juli 2020 er pålagt overspenningsvern. Disse forstyrrelsene kan skade elektrisk utstyr, slik at utstyret blir brannfarlig.

Du bør kontakte en elektriker for å få overspenningsvern på plass, dersom du bor i en eldre bolig.

Røykvarslere

Du har ofte bare minutter på å reagere ved brann og hvert sekund teller. Jo raskere du blir varslet av røykvarslere, desto mer tid har du og familien til å komme dere ut. Du bør ha minimum én røykvarsler pr etasje, gjerne en per 60 kvadratmeter. Avstanden mellom dem bør heller ikke være mer enn 12 meter.

I tillegg bør du ha en røykvarsler i hvert soverom, samt øverst i trappeoppganger. Følg produsentens veiledning når du skal henge dem opp. Dersom du får røykvarslere av alarmselskap eller brannsikringsfirma, kan det godt hende at du får hjelp med montering. Det kan ofte være betryggende for deg som vil være ekstra sikker på at alt blir rett montert. 

Vi anbefaler å koble sammen brannvarslerne. Dersom den ene går, går også de andre. I tillegg bør du vurdere å koble dem opp mot brannvesenet eller et alarmselskap. Du må også sjekke at varsleren er godkjent for bruk. Se etter CE-merke og standarden “NS-EN 14604” på emballasjen.

Dette slokkeutstyret trenger du

Du bør ha brannslukningsapparat lett tilgjengelig i hjemmet. Det finnes både vannapparat, skumapparat og pulverapparat. Pulverapparat er det beste alternativet for deg som kun skal ha ett brannslukningsapparat. Du kan imidlertid ikke slukke frityrbrann ved å bruke pulverapparat. Pulverapparat må dessuten snus opp-ned jevning.

Skum- og vannapparat må sjekkes av fagfolk hvert femte år. Pulverapparat trenger også service, men ikke like ofte. Skumapparat og vannapparat er heller ikke like effektive som pulverapparat. De kan imidlertid slukke mange typer branner, og du trenger heller ikke å snu dem opp-ned.

Du kan ikke bruke vann for å slukke komfyrbrann, fettbrann, bensinbrann og lignende. Det finnes små håndslukkere som er beregnet for nettopp dette. Det kan være lurt å ha et slikt apparat stående synlig på kjøkkenet, i tillegg til et større brannslukningsapparat på et strategisk sted som ved soverommet.

Sjekkliste for brannsikkerhet i boligen

Du har fått mye informasjon om hvordan du kan brannsikre hjemmet ditt her i denne artikkelen. Vi ønsker derfor å oppsummere kort med viktige punkter, slik at du vet hvilke grep du skal ta. Om ønskelig, kan du tilpasse sjekklisten for brannsikkerhet i henhold til egen brannplan.

  • Lag en brannplan og øv på den
  • Avtal et møtested ute
  • Snu pulverapparatet opp-ned regelmessig
  • Få profesjonelle til å sjekke vann- og skumapparat hvert femte år
  • Sørg for at rømningsveiene alltid er fri
  • Røykvarsler hver 12. meter
  • Røykvarsler i hvert soverom
  • Tilkoblet alarmselskap eller brannvesen
  • Monter komfyrvakt og overspenningsvern
  • Test røykvarslerne hver måned
  • Bytt batteri ved behov

Få svar på vanlige spørsmål om brannsikring av bolig

Meldingsboble
Hvilken betydning har røykvarslere for brannsikkerheten i en bolig?

Røykvarslere er viktige verktøy for brannsikkerheten i boliger, da de kan oppdage brann på et tidlig stadium og dermed bidra til å redusere skadeomfanget. Det anbefales å ha minst én røykvarsler per etasje og å kontrollere batteriene regelmessig.

Meldingsboble
Hva slags slokkemidler bør være tilgjengelige i en bolig, og hvordan bør de plasseres?

Slokkeutstyr som brannslukningsapparater og brannslanger bør være tilgjengelige i boligen. De bør plasseres lett tilgjengelig og på strategiske steder, slik at beboerne raskt kan nå dem i tilfelle brann. Beboerne bør også kjenne til bruken av slokkemidlene.

Meldingsboble
Hvilke tiltak bør iverksettes for å minimere brannrisiko knyttet til elektriske apparater og installasjoner?

For å minimere brannrisiko knyttet til elektriske apparater og installasjoner, bør man utføre jevnlige kontroller av elektriske anlegg og sørge for at de er i god stand. Man bør unngå overbelastning av stikkontakter og ikke la elektriske apparater stå på uten tilsyn.

Meldingsboble
Hvordan bør brennbare materialer og væsker oppbevares for å redusere brannrisikoen?

Brennbare materialer og væsker bør oppbevares på en trygg og forsvarlig måte, for eksempel i brannsikre skap eller i et eget ildfast rom. Man bør også være oppmerksom på å ikke plassere brennbare gjenstander for nærme varmekilder som ovner og peiser.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454