bilde

Slik gjør du boligen barnevennlig: Enkel veiledning

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Å bli foreldre er en av de største hendelsene i livet, og de fleste av oss vil gjerne sørge for at boligen blir så trygg og barnevennlig som mulig. Det er ofte ikke så mye som skal til for at boligen skal være trygg, og du som forelder kan slappe av. I tillegg har du litt tid på deg. Det er ingenting som må tilpasses før babyen har begynt å bevege seg rundt for egen maskin.

Kortversjonen

 • Når det gjelder kjæledyr, bør du være oppmerksom på hvordan de reagerer på babyen. Unngå å la dem være alene sammen og hold babyens soverom fritt for kjæledyr.
 • Ta hensyn til sikkerheten rundt stikkontakter, trapper og peiser. Sikre stikkontakter med beskyttere som barnet ikke kan fjerne.
 • Vær oppmerksom på giftige planter i boligen. Fjern eller plasser dem utilgjengelig for barnet. Hvis barnet skulle få i seg deler av en giftig plante, fjern det fra munnen, gi noe å drikke, og kontakt Giftinformasjonen umiddelbart.
 • Skap og skuffer kan være fristende for nysgjerrige barn. Oppbevar farlige gjenstander som medisiner og rengjøringsmidler i skap som barnet ikke kan nå, eller bruk låser på skapdørene.

Kjæledyr og baby

De fleste har lest eller blitt fortalt historier om hunder som har blitt sjalu på den nye babyen eller katter som har lagt seg til å sove oppå babyen, og dermed kvalt den. Dette hører heldigvis med til sjeldenhetene, men om du har kjæledyr kan det være greit å ikke la babyen og hunden eller katten være alene før du vet hvordan de reagerer på hverandre. Babyens soverom bør være fritt for kjæledyr. Det er lurt å sørge for at katten ikke venner seg til å sove i en deilig, myk og varm barneseng. Dersom du er av de som liker at barnet sover ute, kan du enkelt kjøpe et kattenett til barnevognen. Da trenger du ikke å bekymre deg for at barnet skal bli kvalt av katten.

Når barnet begynner å bevege seg rundt på egenhånd, er det viktig at barnet ikke er alene med kjæledyret. Det er også viktig å bruke tid på å lære barnet hvordan man skal omgås familiens hund eller katt. Pass samtidig på at barnet ikke har tilgang til kattetoalettet samt kattens eller hundens matfat.

Stikkontakter, trapper og peiser

Dette er de tre tingene i boligen du bør ha i tankene når dere får barn. Nysgjerrige småbarn kan finne på å stikke noe inn i stikkontakten, og derfor bør disse sikres med stikkontaktbeskyttere. Disse klarer ikke barnet å pirke ut, og dermed kan de være så nysgjerrige de bare vil.

Trapper er også utrygt for barn før de har lært å gå uten å miste balansen. Samtidig er det viktig at de får øve seg, men det bør skje under oppsyn. Trapper kan enkelt sikres med en trappegrind, som kun kan åpnes av voksne. Disse er som regel enkle å sette opp, og like enkle å ta ned når behovet ikke lenger er til stede.

Har boligen peis, kan også denne sikres ved å sette opp en grind rundt peisen.

Boligens grønne planter

Mange av de grønne plantene vi pynter opp med hjemme er helt ufarlige, men det finnes selvfølgelig unntak. Her er listen over giftige stueplanter:

 • Amaryllis
 • Brunfelsia
 • Caladium
 • Capsicus
 • Eføy
 • Engletrompet
 • Fredslilje
 • Hengelilje
 • Hyasint
 • Klivia
 • Korallsøtvier
 • pachypodium-arter
 • Skimmia
 • Stuekala
 • Vandreblomst
 • Vanlig oleander
 • Vindublad
 • Zamioculcas

Det kan derfor lønne seg å enten fjerne disse fra boligen, eller sette de et sted barnet ikke kommer til. Skulle uhellet være ute, er det viktig å fjerne det du finner av planten i barnets munn, gi det noe å drikke og kontakte Giftsentralen. Nummeret ditt er et av flere telefonnummeret du bør ha lett tilgjengelig.

Spennende og farlige skap og skuffer

Alle barn elsker å åpne skuffer og skap, og det tar dermed ikke lang tid før enhver mobil liten tass finner ut hvordan dette gjøres. Skuffer og skap kan skjule mye et lite barn ikke bør få tak i, som medisiner og rengjøringsmidler. Det kan derfor være lurt å enten oppbevare slike ting i skap som barnet ikke kan nå eller sørge for å sette lås på dørene. Det finnes enkle hjelpemidler, som sørger for at barnet ikke får opp verken skuffer eller skapdører. Det kan også være lurt å gi barnet dets egen skuff med slike ting som plastbokser og andre ufarlige kjøkkenting. Så har den lille sitt eget å leke med.

Det er også lurt å kjøpe en komfyrbeskytter, slik at barnet ikke kommer i kontakt med stekeplatene. Kjeler som står og koker uten oppsyn kan utgjøre en reell fare for nysgjerrige barn. Du bør også tenke over hva du ellers har på kjøkkenbenken og hvor lett det er for barnet å rekke disse tingene. Klarer det å strekke seg opp og rive ned et kjøkkenapparat eller en kjele med kokende vann?

Innimellom hører vi tragiske historier om barn som faller ut av vinduer. Dersom du er bekymret for dette, kan du enkelt montere en vinduslås. Da vil ikke vinduet kunne åpnes av barnet.

Ikke glem å installere røykvarslere i alle rom, og sørg for at disse fungerer. Du bør også ha brannslukningsapparat og branntepper/-tau. Ta kontakt med apoteket og spør hva du bør ha i et førstehjelpsskrin for barn. I tillegg bør du ha ulike nødnumre lagret på telefonen eller hengende på et sted som er lett tilgjengelig.

Babyalarm

Mange foreldre velger å ha babyalarm. Dette kan være beroligende dersom barnets soverom ikke er i nærheten av stuen og kjøkkenet eller om barnet sover mye ute. Det går også an å få babyalarm med video. Hvilken variant dere velger, er opp til dere, men en slik alarm vil hjelpe deg med å høre når barnet har våknet.

Oppsummering

Det er både spennende og skummelt å få barn. Foreldre bruker mye tid på å tenke over alt det skumle og farlige som kan skje, og vil naturlig nok sørge for å gjøre boligen så barnevennlig som mulig. Det er mye man kan gjøre, men det er også viktig å bruke litt sunn fornuft. Enkelte ting er det viktig å sørge for, som at giftige vaskemidler ikke står lett tilgjengelig, mens andre ting varierer fra familie til familie og fra bolig til bolig. Ta turen rundt i boligen, vurder hva som kan være farlig for et lite barn og fjern risikoen.

Få svar på vanlige spørsmål om å gjøre boligen barnevennlig

Meldingsboble
Hvorfor er det viktig å gjøre boligen barnevennlig?

Det er viktig å gjøre boligen barnevennlig for å redusere risikoen for ulykker og skader, skape et trygt og stimulerende miljø for barna, samt lette hverdagen for familien ved å tilrettelegge for barnas behov og aktiviteter.

Meldingsboble
Hvilke rom i boligen bør man spesielt fokusere på når man skal gjøre boligen barnevennlig?

Når man skal gjøre boligen barnevennlig, bør man spesielt fokusere på rom der barna tilbringer mest tid, som soverom, stue, kjøkken og bad. Det er også viktig å vurdere fellesarealer og uterom, samt eventuelle trapper og korridorer som kan utgjøre en risiko for barna.

Meldingsboble
Hvilke sikkerhetstiltak bør man vurdere å installere i en barnevennlig bolig?

I en barnevennlig bolig bør man vurdere å installere sikkerhetstiltak som trappegrinder, dørlåser og vinduslåser, hjørnebeskyttere for skarpe kanter, sikringsplugger for stikkontakter, samt montere tunge møbler og gjenstander slik at de ikke kan velte. Brannsikkerhetstiltak som røykvarslere og brannslukkingsapparat bør også være på plass.

Meldingsboble
Hva bør man tenke på når det gjelder innredning og møbler i en barnevennlig bolig?

Når det gjelder innredning og møbler i en barnevennlig bolig, bør man velge materialer og overflater som er slitesterke, enkle å rengjøre og ikke inneholder skadelige kjemikalier. Møbler bør være stabile og ha avrundede kanter for å redusere risikoen for skader. Det er også viktig å sørge for tilstrekkelig oppbevaring og organisering av leker og utstyr.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454