Slik gjør du boligen barnevennlig: Enkel veiledning

Sist oppdatert: 13. Jan, 2023

  Å bli foreldre er en av de største hendelsene i livet, og de fleste av oss vil gjerne sørge for at boligen blir så trygg og barnevennlig som mulig. Det er ofte ikke så mye som skal til for at boligen skal være trygg, og du som forelder kan slappe av. I tillegg har du litt tid på deg. Det er ingenting som må tilpasses før babyen har begynt å bevege seg rundt for egen maskin.

  Kjæledyr og baby

  De fleste har lest eller blitt fortalt historier om hunder som har blitt sjalu på den nye babyen eller katter som har lagt seg til å sove oppå babyen, og dermed kvalt den. Dette hører heldigvis med til sjeldenhetene, men om du har kjæledyr kan det være greit å ikke la babyen og hunden eller katten være alene før du vet hvordan de reagerer på hverandre. Babyens soverom bør være fritt for kjæledyr. Det er lurt å sørge for at katten ikke venner seg til å sove i en deilig, myk og varm barneseng. Dersom du er av de som liker at barnet sover ute, kan du enkelt kjøpe et kattenett til barnevognen. Da trenger du ikke å bekymre deg for at barnet skal bli kvalt av katten.

  Når barnet begynner å bevege seg rundt på egenhånd, er det viktig at barnet ikke er alene med kjæledyret. Det er også viktig å bruke tid på å lære barnet hvordan man skal omgås familiens hund eller katt. Pass samtidig på at barnet ikke har tilgang til kattetoalettet samt kattens eller hundens matfat.

  Stikkontakter, trapper og peiser

  Dette er de tre tingene i boligen du bør ha i tankene når dere får barn. Nysgjerrige småbarn kan finne på å stikke noe inn i stikkontakten, og derfor bør disse sikres med stikkontaktbeskyttere. Disse klarer ikke barnet å pirke ut, og dermed kan de være så nysgjerrige de bare vil.

  Trapper er også utrygt for barn før de har lært å gå uten å miste balansen. Samtidig er det viktig at de får øve seg, men det bør skje under oppsyn. Trapper kan enkelt sikres med en trappegrind, som kun kan åpnes av voksne. Disse er som regel enkle å sette opp, og like enkle å ta ned når behovet ikke lenger er til stede.

  Har boligen peis, kan også denne sikres ved å sette opp en grind rundt peisen.

  Boligens grønne planter

  Mange av de grønne plantene vi pynter opp med hjemme er helt ufarlige, men det finnes selvfølgelig unntak. Her er listen over giftige stueplanter:

  • Amaryllis
  • Brunfelsia
  • Caladium
  • Capsicus
  • Eføy
  • Engletrompet
  • Fredslilje
  • Hengelilje
  • Hyasint
  • Klivia
  • Korallsøtvier
  • pachypodium-arter
  • Skimmia
  • Stuekala
  • Vandreblomst
  • Vanlig oleander
  • Vindublad
  • Zamioculcas

  Det kan derfor lønne seg å enten fjerne disse fra boligen, eller sette de et sted barnet ikke kommer til. Skulle uhellet være ute, er det viktig å fjerne det du finner av planten i barnets munn, gi det noe å drikke og kontakte Giftsentralen. Nummeret ditt er et av flere telefonnummeret du bør ha lett tilgjengelig.

  Spennende og farlige skap og skuffer

  Alle barn elsker å åpne skuffer og skap, og det tar dermed ikke lang tid før enhver mobil liten tass finner ut hvordan dette gjøres. Skuffer og skap kan skjule mye et lite barn ikke bør få tak i, som medisiner og rengjøringsmidler. Det kan derfor være lurt å enten oppbevare slike ting i skap som barnet ikke kan nå eller sørge for å sette lås på dørene. Det finnes enkle hjelpemidler, som sørger for at barnet ikke får opp verken skuffer eller skapdører. Det kan også være lurt å gi barnet dets egen skuff med slike ting som plastbokser og andre ufarlige kjøkkenting. Så har den lille sitt eget å leke med.

  Det er også lurt å kjøpe en komfyrbeskytter, slik at barnet ikke kommer i kontakt med stekeplatene. Kjeler som står og koker uten oppsyn kan utgjøre en reell fare for nysgjerrige barn. Du bør også tenke over hva du ellers har på kjøkkenbenken og hvor lett det er for barnet å rekke disse tingene. Klarer det å strekke seg opp og rive ned et kjøkkenapparat eller en kjele med kokende vann?

  Innimellom hører vi tragiske historier om barn som faller ut av vinduer. Dersom du er bekymret for dette, kan du enkelt montere en vinduslås. Da vil ikke vinduet kunne åpnes av barnet.

  Ikke glem å installere røykvarslere i alle rom, og sørg for at disse fungerer. Du bør også ha brannslukningsapparat og branntepper/-tau. Ta kontakt med apoteket og spør hva du bør ha i et førstehjelpsskrin for barn. I tillegg bør du ha ulike nødnumre lagret på telefonen eller hengende på et sted som er lett tilgjengelig.

  Babyalarm

  Mange foreldre velger å ha babyalarm. Dette kan være beroligende dersom barnets soverom ikke er i nærheten av stuen og kjøkkenet eller om barnet sover mye ute. Det går også an å få babyalarm med video. Hvilken variant dere velger, er opp til dere, men en slik alarm vil hjelpe deg med å høre når barnet har våknet.

  Oppsummering

  Det er både spennende og skummelt å få barn. Foreldre bruker mye tid på å tenke over alt det skumle og farlige som kan skje, og vil naturlig nok sørge for å gjøre boligen så barnevennlig som mulig. Det er mye man kan gjøre, men det er også viktig å bruke litt sunn fornuft. Enkelte ting er det viktig å sørge for, som at giftige vaskemidler ikke står lett tilgjengelig, mens andre ting varierer fra familie til familie og fra bolig til bolig. Ta turen rundt i boligen, vurder hva som kan være farlig for et lite barn og fjern risikoen.

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  Kontakt oss

  Besøksinformasjon

  Bogstadveien 27B,
  0355 Oslo
  © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454