Sist oppdatert: 29. juli 2024
Lurer du på hvordan du kan snøbrøyte boligen på enkelst mulig vis? Ikke bare skal snøen brøytes, men du må også rydde den vekk slik at du ikke får enorme snøhauger på eiendommen. Dersom du har en privat vei, må den måkes for at du skal komme deg på jobb.
Hvis dette hørtes ut som en stor oppgave, bør du lese videre. Her får du gode tips til hvordan du snøbrøyter bolig, eiendom og vei.
Ønsker du å brøyte selv eller trenger du hjelp av et brøytefirma? Svaret avhenger av en rekke faktorer, for eksempel størrelse på eiendom, hvor mye snø som faller i ditt område, hvor mye tid du har og hvor mange som bruker området som skal brøytes. Ikke minst, kan egen helse spille en stor rolle.
Mange velger å brøyte selv dersom det kun er snakk om å fjerne snø fra eget uteområdet. Avhengig av størrelse på tomten, kan du bruke en snøfreser for å gjøre jobben litt enklere for deg selv. Andre ganger er det nødvendig å gå litt hardere til verks for å hanskes med snøen.
For eksempel, sameier og flermannsboliger har ofte store, felles uteområder. Det kan også være nødvendig å få hjelp dersom du har en privat vei.
Tiden din er også avgjørende for om du skal snøbrøyte boligen selv eller få hjelp. Det kan være krevende å holde eiendommen måket og ryddet for snø i en ellers travel hverdag. I så fall kan et vaktmesterfirma, brøytefirma og lignende firma hjelpe deg. Mange tar på seg både enkeltoppdrag og faste avtaler.
Det er ikke sikkert taket ditt tåler vekten av all snøen. I så fall kan boligen din blir skadet. Flere boliger, hytter og andre bygninger kollapser hver eneste vinter som følger av altfor tung snø. Terreng, takets konstruksjon og ikke minst bygningsår er avgjørende for hvor mye snø taket ditt tåler.
Vinkeltak kan være spesielt utsatte, ettersom takdelene kan bli presset fra hverandre. Det kan også være farlig med store snødynger som presser mot husveggen. Dette kan fort bli et problem for boliger og hytter som ligger i skrått terreng, særlig om du bor et sted hvor det snør mye.
Taket bør være jevnt belastet når du måker det. Unngå derfor å gjøre det helt ferdig med ett område før du går videre til neste. La det være igjen et snølag på ca. 10-20 centimeter, slik at du ikke skader tekningen. Du bør også være i forkant og brøyte før snøen blir våt og tung.
Oppdager du nedbøyninger på tak eller i huset, kan det være et faresignal som tyder på at taket har vært utsatt for altfor tunge belastninger. Ikke bare bør snøen fjernes så fort som mulig, men du bør også sjekke for skader. Dersom skadene fører til at taket ikke lenger er tett, kan det oppstå kostbare fuktskader i boligen.
Generelt sett, bør du kunne regne med at taket skal tåle 150 kilo snø per kvadratmeter. Moderne boliger kan tåle opptil 350 kg snø per kvadratmeter før det blir kritisk.
Det er bedre å følge føre var prinsippet å heller måke litt oftere på taket! Dette gjelder spesielt hvis man er nyinnflyttet eller har en eldre bolig hvor man er usikker på hvor høy bærekapasiteten til taket er. Det kan også være vanskelig å bedømme dette uten å kjenne på snøen! Snøen kan være utrolig tung selv om det ikke ser slik ut.
Enten du bor i egen bolig eller borettslag, kan det fort oppstå behov for å få hjelp med snøbrøyting av eiendommen. Brøytefirma kan stå klar til utrykning, slik at de raskt er på pletten når snøværet plutselig setter inn. Ellers kan det være vanskelig for beboerne å komme seg avsted på jobb og skole i hverdagen.
Borettslag har ofte store fellesområder og private veier mellom boenhetene. Det kan være urealistisk og vanskelig for beboerne å snøbrøyte området selv. I så fall kan man kontakte et brøytefirma for å sette opp en god avtale i forkant. Mange brøytefirma er tilgjengelig for både bedrifter, privatpersoner og borettslag.
Det kan være lurt å kontakte flere ulike firma for å få best pris og gode vilkår. Pass på at avtalen også inkluderer bortkjøring. Det kan ellers oppstå store brøytekanter som kan forhindre tilkomst og skape dårlig plass på eiendommen.
Brøytefirma kan også rydde vekk all snøen rundt private boliger, slik at du får et snøfritt område. Dette kan være spesielt nyttig for deg som bor i et område med masse snø. Selv om du har mulighet til å måke innkjørselen din selv, kan det bli utfordrende å vite hvor du skal gjøre av snøen som du skyver rundt på.
Det kan dessuten ta lang tid før disse gedigne snøhaugene smelter vekk om våren, noe som kan være både sjenerende og irriterende.
Dersom leietaker kun leier innvendig, så vil det være huseier som har ansvar for snøbrøyting – med mindre noe annet står tydelig i kontrakten. Leier du ut uteområdet, vil leietaker være ansvarlig for å holde dette området rydding. For eksempel, du har ansvar for hele bruksområdet om du leier en enebolig.
Det kan uansett være lurt å spesifisere detaljer rundt snørydding i utleiekontrakten. Det kan godt hende at dere har helt forskjellige synspunkter på hva som er nødvendig. Slikt kan fort føre til uenigheter. Uten å ha tydelige avtaler i kontrakten, kan det bli vanskelig å komme til enighet.
Aller først kan det være lurt å avklare hvem som har ansvaret for snørydding. Er det grunneier eller dem som bruker den private veien? Det korte svaret er at det er du som bruker veien som har ansvaret, ikke grunneier.
Dersom dere er flere, har dere alle et felles ansvar for snømåking og vedlikehold av veien. I så fall er det viktig med en skriftlig avtale og felles enighet for å unngå diskusjoner og uenigheter. Juridisk sett, regnes dere for å være et såkalt veilag.
Alle i veilaget har en stemme, og det er flertallet som avgjør beslutninger. Dere må blant annet bli enige om hvor mye penger dere skal sette av til vedlikehold, valg av firma til å måke snø og annet som er nødvendig for godt vedlikehold.
I et såkalt veilag vil man selvfølgelig ha ulike behov når det kommer til brøyting, og enkelte vil muligens ikke bidra i det hele tatt. Det er lurt å forsøke å holde en god tone seg imellom, slik at man unngår sur stemning, og samtidig får alle med på laget. Husk at selv om de fleste vil delta, kan det være at enkelte ikke vil være med på spleiselaget.
Hvis man bor i et området hvor det er dårlig brøytet rundt boligen eller hvis man blir brøytet inn av noen som brøyter i området kan man klage på dette til kommunen eller styret i borettslaget.
I enkelte tilfeller kan det være irriterende å måtte brøyte ekstra hvis naboen eller kommunen brøyter snø over på din tomt i stor grad. Noe må man regne med, men hvis dette er et stort problem kan man klage.
Dette gjelder spesielt hvis noen dumper snø på din tomt eller rundt din bolig!
Man kan også klage hvis de ikke brøyter rundt din bolig, og dette er en del av kommunen eller borettslaget sitt ansvarsområde. Enkelte ganger kan man få gjennomslag.
Dette gjelder også hvis det oppstår skader som følge av brøyting rundt din bolig eller på din tomt.
Hittil i artikkelen har vi fokusert på snø som ligger på bakken. Du må imidlertid ikke glemme taket ditt når det gjelder snøbrøyting av bolig. Du som huseier er ansvarlig for å sikre at det ikke skjer noen skumle ulykker. Alvorlige ulykker kan faktisk være straffbare, for eksempel om snøen raser ned på bil og forårsaker uhell.
Du risikerer også bøter, dersom snø raser fra taket og ned i hodet på en fotgjenger som spaserer forbi på fortauet. Det kan dermed være både kostbart og farlig å ikke snørydde boligen tilstrekkelig. Politiet har i tillegg lov til å få et profesjonelt firma til å sikre eiendommen din, men deretter sender regningen til deg.
Du må derfor rydde taket for snø og is, samt sette opp varsel på fortauet i mellomtiden. Huseiere kan også ansvar for å måke og strø fortau, samt fjerne snø på fortauet som raser ned fra taket ditt. Du må imidlertid huske på egen sikkerhet når du skal måke taket.
I tettbebodde strøk med kort vei fra bolig til fortau kan det være spesielt gunstig med vaktmestertjenester for å gjøre denne jobben for deg. Ikke bare sparer du tid, men det kan være sikrere for deg og forbipasserende.
Snøbrøyting rundt boligen er viktig for å sikre trygge og tilgjengelige veier og innganger. Noen av de vanligste metodene for snøbrøyting inkluderer manuell snøskuffing, bruk av snøfreser og bruk av strøsand eller salt for å smelte snø og is.
For å forberede seg på snøbrøyting bør man sørge for å ha tilstrekkelig med snøbrøyteutstyr, som snøskuffer, snøfresere og sand- eller saltspreder. Man bør også ha på seg varme klær og fottøy, og sørge for å ha tilgang til en strømkilde eller drivstoff til snøfreseren.
Noen vanlige utfordringer under snøbrøyting kan inkludere tung eller våt snø, isete overflater, og hindringer som biler eller trær. For å løse disse utfordringene kan man bruke spesielle verktøy og utstyr, som en isskrape eller en snøsmelter, eller man kan kontakte profesjonelle snøbrøytere for å få hjelp.
Strøsand og salt kan bidra til å smelte snø og is, og redusere risikoen for fall og skader. For å bruke disse midlene på en trygg og effektiv måte, bør man sørge for å følge instruksjonene på pakken, og unngå å bruke for mye. Ulempene med å bruke disse midlene kan inkludere skade på beplantning eller kjøretøy, og forurensning av vannkilder.
Les mer
Les mer
Les mer