Slik steinlegger du innkjørselen

Sist oppdatert: 30. Aug, 2022

  Trenger du litt inspirasjon til innkjørselen? Skal du lage ny innkjørsel? Steinlegging løfter fasaden på boligen og gir et lekkert inntrykk. Belegningsstein er dessuten praktisk og krever lite vedlikehold – men hvordan gjør du det? Les videre for å lære hvordan du steinlegger innkjørselen.

  Fordeler ved å steinlegge innkjørselen

  Det er mange fordeler med å steinlegge innkjørselen. Det er for eksempel mye enklere å måke snø på belegningsstein, sammenlignet med grus. Steinene holder seg fine i mange år, selv om du kjører på dem hver dag. Du har dessuten mange variasjoner, farger og mønstre å velge blant for å lage en flott innkjørsel.

  Det finnes mange typer stein til uteområdet, men det er hovedsakelig belegningsstein som brukes til innkjørsel. Belegningsstein kan også brukes til terrasse og hagesti. Det kan gi et harmonisk og gjennomført inntrykk ved å bruke de samme elementene flere steder på uteområdet. Du bør derfor vurdere om du skal legge stein andre steder også når du først er i gang.

  Gjør et grundig forarbeid før du steinlegger

  Du bør begynne med å planlegge prosjektet nøye og klargjøre området. Mål opp arealet aller først. Du får flotte, rette linjer ved å feste pinner i bakken med snor mellom dem. Prøvelegg gjerne en rad med stein for å unngå å sløse tid og krefter på unødvendig kapping av stein.

  Deretter kan du begynne å grave. Du bør grave ca. 35-40 cm når du skal steinlegge innkjørselen. Skal du også steinlegge terrasse og hagesti, så holder det med ca. 20 cm. Husk at du må ha litt fall for at overflatevann skal kunne renne bort. Det holder med ca. 2 cm fall per kvadratmeter. Du bør grave omtrent 30 cm bredere enn det innkjørselen skal være for å få en flott kantavslutning.

  Legg bærelag og settelag før du legger belegningsstein

  Legg fiberduk når du er ferdig med å grave, og fyll deretter på med grus. Dette danner et bærelag som må komprimeres ved hjelp av trommel eller platevibrator. Du kan leie slike maskiner, dersom du skal steinlegge innkjørselen selv. Det skal gjenstå ca. tre centimeter til settelag og belegningsstein.

  Varmekabler og varmematter skal ligge mellom bærelag og settelag. Du må være oppmerksom på at varmekablene kan bli ødelagte om du ikke har lagt bærelaget riktig, for eksempel hvis det er ujevnt. Du må derfor være trygg på at du kan utføre jobben på riktig vis, dersom du legge belegningsstein selv.

  Settelaget bør bestå av sand og knust stein i et tre cm tykt lag. Bruk snorer og lirer for å markere hva som er rett høyde på det ferdige dekket før du avretter sandlaget. Til sist drar du over med et avrettingsbord og bruker vater for å sjekke at du har riktig fall.

  Hvordan legge belegningsstein i innkjørsel

  Nå som settelaget er på plass, kan du endelig legge belegningsstein i innkjørselen. Sjekk steinkanten ofte og bruk rettesnorer for å få et godt resultat. Du bør vurdere om du vil ha sirkel og buer for å variere mønsteret. Det skaper en fin og spennende kontrast. Det er fullt mulig å kjøpe komplette sirkelsett.

  Fugene mellom steinene bør være ca. 2-3 mm. Fyll disse med fugesand for å unngå kantavskalling og for å holde belegningssteinen på plass. Overflødig sand koster du raskt vekk når du er ferdig med arbeidet. Dekket må deretter komprimeres. Det kan godt hende at du må fylle på fugesand når du er helt ferdig og ved jevne mellomrom i årene som kommer.

  Anbefalte steinleggere

  Bedriftslogo

  Briljant Bygg AS er stasjonerte i Bærum og utfører tjenester innenfor graving, steinlegging og andre snekkertjenester rundt omkring på Østlandet. Det kundeorienterte selskapet består av fagfolk med lang og verdifull bransjeerfaring.

 • Stiftet i: 2019
 • 4 ansatte
 • Smestadkroken 85, 1340 Skui
 • Hva koster steinlegging: pris på belegningsstein og arbeid

  Det første du må gjøre for å vurdere pris på steinlegging er å finne ut hva du vil gjøre selv og hva du vil ha hjelp med. Dersom du skal ha inn fagfolk til å legge belegningsstein, må du beregne kostnader for både arbeid og materialer. Du trenger derimot bare å tenke på hva materialene koster om du skal utføre arbeidet selv.

  Det er viktig å ha en god plan om hva du ønsker for å få et så nøyaktig pristilbud som mulig, for eksempel antall kvadratmeter som skal steinlegges. Det vil som regel være nødvendig med befaring for at du skal få pristilbud på arbeid. Det er vanskelig for fagfolk å vurdere dette, uten å ha sett eiendommen din.

  Prisen på belegningsstein beregnes vanligvis per kvadratmeter. Det kan være store forskjeller i prisen, i henhold til farge og kvalitet. Du kan med fordel sammenligne priser på tvers av forhandlere. Det kan også hende at du får en bedre pris på belegningssteinen om du bestiller både stein og arbeid fra samme firma.

  Skal du steinlegge selv eller få hjelp?

  Er du i tvil om du skal legge belegningsstein i innkjørselen selv eller få profesjonell hjelp? Svaret avhenger i stor grad av egne ferdigheter og tilgang til utstyr. Fagfolk vet akkurat hva de skal gjøre og hvilke maskiner som behøves. De kan få jobben gjort så effektivt som mulig, samtidig som du får et flott resultat. Styr derimot unna svart arbeid og useriøse aktører. Sjekk derfor følgende før du takker ja til noen:

  Dersom belegningssteinen ikke legges på riktig vis, så vil arbeidet bli stygt ganske fort. Det kan hende at du nektes garanti og forsikring om du benytter deg av svart arbeidet. Det kan også bli vanskelig å få firmaet til å rette opp i arbeidet om de har gått konkurs i mellomtiden. Du kan sjekke økonomien på nettsider som Proff.no.

  Legg prosjektet ut på anbud

  Vil du ha eksperthjelp til å steinlegge innkjørselen? I så fall anbefaler vi å legge jobben ut på anbud for å få best mulig pris. Alle tilbudene du mottar er gratis og uforpliktende. Du binder deg ikke til noe som helst. Du bør be om befaring fra minst tre firma og se hvem som kan gi deg best tilbud. Du kan få en veldig god pris ved å la fagfolk konkurrere om prosjektet, fremfor at du selv må jakte etter fagfolk.

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  Kontakt oss

  Besøksinformasjon

  Bogstadveien 27B,
  0355 Oslo
  © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454