bilde

Slik steinlegger du innkjørselen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Trenger du litt inspirasjon til innkjørselen? Skal du lage ny innkjørsel? Steinlegging løfter fasaden på boligen og gir et lekkert inntrykk. Belegningsstein er dessuten praktisk og krever lite vedlikehold – men hvordan gjør du det? Les videre for å lære hvordan du steinlegger innkjørselen.

Kortversjonen

  • Steinlegging av innkjørselen gir et estetisk tiltalende og holdbart uttrykk, med varierte designvalg. Belegningsstein krever lite vedlikehold og er lett å måke snø fra.
  • Start med grundig planlegging og klargjøring av området. Grav ca. 35-40 cm dypt for innkjørselen, legg fiberduk og fyll på med grus for å lage et bærelag.
  • Etter graving, legg fiberduk og fyll på med grus for å danne et bærelag. Deretter legges et settelag av sand og knust stein. Eventuelle varmekabler skal ligge mellom disse lagene.
  • Til slutt legges belegningssteinen, med fokus på rette linjer og riktig fall. Fyll fugene mellom steinene med fugesand for å unngå kantavskalling. Prisen på steinlegging avhenger av om arbeidet utføres selv eller med hjelp av fagfolk.

Fordeler ved å steinlegge innkjørselen

Det er mange fordeler med å steinlegge innkjørselen. Det er for eksempel mye enklere å måke snø på belegningsstein, sammenlignet med grus. Steinene holder seg fine i mange år, selv om du kjører på dem hver dag. Du har dessuten mange variasjoner, farger og mønstre å velge blant for å lage en flott innkjørsel.

Det finnes mange typer stein til uteområdet, men det er hovedsakelig belegningsstein som brukes til innkjørsel. Belegningsstein kan også brukes til terrasse og hagesti. Det kan gi et harmonisk og gjennomført inntrykk ved å bruke de samme elementene flere steder på uteområdet. Du bør derfor vurdere om du skal legge stein andre steder også når du først er i gang.

Gjør et grundig forarbeid før du steinlegger

Du bør begynne med å planlegge prosjektet nøye og klargjøre området. Mål opp arealet aller først. Du får flotte, rette linjer ved å feste pinner i bakken med snor mellom dem. Prøvelegg gjerne en rad med stein for å unngå å sløse tid og krefter på unødvendig kapping av stein.

Deretter kan du begynne å grave. Du bør grave ca. 35-40 cm når du skal steinlegge innkjørselen. Skal du også steinlegge terrasse og hagesti, så holder det med ca. 20 cm. Husk at du må ha litt fall for at overflatevann skal kunne renne bort. Det holder med ca. 2 cm fall per kvadratmeter. Du bør grave omtrent 30 cm bredere enn det innkjørselen skal være for å få en flott kantavslutning.

Legg bærelag og settelag før du legger belegningsstein

Legg fiberduk når du er ferdig med å grave, og fyll deretter på med grus. Dette danner et bærelag som må komprimeres ved hjelp av trommel eller platevibrator. Du kan leie slike maskiner, dersom du skal steinlegge innkjørselen selv. Det skal gjenstå ca. tre centimeter til settelag og belegningsstein.

Varmekabler og varmematter skal ligge mellom bærelag og settelag. Du må være oppmerksom på at varmekablene kan bli ødelagte om du ikke har lagt bærelaget riktig, for eksempel hvis det er ujevnt. Du må derfor være trygg på at du kan utføre jobben på riktig vis, dersom du legge belegningsstein selv.

Settelaget bør bestå av sand og knust stein i et tre cm tykt lag. Bruk snorer og lirer for å markere hva som er rett høyde på det ferdige dekket før du avretter sandlaget. Til sist drar du over med et avrettingsbord og bruker vater for å sjekke at du har riktig fall.

Hvordan legge belegningsstein i innkjørsel

Nå som settelaget er på plass, kan du endelig legge belegningsstein i innkjørselen. Sjekk steinkanten ofte og bruk rettesnorer for å få et godt resultat. Du bør vurdere om du vil ha sirkel og buer for å variere mønsteret. Det skaper en fin og spennende kontrast. Det er fullt mulig å kjøpe komplette sirkelsett.

Fugene mellom steinene bør være ca. 2-3 mm. Fyll disse med fugesand for å unngå kantavskalling og for å holde belegningssteinen på plass. Overflødig sand koster du raskt vekk når du er ferdig med arbeidet. Dekket må deretter komprimeres. Det kan godt hende at du må fylle på fugesand når du er helt ferdig og ved jevne mellomrom i årene som kommer.

Anbefalte steinleggere

Bedriftslogo

Briljant Bygg AS er stasjonerte i Bærum og utfører tjenester innenfor graving, steinlegging og andre snekkertjenester rundt omkring på Østlandet. Det kundeorienterte selskapet består av fagfolk med lang og verdifull bransjeerfaring.

  • Stiftet i: 2019
  • 4 ansatte
  • Smestadkroken 85, 1340 Skui
  • Hva koster steinlegging: pris på belegningsstein og arbeid

    Det første du må gjøre for å vurdere pris på steinlegging er å finne ut hva du vil gjøre selv og hva du vil ha hjelp med. Dersom du skal ha inn fagfolk til å legge belegningsstein, må du beregne kostnader for både arbeid og materialer. Du trenger derimot bare å tenke på hva materialene koster om du skal utføre arbeidet selv.

    Det er viktig å ha en god plan om hva du ønsker for å få et så nøyaktig pristilbud som mulig, for eksempel antall kvadratmeter som skal steinlegges. Det vil som regel være nødvendig med befaring for at du skal få pristilbud på arbeid. Det er vanskelig for fagfolk å vurdere dette, uten å ha sett eiendommen din.

    Prisen på belegningsstein beregnes vanligvis per kvadratmeter. Det kan være store forskjeller i prisen, i henhold til farge og kvalitet. Du kan med fordel sammenligne priser på tvers av forhandlere. Det kan også hende at du får en bedre pris på belegningssteinen om du bestiller både stein og arbeid fra samme firma.

    Skal du steinlegge selv eller få hjelp?

    Er du i tvil om du skal legge belegningsstein i innkjørselen selv eller få profesjonell hjelp? Svaret avhenger i stor grad av egne ferdigheter og tilgang til utstyr. Fagfolk vet akkurat hva de skal gjøre og hvilke maskiner som behøves. De kan få jobben gjort så effektivt som mulig, samtidig som du får et flott resultat. Styr derimot unna svart arbeid og useriøse aktører. Sjekk derfor følgende før du takker ja til noen:

    Dersom belegningssteinen ikke legges på riktig vis, så vil arbeidet bli stygt ganske fort. Det kan hende at du nektes garanti og forsikring om du benytter deg av svart arbeidet. Det kan også bli vanskelig å få firmaet til å rette opp i arbeidet om de har gått konkurs i mellomtiden. Du kan sjekke økonomien på nettsider som Proff.no.

    Legg prosjektet ut på anbud

    Vil du ha eksperthjelp til å steinlegge innkjørselen? I så fall anbefaler vi å legge jobben ut på anbud for å få best mulig pris. Alle tilbudene du mottar er gratis og uforpliktende. Du binder deg ikke til noe som helst. Du bør be om befaring fra minst tre firma og se hvem som kan gi deg best tilbud. Du kan få en veldig god pris ved å la fagfolk konkurrere om prosjektet, fremfor at du selv må jakte etter fagfolk.

    Få svar på ofte stilte spørsmål om å steinlegge innkjørselen

    Meldingsboble
    Hvorfor bør man vurdere å steinlegge innkjørselen?

    Å steinlegge innkjørselen kan gi flere fordeler, som bedre drenering, økt estetikk og attraktivitet, redusert vedlikehold sammenlignet med grus eller asfalt, samt økt holdbarhet og levetid for innkjørselen.

    Meldingsboble
    Hvilke typer stein kan man velge for steinlegging av innkjørselen?

    Det finnes ulike typer stein som kan benyttes for steinlegging av innkjørselen, inkludert betongstein, granittstein, skifer, heller og brostein. Valg av steintype avhenger av personlige preferanser, estetikk, budsjett og funksjonelle krav som belastning og drenering.

    Meldingsboble
    Hva er de viktigste trinnene i prosessen med å steinlegge innkjørselen?

    De viktigste trinnene i prosessen med å steinlegge innkjørselen inkluderer planlegging og forberedelse, grunnarbeid og drenering, legging av bærelag, avretting av sandlag, legging av stein, fuging og komprimering, samt etterbehandling og vedlikehold.

    Meldingsboble
    Hva bør man ta hensyn til når man planlegger steinlegging av innkjørselen?

    Når man planlegger steinlegging av innkjørselen, bør man ta hensyn til faktorer som innkjørselens størrelse, form og beliggenhet, valg av steintype og mønster, dreneringsbehov, tillatelser og reguleringer, samt budsjett og tidsramme for prosjektet.

    Forbrukertorget

    Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

    © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454