bilde

7 tips til når du skal vaske boligen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Det er lite som er så deilig som et rent hjem, som dufter godt og friskt. Dessverre så er det lite som er så kjedelig som å vaske. Det synes i alle fall de aller fleste av oss. Heldigvis finnes det en rekke tips, som sørger for at du kan vaske boligen grundig uten at det tar lengre tid enn nødvendig.

Det aller viktigste er å ha en god rutine. Det kan ta litt tid å innarbeide disse, men etter hvert vil du merke at vaskingen går lettere. Et annet godt råd er å involvere hele familien i vaskingen og ryddingen. Alle kan bidra med sitt, og når man gjør det sammen blir det mindre slitsomt enn om en må gjøre alt alene. Sett på litt god musikk, så blir det en ekstra hyggelig stund.

Her er våre 7 tips til når du skal vaske boligen:

1. Hold boligen ryddig.

2. Start med alle overflatene.

3. Prioriter de viktigste rommene.

4. Rengjør mot klokken.

5. Avslutt vaskingen med gulvet.

6. Sett mål.

7. Musikk gjør vaskingen lettere.

Kortversjonen

 • En ryddig bolig gjør vaskingen enklere og mer effektiv. Ta oppvasken, rydd bort klær og leker, og sørg for at ting har sin faste plass.
 • Når du skal vaske boligen, er det lurt å begynne med å rengjøre alle overflater.
 • Med travle dager er det ikke alltid tid til en total rundvask hver uke. Identifiser de viktigste rommene, som kjøkken og bad, som ofte blir mest møkkete.
 • Når du nærmer deg slutten av vaskingen, er det tid for å rengjøre gulvet.

1. Hold boligen ryddig

Før man kan vaske må man rydde. Du vil spare mye tid på å holde boligen din ryddig hele tiden, i stedet for å ta et skippertak rett før du skal vaske. Hvis du sørger for å ta oppvasken, rydde bort klær og leker før du legger deg, vil du oppleve gleden ved å våkne opp til et ryddigere hjem.

Sørg også for at alt har sin faste plass. Da går det mye lettere å holde det ryddig. Trikset er å legge ting på sin rette plass med en gang i stedet for å la det samle seg opp i hauger. Har du barn, bør du tidlig lære dem å rydde opp leker før de legger seg. Du kan også gi dem faste ryddeoppdrag, som å rydde ut av oppvaskmaskinen.

Ta for deg ett og ett rom. Det første du må gjøre er å samle sammen alt som ikke hører til i rommet. Legg deretter alle de tingene som skal være i rommet på sin rette plass. Deretter kan du ta en omgang med vaskekluten.

2. Start med alle overflatene

Når du er klar med ryddingen, er det på tide å vaske boligen. Det første du bør gjøre er å vaske alle overflater. Det vil si hyller, benker, vinduskarmer og bord. Noen overflater trenger kanskje en grundig vask, mens andre kaller på støvtørking.

3. Prioriter de viktigste rommene

De fleste av oss har travle dager, og det er dermed ikke gitt av vi har tid til en total rundvask av boligen hver eneste uke. Det er derfor viktig å vite hvilke rom som bør prioriteres. Har du liten tid en uke, bør du helt klart prioritere å vaske bad og kjøkken.

Kjøkken og bad er normalt de rommene som blir mest møkkete. På kjøkkenet sørger matlagingen for fett og smuler. Vi vasker oss, dusjer og går på do mange ganger i løpet av uken, og av hygieniske årsaker bør vi derfor alltid prioritere å rengjøre badet og toalettet en gang i uken.

4. Rengjør mot klokken

Når du skal gjøre noe du synes er skikkelig kjedelig, som å vaske, er det viktig å holde seg motivert. Du kan velge om du vil vaske med eller mot klokken. Hele poenget er egentlig at du blir motivert av å tenke på alt som ligger bak deg, og i tillegg vil det på denne måten være lettere å holde orden på fremgangen.

5. Avslutt vaskingen med gulvet

Det aller siste du skal vaske er gulvet. Dersom du virkelig vil spare tid, bruker du en støvmopp. Da slipper du nemlig all jobben med å dra frem støvsugeren. Gå over alle gulvene, og gjør det ved å starte med det som er minst møkkete. Avslutt med det gulvet som er mest møkkete. Dette vil normalt være kjøkken- og badegulv. I tillegg blir ofte gulvet i yttergangen skittent, spesielt om vinteren.

Mange liker å vaske med gulvklut og godt med vann. Ekspertene mener derimot at det beste er å bruke så lite vann som mulig og en klut av mikrofiber.

6. Sett mål

Før du begynner å rydde og vaske kan det være lurt å sette seg et mål for hvor lang tid du har tenkt å bruke. Dermed vil du jobbe for å nå målet ditt, og vaskingen går raskere. Har du for eksempel bestemt deg for at du ikke skal bruke mer enn 1 time, kan du sette alarmen på dette. Når tiden er over, vil du se hvor langt du har kommet og hvor god du har vært til å beregne tiden.

7. Musikk gjør vaskingen lettere

Sett på favorittmusikken når du skal vaske. Det øker adrenalinet og gjør deg i godt humør. Musikk er en skikkelig motivasjonsfaktor, og sørger for at rengjøringen går som en dans. Tar du deg en svingom med moppen eller vaskekluten, får du i tillegg litt god trim. Bruker du tjenester som Spotify, kan du til og med finne egne spillelister med musikk egnet for husvasken. Om ikke, kan du alltid lage din egen.

Noen siste gode råd

Kjøp gode og egnede rengjøringsmidler, som dufter godt. Om du er veldig miljøbevisst, kan du også lage dine egne. Det finnes mange enkle oppskrifter på nettet, der du kun trenger ingredienser som finnes i butikken. Gode redskaper er halve jobben, så sørg for å ha det du trenger før du skal i gang med vaskingen. Har du muligheten til å anskaffe et av markedets beste robotstøvsugere, så kan det også være verdt investeringen om pengene spares inn på all den tid du ellers må bruke.

Husk å gjennomlufte bolige n skikkelig, mens du er i gang. Det er viktig for inneklimaet at boligen blir skikkelig luftet noen ganger per uke. Det kan du gjøre ved å sette opp dører og vinduer, og sørge for god gjennomtrekk i noen minutter.

Anbefalte vaskebyråer

Bedriftslogo

Friestad Services holder til i Tananger og utfører alle renholdstjenester innen vask av hjem, kontor og bedriftslokaler, i tillegg til vask ved flytting og andre personlige servicetjenester.

 • Stiftet i: 2021
 • 5 ansatte
 • Risavika Havnering 97, 4056 Tananger
 • Bedriftslogo

  Husmorvikarene AS holder til i Stavanger, og bistår både familier i tidsklemmer som trenger hjemmehjelp samt. bedrifter som er opptatt av miljø og kvalitet på renholdet. Se deres engasjement her

 • Stiftet i: 2014
 • 13 ansatte
 • Løkkeveien 29, 4008 Stavanger
 • Bedriftslogo

  Aasen Reinhald har lang erfaring med å levere renholdstjenester og i tillegg til å bruke det beste av vaskeutstyr, bruker Aasen Reinhald mye ressurser på å gi riktig utdannelse til renholdsoperatørene sine.

 • Stiftet i: 2018
 • 7 ansatte
 • Eggesbøvegen 33, 6092 Fosnavåg
 • Bedriftslogo

  Hjem og Kontor er et Oslo-basert vaskebyrå som utfører renholdstjenester som dekker daglig renhold, flyttevask og flere tilleggstjenester til både bedrifts- og privatkunder i Oslo og omegn.

 • Stiftet i: 2019
 • 4 ansatte
 • Asbjørn Dørumsgards veg 31 A, 2008 Fjerdingby
 • Få svar på vanlige spørsmål om å vaske boligen

  Meldingsboble
  Hvorfor er det viktig å vaske boligen regelmessig?

  Regelmessig vasking av boligen bidrar til et rent og hygienisk innemiljø, reduserer allergener og skadelige bakterier, forbedrer inneklimaet og gir et generelt inntrykk av velvære og omsorg for hjemmet.

  Meldingsboble
  Hvilke rom og overflater i boligen krever særlig oppmerksomhet ved vask?

  Kjøkken, bad og toalett krever ofte ekstra oppmerksomhet ved vask, da disse rommene er utsatt for fuktighet, matrester og bakterier. Overflater som dørhåndtak, lysbrytere, fjernkontroller og tastaturer bør også rengjøres regelmessig, ettersom de ofte berøres og kan være smittekilder.

  Meldingsboble
  Hvilke rengjøringsprodukter og -utstyr bør man ha tilgjengelig for å vaske boligen effektivt?

  For å vaske boligen effektivt, bør man ha tilgjengelig grunnleggende rengjøringsprodukter som allrengjøringsmiddel, sanitærrengjøringsmiddel, vindusvask, samt spesialprodukter for ulike materialer og overflater. Rengjøringsutstyr som bør være tilgjengelig, inkluderer mopper, kluter, børster, svamper og rengjøringsbøtte.

  Meldingsboble
  Hvor ofte bør man vaske boligen, og hvordan planlegge rengjøringsrutiner?

  Hvor ofte man bør vaske boligen, avhenger av individuelle behov og livsstil. En generell anbefaling er å utføre lett rengjøring ukentlig, og en grundigere vask månedlig eller sesongmessig. For å planlegge rengjøringsrutiner, kan man lage en sjekkliste over rom og oppgaver, samt fordele ansvar og tidsrammer for hver oppgave.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454