Slik kommer du i gang med mikrosement

Sist oppdatert: 16. Nov, 2021

  Det blir stadig mer populært med mikrosement. Det er ikke så rart, siden det er en allsidig og slitesterk løsning som kan brukes på bad, benkeplater, vegger og gulv. Men hva er fordelene og ulempene? Hvordan legger du mikrosement selv? Her får du svarene, slik at ditt neste byggeprosjekt går som en drøm.

  Hva er mikrosement?

  Det korte svaret er at mikrosement er en blanding av sementpulver, vann og fargestoff. Du kan velge om du vil ha klassiske grånyanser eller klare farger som blå, rød, svart og gul. Mikrosement blir også kalt for mikrobetong. Utseendet blir moderne, røft og urbant. Mikrobetong kan derfor være et stilfullt alternativ til tradisjonelle benkeplater eller fliser.

  Mange velger å legge mikrosement på gulv, i trapper og på vegger. Det er spesielt populært på bad og kjøkken. Mikrobetong kan også brukes utendørs. For eksempel, det kan være et alternativ til fliser i utendørs trapp. Hvis du ønsker å bruke mikrosement på terrasse, må du ha støpt betongsåle. Treverk er i stadig bevegelse, noe som fører til at mikrosementen sprekker opp.

  Hva er fordeler og ulemper ved å bruke mikrosement?

  Det er mange fordeler med å bruke mikrobetong i hjemmet. Materialet er slitesterkt, enkelt å rengjøre og forholdsvis billig. Du må beregne ca. 3000-4000 kr per 10 kvadratmeter, men den nøyaktige prisen avhenger av produsent og hvilken type mikrobetong du velger. Prisen inkluderer vanligvis base, medium og primer, samt sealer, herder og glassfibernett.

  Mikrosement kan redusere faren for fuktskader på bad, sammenlignet med fliser. Det er fordi fliser er vanskeligere å legge, noe som igjen kan føre til lekkasjer. Mikrobetong er vannavstøtende og slitesterkt, samt reduserer faren for mugg. Du unngår også fuger som oppstår mellom fliser.

  Ulempen med mikrosement er at det ikke kan brukes på alle typer underlag. Du kan for eksempel ikke legge mikrobetong på vinyl eller linoleum. Du må også beregne ganske lang tørketid, så smør deg med tålmodighet mens du jobber. Du bør også være obs på at mikrobetong ikke er UV-resistent.

  Slik legger du mikrosement selv

  Du må være sikker på egne ferdigheter for å legge mikrosement selv. Hvis du er i tvil, er det alltid best å overlate jobben til fagfolk. Det finnes egne sett og merker med mikrobetong som er beregnet for deg som vil gjøre jobben selv. Disse settene er enklere å bruke og blande. Settene er utviklet for kortere tørketid og effektiv håndtering for DIYere. Forhandlere vil kunne veilede deg og gi deg mer informasjon.

  Her får du en enkel oversikt over hvordan du legger mikrosement selv, slik at du kan vurdere egne ferdigheter. Detaljene vil avhenge av prosjektet. For eksempel, du må passe ekstra godt på skjøter om du skal legge mikrosement på vegg. Du bør helst legge hele veggen på én gang for å unngå at skjøten blir synlig.

  • Pass på at underlaget er rent, glatt og jevnt
  • Begynn med primer
  • Forsterk underlag med fibernetting
  • Bland mikrosement eller kjøp ferdig blanding
  • Slip med maskin eller for hånd når mikrobetongen er tørket
  • Påfør lag nummer to
  • Avslutt med sealer og herdelakk

  Du må passe på at du har riktig utstyr for å gjøre jobben lettere og tryggere for deg. Du bør for eksempel ha en god rulle og stålbrett, samt vernemaske og briller. Det er også nyttig å bruke en vifte under tørketiden for at det skal gå raskere, men unngå å rette den rett mot mikrosementen.

  Tips til hvordan legge mikrosement med et flott resultat

  Gode tips til deg som skal legge mikrobetong selv er å ikke gjøre lagene for tykke. Du må også ha en plan for tørketiden. Selv om mikrosementen er tørket etter ca. 24 timer, så tar herdetiden hele syv dager. Sørg for at du har alt utstyret du trenger før du begynner arbeidet. Det er kjedelig om prosjektet går skeis fordi du ikke hadde en passende rulle likevel.

  Et vellykket prosjekt er et godt planlagt prosjekt. Det gjelder både for deg som vil gjøre jobben selv eller hyre inn fagfolk til å legge mikrosement for deg. Pass på at du er godt fornøyd med planene og vet nøyaktig hva som skal skje. Ikke vær redd for å stille masse spørsmål om du hyrer inn hjelp av et firma.

  Hvordan bruke mikrobetong i hjemmet ditt

  Det er omtrent kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan bruke mikrobetong i hjemmet ditt. Vi nevnte flere alternativer innledningsvis, og nå skal du få litt mer inspirasjon. På badet kan du bruke mikrosement over eksisterende fliser for å skape et tøft utseende. Du velger selv om du vil ha røff eller glatt overflate.

  Ettersom mikrobetong er slitesterk og enkel å rengjøre, er det mange som velger benkeplater i mikrosement. Det er et perfekt alternativ til deg som ikke vil ha den klassiske benkeplaten i treverk. Du kan også legge mikrobetong på spisebordet for å skape et helt unikt uttrykk.

  Den enkle rengjøringen gjør mikrosement også til et godt valg for gulv, særlig på kjøkken og bad. Det er mulig å gjøre den sklisikker – du trenger ikke å bekymre deg for at gulvet skal bli for glatt. Gulv av mikrosement kan være et smart valg for deg som har kjæledyr som riper opp sensitive parkettgulv.

  Konklusjon: Slik kommer du i gang med mikrosement for ditt eget byggeprosjekt

  Mikrosement er et praktisk alternativ til deg som skal pusse opp hjemme. Det finnes mange fordeler som for eksempel høy slitestyrke, så sant du passer på at underlaget er egnet. Før du begynner, må du passe på å kjøpe et egnet sett med mikrosement, ha alt av utstyr og sette deg inn i detaljer for jobben du skal gjøre.

  Du kan også få fagfolk til å legge mikrobetong for deg om du ikke ønsker å gjøre det selv. I så fall anbefaler vi å bruke en anbudstjeneste for å finne frem til beste firma. Anbudstjenester bruker kun seriøse og dyktige aktører. Du slipper å bruke tid på å finne de rette folka, ettersom kvalifiserte firma kontakter deg direkte. Deretter er det bare å velge dem du har størst tillit til og som kan gi deg en god pris på prosjektet.