bilde

BEDRE BAD: Med overflateoppussing av bad kan du få det langt finere til en billigere penge. Bilde hentet fra Rørleggergutta AS.

Pusse opp bad: inspirasjon, råd og tips fra ekspertene

Sist oppdatert: 30. april 2024

Trenger du inspirasjon til oppusing av bad? Vi har tatt en prat med Rørleggerhuset AS som pusser opp baderom for alt fra Norges rikeste til vanlige bad for fru Hansen.

– Tenk at du skal ha et praktisk, men fint baderom som du kan trives med både nå og på sikt. Du bør derfor sette høye krav til både designet og kvaliteten på selve arbeidet. Det er utrolig kjedelig om du blir gående og irritere over deg småting som burde vært gjort annerledes i mange år fremover, sier Henrik Plaum, daglig leder i Rørleggerhuset AS.

Det er mye du må tenke på når du skal i gang med renovering. Ikke bare skal du ha et lekkert og funksjonelt rom som du trives i – selve arbeidet må også være av høy kvalitet. Samtidig kan det være kostbart og omfattende å pusse opp bad. Derfor er det ikke bare å velge et nytt design om du skulle angre deg eller ikke er fornøyd.

Her får dere Henriks beste tips til oppussing av baderom.

Henrik Plaum, daglig leder i Rørleggerhuset AS

Få hjelp med å designe baderommet

– Noen kunder er veldig tydelige på hva de vil ha. De har sett på løsninger selv, for eksempel farger, flisvalg og møbler. Mange har allerede gjort seg noen tanker om alt som er synlig. Vi sparrer også veldig ofte med våre kunder. Mange ønsker råd, tips og inspirasjon til oppussingsprosjektet, sier Henrik fra Rørleggerhuset AS. 

Det er teknisk krevende å bygge og pusse opp baderom, samtidig som eventuelle feil kan skape store skader på bygningen. Rørleggerhuset valgte derfor å sette sammen et kompetent team med dyktige fagfolk som spesialiserer seg på nettopp renovering av bad – nemlig Baderomsgutta. I dag er Baderomsgutta en sertifisert mesterbedrift som igjen er en del av Rørleggerhuset.

Rørleggerhuset startet opp i 2015, og siden den gang har de pusset opp mange bad i Oslo. De har opparbeidet seg et godt omdømme med over fire stjerner på Google og mange positive kundeomtaler. Og nettopp på grunn av deres solide erfaring med oppussing av bad, spurte vi om de ville dele litt inspirasjon, tips og råd med oss:

– Vi kan gi råd om alt fra hvilken type flis du bør velge og hva som er forskjellen mellom dyr og billig flis. Vi forteller også om potensielle fallgruver. Det kan for eksempel hende at utseendet på baderommet blir annerledes fordi kvaliteten på flisen ikke er bra nok, forteller Henrik. 

– Andre ganger krever prosjektet tett samarbeid, for eksempel den gangen vi forvandlet et eldre loft til et moderne og flott bad.

Møt Baderomsgutta – gutta som virkelig kan renovering av bad!

Forvandlet loftet til et fullverdig bad

Kunden ønsket å totalrenovere sin nye leilighet i en eldre bygård fra 1800-tallet. Leiligheten gikk over to plan, og kunden ville fjerne badet fra første etasje og flytte det opp i loftet i andre etasje. Rørleggerhuset fikk oppdraget og tok ansvaret for å pusse opp det mørke, gamle loftet, slik at det ble forvandlet til et lyst og luftig baderom.

– Kunden ville etablere våtrom på et loft, og det var helt åpen inn til det stedet. Rommet var unikt da det var skråtak, men høyt under taket. Det bød på utfordringer, men det ble et flott resultat, forteller Henrik.

Loftet ble et moderne bad med god romfølelse

Prosjektet krevde tett samarbeid mellom prosjektleder og kunde, ettersom dette ikke akkurat dreide seg om standard oppussing av bad. Sammen måtte de komme frem til gode løsninger og hente inn inspirasjon. Det var viktig å vurdere ulike alternativer for hvordan et optimalt bad kunne settes opp på loftet:

– Vi måtte finne løsninger for det rent tekniske om hvor sluken skal plasseres. Samtidig hadde kunden spesifikke ønsker for stil og gjennomføring. Vi måtte derfor bruke tid på å undersøke hva som faktisk var gjennomførbart.

Henrik forteller videre:

– Vi måtte for eksempel finne ut hvor avløpet lå, siden det ikke var et tidligere avløp inn til dette stedet. Vi var selvsagt med å sparre og bistå med design. Her stilte vi så godt vi kunne med forslag til møbler som vi kunne bygge spesifikt for å passe inn på “loftsbadet”.

Det gamle loftet endte opp med å bli et stilrent og ganske åpent baderom. Romløsningen er god, takket være praktisk innredning som dusjdører som kan foldes sammen og ryddes bort når de ikke er i bruk. Den gode takhøyden og det naturlige lyset fra vinduet i skråtaket sørger for at baderommet føles luftig og fint:

– Vi ble veldig fornøyd med resultatet – og kunden ble heldigvis også veldig fornøyd med resultatet!

Det gamle loftet ble et lyst og moderne bad. Bildet tilhører Rørleggerhuset.

Du må ha en god plan for hvordan du skal pusse opp badet

Det kan være nok av fallgruver når det gjelder oppussing av baderom – det er ikke bare å hente inspirasjon til designet og sette i gang. Man må ta hensyn til mange regler, for eksempel våtromsnormer, TEK-forskrifter, bygg- og planloven og tekniske krav fra lovens side.

For eksempel, kald sone i våtrommet kan ofte være en typisk fallgruve, og problemene kan fort dukke opp i perioder med ekstrem kulde. Rør er ikke godt nok sikret for frost, og rørføringer må derfor ikke gå i kalde soner slik at vannrøret fryser. Oppussingsprosjekter krever altså nøye planlegging av sertifiserte og godkjente fagfolk:

– Bad og våtrom er det eneste rommet man må prosjektere i et hus. Det vil si at du må ha en tenkt plan for hvordan arbeidet skal utføres rent teknisk. Planen må inkludere alt fra hva slags sement til type flislim, forteller Henrik.

– Det er viktig å bruke gode fagfolk som vet hva de driver med og som passer på at alle forskrifter blir ivaretatt. Akkurat det der skal kunden slippe å tenke på når badet skal pusses opp – kunden skal heller få fokusere på det estetiske.

Inspirasjon til møbler og farger på baderommet

Kunden må blant annet velge møbler og innredning før oppussingen av badet kan begynne for alvor. Her kan Rørleggerhuset være behjelpelig med inspirasjon og tips, samt bistå med å velge leverandører. Takket være deres lange erfaring i bransjen, kjenner de til mange forskjellige leverandører av møbler og baderomsinnredning.

– Vi kan hjelpe med å plukke ut møbler eller tipse om hvor kunden bør dra for å se selv. Hvis kunden for eksempel ønsker et baderom i nordisk eller klassisk stil, så kan vi vise frem produkter som garantert faller i smak, sier Henrik. Dermed slipper kunden å bruke mye tid på å undersøke tilbudet til alle leverandørene på markedet.

– Vi kan også hjelpe med å velge belysning på badet. I det siste har det for eksempel blitt veldig populært med en LED-stripe her og der, sier Henrik. Han forteller videre at andre trender som de har sett mye til de siste årene er å pusse opp badet i en gjennomført svart stil:

– Fargekombinasjonen svart har vært trendy de siste to årene, men vi tror det kommer til å fase litt ut igjen. Litt inspirasjon til dem som vil ha et svart baderom er å velge svarte detaljer på dusjlister, dusjarmatur, blandebatteri i vasken og svart toalett. Mørke farger går altså igjen på hele badet. Det blir spennende å se om trenden holder seg.

Henrik har også tips og inspirasjon til deg som ønsker å pusse opp badet i en klassisk og tidløs stil, fremfor å følge trender:

– Krom som er klassisk farge på armaturer. Duse farger tåler også tidens tann, og det inkluderer alt fra hvitt til lyst og beige.

Svarte detaljer har vært veldig trendy de siste årene. Bildet tilhører Rørleggerhuset.

Velg et pålitelig firma til å pusse opp badet

Uansett hvordan du velger å pusse opp badet og hvilken stil du henter inspirasjon fra, må du velge et pålitelig firma med de rette sertifiseringene:

– Velg et selskap som har godt rykte og har vært på markedet en stund. Da vet du at disse har vært gjennom veldig mange bad og har god erfaring. Hvis det skulle være noe, så kommer de tilbake og fikser, oppfordrer Henrik. Han forteller at Rørleggerhuset hele tiden må fikse opp ting som useriøse firmaer har gjort. Denne prosessen kan være både lang og kjedelig:

– Useriøse og billige firmaer vet dessverre ikke om alle tekniske krav. For eksempel, kanskje fallet blir dårlig, silikonen blir misfarget etter et par måneder eller fugen ikke blir lagt ordentlig. Det kan oppstå mange småfeil som kunden irriterer seg over i etterkant, dersom oppussingen av badet ikke blir gjort riktig.

Reklamasjonsprosessen kan dessverre ta tid. Først må du forsøke å få dem til å utbedre feilene før du kan reklamere og ta saken videre. Det kan ta tid før du får pengene dine tilbake, og du risikerer at firmaet nekter å betale deg. Det kan dermed være mye slit rundt slike saker.

– Billigst er ikke alltid best, særlig med tanke på tid man må bruke på å følge opp ting som går galt. Finn derfor noen du kan stole på!

En god indikasjon på at firmaet er til å stole på er erfaring, kundeomtaler og sertifiseringer. Rørleggerhuset har alle nødvendige godkjenninger, inkludert Mestermerket, godkjent våtromsbedrift, lærebedrift og Miljøfyrtårnbedrift. De er også sentralt godkjent for ansvarsrett etter plan- og bygningsloven. 

I tillegg er de oppført i StartBANK, noe som er et leverandørregister for bygg og anlegg. De måtte imøtekomme strenge godkjenningskrav for å bli oppført i registeret.

Trenger du flere tips til oppussing av bad? Få mer inspirasjon fra Rørleggerhuset

Det er ikke bare-bare å pusse opp baderommet – og vi anbefaler på det sterkeste at du får hjelp av fagfolk. Rørleggerhuset kan hjelpe deg med både renovering av våtrom og andre VVS-oppdrag i Oslo og omegn. De har lang og solid erfaring, og de vet derfor hva som skal til for at du skal få et baderom du kan være fornøyd med i mange år fremover.

Ta kontakt med Rørleggerhuset her for å få videre inspirasjon og hjelp til oppussing av bad, lese mer om tjenestene eller bestille gratis befaring.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454