bilde

Alt du trenger å vite om ferdigplen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Gresset behøver ikke å være grønnere på andre siden av gjerdet, iallefall ikke når du bruker ferdigplen av god kvalitet. Ferdigplen er en lettvint løsning som kan gi et flott resultat. Det er likevel viktig å utføre et godt forarbeid og være nøye når du ruller ut plenen. Lurer du på hvordan? Vi har svarene.

Her er alt du trenger å vite om ferdigplen, slik at du blir strålende fornøyd med hagen din.

Kortversjonen

 • Ferdigplen er en enkel og praktisk løsning for å få en flott hage.
 • Du kan legge ferdigplen når som helst på året, avhengig av værforholdene.
 • Gjør grundig grunnarbeid før du ruller ut plenen, uansett om det er på jordtomt, steintomt eller eksisterende plen.
 • Ferdigplen krever regelmessig stell og vedlikehold, inkludert klipping, gjødsling og vanning.

Når er det beste tidspunktet for å legge ferdigplen?

Mange tenker at våren er best for å legge ferdigplen – men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Du kan faktisk legge plen når som helst på året, så sant det ikke er is, frost og snø på bakken. Den mest populære tiden er dermed fra april til ut november. Det beste er likevel å ta hensyn til lokale værforhold. Er du utsatt for frost i april eller november, bør du ta hensyn til det.

Ferdigplenen trenger også masse vann de første to ukene. Du må selv vanne gresset, dersom det ikke kommer mye regn. Høsten egner seg derfor veldig godt til å legge ferdigplen. Det kommer vanligvis store mengder nedbør på denne tiden av året, noe som er gunstig for plenen. Dermed er den klar til bruk kommende vår og sommer. 

Andre velger å utføre grunnarbeid om høsten, men de venter til våren med å rulle ut gresset. En annen fordel med å legge plen om høsten er at hagen ikke er like mye i bruk. Det er som regel ikke like fristende med fotballkamper i hagen eller uteselskaper på kalde høstdager. Plenen får dermed ro og fred til å sette seg ordentlig, slik at du har en flott gressplen klar når våren banker på døren. 

Dersom du legger plen om våren eller sommeren, må du passe på at den ikke blir tråkket på den første tiden.

Utfør grunnarbeidet nøye før du ruller ut gresset

Noen ganger kan det være nødvendig å heve underlaget. Det gjelder spesielt for deg som har utført utgravninger på tomten, men du vil ha plenen i samme høyde som grunnmuren. Det betyr at du må fylle på med jordmasser før du legger plen. Vi anbefaler i så fall å vente en god stund fra arbeidet er utført til du begynner å legge plen.

Nederste jordlag må nemlig få sjans til å sette seg og komprimere seg skikkelig for å unngå sjenerende humper på plenen. Når du er klar til å legge plen, må du passe på at underlaget er jevnt. Det kan være nødvendig å rake opp jorden og fylle ut eventuelle hull. Generelt sett, bør plen ha minst 30 centimeter med jord. 

Den øverste delen bør bestå av 10 centimeter matjord som er løs nok til at gresset enkelt kan feste røttene sine. Pass på at du gjødsler og tilfører kalk i jorden først for å gi gresset de beste forutsetningene for å gro. Følg bruksanvisningene for produktene, slik at du bruker rett mengde kalk og gjødsel. 

Tips: Det er lurt å måle opp arealet grundig, ikke slurv her – det er utrolig kjedelig å ta sjansen og ende opp med for lite plen. 

Hvordan legger man ferdigplen?

Underlaget har alt å si for hvordan du legger ferdigplen i hagen din. Det er store forskjeller mellom jordtomt, steintomt og eksisterende plen. Vi valgte derfor å dele dem opp for å kunne gi deg nærmere beskrivelser. Det finnes likevel noen fellesnevnere som vi skal gå gjennom først. 

Du må legge plenen så fort du får den, ellers kan gresset svinne hen. Pass derfor på at alt av grunnarbeid er utført i forkant. Begynn med å rulle ut gresset ved den lengste rette kanten av plenen. Pass på at du legger rullene tett inntil hverandre, slik at overgangen ikke blir synlig. Ikke bare kan det være sjenerende med for store mellomrom, men det kan også oppstå tørkeskader. 

Du kan også få problemer om rullene ligger oppå hverandre. Skjøtene er derfor veldig viktig å få riktig. Tenk derfor at du skal legge dem i samme mønster som murstein ved å skjære dem til. Du bør også skjære til ferdigplenen rundt trær og busker, eventuelt kan du fjerne trær hvis de står i veien for prosjektet ditt. Vann plenen så snart du er ferdig. Gresset trenger rikelig med vann. 

En generell anbefaling er å vanne annenhver dag i to-tre uker, men rådene kan variere mellom ulike ferdigplenfirmaer. Dobbeltsjekk derfor vanning der du kjøper ferdigplenen.

Hvordan legger jeg ferdigplen på eksisterende plen?

Du må begynne med å fjerne ugress og mose før du freser dekket. Dekket under eksisterende plen kan nemlig være ganske hard og tettpakket. Den nye plenen trenger løs jord for å kunne gro ordentlig og få skikkelig tilgang til næring. Mange ferdigplenfirmaer anbefaler derfor at du freser dekket på kryss og tvers med en jordfreser. 

Deretter må du passe på at dekket er jevnt ved å fylle ut eventuelle hull som oppstod under fresingen. Nå kan du fylle på med jord – ferdigplen trenger nemlig et ekstra jordlag, selv om du plasserer rullene på eksisterende plen. Vi anbefaler at du bruker matjord. Rak jorden og tilfør næring som beskrevet tidligere i denne guiden før du begynner å rulle ut plenen.

Hvordan legge plen selv på jordtomt?

Du må begynne med å tilføre fyllmasser og matjord, dersom plenen kommer i riktig høyde med grunnmuren. Hvis den ikke gjør det, må du enten fylle på ekstra eller fjerne jordlag. Selve plenen kommer til å stikke et par centimeter opp, samtidig som plenen trenger ca. 30 centimeter med jord under seg.

Det kan godt hende at du må begynne dette arbeidet mange måneder frem i tid. Hvis du må fjerne jordmasser, tilføre fyllmasser og deretter planere, trenger underlaget tid til å bli kompakt. Snø, is og kulde gir deg god hjelp med dette. Det kan derfor være en fordel å utføre dette arbeidet om høsten, så sant du har mulighet til det.

Pass på at de øverste ti centimeterne består av matjord. Dermed kan du føle deg trygg på at den øverste jorden er fri for steiner, stubber, røtter og annet rusk som ferdigplenen ikke liker. Jorden bør være raket og mest mulig jevn for å få en fin plen. Vi anbefaler derfor å rake opp lett før du ruller ut gresset, samt tilføre kalk og gjødsel.

Hvordan legger jeg ferdigplen på steintomt?

Aller først bør du forsikre deg om at plenen kommer i samme høyde med grunnmuren. Når du vet hvilke mål du må forholde deg til, kan du fylle opp med småstein rundt de store steinene. Laget med småstein skal helst være ca. 10-20 centimeter. 

Utfordringen med steintomt er at jorden kan vaskes ned blant steinene. Dette unngår du ved å legge en fiberduk over steinlaget. Deretter kan du fylle på med jord over fiberduken ved å følge tipsene for grunnarbeid som vi har delt tidligere i artikkelen. Nå er du klar for å rulle ut gresset.

Hvilket vedlikehold og stell trenger en ferdigplen?

Ferdigplenen din trenger regelmessig stell og kjærleik for å holde seg fin. Et generelt tips er å ha minst fire centimeters lengde på gresset og ikke klippe det for kort. Du får finest resultat om du klipper plenen ofte og ikke lar gresset gro for langt. Ta et ekstra skippertak om høsten for å fjerne løv og annet rask for at det skal vokse frem sunt og friskt gress om våren.

Husk på næring og pH

I tillegg til å gjødsle underlaget før du legger plenen, anbefaler vi at du gjødsler på nytt etter en måned. Deretter kan du fortsette med å gjødsle hver fjerde uke i løpet av vår, sommer og sensommer. Det holder imidlertid å gjødsle ca. tre ganger for året i kommende år. Kalk behøves bare hvert andre eller tredje år. 

Mose er imidlertid et tegn på at jorden trenger kalk. Oppdager du mose bør du finne frem kalksekken “før tiden”. En god tommelfingerregel er å kalke ferdigplenen én gang om våren ved vedvarende problemer med mose i gresset. Du bør ikke kalke oftere enn det, ettersom det kan skade gresset. Ugress som løvetann bør imidlertid fjernes for hånd. Dukker det opp sopp, er løsningen å klippe gresset ofte. Da forsvinner som regel sopp av seg selv.

Hvordan vanne ferdigplen?

Det første året trenger ferdigplenen mye vann. Deretter må du følge med på plenen for å se om den visner – som regel regulerer den seg naturlig på grunn av nedbør. Gresset trenger likevel litt hjelp fra deg om det begynner å bli gult. I tillegg bør du ta hensyn til været. For eksempel, du kan godt vanne plenen et par ganger i uken under hetebølger og tørkeperioder.

Legge ferdigplen selv eller få hjelp av fagfolk?

Det finnes mange instruksjonsvideoer på nett til deg som vil legge plen selv. Det er relativt enkelt, så sant grunnarbeidet ikke krever mye arbeid. Kostnadene blir også lavere, ettersom du kun betaler for selve ferdigplenen og diverse utstyr. Kanskje har du allerede noe av utstyret liggende i garasjen fra før av?

Du må likevel sette av tid, krefter og ressurser for å få jobben gjort. Mange velger derfor å bruke fagfolk til å legge ferdigplen i en ellers travel hverdag. Det kan også være godt å få profesjonell hjelp ved krevende grunnforhold. Godt utført grunnarbeid er helt nødvendig for å få et bra resultat.

Anbefalte bedrifter

Bedriftslogo

Østfold Gress AS er en markedsledende gressprodusent i Norge, med over 30 års erfaring innen gressproduksjon. Bedriften kan med god og bred kompetanse vise til over tusenvis av fornøyde kunder, innen segmentet ferdigplen og sedum.

 • Stiftet i: 1989
 • 23 ansatte
 • Gullfunnet 50, 1570 Dilling
 • Bedriftslogo

  Steinhandel.no er et aksjeselskap etablert i januar 2007. Gjennom deres nettbutikk selger de steinprodukter i det aller meste Sør-Norge (totalt 9 fylker).

 • Stiftet i: 2007
 • 2 ansatte
 • Hordaveien 6, 4020 Stavanger
 • Få svar på ofte stilte spørsmål om ferdigplen

  Meldingsboble
  Hva er en ferdigplen, og hva er fordelene med å bruke ferdigplen?

  En ferdigplen er en heldekkende gressmatte som er dyrket på forhånd og som kan rulles ut og installeres på en dag. Fordelene med å bruke ferdigplen inkluderer rask etablering av et grønt og frodig utseende, mindre risiko for ugress og tørke, og mindre arbeid og tid som kreves sammenlignet med såing av frø.

  Meldingsboble
  Når er den beste tiden på året for å installere ferdigplen, og hva slags forberedelser bør man gjøre?

  Den beste tiden på året for å installere ferdigplen er vanligvis vår eller høst, når temperaturene er moderate og fuktigheten er høyere. Forberedelsene som må gjøres inkluderer fjerning av ugress og stein, jordbearbeiding, gjødsling og tilstrekkelig vanning.

  Meldingsboble
  Hva slags type jord er best for å installere ferdigplen, og hvordan kan man forbedre jordkvaliteten?

  Jord som er rik på næringsstoffer og som har god drenering er best for å installere ferdigplen. Hvis jordkvaliteten ikke er optimal, kan man forbedre den ved å tilsette kompost, organisk materiale eller sand for å forbedre næringsinnholdet og dreneringen.

  Meldingsboble
  Hvordan skal man vedlikeholde ferdigplen, og hva bør man være oppmerksom på?

  Vedlikehold av ferdigplen inkluderer regelmessig klipping, gjødsling, vanning og bekjempelse av ugress og skadedyr. Man bør være oppmerksom på at ferdigplen kan kreve mer vann og gjødsel enn naturlig gress, og at det kan være mer utsatt for sykdommer og skadedyr hvis ikke riktig vedlikeholdt.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454