Hagestell: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 04. Jan, 2022

  Det kreves planlegging og litt innsats for å ta godt vare på hagen. Mange koser seg med hagearbeid, og de forbinder det med avslapning, rekreasjon og ro. Er hagearbeidet derimot en kilde til bekymringer og stress fordi du ikke helt vet hva som bør gjøres, så er det på tide å ta noen grep. Her kan du lese om hvordan du tar best vare på hagen din.

  Ta best vare på hagen med regelmessig stell

  Den beste måten å ta vare på hagen er å gi den regelmessig stell og pleie. Skippertak lønner seg sjelden. Det finnes en del planter som trenger mye oppmerksomhet. Plenen må klippes før gresset blir for langt, blomster må vannes før de visner og ugresset må bort før det tar over hele eiendommen.

  Du trenger også riktig kunnskap for å kunne ta godt vare på hagen. Bruk litt tid på å lese deg opp på hva de ulike plantene og trærne trenger. Ta gjerne bilder av hagen for å huske på hvordan solforholdene er på ulike tider av året, dersom du ønsker å ha masse blomster og plantevekster. Det gjør det enklere å huske hva du skal plante hvor.

  Du bør velge planter som du vet kommer til å trives i hagen din. Tenk derfor over hvordan solforholdene er, samt hvilket terreng du har i hagen når du skal kjøpe planter. Det kan være smart å velge planter som har vært i Norge lenge og som er tilpasset klimaet vårt. Du får hjelp på hagesenteret om du spør om dette.

  Når du først har lagt en god plan og innarbeidet gode rutiner, vil hagestellet være mye enklere på sikt. Regelmessig stell betyr at du alltid har en velpleid og vakker hage som du elsker å tilbringe tid i. Det er vanskeligere å motivere seg til å gå i gang om alt ser ut som en katastrofe.

  Klargjør hagen før sommeren

  Vi anbefaler å begynne hagestellet tidlig – kanskje allerede før snøen har forsvunnet. Da mener vi at du bør begynne med å planlegge den kommende hagesesongen. Hvordan ser det ut nå? Hvilke planter ønsker du i år? Hvilke farger vil du ha i hagen? Hva må du handle inn? Hvor kommer solen først, og hvor er det mest sol i løpet av dagen? Må utemøblene vedlikeholdes?

  Enkelte planter kan du så innendørs allerede om våren, mens enkelte grønnsaker må i jorden tidlig. Du kan også begynne å vaske og vedlikeholder potteplanter og utemøbler, mens du venter på at hagesesongen skal trå til for alvor. Plenen bør kalkes og ryddes så snart snøen fordufter.

  Du kan begynne å fjerne visne løv og annet avfall så snart det ikke lenger er fare for frost. Rundt mai er det som regel trygt å begynne å plante uteblomster de fleste steder i landet. I løpet av sommeren kan du vedlikeholde plenen, luke ugress og kose deg med blomstene. Trær bør beskjæres utenom vegetasjonsperioden.

  Klargjør hagen før vinteren

  Det bør ikke ligge løv igjen på plenen etter høsten, ettersom plenen kan ta skade av det. Du bør fjerne alt, enten med en løvblåser eller rake. Det kan også være smart å ta vekk mose og ugress for å gjøre vårstellet enklere.

  Du kan plante blomsterløk om høsten, så sant du er tidlig nok ute til at de får røtter før frosten setter inn. De vil i så fall blomstre når våren kommer. Bare pass på at du leser deg opp på hvor mye sol de forskjellige blomsterløkene skal ha. Det er til stor hjelp når du skal bestemme hvor i hagen du vil plante dem.

  Drivhus kan være en god løsning for overvintring av planter. Mange planter trives ikke i det tørre inneklimaet i boligen din. De må ha et sted de ikke fryser, men som ikke er for varmt heller. En annen løsning kan være å flytte planter inn i garasje og kjeller. Du må bare passe på at de står tørt.

  Få hjelp av en hageekspert

  Noen ganger kan det være godt å få hjelp av en hageekspert, enten det er snakk om en landskapsarkitekt, hagedesigner eller hagekonsulent. Ikke bare kan du få hjelp med å gjøre større endringer i terreng og landskap, men du kan få hjelp med å utbedre og vedlikeholde eksisterende hage.

  Kanskje har du en hage som du ikke har mulighet til å vedlikeholde som ønsket? Det er viktig å ikke bare ha en fin hage, men du må også ha en hage som du klarer å ta vare på. Eller har du flyttet inn i ny bolig, og den eksisterende hagen trenger et løft? En hageekspert vil kunne hjelpe deg med å skape en hage som er tilrettelagt for dine ønsker og behov.

  Profesjonelle hageeksperter har lang erfaring og høy kompetanse. De kan komme med nye perspektiv som du gjerne ikke har tenkt på. De vil også ha stor kunnskap om hva som lar seg gjøre, i henhold til grunnforhold og terreng. Hageeksperter er ofte gartnere også. Det betyr at du får verdifull kunnskap om planter, vekst og stell.

  Slik finner du den beste hageeksperten

  Vi anbefaler å legge prosjektet ut på anbud for å finne den beste hageekspert til best mulig pris. Det er viktig at du bruker litt tid på kartlegging i forkant. Det er vanskelig for hageeksperter å vurdere prosjektets omfang om du ikke vet hva du vil. Dersom du er åpen og trenger råd om hva som i det hele tatt kan gjøres, bør du opplyse om det.

  Du vil deretter motta gratis og uforpliktende tilbud. Det er ikke mulig å gi deg en nøyaktig pris før etter befaring, og du bør derfor be i alle fall tre hageeksperter om å komme å se. Du vil kunne få mange gode tips og masse veiledning underveis, slik at dere sammen kan sette opp en plan.

  Be om å få alle tilbudene skriftlig med alle kostnader inkludert. Tilbudet bør også inneholde informasjon om hvordan dere skal håndtere eventuelle ekstrakostnader som kan dukke opp underveis. Deretter gjenstår det bare å velge den hageeksperten som passer best for deg. Lykke til!

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  Kontakt oss

  Besøksinformasjon

  Bogstadveien 27B,
  0355 Oslo
  © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454