Guide: Møbeltapetsering for et unikt design i boligen

Guide: Møbeltapetsering for et unikt design i boligen

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Det sies at innredning er en kunst, noe som møbeltapetserere har perfeksjonert. Nettopp denne kunsten lar deg restaurere, ta vare på eller fornye gamle møbler med sjel for å skape et unikt design i hjemmet ditt –  vi viser deg hvordan her i vår guide til møbeltapetsering.

Møbeltapetsering er nemlig en fin måte å redusere forbruk av nye møbler, samtidig som du skaper en innredning som er unik og stilig. Mulighetene er uendelige med litt fantasi!

Kortversjonen

  • Møbeltapetsering gir deg muligheten til å skape et unikt og stilig design i hjemmet ditt ved å restaurere, ta vare på eller fornye gamle møbler.
  • Du kan redusere forbruket av nye møbler ved å bruke møbeltapetsering, samtidig som du skaper en bærekraftig og personlig innredning.
  • Møbeltapetsering involverer å restaurere, trekke om eller omtrekke møbler for å gi dem nytt liv og tilpasse dem etter din smak.
  • Ved å blande gammelt med nytt og velge ulike tekstiler og farger, kan du skape en unik atmosfære i hjemmet ditt og gi møblene dine et personlig preg.

Hva er møbeltapetsering?

Mange elsker å dra på loppemarked eller bruktforretninger for å finne gamle møbler som kan fikses og restaureres. Andre har arvegods fra familien som de ønsker å pusse opp.

Møblene ser kanskje rufsete ut nå, men det er ikke så mye som skal til for at de skal få et nytt liv. 

Det beste av alt er kanskje det at du kan designe møbelet omtrent akkurat som du vil ha den:

– Folk har blitt mer bevisste på hva de vil ha. Jeg tror vi nå er blitt mer opptatt av å pusse opp på en bærekraftig måte. Vi vil at vår innsats skal vare lenger. Jeg tror vi er lei av hele tiden å jakte på nye farger og stiluttrykk, forteller Josefin Ryderborn fra Miljømal i forbindelse med Trendforum 2022.

Selv slitte og vinglete møbler kan få nytt liv med møbeltapetsering, ettersom gamle møbler er ofte av svært god kvalitet. En møbeltapetserer restaurerer polstrede møbler og trekker om nye møbler. Enkelte tilbyr også søm, for eksempel gardiner og puter. 

Enten det er snakk om slitasjeskader eller mer omfattende skader, kan en møbeltapetserer hjelpe deg med å stoppe om eller trekke om møbelet. Mange samarbeider med møbelsnekkere for mer omfattende oppussingsobjekter. Dermed kan de fleste møbler pusses opp, for eksempel sofa, stoler, hyller, bord, kommoder og salonger. 

Møbeltapetsereren hjelper med å reparere eller bytte ut gamle fjærer, samt shine opp treverket. Møbelet blir rengjort for å fjerne støv som gjemmer seg, og alt av skruer strammes godt for stabilitet. Du får med andre ord et møbel som nesten føles helt nytt. Møblene kan også  få spennende detaljer som nagler.

Hvordan skape et unikt design i hjemmet med møbeltapetsering

Du kan skape et unikt og kreativt design i hjemmet ditt ved å blande gammelt med nytt. Masseproduserte møbler fra varehus har definitivt sin plass i de aller fleste hjem – men hvis du ønsker å skape et unikt design i boligen kan møbeltapetsering være svaret. Restaurerte møbler kan gi boligen en helt spesiell atmosfære.

– Vær tro mot den du er, slik at du blir skikkelig fornøyd med det du fyller hjemmet med. På denne måten skaper du et miljøvennlig hjem som varer. Gjenbruk og kvalitet er inn, å kjøpe billigprodukter med kort levetid er ut, forteller Nancy Sporsheim, daglig leder og kreativ ansvarlig i interiørarkitektfirmaet Unilon.

Restaurerte, originale møbler kan også brukes til å skape spennende detaljer som gjør at det øvrige interiøret ser mer personlig og unikt ut. Bland nytt med gammelt, fint med funksjonelt – så har du et interiør som reflekterer din personlige stil og smak. 

En møbeltapetserer bruker ofte naturmaterialer, noe som setter et personlig preg på interiøret ditt. Typiske materialer inkluderer silke, bomull, ullstoff, krøllhår og jute. Skumplast, vatt og andre syntetiske stoffer brukes imidlertid ved behov og når det er mest hensiktsmessig.

For eksempel, la oss si at du har et minimalistisk kjøkken med moderne, glatte flater i nøytrale farger. En gammel, men nyoppusset spisebenk i naturlige materialer og friske farger kan gi rommet en vakker og leken kontrast. Overraskende detaljer som dette livner til rommet og sørger for at interiøret skiller seg ut.

Å sette sammen et interiør er på mange måter som å fortelle en historie, hvor hvert møbel og hver detalj har noe å formidle. Hva vil du at din bolig skal si?

Ta vare på møbler med sjel

Møbeltapetsering lar deg ta vare på gamle møbler med sjel som har overlevd generasjoner. Dersom du ønsker å bevare møbelet så tilnærmet lik det opprinnelige designet, må du tenke over tidsepoken. Flere hundre år gamle møbler har ofte en reell verdi, og det er viktig å restaurere dem korrekt for å bevare den verdien.

Du kan også tenke kreativt og vågalt når du skal pusse opp møbler. La oss si at du har en gammel stol med masse slitasjemerker. Kanskje du kan bevare den opprinnelige overflatebehandlingen av treverket på stolen, men heller velge et spenstig og moderne trekk til puten? 

Spør gjerne møbeltapetsereren om gode råd, tips og inspirasjon. En god møbeltapetserer har inngående kjennskap til stilhistorie, materialkunnskap og vet hvordan man skal sette sammen form og farger for å skape unike design.

Puss opp gamle møbler med omtrekking og omstopping

Omtrekking og omstopping av møbler er også en super måte å fikse gamle møbler, fremfor å kaste dem. Møbeltapetserere kan gi nytt liv til gamle møbler ved å trekke dem om med tekstiler i nye farger og mønstre. Du kan dermed bestemme selv om du vil ha møbelet så likt det originale utseende som mulig eller om du vil tenke nytt. 

Valgmulighetene og fleksibiliteten lar deg skape et unikt design på møblene dine som du ikke finner i andre hjem. De fleste møbeltapetserere har et godt utvalg av ulike tekstiler i forskjellige stiler som du kan velge mellom. Mange er behjelpelige med å bestille inn tekstiler, dersom du har noe helt spesielt i tankene.

En god løsning er likevel å ta utgangspunkt i det opprinnelige møbelet når du skal velge farger, mønstre og tekstiler. Deretter må du vurdere hvordan tekstilene passer inn i hjemmet ditt og eksisterende løsninger. Skal det matche eller går du for vågale kontraster? Dersom du har tekstiler hjemme som du liker veldig godt, kan du ta det med til møbeltapetsereren for å finne noe som ligner.

Vi anbefaler å ta tekstilprøver med deg hjem for å se hvordan designet fungerer med øvrig interiør, samt benytte deg av et fargekart:

– Du kan få mye hjelp av et fargekart. Der presenteres farger som passer fint sammen i en harmonisk helhet. Fargene er som regel knyttet til stil og atmosfære, noe som også hjelper i letingen etter riktige fargekombinasjoner, sier interiørekspert Bjørg Owren hos Informasjonskontoret for farge og interiør.

Hun legger til:

– Men fasiten er likevel vår egen magefølelse; hvilke farger og ikke minst nyanser som passer i din stue, hjemmekontor eller soverom er noe du må føle deg fram til.

Hva koster møbeltapetsering: priser og avgifter

Det kan være vanskelig å si noe om hva det koster for møbeltapetsering. Prisene varierer etter hvor mye arbeid møbelet krever, samt hvilke tekstiler du velger. De fleste møbeltapetserere har ikke pris tydelig definert på hjemmesidene av denne årsaken. Prislistene må anses som veiledende til du har fått et personlig tilbud. 

Den beste måten å finne ut av nøyaktig hva det koster å trekke om møbelet er å kontakte dem. For eksempel, det kan koste fra ca. 500 kr å trekke om et løst sete. Det kan derimot kostre fra ca. 13 000 kr å trekke om en 3-seters sofa med løse puter. Totalprisen vil også variere i henhold til kvaliteten på tekstilene du velger, samt hvor mange meter med tekstiler du trenger.

Dersom du trenger hjelp av både en møbeltapetserer og møbelsnekker, bør du informere om det. Mange møbelsnekkere og møbeltapetserere velger å samarbeide og deler lokale. Dette er svært praktisk for deg som kunde. Du slipper dermed å dra møbelet med deg flere steder, dersom du må behandle både treverk og tekstiler.

Fortell dem hva du ønsker å gjøre, beskriv møbelet og legg gjerne ved bilder – men ikke bare fokuser på kostnadene. Like viktig som pris er kompetanse og erfaring, særlig hvis du skal pusse opp flere hundre år gamle, ærverdige møbler med reell verdi og affeksjonsverdi. 

Pass derfor på at du velger en møbeltapetserer som innehar den nødvendige kunnskapen, slik at du blir strålende fornøyd med det restaurerte møbelet ditt på sikt.

Få svar på vanlige spørsmål om møbeltapetsering

Meldingsboble
Hva innebærer møbeltapetsering, og hvilke typer møbler kan det gjelde?

Møbeltapetsering innebærer å fornye, reparere eller endre utseendet på møbler ved å bytte ut stoff, polstring og eventuelt annet materiale. Dette kan gjelde en rekke typer møbler, som stoler, sofaer, senger og puffer.

Meldingsboble
Hvilke fordeler er det med å velge møbeltapetsering fremfor å kjøpe nye møbler?

Møbeltapetsering kan ha flere fordeler sammenlignet med å kjøpe nye møbler. Det kan for eksempel være kostnadseffektivt, miljøvennlig og bidra til å bevare kvalitetsmøbler med høyere standard enn mange nye møbler. Videre gir det mulighet for å tilpasse møblene til eget interiør og stil.

Meldingsboble
Hva bør man ta i betraktning når man velger stoff og materialer til møbeltapetsering?

Når man velger stoff og materialer til møbeltapetsering, bør man ta i betraktning faktorer som kvalitet, slitestyrke, vedlikehold og estetikk. Det er viktig å velge et stoff som passer til møbelets bruksområde og som er i tråd med interiørstilen i hjemmet.

Meldingsboble
Hvilke ferdigheter og verktøy er nødvendige for å utføre møbeltapetsering?

Møbeltapetsering krever ferdigheter innen søm, polstring og til dels trearbeid. Man bør ha kjennskap til ulike teknikker og materialer som benyttes i prosessen. Verktøy som kan være nødvendige inkluderer blant annet stiftepistol, skrutrekker, saks, polstringsnål og tang.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454