bilde

Tre ting å tenke på når du skal velge farge inne

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Riktig valg av farge når du skal male inne har alt å si for stemningen i rommet. Er det finest med lys eller mørk maling? Matt eller glans? Hvilken type maling gir best resultat i forskjellige rom? Det er mange spørsmål å ta stilling til. Her gjør vi prosessen litt enklere for deg med tre ting du bør tenke på når du skal velge farge inne.

Kortversjonen

 • Det er viktig å vurdere rommets funksjon og interiøret. Vurder også malingens robusthet i forhold til rommets bruk.
 • Prøv ut forskjellige fargeprøver i rommet før du kjøper maling. Vurder prøven fra forskjellige vinkler og i ulikt lys.
 • Høyglans maling reflekterer mer lys, noe som kan være bra for visse rom og møbler. Matt maling skjuler ujevnheter og kan skape en lun stemning.
 • Hvis du fremdeles er usikker, ta sjansen og prøv en ny farge. Med nøye planlegging er sjansen stor for at du blir fornøyd med resultatet.

Stor forandring til rimelig pris

Hvis du ønsker å fornye hjemmet ditt for en rimelig pris, er maling et smart sted å begynne. Maling innendørs er ikke dyrt dersom du gjør det selv. Du kan skape dramatiske og store forandringer på bare noen få strøk. Du trenger ikke en gang å male hele rommet – selv én vegg kan endre hele inntrykket av rommet. Det er allikevel ikke bare-bare å komme i gang. Ta utgangspunkt i listen vår for å finne en farge du blir fornøyd med.

1. Velg maling som matcher rom og øvrig interiør

Det er viktig å tenke nøye gjennom hvordan du bruker rommet du skal male, samt farger på interiør og gulv. Du bør tenke på hvilken stemning du ønsker å skape. Personlig preferanse har alt å si – ikke fall for moderne trender, hvis det krasjer med smaken din. Husk at moter kommer og går, mens du skal leve med fargevalget ditt i flere år.

Kanskje du har lyst til å prøve deg på mer vågale farger, fremfor tradisjonelt hvitt og grått? Du kan for eksempel male én vegg i en øyenfallende farge, mens du beholder øvrige vegger i nøytrale toner. Det skaper en spennende kontrast, samtidig som du får prøvd deg forsiktig frem. Husk også på at fargen skal passe inn med øvrige farger og interiøret. Matcher den sofaen, for eksempel?

I tillegg til fargevalg, er det også viktig å velge riktig type maling til rommet. Det hjelper ikke at fargen er aldri så lekker, dersom malingen ikke lever opp til bruksbehovet. Det kan føre til at fargen blir stygg ganske fort. For eksempel, maling i trappeoppganger, barnerom og kjøkken bør kunne vaskes hyppig. Tenk også over hvor robust malingen er i forhold til fettflekker og slitasjeskader.

2. Test ut forskjellige farger

Det er viktig å teste ut fargen i rommet før du bestemmer deg for hvilken du vil kjøpe. Be om fargeprøver i forskjellige størrelser, og bruk litt tid på å teste dem. Du kan alternativt male et lite strøk direkte på veggen eller på en plate. Det er viktig å vurdere prøven fra forskjellige vinkler:

 • Hvordan ser fargen ut når du er tett på veggen?
 • Endrer inntrykket seg fra andre siden av rommet?
 • Matcher den interiøret?
 • Hvordan glir den nye fargen inn med fargen i naborommet?

Visste du at fargen endrer seg, avhengig av lyset? Du bør derfor teste ut fargen på forskjellige tider av døgnet. En lys og frisk farge på dagtid kan fort bli en dempet og elegant farge på kveldstid. Du må også huske på at fargen på veggene skal matche fargen på gulvet.

Det er fort gjort å glemme gulvet når du skal velge farge på malingen, men det kan ha store konsekvenser for helhetsinntrykket av rommet. Lyse gulv har ikke særlig å si for fargen på veggene, mens mørke gulv kan gi ganske store utslag. På samme måte er matte gulv mer diskré enn glansfulle gulv.

Anbefalte malere

Bedriftslogo

I tillegg til å være en leverandør av malearbeid og håndverkertjenester, så er Engers Malerfirma også et samfunnsengasjert firma som deler overskuddet til frivillige lag og foreninger. Firmaets daglig leder Ronny Enger ble i 2020 kåret til Norges hyggeligste maler.

 • Stiftet i: 1996
 • 20 ansatte
 • Andebuveien 23, 3170 Sem
 • Bedriftslogo

  Brødrene Samuelsen AS er ett malermesterfirma som består av et godt team av kvalifiserte og serviceinnstilte medarbeidere. Deres arbeidsområde omfatter Drammen, Lier, Hurum, Asker, Bærum og Nedre Eiker.

 • Stiftet i: 1997
 • 9 ansatte
 • Industrigata 15, 3414
 • Bedriftslogo

  Løten Malerverksted AS utfører deres tjenester i Innlandet, som omfatter blant annet utvendig og innvending maling, tapetsering og belegg. I tillegg selger de også produkter hører til i faghandel som Jordan-malerverktøy, belegg og tepper. Bedriften er også engasjerte på sponsorfronten, noe lokalidretten har verdsatt høyt.

 • Stiftet i: 2003
 • 43 ansatte
 • Dalstuvegen 21, 2340 Løten
 • 3. Vil du ha matt eller glans maling?

  Jo høyere glans, desto mer lys reflekterer malingen. Det kan være fordeler og ulemper med begge deler. Matt maling er for eksempel bra til ujevne vegger, ettersom mindre gjenskinn gjør ujevnhetene mindre synlige. En veldig matt finish er også et godt valg til vegger i rom som har store vindu og mye lys. Du skaper en varm, lun og eksklusiv stemning, hvor fargen virkelig kommer til sin rett.

  Du bør velge matt maling til tak, ettersom lys fra vindu kan forårsake et ubehagelig gjenskinn i taket. Blank og glansfull maling passer derimot veldig bra til kjøkkenfronter, møbler, dører og lister. Høyglans kan også være veldig lekkert på panel.

  Det er fullt mulig å veksle mellom matt og glans maling for å skape spennende kontraster i boligen. Du kan for eksempel velge samme farge på vegg og lister, men bruk den matte varianten på veggen og høyglans på listene. Du kan også bruke speil, vindu og annet interiør med glans for å skape kontrast med matte vegger.

  Ta spranget og prøv noe nytt

  Synes du fortsatt at det er vanskelig å velge? Du må til syvende og sist bare hoppe i det og prøve deg på en ny farge. Tenk hvor flott det blir når du er ferdig og kan stolt invitere på besøk i nymalt hjem! Så lenge du følger disse trinnene, ligger alt til rette for at du velger en farge som du kommer til å elske. Da er det bare å ønske deg lykke til med malingen.

  Få svar på vanlige spørsmål om å velge farge inne

  Meldingsboble
  Hvilke faktorer bør tas i betraktning ved valg av malingsfarger for interiøret?

  Ved valg av malingsfarger for interiøret bør faktorer som lysforhold, rommets størrelse og funksjon, fargepsykologi, eksisterende møbler og innredning, samt personlige preferanser og stil vurderes nøye.

  Meldingsboble
  Hvordan påvirker lysforholdene valget av malingsfarge inne i en bolig?

  Lysforholdene påvirker hvordan fargene oppfattes i et rom. Naturlig lys, kunstig belysning og retningen rommet vender kan endre fargenes nyanser og intensitet. Det er derfor viktig å teste fargene under ulike lysforhold før man tar en endelig beslutning.

  Meldingsboble
  Hvordan kan man skape en helhetlig fargepalett for interiøret i boligen?

  For å skape en helhetlig fargepalett i boligen, kan man benytte seg av harmoniske fargekombinasjoner, repetere farger og elementer på tvers av rom, samt balansere nøytrale og sterke farger. Det kan også være nyttig å lage en fargeprøve med ulike farger og materialer for å visualisere det endelige resultatet.

  Meldingsboble
  Hvilke metoder kan benyttes for å eksperimentere med ulike malingsfarger før man tar en endelig beslutning?

  For å eksperimentere med ulike malingsfarger, kan man bruke fargeprøver, male små områder på veggen, benytte digitale verktøy og apper som simulerer ulike fargevalg, eller konsultere interiørdesignere og fargeeksperter for rådgivning og inspirasjon.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454