Sist oppdatert: 28. juli 2024
Det er viktig å planlegge godt før du legger fliser på bad og kjøkken. Det gjelder selv om du gjør arbeidet alene eller får hjelp av en flislegger. Her viser vi deg hvordan du får lagt flisene på bad og kjøkken, slik at du har god kontroll fra start til slutt.
En viktig del av planleggingen er å sette opp et budsjett, slik at du vet hvor mye du kan bruke på fliser og arbeid. Fliser fås i alle prisklasser. Helt enkle fliser til bad kan du få for en hundrelapp eller to. Det finnes eksklusive fliser som for eksempel marmorfliser. De koster rundt 1000 kr eller mer.
Mange velger rimelige fliser til å utgjøre størstedelen av vegg eller gulv, men “pynter” med innslag av eksklusive fliser. Du kan for eksempel ha én vegg eller ha en stripe som går bortover veggen med kostbare fliser, dersom du ønsker det. I tillegg må du budsjettere for verktøy, utstyr, fugemasse og lignende.
Det finnes fliser du kan legge selv, så sant du ikke må ta hensyn til vanntetthet. For eksempel, du kan legge flis på flis for å fornye designet – forutsatt at badet er i god stand. Våtromsnormen er ganske streng, og vi fraråder at du gjør annen flislegging på badet selv
Du må derfor budsjettere for arbeid og innhente tilbud fra dyktige fagfolk. Størrelsen på badet, hvor mye arbeid som kreves og valg av fliser er alle faktorer som spiller inn på prisen. Det er umulig å angi en nøyaktig pris for flislegging av bad og kjøkken uten en individuell vurdering.
Dersom du skal pusse opp badet, er det viktig å ha kontroll over tiden det tar. Det gjelder selv om det “bare” er flislegging eller du skal gjøre større grep. Har du et annet bad som familien kan bruke i mellomtiden? Ønsker dere å bo et annet sted mens badet pusses opp?
Det samme gjelder kjøkken – hvor skal dere spise? Hvordan skal dere få laget mat mens arbeidet pågår? Du kan enklere planlegge om du har en god forståelse for tidsforbruket. Inngå en tydelig avtale og fremdriftsplan med flisleggeren eller mureren, dersom du får hjelp utenfra.
Hvis du skal gjøre noe arbeid selv, bør du legge inn mer tid enn det du tror du trenger. Det kan for eksempel oppstå uventede problemer. Dersom du skal ha inn fagfolk etter at du har flislagt selv, må du betale for eventuelle bomturer som kan oppstå fordi du ikke ble ferdig i tide.
Du unngår slike utfordringer ved å bruke en totalentreprenør som har ansvar for koordinering ved større prosjekter.
Oppussingsprosjekt kan være et stort irritasjonsmoment for hele familien, og for enkelte kan det være lurt å bruke en totalentreprenør eller flislegger for å bli ferdig med prosjektet tidlig. Toalett, bad og våtrom er viktige fasiliteter, og hvis man ikke har tilgang til et funksjonelt bad over lengre tid kan dette skape frustrasjon for hele husholdningen.
Fliser bør helst legges på hardt underlag, for eksempel betong. Myke underlag som for eksempel vinyl og linoleum passer ikke bra. Dette bør eventuelt fjernes for gulvet flislegges. Fibergipsplater bør benyttes på tregulv. Treverk er nemlig bevegelig, noe som kan føre til at fliser og fuger sprekker.
Du må ta hensyn til at baderomsgulv har fall når du skal legge fliser. Det kan derfor vanskelig å få gulvet helt symmetrisk, særlig ved store avvik. Skjeve vegger kan også by på utfordringer. Det gjelder spesielt for deg som vil ha like store fliser på gulv og vegg. En dyktig flislegger vil kunne hjelpe deg med gode råd og løsninger, slik at eventuelle avvik ikke blir spesielt synlig.
Første steg er å finne midtlinjen på gulvet ved å sjekke både lengde og bredde. Linjene vil danne en vinkel på 90 grader midt på gulvet. Nå kan du legge fliser løst på gulvet med avstand til fugene for å se hvordan midtlinjen passer med flisene du skal bruke. Bruk fugesnor eller flisekryss for at avstanden skal bli riktig. Siste fliser bør ikke være mindre enn en halv flis.
I hjørnene bør flisene være så store som mulig. Flisene på hver side av hjørnet bør være like i størrelse. Fliser rundt dører og vinduer bør også ha relativt lik størrelse, samtidig som de er så store som mulig. Dersom du skal legge fliser på kjøkkenet, så kan det hende at innredning skjuler noen av flisene.
Du kan for eksempel ha mindre fliser under overskapene, hvis de ikke er synlige. Bruk store fliser der hvor de er synlige, nedover mot kjøkkenbenken. Det kan også hende at gardiner kan skjule flisene. Det er riktignok kjedelig å senere måtte ordne på flisene fordi du f.eks. byttet til persienner, så tenk deg nøye om.
Dersom du skal flislegge området mellom kjøkkenbenk og skap, må du først sjekke om benken er i vater. Undersøk også høyden – for eksempel, er kjøkkenbenk og komfyr i samme høyde? Akkurat som med gulv, må du finne midtpunktet på veggen for å sjekke at flisene blir symmetriske. Prøv deg frem med flisesnor og løse fliser først.
Her har du noen flere tips til å legge fliser mellom kjøkkenbenk og skap:
Sist, men ikke minst, så må du bruke silikon til å tette overgang mellom fliser/vegg og kjøkkenbenk. Vi anbefaler å bruke tape for å unngå søl på benk og fliser. Silikonsprøyte kan være greit å bruke for jevn påføring. Avslutt med glattemiddel og fjern overflødig silikon. Tapen bør tas vekk før silikonen tørker. I så fall kan du jevne ut silikonen og bruke mer glattemiddel om det behøves.
Du må legge et tynt lag med fliselim før du begynner å legge flisene. Ikke smør limet utover hele gulvet – flisene må på plass innen maks 20 minutter. Begynn derfor med et lite område (midtlinjen) og jobb deg gradvis videre. Det kan være lurt å tegne opp på forhånd hvor du skal legge flisene.
Flisene bør hvile i minst ett døgn før du begynner å fuge. Du kan kjøpe ferdigblandet fugemasse – men hvis du vil blande den ut selv, må du følge anvisningen nøye. Stryk fugemassen over flisene diagonalt, og tørk av overflødig masse.
Overflødig masse fjernes ved å bruke en våt svamp, men du må vente en halvtime før du gjør det. Ellers kan det hende du fjerner pigment fra selve fugemassen. Venter du derimot altfor lenge, kan du få problemer med å fjerne fugemassen.
Du kan spasere på gulvfliser etter ca. seks timer, men du bør unngå å belaste dem før det har gått et døgn.
Det er fullt lovlig å legge fliser helt selv både på badet og kjøkkenet! Dette bidrar til at man kan spare penger ved å å legge flisene selv, men vær oppmerksom på at det er litt å sette seg inn i.
Det er forskjellige regler på badet og på kjøkkenet! Det er fordi badet regnes som et våtrom, og vil da ha strengere krav til flisleggingen enn kjøkkenet som da ikke regnes som et våtrom.
I enkelte tilfeller er det også søknadsplikt før man kan begynne. Man må søke når det er snakk om:
Dette er noen av reglene man bør/må følge for å pusse opp og flislegge på bad og våtrom selv, med utgangspunkt i TEK17 og byggebransjens våtromsnorm (BVN):
For en komplett oversikt må man sette seg inn i de nyeste reglene og forskriftene for flislegging og arbeid på våtrom.
Det kan være mye å sette seg inn i, men det er viktig at man forholder seg til gjeldende lover, regler og forskrifter når man skal utføre arbeid på våtrom. Hvis man ikke følger reglene, og ender opp med store vannskader, kan det være at man ikke har krav på forsikringspremie, og dette kan bli en dyr affære! Gjør arbeidet skikkelig eller hyr inn en flislegger.
Vi har allerede nevnt at du ikke bør legge fliser selv når det stilles krav til vanntetthet. Ikke bare kan det føre til kostbare reparasjoner, men du kan få problemer når du skal selge boligen. Nytt regelverk for boligsalg lar deg ikke selge boligen som den er, og du må kunne dokumentere at visse typer arbeid er utført profesjonelt – for eksempel arbeid på våtrom.
Dersom du ikke kan dokumentere dette, kan verdien av boligen reduseres betydelig. Det betyr at pengene du investerte på oppussing av bad går i tap. Noen fliser kan du imidlertid legge selv, så sant arbeidet ikke må være vanntett. Du bør likevel tenke deg nøye om før du setter i gang:
Det er viktig å svare ærlig på disse spørsmålene – det kan bli dyrt å få en flislegger til å ordne opp i det senere. I så fall er det mest lønnsomt å få hjelp helt fra starten av.
Fordelene ved å legge fliser på bad og kjøkken inkluderer slitestyrke, vann- og fuktbestandighet, enkel rengjøring og vedlikehold, estetisk appell, samt et bredt utvalg av design, farger, og materialer.
Hovedtrinnene ved legging av fliser på bad og kjøkken inkluderer forberedelse av overflaten, planlegging og design av flisleggingen, påføring av flislim, legging av fliser og innsetting av fuger, og til slutt, fuging og forsegling av flisene.
Materialer og verktøy som er nødvendige for å legge fliser på bad og kjøkken inkluderer fliser, flislim, fugemasse, fliskryss, notsparkel, tannsparkel, fliskutter, vater, målebånd, svamp, bøtte, og personlig verneutstyr som hansker og vernebriller.
Når man velger fliser til bad og kjøkken, bør man vurdere faktorer som rommets størrelse og layout, funksjonelle krav, estetiske preferanser, kvalitet og holdbarhet av flisene, samt budsjett og tilgjengelighet av materialer.
Les mer
Les mer
Les mer