bilde

Slik får du lagt flisene på bad og kjøkken

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Det er viktig å planlegge godt før du legger fliser på bad og kjøkken. Det gjelder selv om du gjør arbeidet alene eller får hjelp av en flislegger. Her viser vi deg hvordan du får lagt flisene på bad og kjøkken, slik at du har god kontroll fra start til slutt.

Kortversjonen

 • Planlegg godt før du legger fliser på bad og kjøkken, enten du gjør det selv eller får hjelp av en flislegger.
 • Sett opp et budsjett og vurder prisen på fliser, verktøy og arbeid.
 • Ta hensyn til tidsforbruket og planlegg alternative løsninger for bad og kjøkken i arbeidsperioden.
 • Følg riktige fremgangsmåter for legging av fliser på gulv og vegg, inkludert riktig underlag, måling og bruk av lim og fugemasse. Vurder også behovet for profesjonell hjelp ved arbeid på våtrom.

Hva koster flislegging: pris og budsjettering

En viktig del av planleggingen er å sette opp et budsjett, slik at du vet hvor mye du kan bruke på fliser og arbeid. Fliser fås i alle prisklasser. Helt enkle fliser til bad kan du få for en hundrelapp eller to. Det finnes eksklusive fliser som for eksempel marmorfliser. De koster rundt 1000 kr eller mer.

Mange velger rimelige fliser til å utgjøre størstedelen av vegg eller gulv, men “pynter” med innslag av eksklusive fliser. Du kan for eksempel ha én vegg eller ha en stripe som går bortover veggen med kostbare fliser, dersom du ønsker det. I tillegg må du budsjettere for verktøy, utstyr, fugemasse og lignende.

Det finnes fliser du kan legge selv, så sant du ikke må ta hensyn til vanntetthet. For eksempel, du kan legge flis på flis for å fornye designet – forutsatt at badet er i god stand. Våtromsnormen er ganske streng, og vi fraråder at du gjør annen flislegging på badet selv 

Du må derfor budsjettere for arbeid og innhente tilbud fra dyktige fagfolk. Størrelsen på badet, hvor mye arbeid som kreves og valg av fliser er alle faktorer som spiller inn på prisen. Det er umulig å angi en nøyaktig pris for flislegging av bad og kjøkken uten en individuell vurdering.

Tidsforbruk

Dersom du skal pusse opp badet, er det viktig å ha kontroll over tiden det tar. Det gjelder selv om det “bare” er flislegging eller du skal gjøre større grep. Har du et annet bad som familien kan bruke i mellomtiden? Ønsker dere å bo et annet sted mens badet pusses opp?

Det samme gjelder kjøkken – hvor skal dere spise? Hvordan skal dere få laget mat mens arbeidet pågår? Du kan enklere planlegge om du har en god forståelse for tidsforbruket. Inngå en tydelig avtale og fremdriftsplan med flisleggeren eller mureren, dersom du får hjelp utenfra. 

Hvis du skal gjøre noe arbeid selv, bør du legge inn mer tid enn det du tror du trenger. Det kan for eksempel oppstå uventede problemer. Dersom du skal ha inn fagfolk etter at du har flislagt selv, må du betale for eventuelle bomturer som kan oppstå fordi du ikke ble ferdig i tide. 

Du unngår slike utfordringer ved å bruke en totalentreprenør som har ansvar for koordinering ved større prosjekter.

Slik legger du fliser på gulv

Fliser bør helst legges på hardt underlag, for eksempel betong. Myke underlag som for eksempel vinyl og linoleum passer ikke bra. Dette bør eventuelt fjernes for gulvet flislegges. Fibergipsplater bør benyttes på tregulv. Treverk er nemlig bevegelig, noe som kan føre til at fliser og fuger sprekker.

Du må ta hensyn til at baderomsgulv har fall når du skal legge fliser. Det kan derfor vanskelig å få gulvet helt symmetrisk, særlig ved store avvik. Skjeve vegger kan også by på utfordringer. Det gjelder spesielt for deg som vil ha like store fliser på gulv og vegg. En dyktig flislegger vil kunne hjelpe deg med gode råd og løsninger, slik at eventuelle avvik ikke blir spesielt synlig.

Første steg er å finne midtlinjen på gulvet ved å sjekke både lengde og bredde. Linjene vil danne en vinkel på 90 grader midt på gulvet. Nå kan du legge fliser løst på gulvet med avstand til fugene for å se hvordan midtlinjen passer med flisene du skal bruke. Bruk fugesnor eller flisekryss for at avstanden skal bli riktig. Siste fliser bør ikke være mindre enn en halv flis.

Slik legger du fliser på vegg

I hjørnene bør flisene være så store som mulig. Flisene på hver side av hjørnet bør være like i størrelse. Fliser rundt dører og vinduer bør også ha relativt lik størrelse, samtidig som de er så store som mulig. Dersom du skal legge fliser på kjøkkenet, så kan det hende at innredning skjuler noen av flisene. 

Du kan for eksempel ha mindre fliser under overskapene, hvis de ikke er synlige. Bruk store fliser der hvor de er synlige, nedover mot kjøkkenbenken. Det kan også hende at gardiner kan skjule flisene. Det er riktignok kjedelig å senere måtte ordne på flisene fordi du f.eks. byttet til persienner, så tenk deg nøye om.

Dersom du skal flislegge området mellom kjøkkenbenk og skap, må du først sjekke om benken er i vater. Undersøk også høyden – for eksempel, er kjøkkenbenk og komfyr i samme høyde? Akkurat som med gulv, må du finne midtpunktet på veggen for å sjekke at flisene blir symmetriske. Prøv deg frem med flisesnor og løse fliser først.

Her har du noen flere tips til å legge fliser mellom kjøkkenbenk og skap:

 • Pass på at du har rent vann og filler nær deg
 • Dekk til kjøkkenbenken for å unngå gris
 • Fargen på fug og silikon bør passe sammen med fargen på flisene
 • Ikke smør ut mer lim enn at du rekker å legge fliser før det herdes
 • Sjekk med vater ved jevne mellomrom
 • Mål nøye opp før du begynner
 • La det gå et døgn før du fuger, akkurat som med gulv

Sist, men ikke minst, så må du bruke silikon til å tette overgang mellom fliser/vegg og kjøkkenbenk. Vi anbefaler å bruke tape for å unngå søl på benk og fliser. Silikonsprøyte kan være greit å bruke for jevn påføring. Avslutt med glattemiddel og fjern overflødig silikon. Tapen bør tas vekk før silikonen tørker. I så fall kan du jevne ut silikonen og bruke mer glattemiddel om det behøves.

Fliselim og fuging – slik gjør du det

Du må legge et tynt lag med fliselim før du begynner å legge flisene. Ikke smør limet utover hele gulvet – flisene må på plass innen maks 20 minutter. Begynn derfor med et lite område (midtlinjen) og jobb deg gradvis videre. Det kan være lurt å tegne opp på forhånd hvor du skal legge flisene.

Flisene bør hvile i minst ett døgn før du begynner å fuge. Du kan kjøpe ferdigblandet fugemasse – men hvis du vil blande den ut selv, må du følge anvisningen nøye. Stryk fugemassen over flisene diagonalt, og tørk av overflødig masse.

Overflødig masse fjernes ved å bruke en våt svamp, men du må vente en halvtime før du gjør det. Ellers kan det hende du fjerner pigment fra selve fugemassen. Venter du derimot altfor lenge, kan du få problemer med å fjerne fugemassen.

Du kan spasere på gulvfliser etter ca. seks timer, men du bør unngå å belaste dem før det har gått et døgn.

Flislegge selv vs få hjelp av flislegger

Vi har allerede nevnt at du ikke bør legge fliser selv når det stilles krav til vanntetthet. Ikke bare kan det føre til kostbare reparasjoner, men du kan få problemer når du skal selge boligen. Nytt regelverk for boligsalg lar deg ikke selge boligen som den er, og du må kunne dokumentere at visse typer arbeid er utført profesjonelt – for eksempel arbeid på våtrom.

Dersom du ikke kan dokumentere dette, kan verdien av boligen reduseres betydelig. Det betyr at pengene du investerte på oppussing av bad går i tap. Noen fliser kan du imidlertid legge selv, så sant arbeidet ikke må være vanntett. Du bør likevel tenke deg nøye om før du setter i gang:

 • Har du nok kunnskap og erfaring til å få et bra resultat?
 • Hvor komplisert er arbeidet?
 • Hvor synlige er flisene?
 • Har du satt av nok tid til å utføre prosjektet?
 • Har du tilgang til alt av nødvendig utstyr?

Det er viktig å svare ærlig på disse spørsmålene – det kan bli dyrt å få en flislegger til å ordne opp i det senere. I så fall er det mest lønnsomt å få hjelp helt fra starten av.

Få svar på ofte stilte spørsmål om å få lagt fliser på bad og kjøkken

Meldingsboble
Hva er fordelene ved å legge fliser på bad og kjøkken?

Fordelene ved å legge fliser på bad og kjøkken inkluderer slitestyrke, vann- og fuktbestandighet, enkel rengjøring og vedlikehold, estetisk appell, samt et bredt utvalg av design, farger, og materialer.

Meldingsboble
Hvilke hovedtrinn bør følges ved legging av fliser på bad og kjøkken?

Hovedtrinnene ved legging av fliser på bad og kjøkken inkluderer forberedelse av overflaten, planlegging og design av flisleggingen, påføring av flislim, legging av fliser og innsetting av fuger, og til slutt, fuging og forsegling av flisene.

Meldingsboble
Hvilke materialer og verktøy er nødvendige for å legge fliser på bad og kjøkken?

Materialer og verktøy som er nødvendige for å legge fliser på bad og kjøkken inkluderer fliser, flislim, fugemasse, fliskryss, notsparkel, tannsparkel, fliskutter, vater, målebånd, svamp, bøtte, og personlig verneutstyr som hansker og vernebriller.

Meldingsboble
Hvilke faktorer bør vurderes ved valg av fliser til bad og kjøkken?

Når man velger fliser til bad og kjøkken, bør man vurdere faktorer som rommets størrelse og layout, funksjonelle krav, estetiske preferanser, kvalitet og holdbarhet av flisene, samt budsjett og tilgjengelighet av materialer.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454