bilde

Slik kommer du i gang med mikrosement

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Det blir stadig mer populært med mikrosement. Det er ikke så rart, siden det er en allsidig og slitesterk løsning som kan brukes på bad, benkeplater, vegger og gulv. Men hva er fordelene og ulempene? Hvordan legger du mikrosement selv? Her får du svarene, slik at ditt neste byggeprosjekt går som en drøm.

Kortversjonen

 • Mikrosement er en allsidig og slitesterk løsning som kan brukes på bad, benkeplater, vegger og gulv.
 • Fordelene med mikrosement inkluderer enkel rengjøring, holdbarhet og et moderne utseende.
 • Du kan legge mikrosement selv ved å følge noen enkle trinn, men det er viktig å være sikker på egne ferdigheter.
 • Mikrosement kan brukes i ulike deler av hjemmet, som på badet, benkeplater og gulv, og gir et unikt og stilfullt uttrykk.

Hva er mikrosement?

Det korteste svaret er at mikrosement er en blanding av quartz, harpiks og fargestoff. Det kan legges i svært tynne lag, veier lite og kan legges på de fleste underlag. Du kan velge mellom klassiske grånyanser og hele NCS kartet. Så her er mulighetene mange. Mikrosement blir også kalt for mikrobetong. Utseendet blir moderne, røft og urbant. Mikrobetong kan derfor være et stilfullt alternativ til tradisjonelle benkeplater eller fliser.

Mange velger å legge mikrosement på gulv, i trapper og på vegger. Det er spesielt populært på bad og kjøkken. Mikrobetong kan også brukes utendørs. For eksempel, det kan være et alternativ til fliser i utendørs trapp. Hvis du ønsker å bruke mikrosement på terrasse, må du ha støpt betongsåle. Treverk er i stadig bevegelse, noe som fører til at mikrosementen sprekker opp.

Hvorfor bruke mikrosement?

Det er mange fordeler med å bruke mikrobetong i hjemmet. Materialet er slitesterkt, enkelt å rengjøre og forholdsvis billig. Du  må beregne 650-850,- per kvm, men den nøyaktige prisen avhenger av produsent og hvilken type mikrosement du velger. Prisen inkluderer primer, base, fine/medium, lakk og farge. Eks på en ferdig strimlet og sparklet gipsvegg er man nede i 400,- per kvm. På flis brukes det mer base fr å slette av underlaget og man havner på en kvm pris på ca. 850,- Fordelene med mikrosement på flis er at det kun bygger 3-4 mm slik kommer det sjeldent i konflikt med sluk, utforinger etc. og det Gjør overflaten helt slett. Fuger og skjøter i dag blir borte.

Mikrosement egner seg godt på bad da den skaper overflater som er fugeløse og lette å vaske. Man kan legge det på både membran, flis, baderomsplater, tapet etc og egner seg derfor like godt til rehabilitering som nybygg.

Slik legger du mikrosement selv

Du må være sikker på egne ferdigheter for å legge mikrosement selv. Hvis du er i tvil, er det alltid best å overlate jobben til fagfolk. Det finnes egne sett og merker med mikrobetong som er beregnet for deg som vil gjøre jobben selv. Disse settene er enklere å bruke og blande. Settene er utviklet for kortere tørketid og effektiv håndtering for DIYere. Forhandlere vil kunne veilede deg og gi deg mer informasjon.

Her får du en enkel oversikt over hvordan du legger mikrosement selv, slik at du kan vurdere egne ferdigheter. Detaljene vil avhenge av prosjektet. For eksempel, du må passe ekstra godt på skjøter om du skal legge mikrosement på vegg. Du bør helst legge hele veggen på én gang for å unngå at skjøten blir synlig.

 • Pass på at underlaget er rent, glatt og jevnt
 • Begynn med primer
 • Forsterk underlag med fibernetting
 • Bland mikrosement eller kjøp ferdig blanding
 • Slip med maskin eller for hånd når mikrobetongen er tørket
 • Påfør lag nummer to
 • Avslutt med sealer og herdelakk

Du må passe på at du har riktig utstyr for å gjøre jobben lettere og tryggere for deg. Du bør for eksempel ha en god rulle og stålbrett, samt vernemaske og briller. Det er også nyttig å bruke en vifte under tørketiden for at det skal gå raskere, men unngå å rette den rett mot mikrosementen.

Tips til hvordan legge mikrosement med et flott resultat

Gode tips til deg som skal legge mikrobetong selv er å ikke gjøre lagene for tykke. Du må også ha en plan for tørketiden. Selv om mikrosementen er tørket etter ca. 24 timer, så tar herdetiden hele syv dager. Sørg for at du har alt utstyret du trenger før du begynner arbeidet. Det er kjedelig om prosjektet går skeis fordi du ikke hadde en passende rulle likevel.

Et vellykket prosjekt er et godt planlagt prosjekt. Det gjelder både for deg som vil gjøre jobben selv eller hyre inn fagfolk til å legge mikrosement for deg. Pass på at du er godt fornøyd med planene og vet nøyaktig hva som skal skje. Ikke vær redd for å stille masse spørsmål om du hyrer inn hjelp av et firma.

Hvordan bruke mikrobetong i hjemmet ditt

Det er omtrent kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan bruke mikrobetong i hjemmet ditt. Vi nevnte flere alternativer innledningsvis, og nå skal du få litt mer inspirasjon. På badet kan du bruke mikrosement over eksisterende fliser for å skape et tøft utseende. Du velger selv om du vil ha røff eller glatt overflate.

Ettersom mikrobetong er slitesterk og enkel å rengjøre, er det mange som velger benkeplater i mikrosement. Det er et perfekt alternativ til deg som ikke vil ha den klassiske benkeplaten i treverk. Du kan også legge mikrobetong på spisebordet for å skape et helt unikt uttrykk.

Den enkle rengjøringen gjør mikrosement også til et godt valg for gulv, særlig på kjøkken og bad. Det er mulig å gjøre den sklisikker – du trenger ikke å bekymre deg for at gulvet skal bli for glatt. Gulv av mikrosement kan være et smart valg for deg som har kjæledyr som riper opp sensitive parkettgulv.

Konklusjon: Slik kommer du i gang med mikrosement for ditt eget byggeprosjekt

Mikrosement er et praktisk alternativ til deg som skal pusse opp hjemme. Det finnes mange fordeler som for eksempel høy slitestyrke, så sant du passer på at underlaget er egnet. Før du begynner, må du passe på å kjøpe et egnet sett med mikrosement, ha alt av utstyr og sette deg inn i detaljer for jobben du skal gjøre.

Du kan også få fagfolk til å legge mikrobetong for deg om du ikke ønsker å gjøre det selv. I så fall anbefaler vi å bruke en anbudstjeneste for å finne frem til beste firma. Anbudstjenester bruker kun seriøse og dyktige aktører. Du slipper å bruke tid på å finne de rette folka, ettersom kvalifiserte firma kontakter deg direkte. Deretter er det bare å velge dem du har størst tillit til og som kan gi deg en god pris på prosjektet.

Anbefalte bedrifter

Bedriftslogo

Deco Design AS leverer både mikrosement og mikroverktøy til både privat og profesjonelt bruk i Norge. Det ilegges høy kvalitet i produksjonsarbeidet de utfører. Her kan du se deres referansebilder.

 • Stiftet i: 2016
 • 3 ansatte
 • Osloveien 204, 1815 Askim
 • Bedriftslogo

  Overflate Design AS sine tjenester omfattes av rådgivning, import og installasjon av mikrosement og verktøy i hele Norge, for både bedrift og privatkunder. Deres inspirerende arbeid kan du se her.

 • Stiftet i: 2021
 • 1 ansatte
 • Storvollveien 135, 8370 Leknes
 • Bedriftslogo

  BT Byggservice AS utfører med kvalitet alle tjenester innen renovasjon og oppussing av både hus, leiligheter og mindre rom. Kvaliteten i arbeidet til den Drammens-bedriften reflekteres godt i at de er en topprangert bedrift på Mittanbud.

 • Stiftet i: 2020
 • 5 ansatte
 • Skafjellveien 8 A, 3076 Sande I Vestfold
 • Bedriftslogo

  Bergen Mikrosement AS utfører alle tjenester innen mikrosement. Deres ansatte har høy kompetanse og lang bransjeerfaring, og de er det eneste firmaet i Norge som leverer mikrosement fra Hauptmann.

 • Stiftet i: 2019
 • 3 ansatte
 • Helleveien 263, 5039 Bergen
 • Bedriftslogo

  Mikrosement Oslo er en leverandør av miljøvennlig mikrosement til bedrifter og privatpersoner. Du kan her bestille mikrosement selv, eller få tilgang til autoriserte entreprenører for å realisere ditt drømmeprosjekt.

 • Stiftet i: 2015
 • 1 ansatte
 • Enebakkveien 135, 0680 Oslo
 • Få svar på vanlige spørsmål om å komme i gang med mikrosement

  Meldingsboble
  Hva er mikrosement, og hvilke fordeler har det som overflatebelegg?

  Mikrosement er et sementbasert overflatebelegg som består av en blanding av sement, polymerer, fargestoffer og tilsetningsstoffer. Fordelene med mikrosement inkluderer slitestyrke, vannbestandighet, allsidighet i design og anvendelse, sømløse overflater, og enkel vedlikehold.

  Meldingsboble
  På hvilke overflater kan mikrosement påføres?

  Mikrosement kan påføres en rekke overflater, inkludert betong, fliser, gips, tre og eksisterende malte overflater. Det kan brukes både inne og ute, og er egnet for gulv, vegger, trapper, møbler og våtrom.

  Meldingsboble
  Hva er hovedtrinnene i prosessen med å påføre mikrosement?

  Hovedtrinnene i prosessen med å påføre mikrosement inkluderer forberedelse av overflaten, påføring av primer, påføring av flere lag med mikrosement, sliping av overflaten, og til slutt, påføring av en forsegler for å beskytte og forsterke overflaten.

  Meldingsboble
  Hvilke verktøy og materialer er nødvendige for å påføre mikrosement?

  Verktøy og materialer som er nødvendige for å påføre mikrosement inkluderer mikrosementblanding, primer, forsegler, sparkel, slipemaskin, rulle, pensel, blandebøtte, visp, målebånd, og personlig verneutstyr som hansker og vernebriller.

  Forbrukertorget

  Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454