bilde

Hvor mye strøm bruker en varmtvannsbereder?

Sist oppdatert: 17. september 2024

Hvor mye strøm bruker en varmtvannsbereder? Kan jeg trekke ut stikkontakten på varmtvannsberederen? Og hvordan kan man spare penger på oppvarming av varmtvann? Vi svarer på disse spørsmålene og deler våre beste tips til hvordan du kan redusere energiforbruket enda mer.

Kortversjonen

  • En varmtvannsbereder bruker vanligvis ca. 2000 watt, men det kan variere avhengig av alder og størrelse.
  • Det anbefales å ikke trekke ut stikkontakten på varmtvannsberederen, da det er mer lønnsomt å la den stå på.
  • Pass på at temperaturen i varmtvannstanken er minst 70 grader for å unngå legionella.
  • For å spare penger på oppvarming av varmtvann kan du ta kortere dusjer, installere sparedusj og planlegge bruk av varmtvann etter billigere strømpriser.

Hvor mye strøm bruker varmtvannsberederen?

Varmtvannsberedere bruker vanligvis ca. 2000 watt, men det nøyaktige forbruket vil avhenge av hvor gammel varmtvannsberederen er. Eldre varmtvannsberedere trekker mer strøm og har ikke like god isolasjon som det de nye har. Det kan derfor være mye penger å spare å bytte til en moderne varmtvannsbereder.

Størrelsen på boligen vil også ha noe å si for hvor mye strøm varmtvannsberederen bruker. Det vil nemlig oppstå større varmetap når vannet overføres fra berederen til kraner og dusjen, dersom du har en stor bolig. På samme måte vil varmetapet være mindre i små boliger.

Det er viktig å ta hensyn til behovet for varmtvann når du skal velge riktig størrelse på varmtvannsberederen. Dersom du bruker mye varmtvann, vil du ikke spare strøm med en liten varmtvannsbereder. Selv om små beredere i teorien bruker mindre strøm enn store, så bruker varmtvannsberederen mye strøm på å stadig varme opp nytt vann.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Ikke trekk ut stikkontakten på varmtvannsberederen

Du bør heller ikke skru av varmtvannsberederen for å spare penger. Det er mer lønnsomt å la den stå på, rett og slett fordi den trekker mye strøm når den skal varme opp vannet. Varmtvannsberederen bruker altså mindre strøm om du ikke slår den av. Du bør heller ikke trekke ut stikkontakten på varmtvannsberederen av sikkerhetsmessige årsaker.

Du risikerer varmgang grunnet slitasje, dersom du til stadighet trekker ut stikkontakten på varmtvannsberederen. Dagens moderne varmtvannsberedere har uansett fast kobling, og ikke støpsel som du plugger i stikkontakten. Det er fordi vanlige stikkontakter er underbelastet, sammenlignet med strømlasten som varmtvannsberedere faktisk trekker.

Bruk mindre strøm – la varmtvannsberederen stå på

Moderne varmtvannsberedere er energieffektive og holder veldig godt på varmen i tanken, men bruker mye strøm på å bli varme igjen og det kan i tillegg føre til slitasje – derfor bør man ikke skru av varmtvannsberederen til vanlig. Hvis man derimot stenger vannet må man skru av varmtvannsberederen også, da denne kan ta skade uten vanntilførsel.

Det er viktig å finne riktig leverandør. Monster. Bakkemontert solcelleanlegg.

Altfor lave temperaturer i varmtvannstanken kan føre til legionella

Selv om det kan være fristende å skru ned temperaturen på varmtvannstanken for å spare strøm, så bør du være forsiktig. Det kan oppstå legionella, dersom temperaturen ikke er minst 70 grader. De fleste varmtvannstanker er derfor innstilt på 75 grader for å sikre at det ikke helsefarlige bakterier blomstrer opp.

Hvor mye strømforbruk har en 200 liters varmtvannsbereder?

En 200 liters varmtvannsbereder trekker opp mot 2000 watt, da dette er en av de største varmtvannsberederne til privat bruk. Denne vil derfor trekke en del strøm avhengig av hvor energieffektiv modellen er og hvor ofte den må varme opp vann som blir brukt.

Det koster mellom 10-20 kroner i strøm for å varme opp en 200 liters varmtvannsbereder en gang. I løpet av et år vil en varmtvannsbereder koste mellom 3-4000 kroner i strøm, avhengig av hvilken strømavtale du har og hvor mye varmtvann du bruker i følge Enova.

Dette er en relativt stor varmtvannsbereder, og passer til husholdninger på fire til fem personer. Man kan spare penger ved å bruke varmtvannet i perioder når strømprisen er billigere, og da kan man slippe litt billigere unna, men gjennomsnittlig bruker disse strøm for rundt 3-4000 kroner i året.

Slik sparer du penger på oppvarming av varmtvann

Oppvarming av varmtvann er en kostnad som vi ikke kan være foruten. Det finnes imidlertid grep vi kan ta for å redusere disse kostnadene. Her får du noen gode tips til hvordan du kan spare penger på oppvarming av varmtvann:

  • Ta kortere dusjer eller dusj i kaldere vann
  • Skru av vannet mens du såper deg inn
  • Installer sparedusj
  • Monter vannmengdebegrenser på tappekraner

Dersom tiden er moden for å bytte ut varmtvannsberederen, bør du ta en nærmere titt på smarte varmtvannsberedere. De koster mer enn vanlige beredere, men de kan spare deg mye penger på strømforbruk. I skrivende stund tilbyr Enova 5000 kr i støtte til dem som bytter til smarte varmtvannstanker.

Smarte varmtvannsberedere reduserer ikke forbruket i seg selv, men den sørger for at vannet varmes opp på tidspunkter med billigere strømpriser. Dermed kan du spare en del penger på oppvarming av varmtvann.

Hva bruker mest strøm i boligen?

De fleste bruker mest strøm på oppvarming og varmtvann. Kostnaden for oppvarming kan være opptil ca. 55 %, mens det er normalt å bruke ca. 15 % eller mer på oppvarming av varmtvann. Størrelsen på boligen og hvor mange som bor i boligen vil selvsagt ha mye å si for strømkostnadene. 

Selv om man ellers har en godt isolert og tett bolig, kan strømregningen bli høy om man er fem personer som dusjer hver dag. Ifølge Enova, så vil en bolig på 120 m² med tre personer bruke ca. 3600 kWh i året på oppvarming av varmtvann. Det utgjør dermed 3600 kr i året, dersom snittprisen er 1 kr per kWh. Den siste tiden har strømprisen imidlertid vært atskillig høyere enn dette.

De fleste bruker deretter mest strøm på enten elbil eller belysning. Hvitevarer og andre elektroniske duppeditter bruker faktisk ikke så mye strøm som mange tror. Det er fordi dagens hvitevarer er svært energieffektive. En 60-graders vask med en moderne vaskemaskin trenger ikke å koste mer enn 1 kr per omgang.

Du kan likevel spare atskillig med penger på strøm på sikt ved å ta smarte grep.

Våre beste tips til å spare strøm

Det beste tipset vi har til å spare strøm er å sjekke hva som faktisk bruker mest strøm i boligen din – og begynne sparetiltakene der. Dersom du ser at dere har et høyt forbruk på varmtvann, kan du f.eks. begynne med å kjøpe sparedusj. Det kan også være smart å følge med på dagens strømpriser og planlegge dusjen deretter.

De fleste strømselskaper informerer om dagens og morgendagens strømpriser på nettsiden eller appen deres. Vanligvis koster strømmen mest om morgenen og ettermiddagen. Det er fordi folk flest bruker mest strøm på de tidspunktene. Dersom du kan dusje om kvelden før du legger deg fremfor morgenen når du står opp, så kan du spare endel penger på oppvarming av varmtvann.

På samme måte er det lurt å planlegge klesvasken til tidspunkter med billigere strøm. Vi fraråder imidlertid at du vasker klær om natten grunnet brannfare. Vaskemaskiner er en hyppig årsak til brann, og du bør derfor aldri sette den på mens du sover eller når hjemmet står tomt.

Mål strømforbruk i sanntid og andre smarte løsninger

De fleste strømselskaper tilbyr praktiske apper som lar deg sjekke strømforbruket ditt. Det skal blant annet være mulig å se hvor mye strøm du bruker på ulike ting – men grovt beregnet. Dersom du ønsker å sjekke strømforbruket mer nøyaktig, så trenger du en pulsmåler på strøm.

Disse pulsmålerne plugges inn i strømmåleren din og kobles til en app på smarttelefonen. Den sender informasjon om energiforbruk i sanntid, slik at du til enhver tid vet hvor mye strøm du bruker. Denne informasjonen kan du bruke til å se hva som trekker mest strøm og ta kontroll over forbruket ditt.

Spar penger ved å bruke strøm når strømmen er billigst

Ta kontroll over ditt eget forbruk og spar penger hver måned på strømregningen! Ut over det å regelrett bytte strømleverandør eller strømavtale, vil det å forandre sin husholdning sine bruksvaner være det mest effektive. Dusj i tidsperioder når strømmen er billig, slik at varmtvannsberederen varmer opp vannet når det er billigst.

Sammenlign priser - få det beste resultatet. Monster med penger. Solenergi fordeler og ulemper.

Hvor mye betaler du for strømmen?

Pass på at du ikke betaler for mye for strømmen. I tillegg til å iverksette tiltak for å spare penger på oppvarming av varmtvann, bør du sjekke om du kan få billigere strøm ved å bytte kraftleverandør. Den enkleste måten å gjøre dette er rett og slett ved å sammenligne strømpriser på tvers av strømselskap.

Det finnes flere typer strømavtaler, og spotprisavtaler har historisk sett vært de billigste. Du følger altså markedsprisen for strøm. Når markedsprisen er høy så betaler du mer, og du betaler mindre når den er lav. Det er vanlig at strømselskapene legger på et påslag på markedsprisen. 

Du bør være obs på hvor høyt dette påslaget er når du skal sammenligne spotprisavtaler. Påslaget inkluderer ikke bare fortjeneste til strømselskapet, men også statlige avgifter og gebyrer. De fleste strømselskaper krever også et månedsgebyr, i tillegg til påslaget. Dersom du ikke ønsker å følge markedssvingningene, må du inngå fastprisavtaler.

Fastprisavtaler er den dyreste strømavtalen, men fordelen med dem er at du vet nøyaktig hvor mye du skal betale hver eneste måned. Det finnes også en avtaletype som heter variabel pris. Dette er en slags spotprisavtale, bare at strømprisen fastsettes noen uker eller måneder om gangen. Vanlig spotpris kan nemlig variere fra time til time.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Så mye strøm bruker en varmtvannsberederen

Hvor mye strøm varmtvannsberederen bruker, avhenger altså av hvor gammel den er, hvor stor boligen din er og hvor mye varmtvann du bruker. Den enkleste måten å sjekke nøyaktige tall er ved å ta kontroll over strømforbruket ditt, for eksempel ved å bruke en pulsmåler.

Det finnes heldigvis mange gode måter du kan spare penger på varmtvann. Vi håper at alle tipsene vi har delt her i denne artikkelen vil spare deg for penger på strømregningen din. Da er det bare å ønske deg lykke til med strømsparing!

Få svar på vanlige spørsmål om strømsparing

Meldingsboble
Kan jeg skru ned temperaturen på varmtvannsberederen?

Grunnet fare for legionella, bør temperaturen være minst 70-75 grader. Du bør forsikre deg om at vannet har blitt såpass varmt at bakteriene dør før du tar deg en dusj, dersom du har skrudd ned temperaturen eller skrudd av varmtvannstanken.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å dusje?

Vanligvis bruker man ca. 6 kWh hver gang man dusjer i 10 minutter. Dersom gjennomsnittlig strømpris per år er 1 kr per kWh, så koster det altså 6 kroner å dusje. I perioder med høye strømpriser vil det koste atskillig mer å dusje. En smart løsning kan være å installere sparedusj.

Meldingsboble
Når bør jeg bytte varmtvannsbereder?

Dersom du vil unngå risiko for lekkasjer og skader, anbefaler vi å bytte varmtvannsbereder etter 15 år. Nyere modeller av varmtvannsberedere er også mer energieffektive, så det kan være lurt å bytte for å spare penger på strømregningen.

Meldingsboble
Jeg har funnet en billigere strømavtale – koster det noe å bytte?

Hvis du ikke har bindingstid på den gamle avtalen din, så koster det ikke noe å bytte strømavtale. Det kan hende at du må betale bruddgebyr, dersom du har bindingstid. Det er raskt og enkelt å tegne nytt strømabonnement. Når du har funnet den avtalen du vil ha, så trenger du bare å sende inn et lite skjema på nett. Den nye strømleverandøren tar seg av alt arbeidet med å overføre strømabonnementet ditt.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454