Sist oppdatert: 18. september 2024
Ønsker du å flytte strømabonnementet, men du er usikker på hvordan du går frem? Lurer du på om du kan spare penger ved å si opp den gamle strømleverandøren din til fordel for en ny en? Vi har svarene! Les videre for å oppdage hvordan du bytter strømavtale, raskt og enkelt.
Det aller første du må gjøre er å velge hvor du vil flytte strømabonnementet. Hvilken strømleverandør synes du er best og hvem har billigste strømavtale? Det finnes utrolig mange alternativer på markedet i dag. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å velge nytt strømabonnement, slik at du er sikker på at du inngår den rette strømavtalen for deg.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Den beste måten å sikre at du får en billig strømavtale er rett og slett ved å sammenligne strømpriser. Dagens strømleverandører er i hard konkurranse med hverandre, og det kommer stadig nye aktører på markedet. Det kan bety lavere strømpriser for deg som kunde.
Vi anbefaler at du sammenligner strømpriser på nett regelmessig for å sikre at du alltid har den beste strømavtalen for deg. Dersom du har en billig strømavtale, så trenger du ikke å gjøre noe mer. Oppdager du imidlertid at du kan få bedre priser og vilkår andre steder, så kan du spare mye penger på å flytte strømabonnementet ditt.
Det er viktig å nevne at det finnes tre forskjellige typer strømavtaler: spotpris, variabel pris og fastpris. Det aller fleste i Norge har spotprisavtale. Historisk sett har den vært den billigste strømavtalen, dersom du ser på snittprisen i løpet av et kalenderår. Spotpris vil si at du alltid følger prissvingningene på strømbørsen, time for time.
Variabel pris er en slags spotprisavtale, men strømprisen fastsettes i uker eller måneder fremfor time for time. Du får altså ikke de samme svingningene, og strømprisen kan føles mer stabil. Det er likevel viktig å påpeke at strømprisen som fastsettes er basert på spotprisen, og i de aller fleste tilfeller vil du ende opp med å betale mer enn om du hadde en spotprisavtale.
Dersom du ikke ønsker å følge prissvingningene, kan du vurdere å inngå fastprisavtale. Fastpris vil si at du binder strømprisen i en gitt periode, akkurat som man kan binde rentene på boliglånet. Strømavtalen er dyrere enn spotprisavtaler, men du får til gjengjeld faste, forutsigbare strømutgifter hver eneste måned.
Enkelte strømselskaper lar deg inngå spotprisavtaler med mulighet til å binde strømprisen noen uker om gangen ved behov. I så fall vil du få tilbud om å fryse strømprisen ved jevne mellomrom. Dette kan være en god løsning for deg som stort sett ønsker å følge spotprisen, men du synes at det er betryggende å kunne låse strømprisen ved behov.
Nå som du har sammenlignet strømpriser og valg strømavtale, så er det på tide å flytte strømabonnementet.
Fastpris var noe de fleste strømleverandørene tilbydde til sine kunder for noen år siden, men på grunn av store svingninger i strømprisene de siste årene – har en rekke leverandører valgt å gå vekk fra fastpris over lengre perioder. Dette kan være litt surt, men forbrukerrådet anbefaler som regel spotpris uansett – spotpris gir i de fleste tilfeller den laveste prisen over tid.
Det er raskt og enkelt å flytte strømabonnement når du først har funnet den beste strømavtalen for deg. De aller fleste strømleverandører trenger kun noen få opplysninger som du fyller ut på nett og sender inn. Hele prosessen bør ikke ta deg mer enn noen minutter.
Det nye strømselskapet ditt tar seg av alt arbeidet med å si opp den gamle avtalen på dine vegne. Du trenger altså ikke å ta kontakt med dem eller gjøre noe mer. Unntaket er imidlertid hvis du har bindingstid på den gamle strømavtalen. I så fall kan det hende at du må betale et bruddgebyr, dersom du ønsker å si opp før tiden har utløpt.
Enkelte strømselskaper sier heller ikke opp den gamle avtalen for deg, dersom du har bindingstid. Du må selv ta kontakt med nåværende strømleverandør for å si opp og betale bruddgebyr før du kan bytte. Alternativt må du vente til avtaleperioden har utløpt før du kan flytte strømabonnementet ditt.
Ønsker du å flytte ditt strømabonnement til leietaker eller noen andre? Det er dessverre ikke mulig å gjøre dette selv, da personen det gjelder må inngå avtalen personlig. Hvis man ønsker å overføre strømabonnementet til en leietaker, må leietakeren selv ta kontakt med et strømselskap å opprette en strømavtale.
Dette gjelder også hvis man ønsker å flytte strømabonnementet til andre personer – som for eksempel familiemedlemmer. Avtalene må da inngås mellom personen det gjelder og strømselskapet. Man kan godt foreslå et strømselskap til sin leieboer, men til syvende og sist må de selv inngå strømavtalen, såfremt du ikke vil at abonnementet fremdeles skal stå i ditt navn.
Det varierer hvor lang tid det tar før det nye strømabonnementet ditt blir aktivert. Vanligvis bør det ikke ta mer enn 1-3 uker. Det nye strømselskapet vil sende deg opplysninger om oppstartsdato, samt annen verdifull informasjon. For eksempel, du vil få den informasjonen du trenger for å sette opp eFaktura eller avtalegiro før du blir tilsendt første faktura.
De fleste strømselskaper pålegger gebyr for papirfaktura. Dette er en kjedelig ekstrakostnad som du enkelt kan unngå. Noen strømavtaler krever dessuten at du benytter deg av eFaktura og/eller avtalegiro. Det er nemlig mulig å få lavere strømpriser og bedre vilkår ved å inngå heldigitale strømavtaler. Kundeforholdet foregår i så fall digitalt.
Digitale kundeforhold kan redusere kostnadene til strømleverandøren, og derfor kan de tilby deg lavere priser for å inngå nettopp digitale strømavtaler. Dersom du ikke oppretter eFaktura, epostfaktura og/eller avtalegiro, kan du bli overført til en dyrere strømavtale. En annen fordel ved å bruke avtalegiro er at betalingen skjer automatisk, uten du må huske på å betale strømregningen.
De fleste strømselskaper i dag har utviklet egne apper med full informasjon om kundeforholdet ditt, i tillegg til å ha kundeportaler tilgjengelig på nettsiden. Kundeportalen kalles som regel for “Mine sider”. Både appen og “Mine sider” er nyttige verktøy som kan spare deg for tid og penger.
Akkurat hva du kan gjøre vil avhenge av strømselskapet ditt, men som regel vil du kunne:
Vi anbefaler at du gjør deg kjent med disse løsningene etter at du har flyttet strømabonnementet ditt. Dersom du har spotprisavtale, kan det være veldig nyttig å følge med på strømpriser og planlegge bruk av strømkrevende apparater deretter. Det kan også være gunstig å se hva du bruker mest strøm på i huset. Du kan dermed iverksette tiltak for å redusere energiforbruket ditt akkurat der du trenger strømsparetiltakene mest.
Ved å bruke strøm-appen flittig, vil man kunne spare mye penger ved å følge med på sitt eget strømforbruk og gjeldende spotpriser til enhver tid, såfremt dette inngår i avtalen man har. Mange strøm-apper har utmerkede funksjoner som lar deg ta full kontroll over eget forbruk – slik kan du spare penger og verne miljøet!
Mange strømselskapet tilbyr ekstratjenester og strømprodukter som du kanskje har lyst på. Du kan for eksempel kjøpe forsikringer som dekker strømutgifter hvis du blir arbeidsledig, eller du kan kjøpe ekstratjenester som lar deg fryse strømprisen ved behov. Enkelte strømselskap selger også produkter som effektiviserer strømforbruk, for eksempel smarte elbilladere som lader bilen automatisk på tidspunkter med lav strømpris.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Skal du flytte og vil flytte strømabonnementet med deg? Du trenger ikke å si opp den gamle strømavtalen din, men du må informere strømselskapet i god tid i forkant. Strømselskapet må få beskjed om hvilken dato du flytter ut, samt hvilken dato du flytter inn i ny bolig. Du må også oppgi flyttedato og ny adresse.
Det varierer litt hvordan du skal informere strømselskapet. Ofte må man ta kontakt med kundeservice, enten på telefon, fylle ut et skjema på nett eller ved å sende dem en epost. Vi anbefaler at du undersøker hvordan ved å sjekke strømappen din eller logge deg inn på Mine sider.
Du trenger dermed ikke å velge en helt ny strømavtale kun fordi du skal flytte. Du må imidlertid være obs på at strømprisen kan variere etter hvor i landet du bor. Norge er delt inn i fem soner med ulike strømpriser. Dersom du flytter såpass langt vekk at du havner i en ny sone, så kan strømutgiftene dine endre seg betydelig.
Det kan ta en god stund før du mottar første strømfaktura. Derfor kan den også være ganske høy. La oss si at du bytter strømavtale i midten av august. Du vil i så fall ikke få faktura før i oktober. Fakturaen vil i så fall dekke strømforbruket ut august og hele september. Fremover vil fakturaene kun gjelde for foregående måned. Det betyr at fakturaen i november vil kun dekke oktober.
Det tar vanligvis én til to uker å flytte et strømabonnement. Det nye selskapet ditt vil kontakte det gamle selskapet for å avtale en dato for overføringen, og deretter vil de to strømleverandørene gjøre alt som trengs for å få overføringen til å skje.
Det nye strømselskapet ditt tar seg av alt arbeidet, slik at du ikke trenger å kontakte den gamle strømleverandøren selv. Det kan imidlertid hende at den gamle strømleverandøren tar kontakt med deg for å prøve å vinne deg tilbake som kunde med et kampanjetilbud. Du bør være obs på dette tilbudet – ofte overføres du tilbake til en dyrere avtale når kampanjeperioden har utløpt. Ikke takk ja til noe, uten å studere vilkårene nøye.
Du kan ikke bytte nettleverandør, kun strømleverandør. Nettleverandøren er den som ivaretar og vedlikeholder strømnettet der du bor. Det er altså de du betaler nettleie til. Enkelt forklart, så kjøper du strømmen hos strømleverandøren – men det er nettleverandøren som leverer strømmen du har kjøpt. Hvilken nettleverandør du har, vil avhenge av hvor i landet du bor.
Les mer
Les mer
Les mer