bilde

Hva er påslag på strøm? Enkel guide

Sist oppdatert: 1. juli 2023

Hva er påslag på strøm? Hvorfor betaler jeg mer enn markedsprisen? Hva dekker egentlig påslaget? Her gir vi deg svar på alt du trenger å vite om påslag på strøm – og ikke minst, hvordan du finner det strømselskapet som har beste og laveste påslag.

Kortversjonen

  • Påslag på strøm er et pristillegg til markedsprisen som strømleverandøren legger til for å dekke lovpålagte avgifter og kostnader.
  • Påslaget inkluderer blant annet merverdiavgift og elsertifikater.
  • Strømselskaper tilbyr ulike typer strømavtaler, som spotprisavtaler, variabel prisavtaler og fastprisavtaler, med ulike priser og påslag.
  • Det er mulig å finne strømleverandører med lavere påslag ved å sammenligne tilbudene og bytte kraftleverandør.

Hva er påslag på strøm for noe?

Strømleverandøren din kjøper strøm til markedspris fra den nordiske strømbørsen Nord Pool før de selger strømmen videre til deg. Markedsprisen kalles som regel for spotpris. Påslag på strøm er et pristillegg til spotprisen, hvor du betaler en gitt sum per kWh du bruker. For eksempel, la oss si at du har en spotprisavtale og påslaget er 5 øre per kWh: 

Spotpris + 5 øre = strømprisen din per kWh. 

Du vil altså alltid betale mer enn selve innkjøpsprisen/markedsprisen for strøm. Selv strømavtaler som markedsføres for å være uten påslag, vil alltid være høyere enn innkjøpsprisen. Årsaken til det er at påslaget dekker lovpålagte avgifter som merverdiavgift og elsertifikater. Vi kommer tilbake til dette senere i artikkelen. 

Dersom du ønsker å spare penger på strømregningen, kan det altså være lurt å se om du finner en strømleverandør med lavt påslag på strømmen. Gode strømavtaler kombinert med smarte tiltak for å redusere energiforbruk kan gjøre et stort utslag på strømregningen din. 

Mange strømselskap lar deg sjekke forbruket ditt via en app eller nettsidene sine, slik at du kan oppdage hva du bruker mest strøm på. Begynn tiltakene der du har høyest forbruk. De fleste bruker mest strøm på oppvarming og varmtvann, samt belysning og hvitevarer.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Forskjellige typer strømavtaler med påslag

Spotprisavtale vil si at du alltid følger innkjøpsprisen, og du betaler i tillegg et påslag. Dersom du har en variabel prisavtale, så fungerer det litt annerledes. Variabel pris ligner på mange måter som en spotprisavtale: Du følger prissvingningene på markedet og betaler et påslag.

Strømprisen din er imidlertid fastsatt i noen uker eller måneder om gangen. Spotprisavtaler varierer derimot fra time til time. Dersom du sammenligner snittprisen på strøm i løpet av et kalenderår, så er det spotprisavtaler som kommer best ut på pris. 

Hvis du ikke vil følge prissvingningene i det hele tatt, må du inngå en fastprisavtale. Fastprisavtaler er den dyreste strømavtalen på markedet, men du får til gjengjeld faste, forutsigbare utgifter. Du vet nøyaktig hva du skal betale ut hele avtaleperioden.

Du kan sammenligne fastprisavtaler med å låse renten på boliglånet – bare at det er strømprisen du låser. Enkelte strømleverandører lar deg binde strømprisen på vanlige spotprisavtaler i en kort periode, for eksempel to måneder om gangen. Dette tilbudet pleier kun å være tilgjengelig for eksisterende kunder som ekstratjeneste.

Dette er inkludert i påslaget

Påslaget skal som sagt inkludere lovpålagte avgifter som elsertifikat og merverdiavgift. Strømselskapene er pålagt å hente inn disse kostnadene når de selger strøm til privatkundene sine. Det er altså ikke lovlig mulig å kjøpe strøm til markedsprisen, og påslag er noe du ikke kommer utenom.

Strømkunder som bor i Finnmark, Troms og Nordland slipper å betale merverdiavgift. Finnmark og deler av Troms er dessuten unntatt elavgift. Elavgift er beregnet på grunnlag av forbruket ditt. I tillegg må strømselskapene hente inn Enova-avgift som går til energifondet Enova, samt elsertifikat for å støtte utbyggere av fornybar energi.

Strømavtaler uten påslag

Vi har såvidt nevnt at noen strømselskaper markedsfører strømavtalene sine for å være uten påslag. Det de mener er at du kun betaler innkjøpspris, samt lovpålagte avgifter – strømselskapet tar altså ikke fortjeneste på strømforbruket ditt. Denne typen avtale er strengt tatt en spotprisavtale, men de kalles likevel ofte for “strøm til innkjøpspris”.

Her er noen eksempler på strømselskaper som selger strøm til innkjøpspris:

  • Tibber
  • NorgesEnergi
  • Motkraft
  • Klarkraft

Det kommer stadig nye strømavtaler og strømselskaper på markedet, og vi anbefaler at du alltid sammenligner nåværende strømpriser for å finne lavest mulig påslag. På den måten kan du sjekke om det er noen flere kraftleverandører som har begynt å selge strøm til innkjøpspris, utover listen ovenfor.

Andre gebyrer og avgifter på strømavtaler

I tillegg til påslag og lovpålagte avgifter, er det vanlig å betale et månedsgebyr til strømselskapet.  Månedsgebyret kan variere, men er ofte på rundt 50 kroner. De som ikke tar fortjeneste på påslaget, henter inn inntekter fra månedsgebyret. De er altså avhengige av å få flere kunder, fremfor at du skal bruke mer strøm.

Månedsgebyr er nødvendig for at strømselskapet skal få dekket kostnadene sine, og mange kan kutte påslag ved å innføre månedsgebyr. Det kan være lurt å tenke over hva som er best for deg – høyt månedsgebyr og lavt påslag eller lavt månedsgebyr og høyt påslag? Førstnevnte kan passe for deg som bruker mye strøm og sistnevnte for deg som bruker lite strøm.

Mange strømselskaper tilbyr også flere produkter og tjenester som de tar fortjeneste på, utover påslag og månedsgebyr. Disse tjenestene er valgfrie.  Eksempler på dette er mulighet til å låse spotprisavtalen din i korte perioder ved behov, samt smart utstyr til boligen din som kan hjelpe deg med å redusere strømforbruket ditt.

Eksempler på ekstrautstyr kan være pulsmåler som måler strømforbruket ditt i sanntid. Dette utstyret er nyttig for deg som vil undersøke hva som trekker mest strøm i boligen din, samt få full kontroll over eget energiforbruk. Du kan også kjøpe smarte elbilladere som lader bilen din på tidspunkt med billig strøm.

Nettleie kommer i tillegg til strømprisen

Det bør nevnes at nettleien ikke har noe med påslag på strømprisen å gjøre, selv om den også er beregnet på grunnlag av strømforbruket ditt. Nettleie går ikke til strømleverandøren din, men nettleverandøren. Det er dem som leverer strømmen som du kjøper av strømselskapet, samt vedlikeholder strømnettet der du bor.

Nettleien består av en fastsatt sum, samt en sum som beregnes på grunnlag av de tre timene du brukte mest strøm i løpet av tre dager den gjeldende måneden. Noen ganger kommer nettleien på samme faktura som strømmen, andre ganger ikke. Det spørs om nettleverandør og strømleverandør samarbeider om fakturering eller ikke.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Sammenlign strømpriser og påslag på strøm

Det finnes mange forskjellige strømleverandører på markedet, og de er i hard konkurranse mot hverandre. Du kan derfor spare betydelig med penger ved å sammenligne strømpriser og påslag, samt bytte kraftleverandør ved jevne mellomrom. Det er svært enkelt å bytte til den strømleverandøren som har det beste tilbudet for deg. 

Det tar som regel ikke mer enn 5-10 minutter å bytte strømavtale, og du kan potensielt spare hundrevis av kroner i året på strømregningen din. Slik fungerer det:

  • Du starter med å sammenligne strømpriser på nett
  • Finn den avtalen med lavest strømpris og påslag
  • Fyll ut et kort skjema på nett for å bytte
  • Den nye strømleverandøren sier opp den gamle avtalen for deg

Det er helt gratis å bytte kraftleverandør, og du kan gjøre det så ofte du vil – så sant du ikke har strømavtale med bindingstid. I så fall er du bundet i perioden, med mindre du velger å betale et bruddgebyr. Husk at den billigste avtalen ikke nødvendigvis er den beste for deg – du bør sammenligne påslag, ekstra gebyrer og øvrige vilkår før du tar et valg.

Når du inngår en ny avtale, er det alltid en god idé å lese gjennom alle vilkårene før du signerer. Ellers kan det hende at du ender opp med å betale mer enn nødvendig, eller du risikerer å binde deg for en lengre periode. Noen strømselskaper har kampanjetilbud, hvor du overføres til en dyrere strømavtale etter at kampanjeperioden har utløpt.

Få svar på vanlige spørsmål om påslag på strøm

Meldingsboble
Hvor mye påslag på strømmen er vanlig?

Det er store forskjeller i hvor mye påslag de ulike strømleverandørene tar. Påslaget kan variere fra 2,90 øre til 13,60 øre per kWh. Prisen du betaler for strøm er altså avhengig av hvilken leverandør du har og ikke minst hva slags type avtale du har inngått.

Meldingsboble
Hva er fastprisavtaler?

Fastprisavtaler er den dyreste typen strømavtale, men fordelen er at du får forutsigbare strømutgifter. Prisen på strøm er fastsatt i avtalens løpetid, og du slipper å bekymre deg for prisendringer på markedet.

Meldingsboble
Er det noen andre avgifter som ikke er inkludert i påslaget?

Ja. Månedsgebyr og eventuelle gebyrer for å inngå og avslutte en strømavtale er eksempler på avgifter som ikke er inkludert i påslaget. Dette gjelder likevel ikke for alle strømleverandører. Du bør alltid lese gjennom vilkår og betingelser før du inngår avtalen.

Meldingsboble
Hvorfor er det påslag på strøm?

Påslag er en form for fortjeneste for strømleverandøren. De aller fleste tar påslag, men det finnes også noen få leverandører som ikke tar påslag. I tillegg inkluderer påslaget lovpålagte skatter og avgifter.

Meldingsboble
Hvor ofte kan jeg bytte kraftleverandør for å få lavest mulig påslag?

Hvis du ikke har bindingstid, så kan du bytte når du vil. Det tar som regel ikke mer enn 2-3 uker å bytte strømavtale. Det kan lønne seg å sammenligne strømavtaler med påslag og månedsgebyr ved jevne mellomrom.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454