Slik gruslegger du innkjørselen steg-for-steg

Sist oppdatert: 03. Feb, 2023

    Innkjørselen er noe av det første man legger merke til når man ankommer huset. Ikke bare skal den være praktisk, men den bør også være pen å se på. Å gruslegge innkjørselen kan være et godt alternativ til den som vil ha en fin, men bruksvennlig gårdsplass som ikke koster skjorta.

    Dersom du lurer på hvordan du gjør nettopp dette, så har du kommet på rett sted. Her viser vi deg hvordan du gruslegger innkjørselen.

    Slik gruslegger du innkjørselen steg-for-steg

    Det kan gå ganske kjapt å gruslegge innkjørselen. Her viser vi deg hvordan du gjør det på tre enkle steg. Vi går imidlertid ut fra at du ikke ønsker å legge stein over grusen – skal du legge belegningsstein, vil fremgangsmåten være annerledes.

    Steg 1: Begynn med å klargjøre underlaget. Underlaget bør være tørt, ellers må du grave opp et lag på ca. 10 centimeter. Dersom underlaget fortsatt er bløtt, må du legge ned en fiberduk. Deretter fyller du på med noen centimeter pukk, enten du bruker duk eller ikke.

    Steg 2: Bruk avrettingsgrus som stubbus til å avrette bakken, og du må også vibrere lagene for stabilitet. Vibroplater kan hjelpe dersom underlaget er veldig ujevnt.

    Steg 3: Nå kan du legge singel og grus i innkjørselen. Du kan som nevnt bruke singel og grus i størrelsen 8 til 12 mm. Årsaken til at vi ikke anbefaler større eller mindre er at grusen kan sette seg fast i bildekk og i skoene dine. Ikke minst, så pakker den seg enkelt og stødig.

    Men hva hvis jeg vil legge grus under belegningsstein?

    Dersom du vil ha belegningsstein i innkjørselen, er det viktig at underlaget er solid for å tåle tung trafikk. Du må derfor grave dypere, helst ned til råjorden som pakkes med vibrator. Du trenger ikke et like dypt lag med pukk og grus under belegningsstein som kun skal bli tråkket på. 

    Slik får du et solid underlag med grus under belegningsstein:

    1. Grav deg ned til jordsmonnet
    2. Alt skal fylles på med pukk og grus
    3. Dersom jordsmonnet er for tykt til at du kan grave, bør du stampe den og legge ned sandlag
    4. Legg ned fiberduk ved behov
    5. Legg et 15-30 cm forsterkningslag som drengrus
    6. Lett et nytt lag med 10-15 cm stabilgrus
    7. Avslutt med 2-5 cm settesand

    Det er viktig å bruke fiberduk dersom underlaget består av blandingsmasser, leire eller sprengstein. Duken forhindrer nemlig telehiv som kan skade innkjørselen. Du må også huske på dreneringsrenner under steinen, ettersom oppsamlet vann også kan være skadelig.

    Hvordan velge riktig grus til innkjørselen

    Drengrus kan brukes som forsterkningslag, perfekt når du skal ha grus under stein. Drengrus tåler den høye belastningen som den blir utsatt for i en innkjørsel. Du bør helst bruke et lag på ca. 15-30 cm som du vibrerer godt. 

    Bærelag som pukk passer derimot under alle typer belegningsstein for å gi god stabilitet og drenering. Avrettingsgrus som knust stein skal rett under belegningssteinen. Dette laget bør være på ca. fire-fem centimeter. Fugesand brukes mellom belegningsstein, heller og lignende.

    Dersom du ikke vil bruke belegning, kan du ha subbus under grusen i innkjørselen. Leirholdig natursand kan også brukes. Det er viktig å vibrere dette laget for å skape en hard og stabil flate til grusen.

    Dersom du er i tvil om hva du trenger eller hva som er best, så kan forhandlere anbefale deg riktig grus.

    Hvorfor gruslegge innkjørselen?

    Det er mange fordeler ved å legge singel eller grus i innkjørselen. Selve arbeidet går mye fortere, sammenlignet med asfaltering og belegningsstein. Vedlikeholdet er også ganske enkelt – det holder å rake over innkjørselen noen ganger i året. 

    8/11-singel er et typisk valg for innkjørsel og gårdsplasser. Dette kalles også for gårdsplass-singel og hagesingel, ettersom den også kan brukes for å lage stier i hagen. Singelen gir dessuten veldig god drenering, slik at du slipper å bekymre deg for overflatevann. Du står likevel fritt til å velge mellom 8 til 12 mm grus, uten å få problemer.

    En annen fordel med å gruslegge innkjørselen er at singel er et billigere alternativ enn asfalt og belegningsstein. Dersom du ikke vil kjøpe inn alt av grus og singel på én gang, kan du heller velge storsekk. Det er noe dyrere, men fordelen er at du ikke trenger å bekymre deg for at løv og annet rusk skal blande seg med grusen før du legger den.

    Hvilke andre steder i hagen kan jeg legge grus og singel?

    Tenk over hva annet du ønsker å gjøre på eiendommen, samtidig som du legger grus i innkjørselen. Du kan spare penger ved å kjøpe inn alt du trenger av pukk og grus samtidig. For eksempel, du trenger også grus om du skal bygge terrasse på bakkenivå. Avhengig av underlag, vil du trenge ca. 20 cm lag med pukk eller grus under plattinger.

    Det er ikke bare innkjørselen som kan gruslegges – grus og singel kan være et vakkert tilskudd til hagen. Hva med å bruke hvit naturstein til å lage fine hagestier over plenen? Eller hva med pyntesingel i blomsterbedene? Bruk fantasien eller søk på nett for å få videre inspirasjon.

    Hvor mye grus og singel trenger jeg til innkjørselen?

    Før du setter i gang, må du regne ut hvor mye grus du trenger. Sjekk hvor mange kvadratmeter du ønsker å gruslegge. Ettersom du bør ha et gruslag på ca. 5 centimeter/0,05m, ser regnestykket slik ut:

    Antall kvadratmeter x 0,05m = kubikkmeter med grus

    Husk at du også trenger pukk og avrettingsgrus. Du kan gjenta samme regnestykke for finne ut hvor mye du trenger, bare husk å variere i henhold til hvor tykke lagene skal være. Budsjetter også for eventuelt ekstrautstyr som du kan få bruk for, for eksempel fiberduk og vibroplate.

    Vi anbefaler imidlertid at du kun bruker disse tallene som en generell veiledning, ettersom størrelsen på grus og sand kan variere. Det beste du kan gjøre for å få nøyaktige svar på hvor mye grus du trenger til innkjørselen er å snakke med en grusforhandler. Be dem om tips og råd før du bestiller.

    Har kvalitet noe å si for valg av pukk og grus?

    Steinressurser begynner å bli mangelvare mange steder på grunn av begrenset tilgang og høy etterspørsel. Det er ikke bare innkjørselen og gårdsplassen som skal gruslegges rundt i de norske hjem – samfunnet trenger pukk og grus til nye veier, parker, idrettsanlegg, boliger og andre byggeprosjekter.

    Dersom man bruker de feile byggeråstoffer – med andre ord, velger feil pukk og grus – er det sløsing av verdifulle ressurser. Dette ser vi spesielt innen bygg- og anleggsbransjen. Det er likevel viktig at du som privatperson også får stein av rett kvalitet, slik at steinressursene forvaltes på bærekraftig vis.

    Seriøse og pålitelige forhandlere passer på at pukken og grusen du kjøper av dem er av riktig kvalitet som passer til ønsket formål.

    Hva koster pukk, grus og singel?

    Prisen på pukk, grus og singel vil variere mellom ulike forhandlere, samt hvilken størrelse du ønsker. Totalkostnaden vil også avhenge av hvor stor innkjørselen din er. Det vil også koste litt mer om du ønsker å få grusen tilkjørt eller om du vil hente selv. 

    De rimeligste alternativene for pukk og singel begynner fra ca. 150-200 kr og opp per tonn. Det viktigste er imidlertid er at du får en solid og god innkjørsel som du kan nyte godt av i flere år fremover.

    Anbefalte bedrifter

    Bedriftslogo

    Lauritz Fladby AS er en sertifisert bedrift for betong- og asfaltproduksjon og tilslag. Bedriften er spesialist på pukk og leverer sine tjenester til store deler av østlandet, men også andre deler av landet.

  • Stiftet i: 2004
  • 4 ansatte
  • Barntjernmoen, 2067 Jessheim
  • Bedriftslogo

    Nordisk Pukk og Sand AS er en totalleverandør av grus og pukk og leverer en rekke spesialprodukter på bestilling, alltid med privatkunder og profesjonelle utbyggere i fokus.

  • Stiftet i: 2018
  • Stollveien 23, 3617 Kongsberg, Norge
  • Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

    Kontakt oss

    Besøksinformasjon

    Bogstadveien 27B,
    0355 Oslo
    © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454