Sist oppdatert: 30. Oct, 2022
Innholdsfortegnelse
Det kan være fort gjort å låse seg ute fra boligen sin, enten du bor i leilighet, rekkehus eller enebolig. I en stresset hverdag kan både stor og liten glemme å ta med seg nøkkelen, eller kanskje til og med rote den bort. Her kommer 7 gode råd til deg som har låst deg ute fra egen bolig.
Det er alltid lurt å ha en ekstranøkkel eller to liggende. Denne kan du ha hos en god venn, familie eller en nabo, eller gjemme på et ekstra lurt sted. Det er viktig å huske på å kopiere opp en ny nøkkel med en gang du eventuelt mister ekstranøkkelen. Flytter naboen, må du huske å få nøkkelen din tilbake. Det er viktig å ha kontroll over ekstranøklene sine, slik at de ikke havner på avveie.
Husk at dersom ekstranøkkelen er en systemnøkkel, må du ha tillatelse til å få filt en ny. Slike nøkler er det nemlig patent på, slik at ikke hvem som helst kan gå og file seg et eksemplar. Systemnøkler er mye brukt i sameier og borettslag, og dermed må du kontakte styret eller vaktmesteren for å få filt opp en ny nøkkel.
Det finnes heldigvis gode muligheter for å få tak i en låsesmed. Det finnes gjerne flere i hver by, og mange av disse har gjerne døgnservice. Å bryte seg inn hos seg selv forårsaker gjerne materielle skader, og dette kan bli mer omfattende og dyrere enn det å få hjelp av låsesmeden.
Har du blitt stengt inne i boligen ved å ha blitt innparkert, så kan du enkelt sjekke hvem som eier bilen med et par enkle tastetrykk. Har du derimot blitt stengt ute, så gjør vi deg oppmerksom på at dette kan bli en kostbar affære, spesielt om du må ha hjelp utenfor ordinær arbeidstid. Dersom du er av typen som låser seg ute oftere enn vanlig, kan det være en god idé å lagre nummeret til den foretrukne låsesmeden på mobiltelefonen.
Hvis du bor i studentbolig, borettslag eller sameie, kan det være lurt å kontakte vaktmester. Ofte kan vedkommende hjelpe deg. Du bør likevel være klar over at vaktmesteren ikke har plikt til å rykke ut, og dersom vedkommende ikke har tid eller anledning må du kontakte låsesmeden.
Avhengig av låstype kan det noen gang være mulig å skru ut låssylinderen. Dette avhenger at du har tilgang til litt verktøy. Ulempen med dette er at sylinderen går i stykker, og du må kjøpe og installere en ny. Vær også forsiktig, slik at du ikke ødelegger ytterdøren i forsøket på å komme deg inn i din egen bolig.
Dersom du stadig låser deg ute fra boligen og/eller har en tendens til å miste nøklene dine, kan det være på tide å skaffe deg en eneste nøkkel som fungerer til flere låser. Dette gjelder ikke bare om du mister nøkler, men også om du har kjøpt ny bolig. Det er aldri godt å si hvor mange nøkler de tidligere eierne har mistet eller rotet bort.
For å få én nøkkel til alt må man installere en sylinder, som bruker samme nøkkel til alt. Dette kan være alt fra låsen på ytterdøra og låsen på postkassen til låsen på hytta. Da blir nøkkelknippet lettere, og det blir færre nøkler å passe på. Dermed er det forhåpentligvis mindre sjanse for at du havner i den situasjonen at du har låst deg ute fra boligen.
I dag finnes det smarte nøkkelbokser, som kun kan åpnes med kode. Disse monteres på et egnet sted, og dermed har du et trygt sted til ekstranøkler. Denne typen bokser er veldig vanlig for hytteiere, og folk som driver med korttidsleie, men de er også hendige for deg som ofte glemmer nøkkelen og dermed låser deg selv ute.
Den beste måten å unngå å låse seg ute på, er å bytte til en digital kodelås. Da trenger du ikke å huske på å ta med deg en nøkkel når du går ut. Det fordrer imidlertid at du klarer å huske koden du har laget deg. Dersom du har problemer med å huske slike ting, kan du heller benytte deg av en plastbrikke som «snakker» med låsen.
Ønsker du å være enda mer moderne, kan du laste ned en app på mobilen og bruke denne når du skal låse opp døren din. Dermed kan du også følge med på når barna kommer hjem fra skolen eller når tenåringen låser seg inn om natta. Det finnes også mulighet for å skaffe boligalarm med medfølgende kodelås og i noen tilfeller, dørlåser som betjenes med en kodebrikke.
Smekklåser finnes fremdeles, og da spesielt i leilighetskomplekser som blokker. En smekklås sørger for at du ikke trenger noen nøkkel for å låse. Den låser seg nemlig av seg selv. Ulempen med dette er selvfølgelig at sjansen for at du låser deg ute fra boligen er større enn normalt.
Det første rådet er at du alltid bør ha en ekstranøkkel et sted utenfor leiligheten. Slik vi nevnte lengre opp i denne artikkelen, kan det være lurt å oppbevare en slik nøkkel hos enn venn, en nabo eller familie.
Det er ikke så lurt å oppbevare reservenøkkelen i bilen. De fleste vil nemlig henge nøkkelen til huset på samme nøkkelring som bilnøkkelen. Glemmer du dette nøkkelknippet når du går ut, har du både låst deg ute fra bilen og boligen. Du kan selvfølgelig legge reservenøkkelen et annet sted i bilen, men dette hjelper bare om bilen befinner seg utenfor boligen når du har låst deg ute.
Det kan også være smart å hjelpe hukommelsen litt. Dette kan du blant annet gjære ved å ha et nøkkelskap rett ved ytterdøren, slik at du blir minnet på å ta med nøkkelen ut. Du kan også sette opp en plakat på innsiden av døren, som påminner deg om det samme.
Skjer det litt for ofte at du låser deg ute, har du ingen annen utvei enn å sørge for å bytte lås. Da kan du velge en digital lås, der alt du trenger er en kode, kodebrikke eller app.
Det er liten tvil om at det er skikkelig kjipt å låse seg ute fra boligen. Når det skjer, er det ikke så mye annet å gjøre enn å hente frem ekstranøkkelen eller ringe låsesmeden. Heldigvis finnes det en rekke gode løsninger, som kan forhindre deg i å havne i samme situasjon flere ganger. En av de mest moderne er å skaffe seg en digital kodelås. Da kan du enten lage en kode, ha en kodebrikke eller en app på telefonen. Det siste er ganske smart, for de aller fleste av oss glemmer sjeldent å ta med seg telefonen.