bilde

Tips og råd til å sette opp gjerder og rekkverk

Sist oppdatert: 5. juni 2023

Skal du sette opp gjerde eller rekkverk? Det finnes mange varianter tilgjengelig på markedet, fra klassiske tregjerder til elegante glassrekkverk. Avhengig av hvilken type du velger og hva som er formålet, kan du enten montere det selv eller få hjelp av gjerdeoppsetter.

Her får du mange gode tips og råd til å sette opp gjerder og rekkverk, slik at du kan avgjøre hvilke løsninger som er best for deg.

Kortversjonen

 • Velg riktig gjerde eller rekkverk som passer til dine behov og formål.
 • Sørg for å kjenne reglene og søknadsplikten for høye gjerder og rekkverk.
 • Hvis du skal bygge det selv, planlegg nøye og ha riktig utstyr og kunnskap.
 • Vurder å få hjelp fra fagfolk for å sikre riktig montering og kvalitet.

Velg rett gjerde for deg

Det finnes flere typer gjerder og rekkverk, og det er viktig å velge det rette for dine behov. Ønsker du gjerde av estetiske årsaker? Skjerme mot vind eller innsyn? Vil du dempe støy? Svaret på dette vil ikke bare avgjøre hvordan du bør bygge gjerdet, men også hvilke regler du må forholde deg til.

God planlegging er nøkkelen til et vellykket prosjekt. Når du har bestemt deg for hvilket gjerde du vil ha, må du avgjøre om du skal gjøre det selv eller få hjelp av en gjerdeoppsetter. Enkle gjerder med åpen konstruksjon kan settes opp på egenhånd, men det krever litt tid og innsats.

Regler for gjerder og rekkverk

Høye gjerder, rekkverk og levegger krever ofte byggetillatelse. Du trenger imidlertid ikke å søke for åpne og enkle gjerder. Du trenger heller ikke å søke om gjerdet ikke grenser mot vei. Grenser det mot vei, må det være lavere enn 1,5 meter for at du skal slippe å søke. Gjerder i nabogrensen kan ikke være høyere enn 80 centimeter.

Gjerdet skal heller ikke være til ulempe for naboen – det kan være lurt å slå av en prat før du setter i gang. Du kan plassere gjerdet i grenselinjen mellom deg og naboen, men du har har ikke lov å bevege deg lengre inn enn fem centimeter på nabogrensen. Dersom dere begge ønsker å sette opp gjerdet, bør dere lage noen tydelige regler rundt vedlikehold og kostnader.

Dersom du skal bygge gjerde selv, må du undersøke regelverket nøye. En gjerdeoppsetter vil kunne rådføre deg om du er i tvil. Det er utrolig kjedelig å måtte rive ned det nye gjerdet ditt på grunn av klager.

Slik bygger du gjerder og rekkverk selv

Dersom du vil bygge gjerde selv, kan du vurdere enkle tregjerder. Du må ta hensyn til høyden på gjerdet eller rekkverket for å finne ut hvor mange stolper du trenger. Jo lavere gjerde, desto mer stabilt blir det. Høye gjerder må derfor ha kortere avstand mellom stolpene enn det korte gjerder trenger. Avstanden bør uansett ikke være mer enn halvannet til to meter. Du kan godt ha to stolper i hjørnene, dersom du ønsker ekstra stabilitet.

Begynn med å et solid fundament

Vi anbefaler at du bruker litt tid på fundamentet for å være sikker på at gjerdet er stabilt. De aller enkleste gjerdene kan festes ved at du bruker et spett for å lage hull i bakken. Plasser en flat stein i bunnen. Deretter slår du ned stolpene og fyller opp med grus rundt dem. Du kan godt bruke litt betong over grusen.

Stolpefundamenter av betong er et godt valg for høye gjerder, samt på tomter med kort vei ned til berg eller fjell. Du kan helt fint gjøre dette arbeidet selv med litt tålmodighet. Bare pass på at du har alt nødvendig utstyr klar før du setter i gang. Bruk også litt tid på å forstå fremgangsmåten – støper du skjeve gjerdestolper vil det by på utfordringer.

Slik gjør du det:

 • Grav hull i bakken
 • Fyll på med grus i bunn
 • Tilfør betong, ca. 5 centimeter holder
 • Plasser armeringsjern med papprør rundt ned i betongen
 • Fyll betong i papprøret
 • Stikk jern eller stolpesko ned i røret
 • Pass på at betongen er jevn
 • Støtt stolpefestene mens betongen tørker

En tredje løsning er å bruke jordspyd. Bruk et trestykke som slagunderlag, slik at du kan hamre ned spydene ved hjelp av slegge. Når du har banket ned spydene, kan du plassere trestolpene ned i dem. Det er viktig at spydet står i lodd, så ha vateret nær deg og sjekk underveis.

Bør jeg ha liggende eller stående bord?

Stående bord er et bra valg for deg som ønsker et klassisk stakittgjerde. Dersom du skal ha stående bord, må du passe nøye på at bordene er rette. Bruk gjerne en stram snor til å hjelpe deg. Et godt tips er å feste bordene med skruer fremfor spiker – da er det enklere å fikse eventuelle feil.

Enkelte synes derimot at liggende bord er enklere å montere. Bruk et enkelt bord for å få et enkelt og åpent gjerde. Ønsker du å tette, kan du bruke flere liggende bord. Du velger selv om de skal være rette eller hellende, samt om du vil følge terrenglinjen. 

Tips til å bygge rekkverk på terrassen

Det siste du ønsker er at det nye rekkverket på terrassen skal bli vaklete og ustabilt. Ikke bare er det irriterende, men det kan også være direkte farlig for små barn som prøver å klatre på det. Dette unngår du ved å sikre stolpefestene ordentlig. Bruk både vinkeljern og bolter.

Valg av terrassebord avhenger derimot dine personlige behov. Horisontale bord krever riktignok mindre arbeid enn vertikale. Det er fordi horisontale bord kan festes rett i stolpene, mens vertikale bord trenger spikerslag. Valget vil også avhenge av kledningen på huset – er den horisontal eller vertikal?

Det må likevel påpekes at vertikale bord er tryggest for deg med små barn i familien. Det er nemlig enklere å klatre opp på horisontale bord, noe som kan forårsake fallulykker. Bare pass på at du har kort avstand mellom de vertikale bordene. Ellers kan de minste i familien stikke hodet inn mellom dem og sette seg fast.

Hvordan sette opp levegg, støydempere og vindskjerming

Levegg, støydempere og vindskjerming må ofte være ganske høye med tett konstruksjon for at du skal få ønsket effekt. Sjansene er derfor store for at du må søke tillatelse. Det er også viktig med riktig montering, særlig med støydemping. Det er ikke så enkelt å holde lyd vekke fra hagen.

Støyskjerming må bygges helt tett, helst med god isolasjon i midten. Den bør også ha tilstrekkelig lengde, ellers vil bråket finne veien rundt gjerdet. Du bør feste den ene enden i en garasje, bod, husvegg eller en annen form for fast konstruksjon. Mange velger å kombinere støydemping med voll.

Dersom målet er å forhindre innsyn, bør du sette opp et tett gjerde som er opptil 2 meter høyt. Den nøyaktige høyden vil avhenge av forholdene på tomten. Mange åpninger gir dårlig skjerming, og det beste er brede bord for å forhindre innsyn – selv om dette ikke er like estetisk tiltalende og vil ødelegge utsikten din. Her må du vurdere hva som er viktigst for deg.

En levegg kan være løsningen for deg som ønsker å dempe vind på eiendommen din. Levegger kan også gjøre det enklere å måke om vinteren, for eksempel om all vinden plasserer snøen fint foran inngangspartiet ditt. Det kan kanskje virke logisk at vindskjerming bør være tett, men den bør ha litt åpninger. Ellers finner vinden veien over leveggen, samtidig som du får turbulens på den andre siden.

Få hjelp med montering av rekkverk

Hittil har vi fokusert på tregjerder, men det finnes mange vakre alternativer å velge blant. Glassrekkverk er supert når du vil bevare utsikten, mens smijernsrekkverk er et estetisk og klassisk valg. Dersom rekkverket skal beskytte mot høye fall, er det spesielt viktig med riktig montering. Det kan ellers være direkte farlig og livstruende. 

Gjerdeoppsettere og leverandører av rekkverk kan hjelpe deg med levering og montering. Vi anbefaler at du bruker litt tid på undersøke priser og valgmuligheter. Ta gjerne kontakt med flere, slik at du har et godt sammenligningsgrunnlag. Spør dem også om eventuell ventetid for å sette opp gjerder og rekkverk.

Bare ikke fokuser på pris alene – det er like viktig at gjerdet eller rekkverket er av høy kvalitet og monteres på rett måte.

Få svar på vanlige spørsmål om å sette opp gjerder og rekkverk

Meldingsboble
Hvorfor er det viktig å sette opp gjerder og rekkverk rundt boligen, og hva er fordeler og ulemper med ulike typer gjerder og rekkverk?

Gjerder og rekkverk rundt boligen kan bidra til å øke sikkerheten, privatlivet og estetikken i eiendommen. Fordeler med ulike typer gjerder og rekkverk kan inkludere ulike nivåer av sikkerhet, styrke, vedlikehold, og estetikk. Ulemper kan inkludere kostnader, vedlikehold, og begrensninger i utsikten eller tilgangen til sollys.

Meldingsboble
Hva bør man ta hensyn til når man velger type gjerde eller rekkverk, og hvordan skal man planlegge installasjonen?

Når man velger type gjerde eller rekkverk, bør man ta hensyn til faktorer som estetikk, vedlikehold, kostnader, og formålet med gjerdet. Man bør også vurdere plasseringen av gjerde eller rekkverk i forhold til terrenget, eksisterende beplantning, og naboer. Planleggingen av installasjonen bør inkludere måling av området, forberedelse av grunnen, og bestilling av nødvendig utstyr og materialer.

Meldingsboble
Kan man installere gjerder og rekkverk selv, eller bør man ansette en profesjonell installatør?

Installering av gjerder og rekkverk kan være en utfordrende oppgave, og man bør vurdere ferdighetsnivået og erfaringen før man bestemmer seg for å gjøre det selv. Hvis man er usikker på hvordan man skal gjøre det, eller hvis installasjonen krever spesialverktøy eller kunnskap, bør man ansette en profesjonell installatør.

Meldingsboble
Hva slags vedlikehold krever ulike typer gjerder og rekkverk, og hvordan kan man forlenge levetiden til gjerder og rekkverk?

Vedlikehold av gjerder og rekkverk kan variere avhengig av typen gjerde eller rekkverk, og materialet de er laget av. Noen gjerder og rekkverk kan kreve jevnlig maling, beising eller rengjøring, mens andre kan være mer vedlikeholdsfrie. For å forlenge levetiden til gjerder og rekkverk bør man unngå skade og misbruk, og sørge for å fjerne rust og reparere eventuelle skader så snart som mulig.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454