bilde

FORSKJELLIGE PRISER: Bilforsikringene opererer med forskjellige egenandelpriser, slik at det lønner seg å gjøre litt research på forhånd.

Hva er normal egenandel på bilforsikring?

Sist oppdatert: 10. april 2024

Usikker på hva som er vanlig å sette som egenandel på Bilforsikring? Vi skal fortelle deg alt du trenger å vite slik at du kan sette riktig egenandel på din bilforsikring!

Det vil være noe variasjon hva folk velger å sette som egenandel på sin bilforsikring og dette avhenger av flere faktorer.

Man vil helst ikke sette den for høyt da man selv må betale for alt av små skader og uhell, men setter man den for lavt vil man betale for mye i forsikringspremie.

Hva er egenandel?

Egenandel er en fastsatt sum man må dekke selv når man velger å ta i bruk forsikringen. Denne summen varierer avhengig av hvor høy egenandel man har valgt.

Hvis man er skyldig i en kollisjon eller påkjørsel må man betale denne summen for å få dekket det resterende av forsikringsselskapet.

Hvis den andre er skyldig i kollisjonen og innrømmer ansvaret må man ikke betale egenandel, men her vil det variere en del fra sak til sak og man må av og til betale egenandel selv om man ikke var ansvarlig.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvor mye koster egenandelen?

Dette varierer veldig, og de fleste forsikringsselskapene lar deg sette dette helt selv. Det vanligste er å ha en egenandel mellom kr 6 000,- og kr 15 000,-.

Ulike selskaper lar deg sette forskjellig egenandel og her tilbyr de egenandeler fra eksempelvis 6.000, 8.000, 10.000, 15.000 og 30.000 kroner.

De har også faste egenandeler på dekning av ulike ting som veihjelp, skifte av glassruter, reparasjon av steinsprut i rute, tyveri av ladekabler og erstatning av nøkler avhengig av hvilken forsikring man har.

Disse koster fra kr 500,- til kr 2 500,- avhengig av forsikringsselskapet.

Hva er normalt å ha som egenandel?

Det meste normale er å ha mellom kr 6 000,- og kr 15 000,- i egenandel, men det betyr ikke alltid at dette er det beste for deg.

De fleste velger noe i midtsjiktet da man får det beste av to verdener hvor man ikke trenger å betale alt for mye fra egen lomme hvis uhellet skulle skje, men ikke betaler for mye i forsikringspremie heller.

Det vil derfor være gunstig for de fleste å legge seg litt i midtsjiktet når det kommer til egenandel, men det kan være lurt å ikke velge for lav egenandel heller.

Se priser på bilforsikring generelt i denne artikkelen. Her kan du se en test av de billigste bilforsikringene.

Hvor mye burde man ha som egenandel?

Dette varierer litt, men det er lurt å ikke ha for lav egenandel da det ikke har noe for seg. Hvis man har så lav egenandel at man mister opparbeidet bonus ved å benytte seg av egenandelen regelmessig, vil man miste det man sparer i bonustap ved å ta i bruk forsikringen.

Det er derfor gunstig å ha en litt høyere egenandel slik at man kan opparbeide seg bonus ved å kjøre skadefritt eller unngå uhell over tid.

Det kan således være lurt å ha et litt lavere tak hvis man er utsatt for en del mindre uhell og vil benytte seg av forsikringen regelmessig.

Her kommer det også litt an på hvor mye oppsparte midler man har slik at man faktisk har råd til å betale for reparasjoner og uhell som skulle oppstå.

Hvis man har satt egenandelen sin på kr 30 000,-, men mangler midler for å betale for reparasjoner, vil det være veldig ugunstig.

Bør man alltid benytte seg av forsikringen?

Jo høyere tak man har, jo mindre gunstig vil det være å benytte seg av egenandelen da dette går ut over bonusen.

Hvis du har kr 15 000,- som egenandel, men reparasjonen koster kr 20 000,- vil det lønne seg å betale dette av egen lomme i de fleste tilfeller.

Slik slipper man å miste opparbeidet bonus i tillegg til å få mer gunstige avtaler med forsikringsselskapene fremover i tid ved å ha en plettfri skadehistorikk når det kommer til bruk av forsikring.

Hvis man derimot har en lav egenandel på kr 6 000,- og skaden er på kroner 30 000,- vil det i de fleste tilfeller lønne seg avhengig av forventet bonustap og opparbeidede bonuser.

Her må man foreta individuelle vurderinger fortløpende ut ifra eget egenandelstak, tap av bonuser over tid og hvor stort skadeomfanget er.

Enkelte skader vil ikke påvirke bonusen din, og man vil dermed kun betale egenandelen, men ikke tape penger over tid ved å miste oppsparte bonuser.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvordan spare penger på egenandel?

Det finnes flere gode tips man kan benytte seg av for å spare penger på egenandel! Her finnes det enkle, men økonomisk gunstige grep man kan ta uten at det koster noe ekstra, mens andre kan kreve en initiell investering.

Hvis du har medlemskap i for eksempel LOfavør, kan du få rabatter som lavere egenandel på bilforsikring. 

Man kan også få billigere egenandel ved å ha et FG-godkjent alarmsystem eller fabrikkmontert alarm som er funksjonell. 

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454