bilde

ULIKE PRISER: Noen forsikringer er dyrere enn andre, og ikke alle lønner seg.

Hva koster forsikring? Priser i 2024

Sist oppdatert: 11. april 2024

Usikker på hva det egentlig koster med forsikringer? Vi skal vise deg prisene på ulike typer forsikringer i 2024!

Her finner du alt du trenger å vite om prisen på de aller mest populære og brukte forsikringene i tillegg til ulike prisfaktorer.

Vi skal også vise deg mange måter å spare penger ved å slippe unna med litt billigere forsikringer ved å ta noen smarte, men enkle grep!

Her får du se alle måtene du kan spare på dine forsikringer slik at du slipper å bruke penger unødvendig.

Pris på forsikring

Det vil det være store prisforskjeller på forsikringer avhengig av hva du forsikrer, type forsikring, dekningsgrad, vilkår, forsikringsselskap og hvilken egenandel du velger.

Kort fortalt vil enkelte forsikringer variere mye i pris avhengig av verdien på det du forsikrer.

Her vil f.eks et hus til 10 millioner være dyrere å forsikre enn et hus til 2 millioner.

Andre forsikringer avhenger kun av hvilket forsikringsselskap du velger, og om du har gyldige rabatter gjennom medlemskap og samlerabatt osv.

Her er hva du må forvente å betale for de ulike forsikringene i året med utgangspunkt i normale verdier på eiendeler som hus og bil etc:

  • Husforsikring –  Koster mellom 7 000 – 30 0000 kroner per år hvis man eier et relativt vanlig hus. Se normale priser på husforsikring her.
  • Bilforsikring – Koster mellom 3 000 – 40 000 kroner per år avhengig av hvilken bil man kjører, og hvilken forsikring man velger. Se ulike priser på bilforsikring her.
  • Innboforsikring – Koster mellom 500 – 4 000 per år avhengig av hvor store verdier du vil ha dekning for. Les mer om priser på innboforsikring her.
  • Uføreforsikring – Koster mellom 3 000 – 7 000 kroner per år avhengig av hvor mye man tjener osv.
  • Livsforsikring – Vil variere avhengig av ulike ting som inntekt og sykdomshistorie osv. Gjennomsnittlig ligger denne på rundt 5 000 kroner i året.
  • El sparkesykkel – Man må ha ansvarsforsikring på el sparkesykler som kan kjøre i mer enn 10 kilometer i timen. Denne koster rundt 800 kroner i året.
  • Reiseforsikring – Koster mellom 1 200 – 3 000 kroner i året.
  • Helseforsikring – Koster som regel mellom 3 000 kroner – 8 000 kroner avhengig av alder og sykdomshistorie.
  • Barneforsikring – Over 50% av barn er forsikret og forsikringen koster mellom 1 500 kroner – 7 000 kroner i året avhengig av dekningsgrad og type forsikring.

Her vil gjennomsnittet variere en del, men de fleste betaler noe i midtsjiktet på de fleste forsikringene avhengig av de ulike prisfaktorene vi skal ta for oss nedenfor. Du kan se de billigste forsikringene i denne artikkelen.

Prisfaktorer

I Norge er markedskonkurranse sterkt regulert i tillegg til at forsikringsbransjen har egne reguleringer som igjen gjør at vi får bedre priser og høyere konkurranse.

Her er det forsikringsavtaleloven som regulerer forsikringsbransjen og enkelte av prisfaktorene er regulert av denne loven som bonusordninger.

Man kan skille mellom personforsikring som er en fellesbetegnelse på forsikringer som dekker individet, altså personen og inneholder for eksempel: Helse, uføre, sykdom, liv og barneforsikring osv.

På den andre siden finner man skadeforsikring som i hovedsak dekker eiendeler som for eksempel: Bil, båt, hus, verdisaker og næringsbygg osv.

Prisen på personforsikring er hovedsakelig avhengig av alder, inntekt og sykdomsbilde, mens prisen på skadeforsikring hovedsakelig er avhengig av verdien på eiendelen, type forsikring og egenandel.

Her er de aller viktigste prisfaktorene som gjelder for de fleste forsikringstypene:

  • Verdien – Verdien på det du forsikrer spiller som regel den største rollen så lenge dette er en av prisfaktorene. Dette kan være ting som et hus eller en bil, jo høyere verdien er, dess dyrere vil forsikringspremien være.
  • Dekningsgrad – Mange forsikringer lar deg velge dekningsgrad som for eksempel bilforsikring hvor man kan velge mellom 4 ulike typer: Ansvarsforsikring, delkasko, kasko og toppkasko som alle gir ulik dekning. Les mer om Kasko her.
  • Egenandel og rabatter – Dette er ting man kan justere litt selv, og ved å sette en høy egenandel betaler man mindre i forsikring. Man kan også få samlerabatt og fordeler i ulike organisasjoner og fagforeninger som hos Utdanningsforbundet.
  • Risiko – Jo høyere risiko for at du statistisk sett må ta i bruk forsikringen, dess høyere vil prisen bli. For eksempel ved helseforsikring og høy alder eller bilforsikring ved ung alder og manglende erfaring.

Les mer om priser på forsikring her.

Hvilke forsikringer trenger man?

Men hvilke forsikringer trenger man egentlig? Dette avhenger av norske lover,hvilke eiendeler man har og hvor mye sikkerhet man vil ha når det kommer til ulike deler av livet.

Enkelte forsikringer er lovpålagt eller påkrevd av banken hvis du har lån, mens andre er mer valgfri. Noen bør man ha, mens andre er relativt unødvendige.

Hvilke som er nødvendige og anbefalte for deg vil nok variere, og her må man selv gå gjennom hva som kan være gunstig for din livssituasjon.

Lovpålagte forsikringer

Det finnes to lovpålagte forsikringer for vanlige folk og disse er yrkesskadeforsikring for arbeidsgivere, og som privatperson må man ha ansvarsforsikring for å operere ulike kjøretøy som for eksempel bil og lastebil.

De aller fleste forsikringer er ikke lovpålagt, men det finnes et par som er det.

Banker vil også kreve at du har forsikring på eiendeler de har pant i om du har lån på dyre ting som for eksempel hus og bil, da de kan bli skadelidende i tilfelle totalskader osv.

Dette er ikke lovpålagt, men påkrevd av banken.

Banken kan rett og slett si opp lånet ditt hvis du ikke har gyldig husforsikring, noe de har all rett til.

Anbefalte forsikringer

Selv om det er veldig få forsikringer som er lovpålagt, finnes det også anbefalte forsikringer man bør ha.

Anbefalte forsikringer såfremt du eller din familie passer kriteriene:

  • Delkasko,kasko eller toppkasko – Avhengig av verdien på bilen, motorsykkelen, båten eller andre kjøretøy. Se de billigste bilforsikringene her.
  • Innbo og husforsikring – Innboforsikring forsikrer inventaret,  mens husforsikring er en nødvendighet hvis du ikke får dette gjennom borettslaget/sameiet. Se billigste innboforsikring og billigste husforsikring i disse artiklene.
  • Reiseforsikring – Hvis du er mye ute på reise er dette anbefalt, og det gjelder også innenlands, men spesielt utenlands. Med en gang man er utenfor huset gjelder reiseforsikringen.
  • Uføre- og livsforsikring – Dette kan være lurt for mange, og vil føre til mindre stress og en sikrere fremtid for deg og din familie i tilfelle uhellet er ute.
  • Barneforsikring – Barneforsikring er anbefalt, og over 50% av norske barn er forsikret. Her kan det være lurt å gå for en forsikring som dekker litt mer.
  • Dyreforsikring – Alle som har hatt dyr tidligere vet hvor dyrt dette kan bli hvis man er uheldig. Det er ekstra lurt med en dyreforsikring hvis man har hund, og ikke har oppsparte midler i tilfelle man må til veterinæren.

I denne artikkelen ser man mer på hvilke forsikringer man trenger og ikke.

Unødvendige forsikringer

I tillegg til lovpålagte og anbefalte forsikringer finnes det også noen forsikringer som i hovedsak er relativt unødvendige eller dekkes i stor grad av de andre forsikringene.

I teorien har disse noe for seg, men i praksis får veldig få bruk for disse eller så er man rett og slett dekket gjennom andre forsikringer.

Her er det lurt å sjekke om du allerede er dekket for disse tingene gjennom fagforeninger, organisasjoner eller andre forsikringer.

Her er noen forsikringer som er relativt unødvendig, men kan ha et formål for individer som er ekstra utsatt eller ikke har dekning gjennom andre forsikringer:

  • Uhellsforsikring – Mange får dette ved å ha utvidet reiseforsikring eller innboforsikring og det vil derfor være overflødig. Dette er ikke noe man må ha heller, såfremt man ikke er veldig uheldig.
  • Kjøpsforsikring – Ved for eksempel kjøp av elektronisk utstyr som PC eller smarttelefon. Dette er i mange tilfeller unødvendig da man kan få dette gjennom kredittkort og ofte er dette delvis dekket av andre forsikringer som uhell, innbo og reise.

Prisforskjeller

Det kan være store prisforskjeller når det kommer til de ulike forsikringene, og det er lurt å gjøre litt forarbeid for å spare penger.

Enkelte selskap spesialiserer seg inn mot spesifikke forsikringstyper, mens andre tilbyr stort sett alt.

Hos disse kan man også få samlerabatt som kan være gunstig hvis man har mange store forsikringer.

Det vil også være prisforskjeller ved ulik dekningsgrad, og dette er noe man må sammenligne i tillegg til prisen for å se om man får god valuta for pengene.

Her må man selv kartlegge sine behov, og sammenligne prisene. En ung student har veldig ulike behov i forhold til en stor familie med flere biler, båter, hytter og hus.

Et forsikringsselskap kan gi bedre priser for store familier som har alt av forsikringer, mens et annet forsikringsselskap er rimeligere for noen som kun trenger reiseforsikring og innboforsikring.

Du kan også benytte deg av ulike anbudstjenester og sammenligningstjenester som vil gjøre at forsikringsselskapene konkurrerer om deg, og du vil motta tilbud passivt da.

Hvordan kan jeg spare penger?

Usikker på hvordan du kan spare penger på forsikring? Her kan det være mye å spare, og vi skal gi deg de beste triksene slik at du slipper å betale unødvendig mye for dine forsikringer.

Her lønner det seg å gå gjennom sine utgifter og kartlegge sine behov slik at man kun har de forsikringene som er gunstig og dekker dine behov på en best mulig måte.

Dette er de beste triksene for å spare penger på forsikring:

  • Gå gjennom økonomien og forsikringene – Få et overblikk over din egen økonomi, eiendeler og hvilke forsikringer du har fra før av slik at du kun betaler for nødvendige og gunstige forsikringer. Sjekk også om du har dobbel dekning på forsikringene.
  • Fagforeninger og organisasjoner – Ved å være medlem i ulike organisasjoner og fagforeninger kan man få rabatter og fordeler hos ulike forsikringsselskap.
  • Samlerabatt – Få samlerabatt fra 10-25% ved å samle forsikringene dine på ett sted hos selskaper som tilbyr samlerabatt.
  • Sammenlign forsikringsselskap – Det er alltid lurt å sammenligne ulike forsikringsselskap når man kjøper forsikring. Her må man ta hensyn til pris kombinert med dekning. Du kan bruke Finansportalen sine tjenester for å sammenligne selskaper.
  • Egenandel og estimert kjørelengde – Ved å ha en  høyere egenandel vil man også kunne spare penger på ting som bilforsikring osv.

Er det verdt det?

Enkelte forsikringer er verdt det, mens andre er mindre verdt det samtidig som noen er lovpålagt.

Noen forsikringer må man ha, andre bør man ha og noen er unødvendige da man får dekning for dette andre steder eller man sjeldent får bruk for dem.

Man må selv avgjøre hvilke forsikringer som kan være gunstige for deg og din husholdning, og her er det store variasjoner.

Hvis man eksempelvis ikke har noe innbo i leiligheten vil det jo være unødvendig med innboforsikring.

Andre forsikringer er helt nødvendig som husforsikring eller kasko på dyre kjøretøy! Hvis store uhell eller skader skulle forekomme kan man være skadelidende for flere hundre tusen eller millioner.

Det er lurt å sjekke hvilken dekning du får gjennom ulike selskaper slik at du kan sammenligne prisene og tjenestene på best mulig måte.

Selv om et forsikringsselskap er billigere enn et annet betyr ikke dette alltid at de er det beste. 

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454