bilde

Alt du trenger å vite om fasadevask

Sist oppdatert: 16. juli 2024

Fasadevask bør utføres hvert år for å bli kvitt forfall og vedlikeholdsbehov. Vi viser deg hvordan du tar godt vare på huset ditt før det oppstår skader som sporsopp og sjenerende skittflekker som ikke vil vekk. Les videre for alt du trenger å vite om fasadevask!

Kortversjonen

  • Fasadevask er nødvendig årlig for å hindre skader som sopp og råte. Det bidrar også til at maling sitter bedre på bygningen.
  • Ved fasadevask, bruk riktig utstyr og unngå høytrykksspyler for å unngå skade på bygningen. Vask ved temperaturer over fem grader og ikke i direkte sollys.
  • Profesjonell fasadevask kan være en god løsning for best resultat, men sørg for å velge et seriøst firma med riktig kvalifikasjoner og gode referanser.
  • Bruk en anbudstjeneste for å finne beste tilbud på fasadevask og sammenlign disse nøye. Husk at fasadevask er en god investering for boligens verdi og vedlikehold.

Hvorfor det er viktig med fasadevask

Fasadevask er ikke noe du gjør bare for at boligen skal se ren og pen ut. Fasadevask er nødvendig for å ta godt vare på selve bygget. Ellers kan du oppleve problemer med sopp og råte etter noen år. Boligen utsettes for utrolig mange belastninger i et så værhardt land som Norge: regn, snø, pollen, forurensning og mye mer.

I tillegg bør du alltid vaske fasaden før du skal male boligen. Malingen sitter mye bedre når du fjerner skitt og støv først. Du må bare passe på at du gir bygget god tid til å tørke skikkelig før du begynner å male. Ikke bli utålmodig, det kan føre til masse problemer med malingen.

Må man virkelig vaske fasaden før man maler?

Ja, man må dessverre vaske fasaden før man maler! Hvis man ikke vasker vil ikke malingen feste seg skikkelig på underlaget, og avhengig av hvor skittent underlaget er vil malingen falle av utrolig fort. Det er ikke bare viktig estetisk at malingen sitter skikkelig, men malingen fungerer også som et beskyttende lag mot sol, regn, vær og vind!

Visste du at?

Gode tips til fasadevask

Disse tipsene er veldig viktig å huske på når du skal vaske fasaden på boligen din:

1. Pass på at du har riktig utstyr til fasadevask

Det første du bør gjøre er å sjekke at du har alt du trenger av utstyr til fasadevask. Det er kjedelig å begynne arbeidet, bare for å oppdage at du ikke kan fullføre før du har vært på butikken. Du bør ha en lavtrykksslange som hageslange, egnet vaskemiddel, vaskekost og forlengerskaft som gjør at du har tilgang til hele veggen.

2. Ikke bruk høytrykksspyler til fasadevask

Du bør så absolutt ikke bruke høytrykksspyler til fasadevask. Du risikerer at malingen forsvinner, samt du kan få vann i treverk og kledning. Det vil etter hvert føre til råte og store problemer. Fasaden kan også ta skade om du bruker rengjøringsmidler som ikke er egnet. Pass derfor godt på at du har riktig utstyr.

3. Velg riktig dag for fasadevask

En grå regnværsdag er kanskje ikke det du forbinder med utearbeid, men det er faktisk det perfekte været til fasadevask. Vått treverk er nemlig mye enklere å vaske. Temperaturen bør dessuten holde seg over fem grader, så vent til frostfaren er over. Ikke vask fasaden i strålende sol. Solen fører til at vannet fordamper og vaskemiddelet tørker. Dersom det ikke regner, bør du væte fasaden med hageslange først.

4. Begynn med å vaske veggene

Du må begynne med fasaden, og deretter kan du vaske vindu og terrasse. Det skylles nemlig mye skitt på terrassegulvene, så de trenger garantert en omgang med spyleslangen etter fasadevasken er ferdig. Det kan også hende av kjemikaliene fra fasadevasken er skadelig for terrassebordene. Kjemikaliene kan også virke etsende på vinduene.

Slik blir fasadevasken vellykket

Begynn å med å skylle ned hele veggen ovenfra og ned. Du bør aldri gjøre det omvendt. Deretter påfører du husvask nedenfra og opp ved å ta ett felt om gangen. Feltet bør være ca. to-tre kvadratmeter. La rengjøringsmidlene virke litt før du begynner å skrubbe. Helt til sist, skyller du godt av med masse vann.

Hvilken såpe bør man bruke til fasadevask?

Det kommer an på formålet med fasadevasken. Hvis man bare skal rengjøre fasaden anbefaler vi å bruke husvask, og følge instruksjonene man får oppgitt på flasken.

Denne er litt mildere mot malingen og husveggen, og vil gjøre det lettere å rengjøre fasaden uten å skade treverket eller malingen.

Hvis man skal male huset bør man bruke sterkere skyts, og vi vil da anbefale kraftvask! Denne fjerner løs maling, skit, alger og fett på en mer effektiv måte. Dette fører til at det blir lettere å male husveggen i ettertid ved at den er ren i tillegg til at løs maling blir enklere å fjerne.

Vi anbefaler å bruke husvask og kraftvask man får kjøpt på butikken i stedet for å lage sin egen blanding med ulike vaskemidler eller andre husmorstriks.

Disse er billige, og varer lenge! Man kan også bruke de til å vaske andre ting enn kun husveggen.

Følg instruksene på flasken! Man bør ikke la såpen ligge for lenge. Unngå å vask i direkte sollys.

Profesjonell fasadevask

Mange velger å overlate fasadevasken til profesjonelle med riktig utstyr, kompetanse og kunnskap. For eksempel, profesjonelle vil kunne hjelpe deg om du ønsker å vaske fasaden med rentvannsystem. Dette systemet forhindrer at partikler blir igjen etter at vasken er fullført, noe som er bedre både for miljøet og for resultatet.

Du må være obs på at fasadevask som regel kun er vask av selve fasaden, ikke vindu og terrasser. Du bør be om å få et tilbud på dette også når du først er i gang. Mange konflikter kan unngås ved at du ber om et skriftlig tilbud med alle kostnader og tjenester.

Bruk et seriøst firma

Det finnes dessverre mange useriøse og upålitelige firma på markedet som bare er ute etter kjappe penger. Du bør passe på at du får fasadevasken utført av et firma som har de rette sertifiseringene og kvalifikasjonene. Sjekk gjerne følgende:

Ikke la deg friste av det billigste tilbudet. Husk at riktig vedlikehold av fasade kan forhindre mange alvorlige problemer på sikt. Det er derfor ikke noe du bør ta lett på. Du kan spare deg for mange bekymringer ved å få arbeidet utført av dyktige fagfolk.

Det finnes dessverre enkelte useriøse aktører

Fasadevask er noe som ikke krever store investeringer eller forkunnskaper for å begynne med. Det finnes derfor enkelte useriøse firma som ikke gjør en god jobb. Det er derfor lurt å gjøre en bakgrunnssjekk før man velger hvilket firma man vil ta i bruk! Det kan lønne seg seg å gjøre en grundig bakgrunnssjekk for å unngå sitte igjen skadelidende.

Vanskelig å velge?

Få et godt tilbud på fasadevask

Vi anbefaler å bruke en anbudstjeneste for å få det beste tilbudet på fasadevask. Ikke bare slipper du å bruke tid på å finne seriøse firma selv og foreta bakgrunnssjekk på dem, men du kan spare masse penger også. Gjør det enkelt for deg selv ved å la dem konkurrere om deg.

Det holder at du sender inn noen få opplysninger for å få tilsendt et tilbud. Du må opplyse om størrelse på boligen og hvor i landet du bor. Oppdaterte kontaktdetaljer er også viktig, slik at de kan sende deg tilbudet. Du står fritt til å takke ja eller nei – tilbudene er uforpliktende og gratis.

Pass på at du får et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig når du skal vurdere tilbudene til rengjøringsbedriftene. Har alle inkludert de samme kostnadene? Tilbyr noen av dem ekstratjenester? Kan det dukke opp ekstra omkostninger underveis? For eksempel, enkelte rengjøringsbyråer tilbyr gratis vinduspuss med fasadevask.

Dersom det ene tilbudet avviker veldig fra resten, bør du undersøke hvorfor. Det er ikke nødvendigvis slik at det laveste tilbudet er det beste tilbudet. Kanskje er ikke alle kostnader beregnet inn i prisen, og du får deg en ubehagelig overraskelse når regningen kommer. Det er derfor smart å ta en telefon til rengjøringsbedriften for å spørre om hvorfor prisen er så lav.

Fasadevask er en god investering i egen bolig

Du kan anse fasadevask som en god investering i boligens verdi. Levetiden til fasaden forlenges betydelig. Det gjelder spesielt om du påfører algedreper og impregnering. Hvis du synes at det virker krevende å utføre fasadevask hvert år, kan du bare tenke på hvor krevende det blir å ordne opp i grønske, råte og sopp om noen år. Du kommer garantert ikke angre på årlig fasadevask.

Anbefalte rengjøringsbedrifter

Bedriftslogo

Nell Renhold AS er en totalleverandør innen rengjøringstjenester som inkluderer hovedrenhold og smittevern. Bedriften utfører oppdrag på Østlandet, og i tillegg til renholdstjenester tilbyr de også behandling av tak og gulv, samt utleie av matter og mopper.

  • Stiftet i: 1986
  • 76 ansatte
  • St Olavs gate 22, 3112 Tønsberg
  • Bedriftslogo

    Kompot AS er en totalleverandør av renholdstjenester for eiendomsdrift på Østlandet. I tillegg til å dekke renholdsbehov for tak og fasade, så har bedriften også kompetanse innen flytting og transport, samt. kjøp og salg av biler.

  • Stiftet i: 2017
  • 12 ansatte
  • Norderhovsgata 11, 3510 Hønefoss
  • Få svar på ofte stilte spørsmål om fasadevask

    Meldingsboble
    Hva er formålet med fasadevask, og hvorfor er det viktig for en bygning?

    Formålet med fasadevask er å fjerne smuss, støv, alger, mose og andre forurensninger fra bygningens overflate. Dette er viktig for å opprettholde bygningens estetiske appell, beskytte fasadematerialene, forlenge levetiden til maling og belegg, og bidra til et godt innemiljø.

    Meldingsboble
    Hvilke faktorer bør vurderes når man velger metode for fasadevask?

    Faktorer som bør vurderes inkluderer type og tilstand av fasadematerialene, graden av smuss og forurensning, tilgjengelig tid og ressurser, miljøhensyn og sikkerhet.

    Meldingsboble
    Hvor ofte bør en bygning gjennomgå fasadevask?

    Frekvensen av fasadevask avhenger av bygningens beliggenhet, klima, eksponering for forurensning og lokale forskrifter. Generelt anbefales det å utføre fasadevask hvert 3-5 år, eller oftere hvis nødvendig.

    Meldingsboble
    Hva bør man være oppmerksom på ved utførelse av fasadevask for å unngå skader og negative konsekvenser?

    For å unngå skader og negative konsekvenser ved fasadevask, bør man følge produsentens anbefalinger for bruk av rengjøringsmidler og utstyr, ta hensyn til sikkerhet for personer og miljø, og vurdere å konsultere eller ansette fagfolk hvis man er usikker på riktig metode og fremgangsmåte.

    Forbrukertorget

    Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

    © 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454