Alt du trenger å vite om fasadevask

Sist oppdatert: 01. Sep, 2022

  Fasadevask bør utføres hvert år for å bli kvitt forfall og vedlikeholdsbehov. Vi viser deg hvordan du tar godt vare på huset ditt før det oppstår skader som sporsopp og sjenerende skittflekker som ikke vil vekk. Les videre for alt du trenger å vite om fasadevask!

  Hvorfor det er viktig med fasadevask

  Fasadevask er ikke noe du gjør bare for at boligen skal se ren og pen ut. Fasadevask er nødvendig for å ta godt vare på selve bygget. Ellers kan du oppleve problemer med sopp og råte etter noen år. Boligen utsettes for utrolig mange belastninger i et så værhardt land som Norge: regn, snø, pollen, forurensning og mye mer.

  I tillegg bør du alltid vaske fasaden før du skal male boligen. Malingen sitter mye bedre når du fjerner skitt og støv først. Du må bare passe på at du gir bygget god tid til å tørke skikkelig før du begynner å male. Ikke bli utålmodig, det kan føre til masse problemer med malingen.

  Gode tips til fasadevask

  Disse tipsene er veldig viktig å huske på når du skal vaske fasaden på boligen din:

  1. Pass på at du har riktig utstyr til fasadevask

  Det første du bør gjøre er å sjekke at du har alt du trenger av utstyr til fasadevask. Det er kjedelig å begynne arbeidet, bare for å oppdage at du ikke kan fullføre før du har vært på butikken. Du bør ha en lavtrykksslange som hageslange, egnet vaskemiddel, vaskekost og forlengerskaft som gjør at du har tilgang til hele veggen.

  2. Ikke bruk høytrykksspyler til fasadevask

  Du bør så absolutt ikke bruke høytrykksspyler til fasadevask. Du risikerer at malingen forsvinner, samt du kan få vann i treverk og kledning. Det vil etter hvert føre til råte og store problemer. Fasaden kan også ta skade om du bruker rengjøringsmidler som ikke er egnet. Pass derfor godt på at du har riktig utstyr.

  3. Velg riktig dag for fasadevask

  En grå regnværsdag er kanskje ikke det du forbinder med utearbeid, men det er faktisk det perfekte været til fasadevask. Vått treverk er nemlig mye enklere å vaske. Temperaturen bør dessuten holde seg over fem grader, så vent til frostfaren er over. Ikke vask fasaden i strålende sol. Solen fører til at vannet fordamper og vaskemiddelet tørker. Dersom det ikke regner, bør du væte fasaden med hageslange først.

  4. Begynn med å vaske veggene

  Du må begynne med fasaden, og deretter kan du vaske vindu og terrasse. Det skylles nemlig mye skitt på terrassegulvene, så de trenger garantert en omgang med spyleslangen etter fasadevasken er ferdig. Det kan også hende av kjemikaliene fra fasadevasken er skadelig for terrassebordene. Kjemikaliene kan også virke etsende på vinduene.

  Slik blir fasadevasken vellykket

  Begynn å med å skylle ned hele veggen ovenfra og ned. Du bør aldri gjøre det omvendt. Deretter påfører du husvask nedenfra og opp ved å ta ett felt om gangen. Feltet bør være ca. to-tre kvadratmeter. La rengjøringsmidlene virke litt før du begynner å skrubbe. Helt til sist, skyller du godt av med masse vann.

  Profesjonell fasadevask

  Mange velger å overlate fasadevasken til profesjonelle med riktig utstyr, kompetanse og kunnskap. For eksempel, profesjonelle vil kunne hjelpe deg om du ønsker å vaske fasaden med rentvannsystem. Dette systemet forhindrer at partikler blir igjen etter at vasken er fullført, noe som er bedre både for miljøet og for resultatet.

  Du må være obs på at fasadevask som regel kun er vask av selve fasaden, ikke vindu og terrasser. Du bør be om å få et tilbud på dette også når du først er i gang. Mange konflikter kan unngås ved at du ber om et skriftlig tilbud med alle kostnader og tjenester.

  Bruk et seriøst firma

  Det finnes dessverre mange useriøse og upålitelige firma på markedet som bare er ute etter kjappe penger. Du bør passe på at du får fasadevasken utført av et firma som har de rette sertifiseringene og kvalifikasjonene. Sjekk gjerne følgende:

  Ikke la deg friste av det billigste tilbudet. Husk at riktig vedlikehold av fasade kan forhindre mange alvorlige problemer på sikt. Det er derfor ikke noe du bør ta lett på. Du kan spare deg for mange bekymringer ved å få arbeidet utført av dyktige fagfolk.

  Få et godt tilbud på fasadevask

  Vi anbefaler å bruke en anbudstjeneste for å få det beste tilbudet på fasadevask. Ikke bare slipper du å bruke tid på å finne seriøse firma selv og foreta bakgrunnssjekk på dem, men du kan spare masse penger også. Gjør det enkelt for deg selv ved å la dem konkurrere om deg.

  Det holder at du sender inn noen få opplysninger for å få tilsendt et tilbud. Du må opplyse om størrelse på boligen og hvor i landet du bor. Oppdaterte kontaktdetaljer er også viktig, slik at de kan sende deg tilbudet. Du står fritt til å takke ja eller nei – tilbudene er uforpliktende og gratis.

  Pass på at du får et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig når du skal vurdere tilbudene til rengjøringsbedriftene. Har alle inkludert de samme kostnadene? Tilbyr noen av dem ekstratjenester? Kan det dukke opp ekstra omkostninger underveis? For eksempel, enkelte rengjøringsbyråer tilbyr gratis vinduspuss med fasadevask.

  Dersom det ene tilbudet avviker veldig fra resten, bør du undersøke hvorfor. Det er ikke nødvendigvis slik at det laveste tilbudet er det beste tilbudet. Kanskje er ikke alle kostnader beregnet inn i prisen, og du får deg en ubehagelig overraskelse når regningen kommer. Det er derfor smart å ta en telefon til rengjøringsbedriften for å spørre om hvorfor prisen er så lav.

  Fasadevask er en god investering i egen bolig

  Du kan anse fasadevask som en god investering i boligens verdi. Levetiden til fasaden forlenges betydelig. Det gjelder spesielt om du påfører algedreper og impregnering. Hvis du synes at det virker krevende å utføre fasadevask hvert år, kan du bare tenke på hvor krevende det blir å ordne opp i grønske, råte og sopp om noen år. Du kommer garantert ikke angre på årlig fasadevask.

  Anbefalte rengjøringsbedrifter

  Bedriftslogo

  Nell Renhold AS er en totalleverandør innen rengjøringstjenester som inkluderer hovedrenhold og smittevern. Bedriften utfører oppdrag på Østlandet, og i tillegg til renholdstjenester tilbyr de også behandling av tak og gulv, samt utleie av matter og mopper.

 • Stiftet i: 1986
 • 76 ansatte
 • St Olavs gate 22, 3112 Tønsberg
 • Bedriftslogo

  Kompot AS er en totalleverandør av renholdstjenester for eiendomsdrift på Østlandet. I tillegg til å dekke renholdsbehov for tak og fasade, så har bedriften også kompetanse innen flytting og transport, samt. kjøp og salg av biler.

 • Stiftet i: 2017
 • 12 ansatte
 • Norderhovsgata 11, 3510 Hønefoss
 • Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

  Kontakt oss

  Besøksinformasjon

  Bogstadveien 27B,
  0355 Oslo
  © 2023 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454