Slik skaffer du riktig ventilasjon til boligen

Sist oppdatert: 16. Nov, 2021

  Ventilasjon er nødvendig for at hjemmet ikke skal bli tett og ubehagelig. Det finnes forskjellige alternativer for deg som leter etter riktig ventilasjon til hjemmet ditt. Her skal du få en oversikt over ulike typer, samt viktig informasjon som du er nødt til å lese før du investerer i et ventilasjonssystem.

  Hvorfor er ventilasjon viktig?

  Ventilasjon er viktig av mange grunner. Det gir tilførsel av frisk luft, regulerer inneklimaet, og fjerner støv fra boligen. For å regulere inneklimaet bør det være ventilasjon i alle rom i et hus. Ventilasjon er spesielt viktig i rom der folk tilbringer mesteparten av tiden som soverom og stue, samt på kjøkken og bad hvor det kan oppstå mugg og fuktskader. Fjerning av støvpartikler fra luften er en annen grunn til at ventilasjon er så viktig. Hvis du har allergi eller astma, kan dette vil bidra til å forhindre allergiske reaksjoner og kløende øyne.

  Hvilke typer ventilasjon finnes det?

  Det finnes per i dag tre muligheter for ventilasjon i norske boliger: naturlig avtrekksventilasjon, mekanisk avtrekksventilasjon og mekanisk balansert ventilasjon. Naturlig avtrekksventilasjon brukes i eldre boliger som er bygget før 70-tallet. Det finnes fortsatt mange som bruker denne formen for ventilering. Tanken bak naturlig ventilasjon er at kanaler på bad- og våtrom skal føre varm, fuktig luft ut, mens frisk luft kommer inn gjennom vindu og/eller ventiler i veggen.

  Per i dag krever nye forskrifter at det kun skal benyttes balansert ventilasjon i nybygg. Dette er imidlertid ganske nytt, og sjansene er store at du har en av de andre alternativene om du ikke bor i en relativt ny bolig. Du trenger ikke nødvendigvis å oppgradere til balansert ventilasjon om du vil forbedre eksisterende anlegg i en eldre bolig. Du kan gjøre flere grep for å øke kapasiteten på eksisterende ventilasjonssystem.

  Ventilasjonskrav, regler og støtte fra Enova

  Forskriftene er fastsatt for å sikre at folk til enhver tid har god inneluftkvalitet. Forskriftene sier at det skal være en viss mengde ventilasjonsåpninger i bygget, avhengig av størrelsen på rommet eller området. Den definerer også hvordan disse ventilasjonsåpningene skal utformes og plasseres i forhold til hverandre.

  De siste forskriftene som sier at du må bruke balansert ventilasjon gjelder for nye boliger og oppussingsprosjekt som faller under definisjonen hovedombygging. Du kan ha krav på støtte fra Enova for å installere balansert ventilasjon i eldre boliger. Støtten lå på 10 000 kr fra 1. juli 2021, og den gjelder for boliger med gyldig byggemelding fra før 1. juli 2010. Kravene kan imidlertid endres raskt, og du bør derfor kontakte Enova for å få nøyaktige detaljer.

  Hvordan sikre at du får riktig ventilasjon på bad og våtrom

  Det er spesielt viktig med riktig ventilasjonsnivå på bad, våtrom og på kjøkken. Det ble vanlig å ha mekanisk avtrekksventilasjon i norske boliger på 70-tallet, hovedsakelig som vifte over komfyren. Noen har også mekanisk avtrekksventilasjon på loftet. Mange synes at dette fungerer bra, selv om energitapet er større og luftkvaliteten kan være dårligere enn ved balansert ventilasjon.

  Det er imidlertid veldig viktig å være obs på fuktighet og luftkvalitet i hjemmet, særlig hvis du ikke har et moderne ventilasjonssystem. Mange gjør tabben ved å åpne døren til badet mens de dusjer. Det fører til at fuktigheten føres ut i boligen og skaper problemer. Riktig ventilasjon skal suge fukt fra bad og våtrom ut av selve boligen.

  Dersom du ikke har balansert ventilering, bør du passe på at du har en ventil nær dusj eller bad, helst så langt vekk fra baderomsdøren som mulig. Pass på at baderomsmøblene ikke blokkerer for ventilasjonen. Tørk vekk støv og skitt regelmessig for å sikre at luften strømmer fritt. Mekanisk vifte er et alternativ for gamle baderom som ikke koster mer enn noen tusenlapper.

  Anbefalte ventilasjonsinstallatører

  Bedriftslogo

  Airon AS har besøksadresse like utenfor Sarpsborg og leverer ventilasjonsprodukter og tjenester til små og store boligprosjekter. Airon tar oppdrag i hele Østfold og Viken på vegne av private og offentlige aktører.

 • Stiftet i: 2019
 • 6 ansatte
 • Trøskenveien 36, 1712 Grålum
 • Bedriftslogo

  Lavenergisystemer AS har base i Lysaker og leverer et av markedets mest kompakte og diskrete boligventilasjonssystemer. Bedriften har vært med i kåringene av DN til Norges fremste gasellebedrift 4 år på rad.

 • Stiftet i: 2012
 • 1 ansatte
 • Arnstein Arnebergs vei 30, 1366 Lysaker
 • Bedriftslogo

  Norsk Boligventilasjon har utført ventilasjonsarbeid i over 20 år til både privat- og bedriftsmarkedet over hele Oslo, Østfold, Akershus og Bærum. Bedriften utfører alt av tradisjonelle oppdrag innen service og montering.

 • Stiftet i: 2000
 • 1 ansatte
 • Valbjørkveien 12, 1850 Mysen
 • Fordeler og ulemper med mekanisk balansert ventilasjon

  Det kan være mange fordeler med å oppgradere til et balansert ventilasjonssystem, selv om ulempen er at det koster mer. Det er fordi prosjektet blir med én gang mye større, og det koster mer i arbeid. Selve systemet vil også koste mer. Vi anbefaler å sette opp et godt budsjett i forkant, samt kontakte Enova for å søke om økonomisk støtte.

  Et balansert ventilasjonssystem med vifte sørger for at gammel luft fjernes, og du får renset, frisk luft inn i boligen. Varmen fra den gamle luften blir overført til den nye luften, slik at du også sparer penger på oppvarming. Uteluften er godt filtrert og fukt fjernes før den fordeles i boligen. Du reduserer dermed risikoen for fuktskader, samtidig som du får et sunt inneklima.

  Fordeler og ulemper med naturlig og balansert avtrekksventilasjon

  Fordelen med å beholde naturlig eller mekanisk avtrekksventilasjon er at du kan spare penger, samt selve jobben blir mindre omfattende. Ulempen er at du ikke får den gode varmegjenvinningen eller luftrensingen på samme måte som ved balansert ventilering. Det finnes heldigvis løsninger som hjelper deg godt på vei.

  Varmepumper kan hjelpe deg med å forbedre inneklimaet. Det finnes varmepumper som renser luften for å fjerne pollen, støv og lignende. Det kan være et alternativ for deg som ikke skal oppgradere til balansert ventilering, men gjerne vil ha frisk, renset luft inn i boligen. Dette er en god løsning for deg som også ønsker å oppgradere oppvarmingssystemet i boligen.

  Det enkleste for mange er å åpne vindu og dører for å få naturlig ventilasjon. Det er imidlertid ikke alltid dette er like praktisk, for eksempel ved minusgrader ute eller i rom som har få vindu. Romventilator er i så fall et godt alternativ. Den gjenvinner varme og fås til en billig pris. Du trenger heller ikke fagfolk for å installere den.

  Slik får du en god pris på ventilasjon til boligen

  Prisen for ventilasjon bestemmes vanligvis av VVS-anlegget og størrelsen på boligen. Når du skal velge et ventilasjonsfirma, er det viktig å få et tilbud fra dem og sammenligne priser og se om de tilbyr noen rabatter eller tilbud.

  For å sikre at du får en rettferdig pris på ventilasjon til hjemmet ditt, er det best å bruke en anbudstjeneste. Anbudstjenester vil ta seg av alt fra å finne ut hvem som er kvalifisert til å gjøre jobben, sende deg tilbud og formidle dine forventninger om kostnad.