bilde

POPULÆRT SPARETILTAK: En varmepumpe gir både behagelig oppvarming og lavere strømregning.

Hva er en varmepumpe? Enkel og grei guide

Sist oppdatert: 15. februar 2024

En varmepumpe er ganske så enestående, og fra dagen du får den i hus vil du ikke forstå hvordan du noengang klarte deg uten. En (luft/luft) varmepumpe fungerer ved å bruke varmen som allerede er tilgjengelig i rommet rundt oss. Den type varmepumpe som du har plassert ute vil hente energi fra sola, lufta, steinmassene eller vannet og gjøre det om til varme. Det er et ganske fascinerende, men også veldig enkelt prinsipp. 

Kortversjonen

 • En varmepumpe utnytter solenergien som er lagret i naturen og omgivelsene rundt oss for å produsere varme til oppvarming av hus og varmt vann.
 • Det finnes ulike typer varmepumper, inkludert luft til vann varmepumper, luft til luft varmepumper og avtrekksluft varmepumper, som alle har forskjellige funksjoner og bruksområder.
 • En varmepumpe kan være lønnsom for familier ved å redusere energiforbruket og kostnadene forbundet med oppvarming, spesielt hvis man for øyeblikket bruker elektrisk oppvarming.
 • Ved å velge riktig installatør og dimensjonering av varmepumpen kan man sikre optimal effektivitet og komfort, samtidig som man tar vare på miljøet ved å bruke en fornybar energikilde.

Hva er en varmepumpe og hvordan fungerer den?

Solen varmer opp planeten vår. Med en varmepumpe kan du dra nytte av denne solenergien, som lagres i alt fra grunnfjellet, jordoverflaten, vann og til luften rundt oss.

Prosessen for å utnytte den lagrede solenergien er en genial, teknisk løsning som gjør det mulig å utnytte varme ved lav temperatur og bruke den til å varme hus og varmt vann ved en betydelig høyere temperatur.

Siden energien som en varmepumpe bruker består av ren solenergi, som lagres i stein, jord, vann og luft, betyr det at varmepumpen er en fornybar energikilde. Den elektriske energien som en varmepumpe også krever er nødvendig for å drive selve utvinningsprosessen, i tillegg til forskjellige sirkulasjonspumper og elektronikk.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvilke type varmepumper finnes det?

For å gjøre varmepumper mer forståelig, så må du sette deg inn i hvilken varmepumpe som passer best for deg. Her er en kort introduksjon til de forskjellige varmepumper med luft:

Luft til vann varmepumper

Denne pumpen trekker ut energi fra luften ute ved hjelp av varmepumpens utendørs enhet. Den plasseres ofte mot en husvegg, helst mot sør og nær stedet der du har tenkt å plassere luft til vann-varmepumpen inne i huset. 

En slik varmepumpe varmes opp med elementer eller gulvvarme. En luft til vann varmepumpe kan også produsere varmt vann, og du kan få deg et komplett system som kan gi deg varme og varmt vann. Enkelte modeller kan også levere kald luft på varme dager.

Luft til luft varmepumper 

En luft til luft varmepumpe henter også energien fra luften ute, men den overfører ikke energien til rennende væske. I stedet bruker en varmepumpen energien i uteluften til å varme luft som spres gjennom innendørs-delen av varmepumpen.

Denne varmepumpen kan ikke brukes til å produsere varmt vann. Den kan imidlertid brukes til å levere kald luft på varme dager. Noen luft til luft varmepumper leveres med avansert filterteknologi som sikrer at du alltid har ren og frisk luft i huset ditt.

Avtrekksluft varmepumper

Avtrekksluft-varmepumpen henter ut energi fra ventilasjonsluften som transporteres ut av huset ved hjelp av varmepumpens innebygde avtrekksluft-aggregat. Den suger ut den oppvarmede luften fra huset ditt og drar fordel av energien i denne luften. Energien brukes til å produsere varme og varmt vann.

I forhold til andre typer varmepumper, for eksempel geotermiske eller bergvarmepumper, er en avtrekksluftvarmepumpe imidlertid ikke like effektiv.

Er varmepumpe lønnsomt for familier?

Hvor mye energi du kan spare med en varmepumpe avhenger blant annet av hvor i landet du bor, utformingen av huset og hvor stort behovet for oppvarming er. Hvis du for øyeblikket har elektrisk oppvarming hjemme, betyr en varmepumpe ofte en energibesparelse på 25-30%.

En varmepumpe kan derfor være et viktig supplement på oppvarmingen av huset ditt, eller til og med være den som sørger for å holde hele huset i en behagelig temperatur på enkelte årstider. Under de riktige forhold og ved en gjennomført installasjon kan en varmepumpe være nedbetalt allerede etter tre år. Men det kan være lurt å ha noen ekstra varme-elementer når kulden er som verst om vinteren.

Fra 1. September 2013 ble det i Norge krav om at kun fagfolk med sertifikat kan installere en varmepumpe. Det er faktisk ulovlig å montere denne selv. Det gjelder også ved reparasjon eller demontering av varmepumpa i forbindelse med endring eller sjekk av varmekretsen på pumpa.

Derfor bør du se på den totale kostnaden allerede før du kjøper varmepumpe slik at du også tar med i beregningen hva det koster å installere varmepumpen din.

Viktig å vite når du skal kjøpe varmepumpe

Et viktig spørsmål du må stille deg selv er hvilken størrelse den nye varmepumpen skal ha. Alt avhenger av hvor stort område som skal varmes opp og hvilket strømforbruk du har i dag. Det generelle rådet er at du aldri skal underdimensjonere. Hvis du er usikker, bør du heller velge den større modellen, da en varmepumpe er en langsiktig investering.

Dagens moderne varmepumper har ofte tilstrekkelig effektivitet til å kunne varme et hus på ca. 100-150 kvm, men dette forutsetter følgende optimale forhold: 

 • At huset har en åpen planløsning slik at den varme luften kan sirkulere fritt
 • At utetemperaturen aldri faller under minus 15 grader.

Som et batteri kan planeten vår lagre energi – men når det gjelder kloden, er det solenergi som lagres når solen varmer fjell, overflatejord, luft og vann. Det er denne lagrede solenergien som varmepumpen bruker – når som helst på året og til alle døgnets tider.

TIPS: En større varmepumpe gir en høyere investeringskostnad, men en lavere driftskostnad. På samme måte resulterer en for liten varmepumpe i en lavere investeringskostnad, men en høyere driftskostnad. En riktig dimensjonering gir derfor en optimal balanse mellom investeringer og driftskostnader.

Disse kravene bør du stille til din nye varmepumpe

Det er ulike kontroller du bør ta før du investerer i en varmepumpe. Men det er også noen selvfølgelige krav du bør stille til den nye varmepumpen din. Her er de opplagte betingelsene du bør stille:

 • Sørg for at varmepumpen er tilpasset nordiske forhold
 • Sjekk hvilken varmepumpe som har høyest effektivitet
 • Lavt støynivå, både innendørs og utendørs, for en behagelig hverdag
 • Varmepumpen bør være energieffektiv for at du raskt kan tjene inn kostnaden
 • Bør kunne brukes som klimaannlegg om sommeren
 • Ta alltid en titt på tilbudene som ligger ute, og les tester for å sjekke ut vinneren

Når bruker varmepumpe mest strøm?

Omtrent 20 prosent eller mer av en varmepumpes strømuttak brukes til å produsere varmt vann. At varmtvannet skal være nok til husets behov er åpenbart, derfor er det viktig å stille de riktige kravene til en varmepumpe.

Ettersom produksjon av varmtvann står for en økende andel av husets energibehov (vannforbruket øker, hus blir stadig mer isolert), blir det stadig viktigere at varmtvann produseres med en så høy årlig oppvarmingsfaktor som mulig. Samtidig er det viktig å lade opp varmtvannsberederen raskt slik at du alltid kan holde deg varm og komfortabel når du trenger det. 

Nytt varmtvann må produseres så raskt at ingen trenger å vente på det. Og dette bør gjøres til lavest mulig driftskostnad. Det er også veldig viktig at varmepumpen har et system som minimerer risikoen for at legionellabakterier formerer seg.

Det viktige for en god varmepumpe er dermed å produsere nok varmt vann samtidig som den årlige varmefaktoren forblir høy, det vil si at kostnadene holdes så lave som mulig. Det er også viktig at varmepumpen din har kapasitet til å varme varmt vann raskt. Det er viktig at varmtvannet er tilstrekkelig for alle i husholdningen når forbruket av varmt vann er ekstra stort.

Hvem oppfant varmepumpen?

Varmepumpen ble oppfunnet av en mann ved navn Peter Von Rittinger fra Østerrike. Han ble født i 1811 og døde i 1872 i en alder av 61 år. Varmepumpen ble oppfunnet i 1856 mens Peter arbeidet med å skaffe salt. Han utførte eksperimenter ved å bruke vanndampens latente varme for fordampning av saltlake. Og dermed ble varmepumpen til. 

Du vet du har funnet den beste varmepumpen når..

Før du bestemmer deg for å kjøpe en varmepumpe, er det en rekke kontrollspørsmål og hensyn som bør tas. Om du følger en enkel sjekkliste så vil du være godt forberedt for å finne varmepumpen med den beste prisen og de beste funksjonene:

 1. Evaluering av nåværende varmeanlegg
  Hvordan fungerer ditt nåværende system når det gjelder komfort, effektivitet og kostnad?
  Hvor gammelt er ditt nåværende varmesystem? Det kan være veldig ineffektivt å bruke et eldre varmesystem, selv om det teknisk sett kan vare et par år til.
 1. Nåværende energiutgifter
  Hovedårsaken til at folk flest vurderer å bytte til varmepumpe er å spare penger. Lag deg et kostnadsbilde for det siste året. Men ta gjerne et enda lengre tilbakeblikk slik at for eksempel en uvanlig mild eller kald vinter ikke gir et misvisende bilde.
 1. Husets størrelse/beliggenhet 
  Med mer informasjon om huset ditt, kan installatøren dimensjonere en mer optimalisert løsning. Har du en- eller to-etasjers hus? Kjeller eller loft? Kvadratmeter område? Er det spesielle forhold å ta hensyn til, f.eks. Rom med ekstrem takhøyde? Har du utviklingsplaner? Basseng som skal varmes opp?
 1. Varme- og varmtvannsbehov
  Hvilke energibehov har huset? Hvor mange mennesker bor i huset? Er det for eksempel tenåringsbarn som sluker mye varmt vann, eller eldre voksne som ønsker en ekstra høy innetemperatur? Det er viktig å tilpasse størrelsen på varmepumpen til husholdningens behov.
 1. Dimensjonering
  Dimensjonen er veldig viktig fordi varmepumpen din må kunne varme huset ditt på en lønnsom måte gjennom hele året. Den må klare å håndtere selv de kaldeste dagene.

  En større varmepumpe gir en høyere investeringskostnad, men koster mindre å drifte. Med en for liten varmepumpe blir det omvendt. En riktig dimensjonering vil gi optimal balanse mellom investering og driftskostnad.
 1. Fjernstyring
  Noen varmepumper kan fjernstyres via en online enhet. Via internett kan du for eksempel da øke varmen i ditt eget hus før du kommer hjem etter å ha vært på reise.
 1. Sammenlign tilbud
  Her bør du være litt forsiktig så du ikke sammenligner epler med pærer. Dersom en varmepumpe er betydelig billigere, bør du sjekke at den dekker alle behov. 
 1. Forventet besparelse
  En effektiv varmepumpe kan redusere oppvarmings-kostnadene med mer enn tre fjerdedeler. Men det er mange faktorer som påvirker effekten. For eksempel vil husets tilstand og utetemperaturen påvirke effektiviteten av en varmepumpe.

Og hvor lang tid det tar før du har tjent inn kostnaden for investeringen avhenger av hvor mye du vil spare. 

Les også: 7 myter om varmepumper

Derfor bør du velge riktig installatør til din varmepumpe

Bak en god løsning for varmepumpe står en forhandler som tar det overordnede ansvaret. Etter du har invitert en fagperson inn i ditt hjem skal de foreta en vurdering av huset ditt og analysere dets behov. En sertifisert varmepumpe-installatør skal kunne svare på hvor mye varme og hvor mye varmtvann som må produseres. 

Dette kalles dimensjonering. Her bestemmes det hva som kreves av varmepumpen for å gi deg optimal komfort i hjemmet samtidig som du får mest mulig igjen for investeringen. Dette skal forhandleren din ta ansvar for:

 • Sjekke hva som er optimal dimensjonering
 • God installasjon – riktig funksjon og fullført med et fint resultat
 • Nøyaktig dimensjonering – anlegget skal være tilpasset husets behov for å skape best mulig driftsøkonomi og komfort
 • God igangkjøring – instruere deg som bruker hvordan varmepumpen skal brukes riktig
 • Tilby service etter montering

Når det kommer til sluttresultatet, så har installatøren en svært viktig rolle. Du kan for eksempel sammenligne det med Formel 1: Det har ingenting å si hvor bra bilen er hvis du ikke er noen god sjåfør – uten en god sjåfør vil ikke bilen kunne prestere på toppen. Det samme gjelder varmepumper. For å kunne utnytte varmepumpens fulle kapasitet kreves en dyktig og kunnskapsrik fagperson til å installere.

Installatøren er derfor minst like viktig som selve varmepumpen for at du skal ha et varmepumpesystem med god funksjon og ytelse. 

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Spar miljøet ved å velge varmepumpe

Det er mye snakk om solenergi nå. Med en varmepumpe henter du ut varme fra solens stråler lagret i fjell, land, vann eller luft. Ved hjelp av smart og energieffektiv teknologi overføres energien til hjemmet ditt, og nesten alle varmepumper leverer også rikelig med varmt vann, med minimal miljøpåvirkning.

Varmepumpen din er en fornybar energikilde. Dag etter dag, år etter år, trekker den ut solens energi med minst mulig energiforbruk.

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hva er en varmepumpe?

En varmepumpe er en elektrisk enhet som kan overføre varmeenergi fra et sted til et annet. Varmepumper kan brukes til både oppvarming og kjøling av bygninger, og kan også brukes til å varme opp vann.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg vurdere å installere en varmepumpe?

Det er flere fordeler med å installere en varmepumpe. De er mer energieffektive enn tradisjonelle varme- og kjølesystemer, noe som kan føre til lavere strømregninger og mindre miljøpåvirkning.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å installere en varmepumpe?

Kostnadene for å installere en varmepumpe kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert størrelsen på enheten, type varmepumpe, og installasjonskostnader. Det er vanligvis en engangskostnad for installasjonen, men det kan også være driftskostnader forbundet med å kjøre varmepumpen.

Meldingsboble
Hvor lang er levetiden til en varmepumpe?

Levetiden til en varmepumpe avhenger av flere faktorer, inkludert kvaliteten på enheten, hvor godt den er vedlikeholdt, og hvor ofte den brukes. Generelt kan varmepumper vare i 15 til 25 år eller mer, avhengig av disse faktorene.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454