POPULÆRT SPARETILTAK: En varmepumpe gir både behagelig oppvarming og lavere strømregning.
Sist oppdatert: 16. juli 2024
En varmepumpe er ganske så enestående, og fra dagen du får den i hus vil du ikke forstå hvordan du noengang klarte deg uten. En (luft/luft) varmepumpe fungerer ved å bruke varmen som allerede er tilgjengelig i rommet rundt oss. Den type varmepumpe som du har plassert ute vil hente energi fra sola, lufta, steinmassene eller vannet og gjøre det om til varme. Det er et ganske fascinerende, men også veldig enkelt prinsipp.
Solen varmer opp planeten vår. Med en varmepumpe kan du dra nytte av denne solenergien, som lagres i alt fra grunnfjellet, jordoverflaten, vann og til luften rundt oss.
Prosessen for å utnytte den lagrede solenergien er en genial, teknisk løsning som gjør det mulig å utnytte varme ved lav temperatur og bruke den til å varme hus og varmt vann ved en betydelig høyere temperatur.
Siden energien som en varmepumpe bruker består av ren solenergi, som lagres i stein, jord, vann og luft, betyr det at varmepumpen er en fornybar energikilde. Den elektriske energien som en varmepumpe også krever er nødvendig for å drive selve utvinningsprosessen, i tillegg til forskjellige sirkulasjonspumper og elektronikk.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
For å gjøre varmepumper mer forståelig, så må du sette deg inn i hvilken varmepumpe som passer best for deg.
For å få mest ut av varmepumper bør man sette seg inn i de forskjellige systemene for å finne ut hvilke varmepumpesystemer man kan dra mest nytte av, og hvordan man bruker varmepumpen på best mulig måte! Her vil det variere enormt hvilke systemer man bør velge, og det kan være lurt å overveie dette skikkelig før man bestemmer seg.
Her er en kort introduksjon til de forskjellige varmepumper med luft:
Denne pumpen trekker ut energi fra luften ute ved hjelp av varmepumpens utendørs enhet. Den plasseres ofte mot en husvegg, helst mot sør og nær stedet der du har tenkt å plassere luft til vann-varmepumpen inne i huset.
En slik varmepumpe varmes opp med elementer eller gulvvarme. En luft til vann varmepumpe kan også produsere varmt vann, og du kan få deg et komplett system som kan gi deg varme og varmt vann. Enkelte modeller kan også levere kald luft på varme dager.
En luft til luft varmepumpe henter også energien fra luften ute, men den overfører ikke energien til rennende væske. I stedet bruker en varmepumpen energien i uteluften til å varme luft som spres gjennom innendørs-delen av varmepumpen.
Denne varmepumpen kan ikke brukes til å produsere varmt vann. Den kan imidlertid brukes til å levere kald luft på varme dager. Noen luft til luft varmepumper leveres med avansert filterteknologi som sikrer at du alltid har ren og frisk luft i huset ditt.
Avtrekksluft-varmepumpen henter ut energi fra ventilasjonsluften som transporteres ut av huset ved hjelp av varmepumpens innebygde avtrekksluft-aggregat. Den suger ut den oppvarmede luften fra huset ditt og drar fordel av energien i denne luften. Energien brukes til å produsere varme og varmt vann.
I forhold til andre typer varmepumper, for eksempel geotermiske eller bergvarmepumper, er en avtrekksluftvarmepumpe imidlertid ikke like effektiv.
Hvor mye energi du kan spare med en varmepumpe avhenger blant annet av hvor i landet du bor, utformingen av huset og hvor stort behovet for oppvarming er. Hvis du for øyeblikket har elektrisk oppvarming hjemme, betyr en varmepumpe ofte en energibesparelse på 25-30%.
En varmepumpe kan derfor være et viktig supplement på oppvarmingen av huset ditt, eller til og med være den som sørger for å holde hele huset i en behagelig temperatur på enkelte årstider. Under de riktige forhold og ved en gjennomført installasjon kan en varmepumpe være nedbetalt allerede etter tre år. Men det kan være lurt å ha noen ekstra varme-elementer når kulden er som verst om vinteren.
Fra 1. September 2013 ble det i Norge krav om at kun fagfolk med sertifikat kan installere en varmepumpe. Det er faktisk ulovlig å montere denne selv. Det gjelder også ved reparasjon eller demontering av varmepumpa i forbindelse med endring eller sjekk av varmekretsen på pumpa.
Derfor bør du se på den totale kostnaden allerede før du kjøper varmepumpe slik at du også tar med i beregningen hva det koster å installere varmepumpen din.
Et viktig spørsmål du må stille deg selv er hvilken størrelse den nye varmepumpen skal ha. Alt avhenger av hvor stort område som skal varmes opp og hvilket strømforbruk du har i dag. Det generelle rådet er at du aldri skal underdimensjonere. Hvis du er usikker, bør du heller velge den større modellen, da en varmepumpe er en langsiktig investering.
Dagens moderne varmepumper har ofte tilstrekkelig effektivitet til å kunne varme et hus på ca. 100-150 kvm, men dette forutsetter følgende optimale forhold:
Som et batteri kan planeten vår lagre energi – men når det gjelder kloden, er det solenergi som lagres når solen varmer fjell, overflatejord, luft og vann. Det er denne lagrede solenergien som varmepumpen bruker – når som helst på året og til alle døgnets tider.
TIPS: En større varmepumpe gir en høyere investeringskostnad, men en lavere driftskostnad. På samme måte resulterer en for liten varmepumpe i en lavere investeringskostnad, men en høyere driftskostnad. En riktig dimensjonering gir derfor en optimal balanse mellom investeringer og driftskostnader.
Det er ulike kontroller du bør ta før du investerer i en varmepumpe. Men det er også noen selvfølgelige krav du bør stille til den nye varmepumpen din. Her er de opplagte betingelsene du bør stille:
Omtrent 20 prosent eller mer av en varmepumpes strømuttak brukes til å produsere varmt vann. At varmtvannet skal være nok til husets behov er åpenbart, derfor er det viktig å stille de riktige kravene til en varmepumpe.
Ettersom produksjon av varmtvann står for en økende andel av husets energibehov (vannforbruket øker, hus blir stadig mer isolert), blir det stadig viktigere at varmtvann produseres med en så høy årlig oppvarmingsfaktor som mulig. Samtidig er det viktig å lade opp varmtvannsberederen raskt slik at du alltid kan holde deg varm og komfortabel når du trenger det.
Nytt varmtvann må produseres så raskt at ingen trenger å vente på det. Og dette bør gjøres til lavest mulig driftskostnad. Det er også veldig viktig at varmepumpen har et system som minimerer risikoen for at legionellabakterier formerer seg.
Det viktige for en god varmepumpe er dermed å produsere nok varmt vann samtidig som den årlige varmefaktoren forblir høy, det vil si at kostnadene holdes så lave som mulig. Det er også viktig at varmepumpen din har kapasitet til å varme varmt vann raskt. Det er viktig at varmtvannet er tilstrekkelig for alle i husholdningen når forbruket av varmt vann er ekstra stort.
Varmepumpen ble oppfunnet av en mann ved navn Peter Von Rittinger fra Østerrike. Han ble født i 1811 og døde i 1872 i en alder av 61 år. Varmepumpen ble oppfunnet i 1856 mens Peter arbeidet med å skaffe salt. Han utførte eksperimenter ved å bruke vanndampens latente varme for fordampning av saltlake. Og dermed ble varmepumpen til.
Før du bestemmer deg for å kjøpe en varmepumpe, er det en rekke kontrollspørsmål og hensyn som bør tas. Om du følger en enkel sjekkliste så vil du være godt forberedt for å finne varmepumpen med den beste prisen og de beste funksjonene:
Og hvor lang tid det tar før du har tjent inn kostnaden for investeringen avhenger av hvor mye du vil spare.
Les også: 7 myter om varmepumper
Bak en god løsning for varmepumpe står en forhandler som tar det overordnede ansvaret. Etter du har invitert en fagperson inn i ditt hjem skal de foreta en vurdering av huset ditt og analysere dets behov. En sertifisert varmepumpe-installatør skal kunne svare på hvor mye varme og hvor mye varmtvann som må produseres.
Dette kalles dimensjonering. Her bestemmes det hva som kreves av varmepumpen for å gi deg optimal komfort i hjemmet samtidig som du får mest mulig igjen for investeringen. Dette skal forhandleren din ta ansvar for:
Når det kommer til sluttresultatet, så har installatøren en svært viktig rolle. Du kan for eksempel sammenligne det med Formel 1: Det har ingenting å si hvor bra bilen er hvis du ikke er noen god sjåfør – uten en god sjåfør vil ikke bilen kunne prestere på toppen. Det samme gjelder varmepumper. For å kunne utnytte varmepumpens fulle kapasitet kreves en dyktig og kunnskapsrik fagperson til å installere.
Installatøren er derfor minst like viktig som selve varmepumpen for at du skal ha et varmepumpesystem med god funksjon og ytelse.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Det kan være kjedelig å gjøre grundig forarbeid når man skal velge sin installatør av varmepumpe, men det vil ofte lønne seg i lengden å gjøre forarbeidet! Ved å sammenligne priser fra flere leverandører, sjekke referanser, og verifisere at firmaet man bruker er kompetent gjennom proff.no og brønnøysundregisteret vet man at man får et bra sluttresultat!
Aircondition kan som regel kun kjøle ned rommet, mens en varmepumpe vil kunne varme opp og kjøle ned rommet! Dette er den største forskjellen, men det finnes også flere.
Aircondition kommer ofte i mer mobile løsninger man kan flytte rundt i forskjellige rom, mens varmepumper er fastmonterte med en innedel og en utedel.
Man finner stort sett varmepumper i Norge da man gjerne har behov for både oppvarming og nedkjøling, mens det i varmere strøk er mer populært med aircondition som kun kan kjøle ned rommet.
Vi foreslår å gå til innkjøp av en varmepumpe i stedet for en aircondition da dette vil lønne seg over tid ved at man kan spare penger på oppvarming.
Dette gjelder spesielt hvis man bor et sted hvor det er kalde vintere, og i mindre grad i blokker med god isolering lenger sør. Da holder det kanskje med aircondition avhengig av hvordan man liker innetemperaturen.
Det er mye snakk om solenergi nå. Med en varmepumpe henter du ut varme fra solens stråler lagret i fjell, land, vann eller luft. Ved hjelp av smart og energieffektiv teknologi overføres energien til hjemmet ditt, og nesten alle varmepumper leverer også rikelig med varmt vann, med minimal miljøpåvirkning.
Varmepumpen din er en fornybar energikilde. Dag etter dag, år etter år, trekker den ut solens energi med minst mulig energiforbruk.
En varmepumpe er en elektrisk enhet som kan overføre varmeenergi fra et sted til et annet. Varmepumper kan brukes til både oppvarming og kjøling av bygninger, og kan også brukes til å varme opp vann.
Det er flere fordeler med å installere en varmepumpe. De er mer energieffektive enn tradisjonelle varme- og kjølesystemer, noe som kan føre til lavere strømregninger og mindre miljøpåvirkning.
Kostnadene for å installere en varmepumpe kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert størrelsen på enheten, type varmepumpe, og installasjonskostnader. Det er vanligvis en engangskostnad for installasjonen, men det kan også være driftskostnader forbundet med å kjøre varmepumpen.
Levetiden til en varmepumpe avhenger av flere faktorer, inkludert kvaliteten på enheten, hvor godt den er vedlikeholdt, og hvor ofte den brukes. Generelt kan varmepumper vare i 15 til 25 år eller mer, avhengig av disse faktorene.
Les mer
Les mer
Les mer