utedelen til en varmepumpe på en trebygning

SPAR PENGER: Du kan redusere strømregningen med flere tusen kroner i året ved å bytte til varmepumpe, men bare hvis du velger riktig størrelse og styrke for boligen din.

Hva er en varmepumpe? Enkel og grei guide

Sist oppdatert: 19. mai 2025

Hva er egentlig en varmepumpe? Vel, det er ganske enkelt en varmekilde som henter varme fra utemiljøet og pumper den inn i hjemmet ditt – selv når det er kaldt ute. Og det finnes flere typer varmepumpe som luft-til-luft, luft-til-vann og væske-til-vann. Det finnes også varmepumper som brukes i ventilasjon, for eksempel avtrekksvarmepumpe. I denne artikkelen ser vi nærmere på alt du trenger å vite om disse hovedtypene.

Kortversjonen

  • En varmepumpe utnytter solenergien som er lagret i naturen og omgivelsene rundt oss for å produsere varme til oppvarming av hus og varmt vann.
  • Det finnes ulike typer varmepumper, inkludert luft til vann varmepumper, luft til luft varmepumper og avtrekksluft varmepumper, som alle har forskjellige funksjoner og bruksområder.
  • En varmepumpe kan være lønnsom for familier ved å redusere energiforbruket og kostnadene forbundet med oppvarming, spesielt hvis man for øyeblikket bruker elektrisk oppvarming.
  • Ved å velge riktig installatør og dimensjonering av varmepumpen kan man sikre optimal effektivitet og komfort, samtidig som man tar vare på miljøet ved å bruke en fornybar energikilde.

Hva er en varmepumpe og hvordan fungerer den?

Så hva er egentlig en varmepumpe? Jo, den jobber som en omvendt kjøleskap. Men i stedet for å flytte varme ut av kjøleskapet, flytter den varme inn i hjemmet ditt. Det finnes fortsatt varme i luften, vannet eller bakken, selv når det er minusgrader ute. Varmepumpen er ekspert på å finne denne varmen og transportere den dit du trenger den mest.

Prosessen er faktisk ganske genial. Varmepumpen bruker kjølemiddel som sirkulerer i et lukket system. Dette kjølemidlet har en spesiell egenskap – det koker ved lave temperaturer. Når væsken sirkulerer gjennom fordamperen, tar den opp varme fra omgivelsene og blir til gass. Gassen presses sammen av en kompressor, noe som gjør den enda varmere.

Denne gassen avgir varme til hjemmet ditt i kondensatoren før den kjøles ned og blir til væske igjen. Syklusen gjentar seg kontinuerlig, og du får konstant varme til en brøkdel av kostnadene ved tradisjonell elektrisk oppvarming.

Det som gjør varmepumper så effektive, er at de ikke produserer varme – de flytter den bare. For hver kilowattime strøm du bruker, kan en god varmepumpe levere mellom 3-5 kilowattimer varme. Det betyr at du får tre til fem ganger mer energi ut enn du putter inn.

Grunnprinsippet det samme, enten du velger luft-, vann- eller væske-varmepumpe. Forskjellen ligger i hvor varmepumpen henter energien fra. Og det påvirker kostnadene, installasjonen og hvor godt den fungerer i kalde områder.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva kan jeg velge mellom når jeg skal kjøpe en varmepumpe?

Du har som sagt fire alternativer å velge mellom. Hver type varmepumpe henter energi fra ulike kilder, og derfor passer de til forskjellige hjem og behov. Hva du bør velge, avhenger blant annet av budsjett, hvor mye plass du har tilgjengelig og hvor lang tid du skal bo i boligen.

Type varmepumpeEnergikildeKrever vannbåren varmePasser forKostnadÅrlig besparelseStøtte fra Enova
Luft-til-luftUteluftNeiMindre boliger, rimelig løsning15 000–30 000 krca. 4800 krNei
Luft-til-vannUteluftJaHele boliger med vannsystem60 000–130 000 krca. 8800 krNei
AvtrekksvarmepumpeInneluftJaLeiligheter, kompakte boligerca. 70 000 krca. 8400 krNei
Væske-til-vann (berg)Fjell/jord/sjøJaStore hus med høyt forbruk200 000–250 000 krca. 11 100 krJa (inntil 10 000 kr)

Hva er en luft til luft varmepumpe?

Luft-varmepumpe er den mest populære typen i Norge, og det er lett å forstå hvorfor. Den henter varme direkte fra uteluften og krever minimalt med gravearbeid eller store installasjoner. Du trenger bare en utedel og en eller flere innedeler.

Utedelen består blant annet av en vifte som suger inn uteluft over fordamperen. Selv når temperaturen er ned mot minus 20 grader, finnes det fortsatt varme i luften som kjølemidlet kan absorbere. Denne varmen transporteres deretter inn til innedelen som varmer opp rommene dine. Du kan velge mellom innedeler som integreres i takkassett eller henges høyt opp på veggen. Mange produsenter tilbyr også gulvmodeller.

Luft-til-luft-varmepumper blåser varme luft direkte ut i rommet, mens luft-til-vann-pumper kobles til vannsystemet ditt og kan gi deg både romoppvarming og varmtvann. Sistnevnte er dyrere å installere, men gir deg mer komfort siden varmen spres jevnt gjennom radiatorer eller gulvvarme.

Sett deg inn i de forskjellige systemene

For å få mest ut av varmepumper bør man sette seg inn i de forskjellige systemene for å finne ut hvilke varmepumpesystemer man kan dra mest nytte av, og hvordan man bruker varmepumpen på best mulig måte! Her vil det variere enormt hvilke systemer man bør velge, og det kan være lurt å overveie dette skikkelig før man bestemmer seg.

Det er viktig å finne riktig leverandør. Monster. Bakkemontert solcelleanlegg.

Hva er en luft-til-vann varmepumpe?

Luft-til-vann-varmepumpe er et smart valg hvis du har vannbåren varme. Den henter energi fra uteluften, akkurat som en vanlig luft-til-luft-pumpe. Men i stedet for å blåse varm luft direkte ut i rommet, varmer den opp vannet i det vannbårne systemet ditt.

Det geniale med luft-til-vann er at du får jevn varme i hele huset gjennom eksisterende radiatorer eller gulvvarme. Mange modeller kan også produsere varmtvann, slik at du kan spare enda mer penger på strømregningen. Selve monteringen er relativt enkel, sammenlignet med andre vannpumper til vannbåren varme.

Du trenger ikke bore eller grave opp hagen. Det holder med rørføring mellom ute- og innedel. Men likevel krever det et eksisterende vannbårent system i huset. Har du gamle panelovner eller andre elektriske varmekilder, må du først investere i radiatorer eller gulvvarme til et vannbårent system.

Les også

Komplett guide med alt du må vite om luft-til-vann varmepumpe

Hva er en avtrekksvarmepumpe (ventilasjonsvarmepumpe?

En avtrekksvarmepumpe er en ventilasjonsvarmepumpe som gjenvinner varme fra luften som du allerede har brukt i hjemmet. I stedet for å la all den varme luften fra kjøkken, bad og andre rom bare forsvinne ut gjennom ventilasjonsanlegget, fanger varmepumpen opp energien og bruker den til å varme opp både boligen og tappevannet ditt.

Løsningen er perfekt for deg som har avtrekksventilering og vannbåren varme. Den passer spesielt bra til godt isolerte boliger og leiligheter. Avtrekksvarmepumpen fungerer ved at avtrekksluften – som vanligvis ligger på 18-25 grader – sirkuleres gjennom varmepumpens system. Der henter den ut varmen før luften føres ut av huset.

Fordelen er at du får en komplett løsning som både sørger for ventilasjon, romoppvarming og varmtvann i én enhet. Det sparer deg masse plass, sammenlignet med separate systemer for ventilasjon, varmtvannsbereder og oppvarming.

Men varmeeffekten er avhengig av hvor mye luft som sirkulerer i boligen din. Derfor passer avtrekksvarmepumper best til mindre og tette boliger med begrenset varmetap. Du må ofte supplere med andre varmekilder i de kaldeste periodene hvis du har et større eller dårlig isolert hus.

Hva er en væske-til-vann varmepumpe?

Væske-til-vann-varmepumper utnytter den stabile temperaturen i jord, fjell eller vann. Dette er et supert valg for deg som vil ha pålitelig og effektiv oppvarmingen, året rundt. Systemene bruker en lukket krets med frostvæske som sirkulerer gjennom slanger eller rør nedgravd i bakken, boret i fjell eller lagt ut i sjø eller innsjø.

Det finnes hovedsakelig tre forskjellige typer væske-til-vann varmepumper:

  • Bergvarme er den mest populære løsningen. Man må bore vertikalt ned i fjellet, vanligvis 100-200 meter dypt. Temperaturen er konstant på rundt 5-8 grader på denne dybden, uavhengig av årstid og vær. Systemet tar svært lite plass over bakken og er svært effektivt. Du kan til og med få gratis kjøling om sommeren ved å sirkulere den kjølige frostvæsken gjennom spesielle viftekonvektorer.
  • Jordvarme fungerer på samme prinsipp. Forskjellen er at kollektorslangene legges horisontalt i hagen din, vanligvis 1-2 meter under bakken. Du trenger betydelig mer plass – omtrent dobbelt så stor hageflate som boligens grunnflate.
  • Sjøvarme bruker sjøvann eller vann fra større innsjøer som energikilde. Kollektorslangene legges ut på sjøbunnen eller henges ned i vannet. Sjøvann holder relativt stabil temperatur året rundt, noe som gir høy effektivitet.

Felles for alle væske-til-vann-systemer er at de leverer konstant høy varmeeffekt. De påvirkes ikke av utetemperatur på samme måte som luft-varmepumper. Det gjør dem til en god løsning i områder med svært kalde vintre. Systemene er so godt som lydløse og krever minimalt av vedlikehold.

Du må ha vannbåren varme for å kunne benytte væske-til-vann varmepumper, ettersom de varmer opp radiatorer, gulvvarme og varmtvann på samme måte som luft-til-vann varmepumper. En annen ulempe er at de koster ganske mye å installere. Du bør ha et totalt energibruk på over 30 000 kWh per år for at det skal være verdt det.

kvinne som styrer innedel ved hjelp av fjernkontroll, brukt som illustrasjon i artikkel om hva er en varmepumpe.
HELÅRSKOMFORT: En moderne varmepumpe gir deg både varme om vinteren og sval luft på varme sommerdager – helt automatisk.

Hvor lønnsomt er det med varmepumpe?

Du kan utvilsomt spare mye penger på varmepumpe, men det er viktig å velge rett type for boligen din. Og hvor mye du faktisk tjener, avhenger også av hvor mye strøm du bruker i dag og hvordan strømprisene utvikler seg fremover. Eksemplene nedenfor tar utgangspunkt i en vanlig norsk enebolig som bruker rundt 25.000 kWh i året og en gjennomsnittlig strømpris på 1 krone per kWh.

INVESTERINGSKOSTNADER: Tabellen viser prisforskjellene mellom ulike typer varmepumper. Bare husk at det også er store forskjeller på hvor lønnsomme de er. De dyreste modellene kan derfor bli de mest gunstige på lang sikt.

Luft-varmepumpe

Luft-til-luft-varmepumpe er ofte førstevalget til mange nordmenn. Prisen ligger mellom 15 000-30 000 kroner, pluss montering. Du kan spare cirka 4800 kWh hvert år. Det betyr 4800 kroner spart på strømregningen hvert eneste år.

Totalt utgjør det 72 000 kroner spart i løpet av levetiden til varmepumpen. Du har med andre ord tjent inn igjen hele investeringen på 3-6 år, avhengig av hvilken modell du kjøpte. Resterende år er ren gevinst.

Luft-til-vann-varmepumpe

Luft-til-vann-varmepumpen koster mellom 60 000-130 000 kroner, avhengig av størrelse og kvalitet. Men du sparer også mye mer med den. Du kan faktisk spare cirka 8800 kWh, det vil si 8800 kroner hvert eneste år. Det utgjør 118 800 kroner i løpet av levetiden på ca. 15 år.

Avtrekksvarmepumpe

Avtrekksvarmepumpen koster omtrent 70 000 kroner med installasjon, men husk at du får en smart totalløsning. Den erstatter både ventilasjonsanlegg, varmtvannsbereder og en del av oppvarmingen din. Mange synes at løsningen både er rimeligere og mer praktisk, fremfor å måtte kjøpe alle disse systemene separat.

Du kan spare cirka 8400 kWh per år, det vil si 8400 kroner. Det betyr at du har spart totalt 126 000 kroner i løpet av 15 år. I tillegg øker du komforten i huset. Det som gjør avtrekksvarmepumpen spesielt attraktiv er at den fungerer stabilt, uansett vær. Luft-varmepumper kan derimot slite litt i de kaldeste periodene.

Væske-til-vann-varmepumpe

Væske-til-vann-varmepumpe er den dyreste løsningen. Startprisen ligger på rundt 120 000 kroner, men totalkostnaden kan fort bli 200 000-250 000 kroner for et komplett anlegg med boring. Bergvarme kan for eksempel kutte strømforbruket ditt med hele 11 100 kWh årlig – det tilsvarer 11 100 kroner spart hvert år.

Levetiden til bergvarmepumpe er 20-30 år eller mer. Men selve energibrønnen som bores holder i 100 år. Per i dag støtter Enova kun bergvarme og andre væske-til-vann-varmepumper med inntil 10 000 kroner. Det reduserer investeringskostnaden betydelig og forkorter tilbakebetalingstiden.

Luft-varmepumper, luft-til-vann pumper og avtrekksvarmepumper får dessverre ikke lenger støtte. Enova støtter bare energitiltak i markedsintroduksjonsfasen, og disse varmepumpene er blitt så vanlige at markedet regulerer seg selv. Du kan likevel få støtte til tilleggstiltak som ofte kombineres med varmepumper, for eksempel vannbåren varme.

Viktig å vite når du skal kjøpe varmepumpe

Et viktig spørsmål du må stille deg selv er hvilken størrelse den nye varmepumpen skal ha. Alt avhenger av hvor stort område som skal varmes opp og hvilket strømforbruk du har i dag. Det generelle rådet er at du aldri skal underdimensjonere. Hvis du står og vakler mellom to størrelser, velg den største. En varmepumpe er en investering du skal leve med i årevis, så det er bedre å være på den sikre siden.

Når vi sier dimensjonering, mener vi at varmepumpen må ha riktig størrelse og styrke. Ellers vil den ikke klare å produsere nok varme til hjemmet ditt. Hvis varmepumpen hele tiden må jobbe for fullt, så trekker det mye strøm. Du ender dermed opp med høyere strømregninger enn nødvendig. Dagens moderne varmepumper har ofte tilstrekkelig effektivitet til å kunne varme et hus på ca. 100-150 kvm.

Men dette forutsetter følgende optimale forhold: 

  • At huset har en åpen planløsning slik at den varme luften kan sirkulere fritt
  • At utetemperaturen aldri faller under minus 15 grader.

Problemet er at disse ideelle forholdene sjelden stemmer med virkeligheten din. Kanskje har du et tradisjonelt hus med mange mindre rom og dører som blokkerer luftsirkulasjonen? Eller bor du et sted hvor termometeret regelmessig viser under minus 20 i vintermånedene? Da bør du velge en kraftig modell eller vurdere å koble minst to innedeler til samme utedel.

Du må tenke på husets isolasjonsstandard også. Et hus fra 1970-tallet uten oppgradering krever mye mer varme enn et nytt hus bygget etter dagens standard. Har du gamle vinduer, utette dører eller dårlig isolasjon i vegger og tak? Da trenger du en kraftigere varmepumpe enn det som kanskje framstår som naturlig ut fra kvadratmetertallet alene.

Les også

8 smarte tips til deg som vil kjøpe riktig varmepumpe til rett pris

luftkonditionering

Disse kravene bør du stille til din nye varmepumpe

Det er ulike kontroller du bør ta før du investerer i en varmepumpe. Men det er også noen selvfølgelige krav du bør stille til den nye varmepumpen din. Her er de opplagte betingelsene du bør stille:

  • Sørg for at varmepumpen er tilpasset nordiske forhold
  • Sjekk hvilken varmepumpe som har høyest effektivitet
  • Lavt støynivå, både innendørs og utendørs, for en behagelig hverdag
  • Varmepumpen bør være energieffektiv for at du raskt kan tjene inn kostnaden
  • Bør kunne brukes som klimaannlegg om sommeren
  • Ta alltid en titt på tilbudene som ligger ute, og les tester for å sjekke ut vinneren

Hvem oppfant varmepumpen?

Varmepumpen ble oppfunnet av en mann ved navn Peter Von Rittinger fra Østerrike. Han ble født i 1811 og døde i 1872 i en alder av 61 år. Varmepumpen ble oppfunnet i 1856 mens Peter arbeidet med å skaffe salt. Han utførte eksperimenter ved å bruke vanndampens latente varme for fordampning av saltlake. Og dermed ble varmepumpen til. 

Du vet du har funnet den beste varmepumpen når..

Før du bestemmer deg for å kjøpe en varmepumpe, er det en rekke kontrollspørsmål og hensyn som bør tas. Om du følger en enkel sjekkliste så vil du være godt forberedt for å finne varmepumpen med den beste prisen og de beste funksjonene:

  • Evaluering av nåværende varmeanlegg
    Hvordan fungerer ditt nåværende system når det gjelder komfort, effektivitet og kostnad?
    Hvor gammelt er ditt nåværende varmesystem? Det kan være veldig ineffektivt å bruke et eldre varmesystem, selv om det teknisk sett kan vare et par år til.
  • Nåværende energiutgifter
    Hovedårsaken til at folk flest vurderer å bytte til varmepumpe er å spare penger. Lag deg et kostnadsbilde for det siste året. Men ta gjerne et enda lengre tilbakeblikk slik at for eksempel en uvanlig mild eller kald vinter ikke gir et misvisende bilde.
  • Husets størrelse/beliggenhet 
    Med mer informasjon om huset ditt, kan installatøren dimensjonere en mer optimalisert løsning. Har du en- eller to-etasjers hus? Kjeller eller loft? Kvadratmeter område? Er det spesielle forhold å ta hensyn til, f.eks. Rom med ekstrem takhøyde? Har du utviklingsplaner? Basseng som skal varmes opp?
  • Dimensjonering
    Dimensjonen er veldig viktig fordi varmepumpen din må kunne varme huset ditt på en lønnsom måte gjennom hele året. Den må klare å håndtere selv de kaldeste dagene.

    En større varmepumpe gir en høyere investeringskostnad, men koster mindre å drifte. Med en for liten varmepumpe blir det omvendt. En riktig dimensjonering vil gi optimal balanse mellom investering og driftskostnad.
  • Fjernstyring
    Noen varmepumper kan fjernstyres via en online enhet. Via internett kan du for eksempel da øke varmen i ditt eget hus før du kommer hjem etter å ha vært på reise.

Sammenlign tilbud

Her bør du være litt forsiktig så du ikke sammenligner epler med pærer. Dersom en varmepumpe er betydelig billigere, bør du sjekke at den dekker alle behov. En effektiv varmepumpe kan redusere oppvarmings-kostnadene med mer enn tre fjerdedeler.

Men det er mange faktorer som påvirker effekten. For eksempel vil husets tilstand og utetemperaturen påvirke effektiviteten av en varmepumpe. Og hvor lang tid det tar før du har tjent inn kostnaden for investeringen avhenger av hvor mye du vil spare. 

Derfor bør du velge riktig installatør til din varmepumpe

Bak en god løsning for varmepumpe står en forhandler som tar det overordnede ansvaret. Etter du har invitert en fagperson inn i ditt hjem skal de foreta en vurdering av huset ditt og analysere dets behov. En sertifisert varmepumpe-installatør skal kunne svare på hvor mye varme og hvor mye varmtvann som må produseres. 

Dette kalles dimensjonering. Her bestemmes det hva som kreves av varmepumpen for å gi deg optimal komfort i hjemmet samtidig som du får mest mulig igjen for investeringen. Dette skal forhandleren din ta ansvar for:

  • Sjekke hva som er optimal dimensjonering
  • God installasjon – riktig funksjon og fullført med et fint resultat
  • Nøyaktig dimensjonering – anlegget skal være tilpasset husets behov for å skape best mulig driftsøkonomi og komfort
  • God igangkjøring – instruere deg som bruker hvordan varmepumpen skal brukes riktig
  • Tilby service etter montering

Når det kommer til sluttresultatet, så har installatøren en svært viktig rolle. Du kan for eksempel sammenligne det med Formel 1: Det har ingenting å si hvor bra bilen er hvis du ikke er noen god sjåfør – uten en god sjåfør vil ikke bilen kunne prestere på toppen. Det samme gjelder varmepumper. For å kunne utnytte varmepumpens fulle kapasitet kreves en dyktig og kunnskapsrik fagperson til å installere.

Installatøren er derfor minst like viktig som selve varmepumpen for at du skal ha et varmepumpesystem med god funksjon og ytelse. 

Kjedelig, men verdt det!

Det kan være kjedelig å gjøre grundig forarbeid når man skal velge sin installatør av varmepumpe, men det vil ofte lønne seg i lengden å gjøre forarbeidet! Ved å sammenligne priser fra flere leverandører, sjekke referanser, og verifisere at firmaet man bruker er kompetent gjennom proff.no og brønnøysundregisteret vet man at man får et bra sluttresultat!

Ferdige garasjer er billigere, men ikke alltid en mulighet. Lei monster. Bygge garasje

Hva er forskjellen på en varmepumpe og aircondition?

Aircondition kan som regel kun kjøle ned rommet, mens en varmepumpe vil kunne varme opp og kjøle ned rommet! Dette er den største forskjellen, men det finnes også flere. Aircondition kommer ofte i mer mobile løsninger man kan flytte rundt i forskjellige rom, mens varmepumper er fastmonterte med en innedel og en utedel.

Man finner stort sett varmepumper i Norge da man gjerne har behov for både oppvarming og nedkjøling, mens det i varmere strøk er mer populært med aircondition som kun kan kjøle ned rommet. Varmepumper kan også fungere som aircondition. Vi foreslår derfor å gå til innkjøp av en varmepumpe i stedet for en aircondition da dette vil lønne seg over tid ved at man kan spare penger på oppvarming.

Dette gjelder spesielt hvis man bor et sted hvor det er kalde vintere, og i mindre grad i blokker med god isolering lenger sør. Da holder det kanskje med aircondition avhengig av hvordan man liker innetemperaturen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Så hva er egentlig en varmepumpe og hvorfor trenger du en?

Du har nå fått mye informasjon om forskjellige varmepumper. Kort fortalt, varmepumpe er en smart måte å varme opp boligen. Du kan spare mye penger, samtidig som du øker komforten i hjemmet ditt. Vi anbefaler at du kontakter flere leverandører for å sammenligne ulike modeller og priser. Lykke til!

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hva er en varmepumpe?

En varmepumpe er en elektrisk enhet som kan overføre varmeenergi fra et sted til et annet. Varmepumper kan brukes til både oppvarming og kjøling av bygninger, og kan også brukes til å varme opp vann.

Meldingsboble
Hvorfor bør jeg vurdere å installere en varmepumpe?

Det er flere fordeler med å installere en varmepumpe. De er mer energieffektive enn tradisjonelle varme- og kjølesystemer, noe som kan føre til lavere strømregninger og mindre miljøpåvirkning.

Meldingsboble
Hvor mye koster det å installere en varmepumpe?

Kostnadene for å installere en varmepumpe kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert størrelsen på enheten, type varmepumpe, og installasjonskostnader. Det er vanligvis en engangskostnad for installasjonen, men det kan også være driftskostnader forbundet med å kjøre varmepumpen.

Meldingsboble
Hvor lang er levetiden til en varmepumpe?

Levetiden til en varmepumpe avhenger av flere faktorer, inkludert kvaliteten på enheten, hvor godt den er vedlikeholdt, og hvor ofte den brukes. Generelt kan varmepumper vare i 15 til 25 år eller mer, avhengig av disse faktorene.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2025 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454