ESTETISK: Det er fullt mulig å gjøre utedelen til varmepumpen estetisk.
Sist oppdatert: 15. november 2024
Feilplassert utedel kan redusere effekten, øke støynivået og kutte ned levetiden til en varmepumpe. Samtidig produserer varmepumpen flere liter kondensvann hver dag – og dette vannet kan skade eiendommen din hvis utedelen er plassert feil. Men vi hjelper deg med å unngå alle disse tabbene. Her i denne guiden finner du alt du må vite om plassering, montering, beskyttelse, støy og mye annet.
Utedelen til varmepumpen er rett og slett en enhet som plasseres utendørs – men monteringen er mer avansert enn å bare henge opp en boks på veggen. Du finner faktisk noen av de viktigste delene til en varmepumpe i utedelen, for eksempel kompressor og fordamper. Disse jobber sammen for å utvinne varme fra luften:
Prosessen er svært effektiv når alt fungerer som det skal. En moderne varmepumpe kan gi deg opptil 5 kilowatt varme for hver kilowatt strøm den bruker. Men utedelen må ha optimale arbeidsforhold for å være såpass effektiv. Derfor må du passe på at monteringen er riktig. Hvis ikke, kan det oppstå flere alvorlige problemer:
Størrelsen på utedelen varierer fra kompakte enheter for små leiligheter til kraftigere modeller for større eneboliger. En kraftig luft-til-vann enhet trenger for eksempel mer plass og kraftigere fester enn en standard luft-til-luft modell. Derfor er det viktig å velge riktig type og størrelse for ditt behov.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Veldig mange er usikre på hvor varmepumpens utedel bør plasseres. Og det er ikke så rart – plasseringen påvirker tross alt effekt, komfort, strømforbruk og levetid. Enheten trenger rom til å puste. Det betyr at den må ha god plass rundt seg for å kunne trekke inn nok luft. Du må også huske på følgende krav til plassering av utedel:
Du må også tenke over støynivået og ta hensyn til naboer. Utedelen til en moderne varmepumpe lager typisk 45-50 db(A). Det tilsvarer lyden av en oppvaskmaskin. Men selv moderat støy kan bli plagsom om natten når bakgrunnsstøyen er minimal. Derfor bør du passe på følgende:
Men kan ikke utedelen bare stå i garasjen eller kjelleren? Dette er spørsmål vi ofte får, og svaret er klinkende klart: Nei, utedelen kan ikke plasseres i garasjen, kjelleren eller andre lukkede rom. Enheten trenger god tilgang til frisk luft, og det får den ikke i et lukket rom. Effekten blir dermed kraftig redusert. Du risikerer også kondensproblemer og fuktskader i rommet.
Er du fristet til å montere varmepumpe selv for å spare penger? Det er dessverre ikke lov – og det med god grunn. Feilmontering kan bli både dyrt og farlig. Derfor finnes det ganske strenge krav til montering. Du er rett og slett nødt til å få hjelp av en sertifisert og erfaren varmepumpemontør. Standard montering av varmepumpe koster vanligvis mellom 5000 og 7000 kroner, og prisen inkluderer:
Det ligger mye fagkunnskap bak monteringen. Installatøren må blant annet:
Konsekvensene av feilmontering kan som sagt bli både kostbare og farlige. Hvis kjølemediet lekker, slipper du ikke bare ut miljøskadelige gasser – du risikerer også at hele systemet bryter sammen. Feil elektrisk tilkobling kan i verste fall føre til brann. Dårlig isolerte rør kan sprenge ved frost og kulde.
Du merker det også på strømregningen hvis varmepumpen ikke yter optimalt. Og som om ikke alt det var nok: Du mister garantier og kan få problemer med forsikringsselskapet hvis du monterer varmepumpe selv eller får hjelp av noen som ikke har nødvendige godkjenninger. Dermed står du helt alene med regningen hvis noe går galt.
Veggmontering er det vanligste og ofte også det billigste valget, men noen ganger passer montering på bakkestativ bedre. Du får utedelen opp fra bakken og beskytter den mot snø ved å montere den på veggen, men du risikerer vibrasjoner i husveggen. Du unngår vibrasjoner i huset om du bruker et bakkestativ, men du må være ekstra nøye med høyden over bakken. Du må selvsagt også ta hensyn til bygningen og uteområdet ditt.
Lyden av en vaskemaskin som ikke står i vater kan være skikkelig irriterende. En varmepumpe uten skikkelige vibrasjonsdempere kan skape samme type problemer, bare verre. Vibrasjonene kan forplante seg gjennom hele husveggen og skape resonans som høres i hele huset.
God vibrasjonsdemping er derfor helt nødvendig for å unngå slitasje på både enheten og husveggen. Du bør også bruke vibrasjonsdempere ved montering på bakkestativ. Det er derimot anbefalt å bruke fjærdempere og ikke gummidempere hvis utedelen skal monteres på kledning.
Du bør ikke prøve å spare penger på billige festebraketter. Billige festebraketter av dårlig kvalitet svekkes over tid og kan gi etter ved tung snølast eller i sterk vind. Profesjonelle montører bruker imidlertid kraftige braketter som er tilpasset både din spesifikke varmepumpemodell og nordiske forhold. Les mer om plassering av varmepumpen her.
Nordiske varmepumper er bygget for å tåle et nordisk klima – men du bør likevel beskytte utedelen. Beskyttelsen kan faktisk forlenge levetiden og forbedre effektiviteten. Varmepumpehus og varmepumpetak skjermer nemlig mot vær og vind. Enheten står tross alt utendørs i all slags vær, året rundt:
Et varmepumpehus til utedelen kan være en god løsning, så lenge du ikke bygger huset for tett. Da gjør du faktisk mer skade enn nytte. Husk at enheten skal ha rom til å puste! En varmepumpe som ikke får nok luft må jobbe hardere for å gi samme varmeeffekt. Det betyr økt strømforbruk og kortere levetid.
Et varmepumpehus bør ha:
Det finnes mange fine ferdigprodukter på markedet. Du kan selvsagt også bygge et hus til utedelen selv hvis du føler deg trygg på fremgangsmåten. Bare husk at designet kommer i andre rekke. Funksjon er viktigst! Et enkelt tak med god klaring over enheten (minst 50 cm) kan faktisk være bedre enn et fancy varmepumpehus som forhindrer luftstrømmen.
Visste du at en varmepumpe kan produsere flere liter kondensvann i døgnet? Det kan være snakk om opptil 10 liter eller mer. Hvis du bor i et område med høy luftfuktighet eller varmepumpen avrimes ofte, dannes det mer vann. Alt dette vannet må håndteres på riktig måte, ellers risikerer du både vannskader og farlig isdannelse.
Kondensvann som renner nedover husveggen kan etterhvert føre til både fuktskader og råte. Vann som renner inn i sprekker i grunnmuren kan også føre til store problemer. Og hvis varmepumpen er montert nær en gangvei eller inngangsparti, kan kondensvann og isdannelse bli direkte farlig.
Vi anbefaler derfor å investere i en skikkelig dryppanne med varmekabel under utedelen. Varmekabelen holder temperaturen i pannen over frysepunktet, slik at vannet alltid renner dit det skal. Joda, det koster litt ekstra med dryppanne eller dryppbrett. Men det er mye billigere enn å reparere vannskader på boligen eller betale erstatning hvis noen skader seg på isen.
Riktig vedlikehold av varmepumpe kan forlenge levetiden med flere år – og det gjelder for både inne- og utedel. Enkelt vedlikehold er noe alle varmepumpeeiere bør gjøre regelmessig. Nøyaktig hva du skal gjøre vil selvsagt variere mellom ulike typer og modeller. Typisk vedlikehold som du kan gjøre selv er å støvsuge filteret i innedelen, samt sjekke at utedelen er fri for løv og rusk.
Du trenger imidlertid hjelp fra fagfolk til annen vedlikehold og service. En sertifisert varmepumpemontør har både kunnskapen og verktøyene som trengs for å ta en grundig sjekk av hele systemet. En luft-til-luft varmepumpe som vedlikeholdes riktig kan vare i opptil 15 år. Men uten vedlikehold risikerer du at den må byttes ut lenge før.
Vi anbefaler at du ringer proffene hvis:
Montøren kan blant annet rengjøre varmeveksler i både inne- og utedel, kontrollere trykket, sjekke alle elektriske tilkoblinger og teste alle funksjoner. Han eller hun kan også teste forskjellige deler i enheten, slik at du er sikker på at alt fungerer som det skal. Og du – husk at du også trenger hjelp av en profesjonell montør den dagen du skal demontere og kaste varmepumpen.
Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.
Feilmontert varmepumpe og feilplassert utedel kan altså redusere effektiviteten, korte ned levetiden og øke støynivået. Du bør derfor få hjelp av dyktige varmepumpeleverandører og montører. Fagfolk kan hjelpe deg med å velge rett modell, finne den beste plasseringen og sørge for at monteringen er korrekt.
Vi anbefaler at du kontakter flere leverandører for å be dem om et tilbud, for eksempel ved å bruke skjemaet her på nettsiden vår. Da blir det enklere å finne det beste og rimeligste alternativet for deg. Lykke til!
Les mer
Les mer
Les mer