bilde

BÆREKRAFTIG INVESTERING: En varmepumpe har en høy engangsutgift, men denne summen vil du som regel spare inn i løpet av de første årene.

Pris på varmepumpe inkludert montering: Alt du trenger å vite

Sist oppdatert: 25. november 2023

Det er mange grunner til hvorfor det lønner seg å montere varmepumpe. Dette er en effektiv og økonomisk lønnsom måte å varme opp boligen på. Det finnes varmepumper i alle prisklasser, alt etter hvilke egenskaper og funksjoner du ønsker å prioritere. Her ser vi nærmere spørsmålet: Hva koster varmepumpe, inkludert montering?

Det første du bør gjøre for å kunne sette opp et budsjett er å gjøre deg opp en mening om hvilke egenskaper som er viktige for deg. Vil du ha en luft-til-luft-varmepumpe eller luft-til-vann-varmepumpe? Vi går gjennom de forskjellige typene, slik at du kan se hva hver enkelt varmepumpe koster med montering.

Selv om kostnaden kan virke stor til å begynne med, vil det som regel alltid lønne seg å bytte fra oppvarming med strøm til varmepumpe. Ikke bare er det bra for lommeboken din, men varmepumper er også bra for miljøet. Selv de billigste modellene bruker som regel ca. 25 % mindre strøm enn mange andre varmesystem.

Kortversjonen

  • Prisen for en luft-til-luft-varmepumpe inkludert montering varierer mellom 15 000 og 20 000 kr, avhengig av modell og merke.
  • Standard montering av en varmepumpe, vanligvis kostnadsberegnet til rundt 5000 kr, innebærer installasjon av varmepumpedeler, tilbehør som plastkanaler, dreneringsslanger og kobberrør, samt systemtesting.
  • Kvaliteten på varmepumper varierer, med toppmodellene som ofte er mer støysvake og energieffektive.
  • Prisen for en luft-til-vann-varmepumpe inkludert montering ligger vanligvis rundt 100 000 kr, mens bergvarme- og jordvarmepumper, som er de dyreste alternativene, koster mellom 150 000 og 200 000 kr.

Hva koster luft-til-luft varmepumpe inkludert montering?

Du må regne med å betale 15 000-20 000 kr for en luft-til-luft-varmepumpe, inkludert montering. Kostnader for elektrisk installasjon kommer i tillegg, dersom du ikke allerede har en egnet jordkurs. Du kan imidlertid spare inn igjen kostnadene for varmepumpen ganske raskt.

En helt standard enebolig kan spare omtrent 5000 kr i året på strømutgifter på ett år, ettersom varmepumpen gir tilbake 2-3 ganger så mye varme av strømmen som den bruker. Varmepumpen fungerer ved at den henter energi fra luften på utsiden av huset. Luften blir pumpet inn i huset.

Denne typen varmepumpe er veldig populær, takket være den enkle installasjonen. Du trenger hverken å rive det gamle systemet eller grave i bakken. Den består av to deler, én eller flere innedeler og en utedel. Varmepumpen kan stå på bakken eller henge på veggen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva koster montering av luft-til-luft-varmepumpe?

Det koster som regel rundt 5000 kr for å montere luft-til-luft-varmepumpe med én innedel og én utedel. Det koster mer om du kjøper en modell med flere innedeler. Standardpris for selve varmepumpen ligger på alt fra 10 000-25 000 kr.

En varmepumpe vil da koste ca. 15 000-30 000 kr inkludert montering. Vi tar nå utgangspunkt i de rimeligste varmepumpene, og de faktiske kostnadene vil variere etter hvilken modell og merke du vil ha. I det lange løp kan det hende at du sparer mest på å velge mer kostbare modeller, ettersom de vanligvis bruker mindre strøm.

Merke og modell har ikke stort å si for prisen på montering. Monteringen kan som nevnt bli dyrere om du ønsker å koble flere innedeler på samme utedel. I så fall bør du budsjettere med ca. 8000 kr for montering.

Hva er inkludert i standard montering av varmepumpe?

Det er viktig å undersøke hva som inkluderes i prisen og hva som faller utenfor. Vanligvis inkluderer montering av varmepumpe installasjon av selve delene, tilbehør som plastkanaler, dreneringsslanger og kobberrør, veggbraketter, brukerveiledning og test av selve systemet.

Det som ikke inkluderes er varmepumpehus, boring i murvegger, strømtilførsel til utedel og ekstra arbeid og utstyr som behøves om du skal montere varmepumpen over arbeidshøyde. Det er heller ikke vanlig å koble varmepumpen til Wi-Fi for deg. Dersom du behøver tjenester utover standard montering, er det viktig at du avklarer både prisen og behovene dine på forhånd.

Hva er forskjellen på billige og kostbare varmepumper?

Selve varmepumpen fås i alle prisklasser, og hvilken du bør velge avhenger i stor grad av behovene dine. Du har for eksempel større behov for varme og ytelse om du bor i et stort trekkfullt hus enn om du bor i en liten, godt isolert leilighet.

Toppmodellene pleier å lage langt mindre støy enn de rimeligere variantene, samtidig som plassering av varmepumpen er viktig for deg som vektlegger lydnivået. Det er ikke til å unngå at innedelen lager litt lyd når viften sprer luften rundt i rommet, og den bør være plassert i et oppholdsrom for å få best nytte av varmen.

Det gjelder å finne en smart plassering for utedelen, slik at støynivået ikke sjenerer naboen. Du bør heller ikke ha den for nært et soverom, ellers kan lydnivået bli plagsomt om natten. Dersom det ikke er til å unngå, bør du vurdere en av de mest stillegående modellene.

Hva koster luft-til-vann varmepumpe inkludert montering?

En luft-til-vann-varmepumpe passer godt for deg som har et vannbårent system i boligen din eller som ønsker å ha det. Luften hentes inn gjennom en utedel, mens innedelen ofte plasseres i et teknisk rom, vaskerom eller baderom.

Det vannbårne systemet fordeler varmen rundt i huset ved hjelp av radiatorer, viftekonvektorer, gulvvarme eller en blanding av disse tre. Det er viktig å være oppmerksom på at luften hentes utenfra, og det kan føre til mindre effektivitet på de aller kaldeste dagene.

Dersom du opplever svært kalde vinterdager der du bor, kan vi anbefale å installere elektrisk tilleggsvarme innebygget i varmepumpen. Du kan også supplere ved å fyre i peisen eller vedovnen, dersom du har tilgang til det.

Hva koster montering av luft-til-vann-varmepumpe?

Det koster som regel ca. 100 000 kr for en luft-til-vann-varmepumpe, inkludert montering. Den endelige prisen avhenger av størrelsen på boligen, hvor godt isolert boligen din er og hvilken modell du vil ha. Selve varmepumpen kan fort koste ca. 60 000-100 000 kr, ekskludert montering.

Selve monteringen trenger ikke å koste stort mer enn monteringen for en luft-til-luft-varmepumpe, så sant du allerede har systemet for vannbåren varme på plass. Hvis du må installere systemet først, anbefaler vi å innhente pristilbud hos forskjellige leverandører for å få en god indikasjon på pris.

Det kan for eksempel koste ca. 1300-2500 kr per kvadratmeter for gulvvarme, avhengig av hvilke materialer du ønsker. Det kan være store prisforskjeller mellom gulvbelegg, fliser og parkett. Det kan kjapt bli opptil 80 000 kr ekstra for å installere vannbåren varme i boligen din.

Hva koster bergvarmepumpe inkludert montering?

Bergvarmepumpe og jordvarmepumpe pleier å være de dyreste varmepumpene å montere, men de varer til gjengjeld i 20-30 år. Den sparer deg atskillig med strøm, og de fleste har tjent inn igjen kostnadene etter noen få år. Prisen kan fort komme på ca. 150 000-200 000 kr, men dette er en engangsavgift for et ellers vedlikeholdsfritt system.

Årsaken til høyere kostnader er større inngrep på eiendommen, samt kraftigere varmepumper. Varmepumpene graves ned i bakken for å utnytte energien i jord eller fjell. Prisen vil da variere etter geologiske forhold, for eksempel hvor dypt du må grave og mineralsammensetningen i fjellet.

Det kan også komme ekstrautgifter som transport til eiendommen din, særlig hvis det gjelder en fritidsbolig som ligger langt unna leverandøren. Vi anbefaler å spørre om transportutgifter når du ber om et pristilbud, slik at du har god kontroll over regningen. Du må også passe på at du melder fra til kommunen. Glemmer du å melde fra om installasjon av bergvarme eller jordvarme, kan det hende du blir pålagt et ekstra gebyr.

En bergvarmepumpe fungerer ved at væske sirkuleres via en slange. Væsken blir oppvarmet av solvarmen som er lagret inne i fjellet. Pumpen inneholder kjølemedium som omdannes til gass. En kompressor øker trykket ved å komprimere gassen, og dette fører til at temperaturen øker betraktelig. En kondensator sørger til slutt for at varmen blir overført til boligen.

Overlat montering av varmepumpe til fagfolk

Det kan virke fristende å gjøre jobben selv for å spare penger på montering, men det er viktig å være obs på at det er ulovlig å installere varmepumpe selv. Det kan hende at du ikke får penger igjen på forsikringen om noe går galt, og garantien vil heller ikke gjelde fra produsenten.

Det kan også hende at ytelsen blir redusert om du installerer varmepumpen selv for å spare penger på montering, og du går dermed glipp av de store besparelsene på strøm og energi. Riktig montering vil dessuten sørge for at varmepumpen varer så lenge som den skal.

Dersom du skal installere bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe, kan du spørre leverandøren om det er noe du kan gjøre selv for å spare penger. Kanskje du kan hjelpe med å klargjøre eiendommen? Det er viktig å være tydelig på hva du gjør selv og hva leverandøren gjør for å unngå krøll ved eventuelle reklamasjonssaker.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Innhent pristilbud fra ulike leverandører

Vi anbefaler å innhente pristilbud fra ulike leverandører for å finne ut nøyaktig hva det koster for varmepumpe, inkludert montering. Be gjerne om befaring av tomten din for større prosjekter som montering av bergvarmepumpe. Vi anbefaler å velge samme firma for å kjøpe varmepumpe og for å installere den. Det gjør det enklere om du må reklamere.

Du bør spørre om å få alt av ekstra kostnader og utgifter spesifisert i pristilbudet, slik at du har god kontroll over totalkostnaden for varmepumpe. Du bør også vurdere erfaring, kompetanse og kvalitet, i tillegg til pris. Modellen bør være tilpasset et nordisk klima for å fungere best mulig, noe du kan tydeliggjøre når du spør om et pristilbud.

Selve befaringen er svært viktig for at du skal få riktig varmepumpe for nettopp din bolig. Det kan dessuten være vanskelig for installatøren å vurdere ekstra kostnader, uten å ha sett eiendommen din. Det vil også være mulig å sjekke om strømtilgangen er tilstrekkelig for varmepumpen under en befaring.

Få svar på ofte stilte spørsmål

Meldingsboble
Hvordan kan jeg vite om jeg trenger en profesjonell for å montere varmepumpen min?

Hvis du har erfaring med elektrisk arbeid og rørlegging, kan du kanskje montere varmepumpen selv. Hvis du imidlertid ikke har erfaring eller er usikker på hvordan du skal montere varmepumpen, er det best å kontakte en profesjonell installatør. Feilinstallasjon kan føre til sikkerhetsproblemer og redusert ytelse.

Meldingsboble
Hva må jeg gjøre for å forberede meg på varmepumpe montering?

Før du installerer varmepumpen, må du sørge for at du har riktig størrelse på enheten for ditt hjem, og at du har et passende sted for installasjon. Du må også sørge for at det er tilstrekkelig ventilasjon og plass rundt enheten for å sikre optimal ytelse.

Meldingsboble
Hvor lang tid tar det å montere en varmepumpe?

Tiden det tar å montere en varmepumpe kan variere avhengig av størrelsen på enheten og hvor kompleks installasjonen er. En typisk installasjon kan ta fra noen timer til en hel dag.

Meldingsboble
Hva er kostnadene for varmepumpe montering?

Kostnadene for varmepumpe montering kan variere avhengig av størrelsen på enheten, hvor kompleks installasjonen er og om du velger å bruke en profesjonell installatør. Det er viktig å få et anslag fra installatøren på forhånd.

Meldingsboble
Hva slags garantier følger med varmepumpe montering?

De fleste varmepumpe installatører tilbyr garantier på arbeid og deler. Det er viktig å sjekke garantivilkårene før du velger en installatør, og sørge for at garantien dekker eventuelle reparasjoner eller erstatninger som kan være nødvendige i fremtiden.

Meldingsboble
Hva slags vedlikehold trenger en varmepumpe etter montering?

For å opprettholde optimal ytelse, må du rengjøre filteret i varmepumpen jevnlig. Det anbefales også å få en profesjonell service en gang i året for å sikre at varmepumpen fungerer som den skal og for å forlenge levetiden.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454