bilde

BREDT UTVALG: Varmepumper kommer i forskjellige prisklasser og modeller, og det er viktig å velge en som passer godt til dine behov og boligens egenskaper.

Luft-til-luft varmepumpe: Komplett guide (funksjon, pris, o.l.)

Sist oppdatert: 15. juli 2024

Det kan være mye å tenke på når du skal ha deg luft-til-luft varmepumpe, særlig om det er første gang. Hvor skal den plasseres? Hvilken modell er rett for meg? Hva er fordelene? Vi har laget en komplett guide med alt du trenger å tenke på for å kjøpe en varmepumpe du er fornøyd med på sikt.

Kortversjonen

  • En luft-til-luft varmepumpe fungerer ved å utvinne varme fra den kalde uteluften og distribuere den som varm luft innendørs.
  • Fordelene med luft-til-luft varmepumper inkluderer lavt energiforbruk, mulighet for tidsinnstillinger og fjernkontroll, bedre luftkvalitet og enkel montering.
  • Når du velger en varmepumpe, bør du vurdere budsjett, størrelse på bolig, avstand til naboer, utetemperatur og eventuelle ekstra funksjoner som luftrensning.
  • Det finnes ulike varmepumper i forskjellige prisklasser og modeller, og du bør velge en som passer dine behov og boligens egenskaper. Profesjonell montering er påkrevd, og prisen på varmepumper kan variere.

Hvordan fungerer en luft-luft varmepumpe?

Først av alt, hvorfor bør du velge en luft-til-luft varmepumpe og hvilke fordeler gir den? Den enkleste forklaring på en luft-til-luft varmepumpe er at den fungerer som et slags kjøleskap – bare omvendt. Kjøleskap bevarer kald luft og dytter ut varm luft. Varmepumpen dytter imidlertid inn varm luft ved å utvinne varme fra den kalde luften utendørs.

Kjølemediet inne varmepumpen varmer opp luften som kommer utenfra. Denne væsken tåler minusgrader. Væsken omdannes til gass når den er varm. Kompressoren skaper deretter et trykk som gjør at gassen blir varmere og varmere.

Varmen slippes ut i hjemmet ditt. Gassen kjøles ned og blir til væske igjen. Deretter sendes væsken tilbake til start, hvor prosessen repeteres på nytt. Varmepumpen trenger elektrisitet for å fungere, men den er på mange måter selvdreven ved at kjølemediet stadig brukes om igjen.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hvilke fordeler gir luft-til-luft varmepumper?

Fordelen med luft-til-luft varmepumper er at de har et lavt energiforbruk, særlig sammenlignet med elektriske ovner. Varmepumpe er et godt økonomisk valg. Luft-til-luft varmepumper er også miljøvennlige siden de bruker mindre elektrisitet. De fleste modeller kommer med tidsinnstillinger og fjernkontroll via mobilapp.

Fjernkontroll og tidsinnstillinger gjør at du kan spare ytterligere penger ved å automatisk senke temperaturen om natten eller når du er på jobb. Så sant du stiller den inn, begynner varmepumpen automatisk å heve temperaturen i boligen på ønsket tidspunkt. For eksempel, du kan øke temperaturen mens du sitter på toget på vei hjem fra jobb.

Denne typen varmepumpe er enkel å montere, særlig sammenlignet med andre typer varmepumper. Du trenger for eksempel ikke montere vannbåren varme. Det holder å finne et egnet sted for inne- og utedelen. Et stort utvalg av modeller i ulike størrelser og fasonger gjør det mulig å finne et alternativ som passer for nettopp din bolig.

Den største fordelen er pengene man kan spare

Varmepumper er rundt 3-5 ganger så energieffektive som alminnelig oppvarming i form av panelovner og andre ting! De er i tillegg veldig billige å installere, og vil for mange boliger være en flott investering som betaler seg tilbake relativt fort. Med en levetid på 10-15 år og økte strømpriser er luft-til-luft varmepumper en flott investering for de fleste boliger.

Produserer du strøm selv?

Er varmepumpe bra for luftkvaliteten?

Luft-til-luft varmepumper filtrerer luften som kommer utenfra for bedre luftkvalitet. Det finnes også modeller med luftrensning. Disse er en god løsning for deg som sliter med astma og luftveissykdommer.

Hvilken varmepumpe passer best for meg?

Er du usikker på hvilken varmepumpe du bør velge? Det første du bør gjøre er å tenke over hvilke behov du har. Vi anbefaler å bruke litt tid på å forberede deg, slik at du velger en egnet modell. Her er noen punkter som du bør ha i tankene dine:

  • Budsjett: Hvor mye penger ønsker du å bruke på en varmepumpe?
  • Størrelse på bolig og isolasjon: Hvor god ytelse bør varmepumpen ha?
  • Avstand til naboer: Hva bør støynivået ligge på?
  • Utetemperatur: Tåler varmepumpen vinterkulden hos deg?
  • Behov for ekstra funksjoner som luftrensning

Bruk god tid på å sammenligne ulike modeller med hensyn til disse punktene. Det er ikke slik at den varmepumpen som er best for kompisen din som bor en liten og moderne byleilighet også er best for deg som bor i en stor, eldre enebolig på landet. Finn den varmepumpemodellen som er best for nettopp deg. Ifølge Enova, passer luft-til-luft varmepumpe best for deg som:

  • Har et strømforbruk på over 15 000 kWh per år
  • Varmer opp ved hjelp av panelovner i dag
  • Har mulighet til å spe på med andre oppvarmingskilder under kalde vintre

Bør jeg ha vegghengt modell eller gulvmodell?

Det finnes både vegghengte varmepumper og gulvmodeller. Gulvmodeller er et godt valg for deg som ikke har veggplass eller nok takhøyde til vegghengte modeller. De er også supre om du sliter med kalde gulv. Varme stiger oppover, og derfor vil ikke en veggmodell være særlig til hjelp for gulvene.

Interiør er enda en grunn til hvorfor mange velger gulvmodell. De ønsker rett og slett å bevare veggplassen til lamper, maleri eller malte flater. Gulvmodeller kan dessuten bygges inn i andre innretninger. Det gjør at du har større kontroll over estetikk og design. Vegghengte modeller kan generelt sett være mer effektive, ettersom de har større utblåsningsbane. Den faktiske ytelsen vil derimot avhenge av de enkelte modellene.

Varmepumpe med en eller to innedeler?

Bør jeg velge en eller to innedeler på min luft-til-luft varmpepumpe? Det vil variere avhengig av størrelse på bolig, hva man har behov for og hvor man kan montere varmepumpen.

Mange som har eldre eller større hus velger ofte å montere to innedeler for å spre varmen i større deler av huset. Dette øker effektiviteten av varmepumpen slik at man får en jevnere oppvarming i hele huset.

Det vil i disse tilfellene være lurt å velge en luft-til-luft varmepumpe som er kraftig nok til å kunne montere to innedeler. Disse kan for eksempel plasseres i to ulike etasjer, mens utedelen befinner seg i midten av disse.

Vi anbefaler våre lesere å rådføre seg med installatørene da disse ofte vet best når det kommer til din eksakte bolig. Her finnes det ingen fasit, og det enkleste og beste er å høre med autorisert fagfolk.

Hvilke varmepumper er best?

Det er slett ikke sikkert at du trenger en toppmodell, dersom du bor i en liten leilighet som er godt isolert. I så fall bør du kanskje å prioritere luftrensning eller støynivå. Bor du i et stort, trekkfullt hus, bør ytelsen være førsteprioritet. Du kan i så fall kjøpe én høytytende modell eller varmepumper med 2-3 innedeler som plasseres i ulike deler av huset.

Bor du i et kaldt område av landet, så bør du fokusere på nettopp temperatur. Flere av modellene tåler minus 25 grader eller mer. Daikin varmepumper er et godt eksempel på modeller som er skapt for å takle et nordisk klima.

Her skal du få noen ulike alternativer i forskjellige prisklasser, slik at du får et overblikk over valgmulighetene dine. Vi anbefaler at du også gjør dine egne undersøkelser. Be gjerne montøren om hjelp under befaring, dersom du fortsatt ikke klarer å bestemme deg.

Dagens toppmodeller innen luft-til-luft varmepumper

Panasonic VZ9SKE er en aktuell luft-til-luft varmepumpe for deg som vil ha en av toppmodellene. Den har vunnet flere tester, takket være høy ytelse, lavt støynivå og evnen til å takle 35 minusgrader. Varmepumpen er godt egnet for boliger på opptil 180 kvadratmeter.

Bor du i et større hus? I så fall kan Panasonic VZ12SKE være et godt alternativ. Den har de samme gode egenskapene som VZ9SKE, bare at den er egnet for opptil 250 kvadratmeter. Står design i fokus? I så fall bør du se nærmere på Mitsubishi Kaiteki 6600, LN35, VG2, rubinrød. Prisen ligger i mellomsjiktet, og du får god varme for pengene.

Billige og gode varmepumper

Det finnes mange gunstige alternativer for deg som vil ha en god, men billig luft-til-luft varmepumpe. Mitsubishi varmepumper fås i ulike prisklasser og er svært populære. For eksempel, Mitsubishi Electric Varmepumpe FH25 passer perfekt for deg som ønsker en god pris på varmepumper. Den er likevel god på å utvinne varme, selv ved lave temperaturer. Den kan faktisk fungere helt ned i minus 25.

Mitsubishi Electric Varmepumpe FH25 passer for boliger på opptil 120 kvadratmeter, samt er et supert alternativ til hytta. Funksjonen I-See Sensor gjør at du kan spare ytterligere penger på strømregningen. Sensoren oppdager om det befinner seg mennesker i rommet og justerer automatisk temperaturen deretter.

Cooper & Hunter Alpha 09 er enda en billig varmepumpe som fortjener å bli nevnt. Ytelsen er lavere enn for mange andre varmepumper. Den gir likevel en nok varme hvis du bor i en godt isolert byleilighet. Den tåler 15 minusgrader og har et lavt støynivå.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Hva koster luft-til-luft varmepumper?

Prisen på luft-til-luft varmepumpe kan variere fra ca. 6000-7000 kr og opp mot 40 000 kr. Prislappen avhenger i stor grad av ytelsen. Monteringen kan koste noen tusenlapper i tillegg. Montering av varmepumpe med én innedel ligger ofte på rundt 5000 kr. To innedeler kan koste ca. 8000 kr. Den endelige prisen avhenger imidlertid av montøren.

Hvor mye kan du spare?

Vi tar utgangspunkt i tall fra Enova når vi beregner hvor mye du kan spare. Kort fortalt, så er det mest penger å spare om du bruker mye strøm på oppvarming fra før av. La oss si du bor i en enebolig med strømforbruk på ca. 25 000 kWh per år. Luft-til-luft varmepumper vil kunne redusere strømforbruket med ca. 4800 kWh. Du sparer i så fall 72 000 kr i løpet av 15 år, dersom vi antar at gjennomsnittlig strømpris er 1 kr per kWh i de årene.

Investeringen for varmepumpen vil derfor være inntjent i løpet av noen få år. Har du kjøpt en kostbar flaggskipmodell, kan du regne med å ha tjent inn igjen pengene innen 6-7 år. Jo billigere varmepumpe, desto fortere tjener du inn igjen utgiftene.

Hvordan montere en luft-til-luft varmepumpe?

Montøren kommer hjem til deg for å montere luft-til-luft varmepumpen. Du bør likevel ha gjort deg opp en klar mening om hvor inne- og utedelen skal plasseres. De fleste montører tilbyr gratis befaring i forkant. Bruk dette til en gylden anledning til å få ekspertråd på plassering og tips til hvilken modell du bør velge. I tillegg får du noen tips fra oss her for å sette i gang tankeprosessen.

Tips til plassering av luft-til-luft-varmepumpens utvendig del

Den utvendige delen av varmepumpen må være innen en viss avstand fra innedelen. Det er dermed ikke helt fritt frem. Du kan faktisk ha to innedeler til samme utedel, dersom du ønsker det. For eksempel, du kan plassere innedelene i to forskjellige etasjer innendørs, men på samme side av huset. Utedelen plasseres på samme veggen utenfor.

Utedelen kan bråke en del. Det faktiske støynivået avhenger av modell. Det finnes svært stillegående modeller til deg som bor i tettbygde strøk. Er det langt til nærmeste nabo, er dette mindre viktig å prioritere. Pass likevel på at du ikke har utedelen tett på soverom, balkong eller rett ved utesofaen.

Tips til plassering av varmepumpens innvendige del

Du må plassere innedelen på riktig sted for å få best effekt. Kort fortalt, monter innedelen av varmepumpen der hvor du har størst varmebehov. De fleste velger å montere den i stue og andre oppholdsrom. Du bør imidlertid ha støynivået i tankene. Det er ikke gunstig å ha varmepumpen rett ved TVen eller under godstolen, for eksempel.

Et godt tips er å plassere innedelen ved en trapp, dersom dette er praktisk. Varme stiger som nevnt oppover. Luften fra varmepumpen vil dermed kunne varme to etasjer på én gang, så sant boligen er godt isolert og ytelsen er høy nok. Mange velger å ha to innedeler i eldre og trekkfulle hus.

Kan jeg montere varmepumpen min selv?

Det ble ulovlig å montere varmepumpe selv tilbake i 2013. Dette er for å sikre din sikkerhet, samt for å forhindre brannfare. Konsekvensene kan være store om du ignorerer dette og monterer selv. Du kan for eksempel få problemer med garanti og forsikringer. Går noe galt, står du alene ansvarlig for skadene.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Få tilbud på luft til luft varmepumpe

Det lønner seg å sjekke ut tilbud på varmepumpe før du forplikter deg. Legg gjerne prosjektet ut på anbud for å få montørene til å konkurrere om deg. Dette er en enkel måte å sørge for at du får en så god pris som mulig. Det holder å opplyse om kontaktdetaljene dine og hvilken type bolig du har, slik at montørene kan vurdere hvilke varmepumper de kan tilby deg.

Bestill deretter gratis befaring hos dem du likte best. Du trenger ikke å holde deg til kun én montør. Be gjerne om befaring fra flere. Bruk befaringen som en mulighet til å spørre dem mange gode spørsmål og få ekstra veiledning. Da er det bare å ønske deg lykke til med jakten på den perfekte varmepumpen for deg.

Vurder andre varmepumpesystemer!

Det finnes andre varmepumpesystemer man kan bruke som for eksempel væske-til-vann-varmepumper. Disse kan være mer effektive og energibesparende over tid! Dette gjelder spesielt hvis man har en større bolig, og en kompatibel tomt. Da kan det være lurt å overveie å gå til innkjøp av en annen type varmepumpe. Rådfør deg med ekspertene.

Sammenlign flere strømleverandører før du bestemmer deg

Få svar på vanlige spørsmål

Meldingsboble
Hva er en luft-til-luft varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe er en type varmepumpe som bruker uteluften som varmekilde og luft som varmebærer. Varmepumpen tar varme fra uteluften og overfører den til luften som sirkulerer gjennom et varmesystem i hjemmet.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en luft-til-luft varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe kan være en kostnadseffektiv løsning for oppvarming og kan bidra til å redusere strømregningene. De er også en mer miljøvennlig løsning enn tradisjonelle varmesystemer, da de bruker naturlige ressurser som luft som varmekilde.

Meldingsboble
Hvor mye plass trenger en luft-til-luft varmepumpe?

En luft-til-luft varmepumpe kan være mindre enn andre varmepumper, og derfor være mer plassbesparende. De tar opp mindre plass i hjemmet, da de ikke krever et vannbasert varmesystem som radiatorer eller gulvvarme.

Meldingsboble
Er en luft-til-luft varmepumpe egnet for alle hjem?

En luft-til-luft varmepumpe kan være en effektiv løsning for mange hjem, spesielt de som ikke allerede har et vannbasert varmesystem. En profesjonell varmepumpeinstallatør kan hjelpe deg med å velge riktig størrelse og type varmepumpe for ditt hjem.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454