Varmepumpe-gulv-eller-veggmodell

PERSONLIG PREFERANSE: Både gulvmodell og veggmodell av varmepumper har sine fordeler og ulemper.

Kjøpe ny varmepumpe: gulv eller veggmodell?

Sist oppdatert: 22. november 2023

Du har bestemt deg for å kjøpe ny varmepumpe – men hva bør du velge? Gulv eller veggmodell? Her ser vi på fordeler og ulemper for begge deler, slik at du enkelt kan avgjøre hva som passer best for deg.

Kortversjonen

 • Valget mellom gulv- og vegghengt varmepumpe avhenger av personlige preferanser og behov.
 • Vegghengte modeller gir større valgfrihet når det kommer til design og ytelse, og de kan være mer effektive og koste mindre.
 • Gulvmodeller er mer diskré og kan integreres delvis i vegg eller møbler, og de er effektive for å motvirke kaldras og varme opp gulvet.
 • Prisforskjellen mellom de to typene varmepumper kan variere, men det er viktig å velge en modell som er riktig dimensjonert og plassert i boligen for optimal ytelse.

Gulvmodell vs. vegghengt varmepumpe

Du har mange valgmuligheter når det kommer til varmepumper. Ikke bare fås vegghengte modeller i mange farger og størrelser, men du kan også kjøpe modeller som monteres ved gulvet. Det har dermed blitt mye enklere å velge en varmepumpe som passer for nettopp din bolig. 

Men hva er best – vegghengt varmepumpe eller gulvmodeller?

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Derfor bør du velge vegghengt varmepumpe

Vegghengte modeller henges ganske høyt på veggen, men ikke helt inntil taket. Dersom du har romslig takhøyde, kan denne varianten være et praktisk valg. Du har dessuten større valgfrihet hvis du kjøper en vegghengt modell når det kommer til design og ytelse. 

Prisvariasjonen mellom ulike merker og modellen er også større, slik at du har bedre sjanse til å finne ganske billige varmepumper. Vegghengte modeller kan være veldig effektive, slik at du raskere varmer opp rommet. Det er fordi veggmodeller har en friere luftbane, uten hindringer som møbler.

Hvor effektive er vegghengte modeller?

Det er stor variasjon på hvor effektive vegghengte modeller er. Du kan dermed velge ytelse i henhold til boligen din. Toppmodellene er utviklet for å fungere i 35 minusgrader, og de har høy nok varmeeffekt til at de takler større boliger. Toppmodeller er som regel svært stillegående og fås med avanserte tekniske funksjoner.

Du kan likevel finne små og billige modeller som passer utmerket i en liten leilighet som slipper ut veldig lite varme gjennom tak og vegger. Alternativt kan du kjøpe varmepumpe med multisplitt, slik at du kan koble flere innedeler til samme utedel. Denne varianten passer bra for deg som skal varme opp flere etasjer.

Ulemper med veggmodell

Mange synes at en vegghengt modell blir mer fremtredende. En gulvmodell vil i så fall passe bedre. Det gjelder spesielt for deg som ønsker å bevare veggplass i stua til malerier, og du har ikke andre steder å putte varmepumpen.

Designmodeller med vakker estetikk koster ofte mer enn standard vegghengte gulvvarmepumper. I så fall kan det hende at vegghengte modeller ligger på samme pris som gulvmodeller eller er enda dyrere. Vi anbefaler at du sammenligner ulike modeller nøye for å finne et design som du kan trives med.

Avhengig av hvor god isolert boligen din er og hvor kaldt det i ditt område, kan det hende du må supplere med ekstra varme. Ytelsen blir nemlig svekket på de aller kaldeste dagene. Du vil heller ikke kunne varme opp gulvet ved å velge en vegghengt modell. Det er en ulempe for deg som er lei av å tasse rundt på kalde gulv.

Derfor bør du velge med gulvmodell

Den største fordelen med gulvmodeller er at de kan integreres delvis inn i vegg og møbler. Gulvmodeller har et estetisk rent design, og de kan på mange måter minne om en panelovn som henger på veggen. Mange foretrekker derfor gulvmodeller fordi de er mer diskré. 

Gulvvarmepumper fås med et klassisk og stilrent design som passer inn i de fleste hjem. Enkelte merker og modeller lar deg dessuten velge mellom ulike farger for å matche interiøret og stilen din best mulig. I tillegg er de utformet på en slik måte at de ofte er mer stillegående enn vegghengte modeller.

I tillegg til design, kan gulvmodeller være et smart valg for deg har store vindu med masse varmetap. I så fall kan du montere gulvmodellen under vinduet og unngå kaldras. Kaldras skyldes varm luft som møter kalde vindu, og dette kan forårsake opptil 40 % varmetap i boligen. Kaldras kan også oppstå på grunn av kald luft som trekker inn fra vinduene. 

Varme under vinduene som f.eks. en gulvvarmepumpe kan være til god hjelp, særlig hvis det ikke er aktuelt å isolere vinduene.

Hvor effektive er gulvmodeller?

Vegghengte modeller ble lenge ansett som mer effektive, men det finnes gulvmodeller i dag som har svært god varmeeffekt. Du må likevel vurdere boligens utforming. For eksempel, har du mange møbler i samme høyde som gulvmodellen som kan hindre luftstrømmen?

Gulvmodeller kan også motvirke kaldras, noe som gjør dem spesielt effektive for deg med store vindu. Selv om en vegghengt modell kanskje har høyere ytelse, så kan du unngå varmetap ved å plassere ekstra varme under vindu.

En annen klar fordel med gulvvarmepumper er at de kan varme opp kalde gulv, noe som gjør dem ganske effektive. De fleste fås med to luftstrømmer: en øverst som sender varme ut i rommet og en nederst som sender varme utover gulvet. Gulvmodeller kan dermed øke komforten i hjemmet i betydelig stor grad.

Ulemper med gulvmodell

Det er ikke sikkert at du får fullt utbytte av gulvmodellen hvis du har mange hindringer rundt den. I så fall kan en vegghengt modell være et bedre valg. Ettersom de henges høyt på veggen, kan luftstrømmen blåse friere ut i rommet og resten av boligen.

Gulvmodeller pleier også å være større enn vegghengte modeller. Selv om de er mer diskré, krever de likevel litt plass langs vegg og gulv. Mange som har små, trange rom med mange møbler foretrekker derfor å flytte varmepumpen opp i høyden – der kommer den ikke i veien for annet enn maleri og lamper.

Akkurat som med vegghengte modeller, kan ytelsen bli svekket på de aller kaldeste dagene. Det gjelder spesielt for deg som ikke har god isolasjon i boligen. Hvor mye kulde gulvmodellen tåler, avhenger av merket. Det er kjedelig å betale ekstra for elektriske ovner gjennom hele vinteren.

Det kan derfor være lurt å sjekke gjennomsnittstemperaturen i ditt område om vinteren. Sammenlign temperaturen mot spesifikasjonene for varmepumpen. Takler den klimaet der du bor? Dersom du vanligvis opplever milde vintre eller bor i et tett hus, bør ikke dette være et stort problem.

Prisforskjellen mellom vegg- og gulvvarmepumper

Gulvvarmepumper koster ca. 25 000 til 30 000 kr. Du kan imidlertid være heldig å finne rimeligere varianter for ca. 20 000 kr. Prisen kan variere i henhold til design og ytelse. Hvor bra ytelsen bør være, avhenger av boligen din. Høy ytelse er bortkastet på små og veldig tette boliger, mens lav ytelse ikke er tilstrekkelig for store eneboliger som ikke er tette.

Vegghengte modeller kan også koste ca. 30 000 kr for en høytytende variant. Du kan imidlertid få en effektiv og god varmepumpe for ca. 15 000 kr. Generelt sett, kan du få bedre ytelse for litt mindre penger ved å velge en veggmodell. 

Vi må påpeke at markedet er i rask endring og stadig utvikling. Det betyr at varmepumpene blir både bedre og rimeligere. Hold et øye etter tilbud på varmepumper, og bruk tid på å velge ut hva du vil ha for å få best pris. Du kan også være heldig og få et godt tilbud ved å sammenligne pris fra flere leverandører. 

Be om tilbud fra minst tre aktuelle firma, og vær tydelig på at du ønsker pris for både vegghengte modeller og gulvvarmepumper. Be også leverandøren om å spesifisere forventet ytelse og varmeeffekt for alle av dem (ta vekk “av dem”) i henhold til spesifikke forhold ved boligen din. Du vil dermed kunne velge beste varmepumpe med riktig varmeeffekt til rett pris.

Hvilke andre typer varmepumpemodeller finnes det?

Det kommer stadig nye alternativer til deg som vil kjøpe varmepumpe. Foruten vegghengt modell og gulvmodell, kan du også kjøpe varmepumper som integreres i taket. Disse kalles for takkassett og er knapt synlige. Den males i samme farge som taket og stikker bare noen få centimeter ned.

De krever imidlertid mer arbeid enn vegg- og gulvvarmepumper.  Prisen på montering er derfor høyere. Takintegrerte varmepumper passer best for deg som uansett skal pusse opp boligen. De kan også være et godt valg for boligeiere som synes at den estetiske gevinsten veier opp for det ekstra arbeidet.

Takkassetter gir god varme, ettersom varmen spres i fire ulike retninger. Du har likevel ikke like bra utvalg når det gjelder varmeeffekt og ytelse, sammenlignet med vegghengte modeller. Dersom du bor i en godt isolert bolig eller i et område med milde vintre, har ikke dette så mye å si.

Vi hjelper deg med å finne rett leverandør

Få tilbud fra flere ulike leverandører. Tjenesten er både gratis og uforpliktende.

Slik velger du rett varmepumpemodell for deg

Nå har du fått masse informasjon om gulvmodell vs. vegghengt varmepumpe. Begge typene har sine fordeler. Hvilken som er best vil avhenge av dine personlige preferanser og behov. Vi oppsummerer kort alt vi har gått gjennom, slik at du enklere kan se hvem de ulike modellene passer for.

Gulvmodell passer best til deg som:

 • Ønsker varme i gulvet, men ikke vil ha varmekabler eller vannbåren varme
 • Har store vinduer som slipper ut mye varme
 • Ønsker en diskré modell som kan delvis integreres i vegg
 • Har store malerier og flott tapet på veggene

Vegghengt varmepumpe passer best til deg som:

 • Vil spare plass langs gulvet på grunn av mange møbler
 • Vil ha større valgmulighet med tanke på pris, ytelse og design
 • Har en romslig takhøyde og bryr deg ikke om en boks på veggen
 • Har et budsjett på ca. 15 000 kr og vil helst ikke over det

Du bør likevel diskutere valget ditt med flere varmepumpemontører. Aller helst bør du be om gratis befaring fra tre stykker for å skaffe deg så stor innsikt som mulig. Den beste varmepumpen er den som er riktig dimensjonert og plassert i boligen din. Kanskje montøren har noen gode innspill som du ikke har tenkt på?

Levetiden til en varmepumpe er på ca. 12-15 år – det er lang tid å være misfornøyd med valget ditt. Bruk derfor god tid, slik at du kan nyte godt av god komfort, jevn varme i boligen og reduserte strømregninger.

Få svar på vanlige spørsmål om å kjøpe gulv eller veggmodell

Meldingsboble
Hva er forskjellen mellom en gulvmodell og en veggmodell varmepumpe?

En gulvmodell varmepumpe er installert på gulvnivå, mens en veggmodell er installert høyere oppe på veggen. Plasseringen kan påvirke varmefordelingen i rommet, og valget mellom de to kan avhenge av plassen og utformingen av rommet.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en gulvmodell varmepumpe?

Fordelene med en gulvmodell varmepumpe inkluderer evnen til å spre varmen mer effektivt over lavere deler av rommet, noe som kan være spesielt fordelaktig i rom med høye tak. Gulvmodeller kan også være lettere å installere i noen tilfeller.

Meldingsboble
Hva er fordelene med en veggmodell varmepumpe?

Fordelene med en veggmodell varmepumpe inkluderer at de ofte er mer energieffektive enn gulvmodeller, og de kan være mer egnet for mindre rom eller rom med begrenset gulvplass.

Meldingsboble
Hvordan kan jeg bestemme hvilken type varmepumpe som er best for mitt hjem?

Valget mellom en gulvmodell og en veggmodell varmepumpe kan avhenge av en rekke faktorer, inkludert rommets størrelse og utforming, høyden på takene, og tilgjengelig plass for installasjon. En energirådgiver kan hjelpe til med å vurdere disse faktorene og gi råd om hvilken type varmepumpe som vil være mest effektiv for ditt hjem.

Forbrukertorget

Forbrukertorget forsøker å tilby deg informasjon om- og tilbud på tjenester du ønsker. Vi er en uavhengig tredjepart som søker best mulig match for deg.

© 2024 Lead Service ASOrg.nr 922 997 454